2022. április 8.egyedül járt itt 55 Ez a legújabb Kolodko miniszobor. Most megint beindult a művész aktivitása, az elmúlt hónapban a fővárosban ez már a 3. szobor. Aki szereti a munkáit, annak érdemes bekövetnie a fb oldalát, mert ott mindig szokott híradás lenni kis videófilmek formájában a műhelymunkákról és utána a kihelyezésről is.
Ez a kis Trabant a Margit híd budai hídfőjénél, az út mellett az egyik kőrámpán található, és az a különlegessége, hogy ellentétben a korábbi Kolodko szobrokkal ez nem bronzból készült, hanem fehér mészkőből, így színvilágában belesimul a környező kőfalba. Az egyetlen bronz elem a szobron a kis kulcs, amivel fel lehet húzni a Trabantot. Mert ez nem igazi autó, hanem játékautó. Ennek ellenére mind a négy kerekét ellopta már valaki. Méretben is vagy jó kétszer nagyobb, mint amit megszokhattunk a művésztől, szóval nem is annyira mini ez a szobrocska. Ha jobb irányba nézünk a kisautó mögé, akkor a túlparton a Parlament épülete magasodik mögötte, ha balfelé, akkor pedig a Margitsziget.
2022. április 8., kollégákkal járt itt 55 Marton László szobra a Dunakorzón, a Vigadó térnél a budapestiek és a turisták nagy kedvence. A jelenlegi munkahelyemnek köszönhetően van szerencsém minimum naponta kétszer látni élőben, de nem unom. A turisták előszeretettel ülnek le mellé a korlátra így fotózkodnak vele.
A szerencse behívása érdekében a térdét kell simogatni, ebben úgy tűnik, sokan hisznek, mert már egészen fényesre simogatták az emberek. A szobor eredetije egy 50 cm-es kisplasztika volt még a 70-es évek elején, amely a Magyar Nemzeti Galériában található. A szobrász legidősebb lányát, Évit ábrázolja gyermekkorában házilagosan készített királylány jelmezben. Már 1990 óta ül a Dunaparti korláton a Kiskirálylány. Érdekesség, hogy több másolata is készült később, ezek egyike Tapolcán a Fő téren található, a művész szülővárosában. A másik másolat Japánban található.
2022. április 7.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jó ez az ittjartam. hu Vissza lehet nézni az értékeléseimet, mert úgy tűnik, csak én írtam erről a vegán cukrászdáról, bár gondolom, nemcsak én vagyok az egyedüli vásárlójuk. Már 2014-ben is léteztek, de azóta nagyon átalakult a belső tér és a kínálat is. Ami most jellemzi őket: MINDEN mentes süteményeket készítenek, azaz sem cukrot, sem lisztet, sem tejterméket tartalmaznak.
A mostani pultos lány nagyon kedves, mosolygós volt, ráadásul nagyon szívesen beszélt a süteményekről, a felhasznált alapanyagokról. Röviden a lényeg, a tészta köles alapú, nem kókuszos. Ez azért jó, mert így nem lesz minden sütinek kókuszos alapíze. A süteményeket, tortákat itt helyben készítik, a pult mögött elkülönített kis sütőkonyhában. Rendelésre készítenek egész tortát. Árban persze ők is emelnek folyamatosan, most a sütemények szeletára 900 Ft, amivel a mentes körben még az olcsóbbak közé tartoznak. Kinézetre olyan háziasnak, kisüzeminek tűnnek, nem professzionális, nem műremek. Azt a benyomást kelti, mintha ezt otthon én is meg tudnám csinálni a recept ismeretében és egy kis gyakorlással. Javaslat alapján az áfonyás sajttortát, illetve saját szimpátia alapján mandula-csoki tortát választottam. Ez utóbbi kitűnő, csodás vaníliás krémmel, a másik korrekt, megjárja, az annyira nem volt átütő, vagy nem pont az én világom. Mindkettő friss, könnyed, jóízű. Egy alkalommal egy szeletet bírtam megenni, laktatónak éreztem. Ide is érdemes volt eljönni, simán feljavítom őket a 4 pontos "JÓ" helyek közé.
2022. április 7., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jártam már itt és nem voltam éppen elájulva a helytől. De egy megmagyarázhatatlan érzés vagy impulzus újra erre hozott, és úgy gondoltam, adhatok még egy esélyt a Kapitányoknak. Már csak azért is, mert a piac csarnokot keresztbe-kasul átfutva ez volt az egyetlen olyan hely a földszinten, ahol lehetett értelmezhető péksütiket kapni.
A hely tehát pékség és cukrászda, kettő az egyben. Mivel saroküzlet, elvileg 2 oldalról van kiszolgálás, de a valóságban csak a jobb oldalról, ott viszont hárman is várták a vásárlókat. Az erre járók döntő többsége külföldi, igen, ide már egyértelműen visszatértek. Nem értik a magyar feliratokat, és nem ismerik ezeket a magyar specialitásokat: rétest, sajtos rolót, túrós batyut, már ott elakadnak, hogy vajon édes vagy sós, és mégis mi a tölteléke. Szegény eladó lányok naponta több százszor mondhatják el, ebben pedig sokat segíthetne egy angol / magyar felirat. Az árak teljesen átlagosak, egyáltalán nem tűnt drágának. A kínálat elég széles. Sütemények terén fősodratú hely. Nem kézműves, de a házgyárinál jobb. Az albánokat nem is említem, azoknál sokkal jobb. Amiket választottam: barackos-túrós rétes (500 Ft), 2 db mártott csokis-diós (a kedvencem) /430 Ft, 2 db mini túrós batyu /370 Ft. ez utóbbiakat dekára mérik. Összesen fizettem 1300 Ft-ot. Szerintem korrekt ár. Mindegyik termék friss, jóféle volt. Nem kiemelkedő, de teljesen rendben lévő. Érdemes volt tehát ide visszajönni, ajánlom a Kapitányokat. Helyben sajnos nem lehet enni, de a csarnokkal szemben van egy kellemes park padokkal, akár ott, akár a piac mögötti felújított kis téren (Csarnok tér) is le lehet ülni. Végre itt a tavasz is hozzá.
2022. április 6.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A hely kívülről továbbra is nagyon vonzó, de egyre erősebben az az érzésem, hogy ez csak az én fejemben alakult ki. Beleképzeltem valamit a helybe, ami valójában nincs benne. Talán a név, a hollók, talán a helyszín a templom mögött, a hely szelleme, fogalmam sincs. . . Szóval tettem egy újabb látogatást, a kiszolgálás egykedvű, mondhatni érdektelen volt és lassú.
Csak egy kávét ittam, mert mindenki csak kávézott, teázott körülöttem, étlapot nem is láttam. De aztán kiderült, hogy van valamilyen leves, mert a szomszéd asztalnál ülő két férfinek azt vittek ki az asztalához. A középszerű eszpresszó tejjel 500 Ft-ba került. Pozitívum, hogy a kávé mellé kaptam egy kis pohár szódavizet. A kávézó továbbra is nagyon tetszik, ráadásul egy olyan asztalt sikerült elcsípni, amely a templomra néző ablaknál volt. Summa summarum, el kellene engednem ezt a gondolatot, ez nem a valóság, csak én gondoltam.
2022. április 6., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Cake Shop az egyik legrégebb óta folyamatosan működő újhullámos cukrászda Budapesten. Központi helyen, a József Nádor térrel szemben, kizárólag gyalogosan megközelíthető, értem ezalatt, hogy autóval nem lehet sehol megállni, hacsak nem itt lakik az ember, és van behajtási engedélye a szemben lévő térre, illetve a Dorottya utcába.
Amerikai és francia típusú süteményeket, tortákat készítenek. Sajttortából 4 félét is láttam a pultban, cupcake-ek, macaron, többféle gyümölcsös tortaszelet (málnás, epres, barackos, mangós). Néhány mentes sütit is tartanak, valamint nyers vegánból is talán kétfélét. Mangós-kókuszos cukormentes tortát választottam, melyből egy szelet 1090 Ft-ba került. Nagyon lágy, könnyed desszert, az utaztatást nemigen bírja. Ízre finom, kellemes, igazán gyümölcsös, nincs benne semmi műanyag. Mivel a szelet eléggé vékonyka volt, azért ár-érték arányban nem mondhatom olcsónak. Sajnos ez a tendencia, a jobb minőséget kínáló cukrászdákban már nem lesz 1000 Ft alatt sütemény.
2022. április 6.egyedül járt itt 35 Ha már elzarándokoltam ilyen messzire, a 17. kerületbe - persze, viszonyítás kérdése, ki honnan indult, nekem igencsak messziről kellett jönnöm, több átszállással - a buszmegállótól felsétálva még egy kínai wok gyorséttermet láttam útközben, de gondoltam, kipróbálom inkább ezt, miért ne?
Az uszoda mellett található kifőzde elsősorban elvitelre, házhoz szállításra lett kitalálva, a helyi körülményeket látva ez nem is meglepő. A heti menün kívül pizza 1950-2350 Ft (étlap felét foglalja el), levesek (tyúkhús, csont 950/850 Ft), frissensültek (1750-2350 Ft / 2 szelet, köret nélkül), bőségtálak (2950 Ft - csirkés, sajtos grill, vegyes, vega), tészták (1950-2350 Ft), palacsinta (390 Ft/db) szerepel a kínálatban, szóval a tipikus házhoz szállítós ételek. Egy családi vállalkozásnak tűnik a hely, középkorú pár működteti. Készen nem volt semmi, de szívélyesen fogadtak, és frissen sütötték ki a húst. Kis adag, azaz 1 szelet grillezett csirkemellet kértem kukoricás rizzsel, így a körettel együtt volt 1750 Ft. A benti részben, ami talponállós, ételszag, sütőolajos konyhaszag terjeng, nem éppen alkalmas hosszabb ott tartózkodásra. A bejárat egy fedett teraszból nyílik, de ott az asztalok össze voltak pakolva és egyébként is hideg volt. A hölgy ajánlására az épület mögötti füves részen ettem, ahová két asztal volt kihelyezve. Mögöttem a füves grund, szabad focipálya a környékbeli lakótelepi srácoknak, illetve az épület mögött a siló (kukák, hulladékok, lomok). Szürreális érzés volt, mintha egy bombatámadás után rátaláltam volna egy elhagyatott ételraktárra. A kukoricás rizs teljesen íztelen, fűszer nélküli volt, a csirkemell rendben, semmi különös. A másik furcsaság volt, hogy tányér hiányában - még műanyag tányér sem volt - egy elviteles dobozból ettem, műanyag evőeszközzel. Nagyon alapos blokkot és számlát kaptam, plusz elvihető étlapot és akciós szórólapot is.
2022. április 6.egyedül járt itt 55 A magyar kortárs építészet legfrissebb remeke a Magyar Zene Háza, tervezője, a japán Fujimoto már több díjat is bezsebelt, nem érdemtelenül. Nagyon különleges, egyedi, én még nem láttam hasonlót sem ehhez.
Ráadásul egy területi rehabilitáció szép példáját láthatjuk benne, hiszen a pesti oldal zöld tüdejében, a Városligeti-tó mellett évtizedekig a felhagyott Hungexpo irodaépületek csúfoskodtak, ezek elbontását követően a Liget Projekt keretében szépült meg a park és épült meg a Zene Háza. Az utcaszinten egy tágas lobbyba, egy fogadótérbe érkezünk, itt található a jegypénztár és az információs pult, valamint a felsőbb és alsóbb szintekre vezető csigalépcső, a lépcső mögött a kávézó és az étterem. A pinceszinten alakították ki a kiállítótereket, amely vezetéssel látogatható, időpont foglalással. A belső koncertterem mellett a külső szabadtári részen is kialakítottak egy kisebb szabadtéri színpadot. Az emeleten a kutatóknak, tudósoknak digitális zenei archívum áll rendelkezésre, valamint oktatótermek, ahová iskolás csoportokat fogadnak. Sajnos az emeleti terasz nem volt nyitva, oda nem lehetett kimenni. Az épületen kívüli parkos részben egy nagyon izgalmas interaktív zenés játszótér került kialakításra.
2022. április 6.egyedül járt itt 35 Ez az újonnan megnyílt Magyar Zene Háza kávézója. A bejárattól jobbra, a csigalépcső mögött található. Van még egy másik, elegánsabb étterem, de az nem volt nyitva, de a hátsó ajtónál megengedték, hogy bemenjek kattintatni pár fotót. (Itt a főbejáratnál nem, mert bent laptopozott egy úr, talán a főnök).
Mivel a belső, sok asztalos részbe nem lehetett bemenni, ezért itt a folyosón lehetett leülni, méghozzá egy bárszékes asztal volt szabad. A kávézó kínálata a kávén, teán kívül szerény. Egy kis üveges Cola 490 Ft-ba került. Fánkok, bajor perec (450 Ft), Balaton szelet és Snickers csokiszelet (250 Ft), előre csomagolt - nejlonba - szendvicsek, citromtorta (950 Ft), almás pite, csokis sajttorta. Nekem ez utóbbiak olyannak tűntek, amit lefagyasztva mirelitben hoznak el és utána fel kell engedni. Hasonlóképpen a fánkok is szerintem ilyen ívásúak voltak, én csak úgy hívom, hogy az Aldis fánk. Fagyottan érkezik, ki kell rakni, szobahőmérsékleten 2 óra múlva lesz fogyasztható, addigra teljesen felenged. A kiszolgálásról nem tudok mit mondani, személytelen, érdektelen volt. Maga az épület csodálatos, nagyon különleges. Szóval a környezet kárpótolt a gyengécske büfé miatt, de azért jobban örültem volna, ha az is passzol színvonalában, szemléletében a házhoz. Itt még fel kell nőni. Tipp: a vezetéses kiállításra időpontra be kell jelentkezni, egyedileg csak a folyosókat és a csigalépcsőt lehet bejárni. Kint a parkban van egy szuperérdekes zenés játszótér.
2022. április 6.barátokkal járt itt 35 Már végig jártuk a Barcraftokat, nemcsak itt Budapesten, de még a szegedit is. Amire összefoglalóan rájöttem, ez már egy következő generáció szórakozóhelye. A volt Skála Metró épületének oldalában, egy lépcső vezet le a helyszínre. Itt az utcaszinten csak a kapu előtt dohányzó fiatalok jelzik, hogy itt van a bázisuk.
A kapu egy semmitmondó lépcsőházba nyílik, a pinceszinten viszont nagy nyüzsgésbe csöppentünk. A Barcaft alapvetően egy szerepjátékos hely. Bejönnek a fiatalok csapatosan, leülnek egy asztalhoz (előzetes foglalás feltétlenül ajánlott! ), és indul a játék. Egyébiránt a jobbra található teremben van egy polc tele társasjátékokkal, szóval lehet innen is válogatni. Nincs asztalszerviíz, így ha valaki inni szeretne, akkor oda kell menni a pulthoz és beállni a sorba. Kétszer voltunk ott, első alkalommal olyan hosszú volt a sor, hogy inkább be sem álltunk. A második alkalommal (hétköznap este) sem sikerült megúszni a sort, de most szolidabb volt. A hely viszonylagos olcsósága annak tudható be, hogy kommersz italokat tartanak, illetve a széles koktélválaszték és a shotok is ezekből készülnek. A koktélok meghatározó része energiaital alapú (részemről fújj), és a leírás és kép mellett azt is jelzik, hogy mennyire erős és mekkora az italmennyiség. Egyébiránt ugyanazt a koktéllapot találjuk mindegyik Barcraft-ban. Itt is viharvert és zsíros tapintású volt a koktéllap. Eléggé igénytelen. Választásom a Winter is Coming fantázianevű italra esett, Kalumba fehér gin, tonik, bitter, citromlé. Szóval nem volt édes (1290 Ft), neve ellenére inkább nyári ital forró estékre, jól lehűt. Azért nekem jól esett. A mosdó meglepően kulturált volt, az ilyen helyeken sokkal lepattantabb mellékhelyiségek szoktak lenni. A sörcsapon is kommersz söröket láttam: Borsodi, 2 féle Staropramen (egyik szűretlen), Hoegaarden. Összességében ki lehet pipálni, hogy itt is voltam, de ez már nem az én világom.