Gyémánt 500
2022. január 22.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Lehel Csarnok galériaszintjén, azon beül középtájékon, a régebbi vietnámi levesező és a Szilu talponálló kocsma között található étkezde továbbra is működik, legalább 5 éve. A helyet Tomi viszi egyszemélyben, talán emiatt hétvégén és késő délután (3-4 után) már nem tart nyitva.
Minden nap kínál 2 féle levest, 1 tésztát, melyeket kis és nagy menükben lehet kombinálni. Nemcsak finomak és jól fűszerezettek az ételek, de adagban is kiadósak. Én a legkisebb menüt választottam, amiben kis adag leves és kis adag tészta szerepel (1550 Ft), de ezzel is bőségesen jóllaktam, igaz, nem tartozom a legnagyobb étkű emberek közé. A nagyobb adagos menük 1750 és 1950 Ft-ba kerülnek. A csülkös bableves és a paradicsomleves rizzsel közül én ez utóbbit választottam, míg a főétel vadas sertés volt spagettivel. A levesek és a tésztaétel egyébként önállóan is vásárolható. A levest papírpohárban, a tésztás szögletesre hajtogatható papírdobozban kaptam. Helyben lehet egyébként "rendes" porcelántányérból is enni. Érdemes a kávét is megkóstolni a végén, ami hagyományos olasz pörkölésű Mauro kávé, egy eszpresszó 500 Ft-ba kerül. Kedves, barátságos kiszolgálás párosul a jó ételekhez, a kellemes kávéhoz. Helyben enni a szemben kihelyezett asztaloknál lehet, melyekből csupán 4 db van. A népszerűséget jelzi, hogy ottjártamkor mindegyik asztal foglalt volt, és többen elvitelre is vásároltak. A körülmények miatt az 5 pont az én racionális értékítéletem mentén kissé túlzás, de ezzel szerettem volna jelezni, hogy a tömeg-átlag 4 pontosok közül ez a hely azért többet nyújt, van benne valami plusz.
2022. január 22.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Bubó névre hallgató reggeliző-bisztró pár éve már működik a Jászai Mari térnél. Annyi különbség történt, hogy a közelmúltban átköltöztek a Pozsonyi út szemben lévő oldalára (a 4. számú épületbe), csupán pár méterre az előző helytől. A költözés oka vélhetően az lehetett, hogy az új hely nagyobb alapterületű, tágasabb.
Korábban is étterem működött itt. A berendezés a Bubó stílusvonalat viszi tovább, sárga - szürke színvilág dominál. A pulttal szemben magasított bárszékes asztalok vannak, oldalt és a hátsó-belső teremben normál asztalok. Továbbá egy galériaszint is van. A mosdók a pinceszinten találhatóak. A nem túl hosszú étlapon egyszerűbb bisztrós ételek találhatóak. Szendvicsek, saláták (2590 - 2890 Ft), tészták, quesadilla, pár sütemény. érdekesség talán, hogy fix étel az étlapon a lecsó, amivel nem sok helyen lehet manapság találkozni. A reggeli menüket - főleg tojásételek, valamint toast, virsli, zabkása - egész nap lehet rendelni. Egy sima rántotta 1890 Ft-ba kerül, ez a legolcsóbb ételek egyike. Pozitívum, hogy a reggeli ételek mellé jár egy pohár kávé vagy kakaó. Minden nap kínálnak 2 féle napi levest, melyből az egyik vegetáriánus, a másik húsos (ottjártamkor gulyásleves csipetkével, illetve céklás-zellerkrémleves). Napi menü ajánlat nincs jelenleg. Vannak mártogatósok is (990-1090 Ft), ami talán a legizgalmasabb volt számomra, de ezeket egyenként, fajtánként lehet csak összeválogatni, pedig jó lenne ebből egy vegyes ízelítő. Szörp nincs, viszont házi limonádékat készítenek. Az erdei gyümölcsös-narancsos-mentás limonádé kellemes (990 Ft), de szívószállal nemigen lehet inni, mert a ribizliszemek folyton beleszorulnak a szívószálba. A Cézár saláta csirkével (2690 Ft) közepes adag, egy kissé túltengett benne a majonéz, a fűszerezés, valami karakteres íz meg éppen hiányzott belőle. Összhatásnak nem volt éppen rossz, de semmi kiemelkedő. Voltaképpen ez az összbenyomásom is a helyről: korrekt, kellemesnek mondható, de semmi egyedi, semmi különlegesség nem volt benne. A két kiszolgáló hölgy közül az egyik sokkal kedvesebb, figyelmesebb (ha jól tudom, ő a tulajdonos vagy az üzletvezető), míg a másikról ugyanezeket nem tudnám elmondani. Kötelező szervizdíj nincs, de így sem éppen olcsó hely.
A Lehel Piacon minden szinten van egy-néhány talponállós ivóhely, mert igény mutatkozik rájuk. A pinceszinten van a legeldugottabb helyen, én is csak véletlenül láttam, amikor az önkormányzat oda kihelyezett irodájában ügyet intéztem. Az emeleten két helyre is emlékeztem, és a földszinten, vagyis az utca szinten kb.
középtájékon az őstermelők és az emeletre vivő lift mellett található ez a kocsma, a Feltételes megálló. A kínálat olcsó és kommersz, csapolt Arany Ászok, decire kimért borok, Royal vodka akcióban. A Royal vodka az itteni kínálatban már az igényesebb piák közé számít. A törzsközönséget többségében idősebb helyi férfiak, "bácsik" alkotják, akik betérnek 1-1 italért, amíg a feleségük vásárol, beszélgetnek az ismerősökkel, persze lehet, hogy egyesek éppen csak akkor állhatnak meg itt, ha nincs velük a feleségük, ellenkező esetben úgy kell csinálniuk, mintha sosem állnának meg itt iszogatni. A pultos hölgy talpraesett, vagány, jó beszélőkéje van, látszik, hogy profin tudja kezelni ezt az ide összesereglett férficsapatot. Egy-egy elkapott félmondat alapján a fő témák itt is a politika és a foci. Egy kávét vettem csak, egy eszpresszót tejszínnel, mivel elvitelre kértem, papírpohárban kaptam, csak 300 Ft volt. Mondom én, olcsó hely ez. Egész jó volt, persze a maga nemében (nem újhullámos, nyilván. . . )
Ittam már itt korábban üdítőt is, de arról nincs mit mondani, bolti áru volt.
2022. január 18.egyedül járt itt 55 Egy újabb kitűnő, magas színvonalat képviselő kávézó és bisztró Zuglóban, a kertvárosi részen, családi házas övezetben. A Breadpitet is egy családi ház emeletén (pontosabban alul nem egy másik szint, hanem egy pince-szuterén található, talán ott van a pékműhely? ) alakították ki, míg a hátsó csupazöld kertben egy békés kis terasz is található.
Ahogy maga az épület, úgy a beltér is modern, eltisztult, a skandináv stílusjegyeket hordozza magán. Többféle kovászos kenyér, édes és sós péksütemények sorakoznak a pultban, illetve a polcokon. Magasabb árfekvésűek a temékeik, az édes és sós töltött péksütik darabárai 700-850 Ft között alakulnak, de egy sima vajas croissant is 550 Ft, ami azért nem a magyar átlagfizetéshez lett bekalibrálva. Viszont olyan érdekességek is akadnak, mint a tonhalas táska, a spenótos-rukkolás papucs, gorgonzolás táska, vagy a közönségkedvenc pisztáciás csiga. A saját kovászos kenyerekből dupla szeletes olasz típusú "2 kezes" szendvicseket készítenek, amelyeket grillezve is kérhetünk, többféle húsos - marhanyelves, sonkás, tarjás, tonhalas, lazacos - mellett a vegetáriánusok számára kecskesajtos, diós, áfonyalekváros szendvicset kínálnak (1290 Ft), én is ezt választottam. Jó döntés volt! Kínálnak minden-mentes süteményt is (990 Ft/szelet). A cappuccino is kiváló volt, igaz, kis adag (olaszosan mérve) 700 Ft-ért, az eszpresszó 500 Ft. A névválasztás humoros, kíváncsi lennék, hogy ez vajon az angoloknak vagy az amerikaiaknak is eszébe jutott-e valaha? Népszerű, közkedvelt helynek tűnik, annak ellenére, hogy hétköznap délelőtt volt, folyamatosan jöttek a vásárlók, vendégek. Parkolni a ház előtt a járda mellett lehet. Csendes a környék.
2022. január 18.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez a kis delikátesz és bisztró már jó ideje szerepel a meglátogatandó helyek listáján nálam, de sajnos nagyon kiesik a közlekedési útvonalaimból. Ám úgy adódott, hogy váratlanul lett egy szabadnapom szeptemberben, ráadásul csodálatos napsütéses időben, így a Japánkert meglátogatását terveztem meg.
Ha már eljöttem idáig, természetesen felmértem, milyen vendéglátó helyek vannak még a környéken, ami érdemes lehet a felkeresésre. Nem volt kérdés, hogy az Essence sem maradhat ki. A hely névválasztásával nagyon nem vagyok kibékülve, de ez legyen az én bajom, ezen kívül tényleg csak csupa jót és szépet tudok róluk elmondani. Minden vendéget nagy szeretettel, odafigyeléssel fogadnak, szívesen ajánlanak, de nem tukmálnak. Ételek és italok terén is prémium kategóriás finomságokat kínálnak. A sütemények között újhillámos, most divatos fazonok: újragondolt Rákóczi túrós és mákos guba torta, sajttorta, macaron (360 Ft/db), de a tradicionális, házias vonalat sem vetik meg: flódni, zserbó és bejgli is akad időszakosan (Advent idején), házi trüffel. Helyben készült szendvicsek, hidegtálak sonkával, sajttal, olívabogyóval, napi leves, saláták, tojásételek. Kézműves sörök, Prosecco, organikus teák, itt akár már délelőtt is pezsgőzhetünk. Nagyon finom a kávé is. A csomagolt, hazavihetős delikát termékeiket is érdemes megnézni, vettem is egy olivás - manchego sajtos tortillát a Maromasa márkából (590 Ft). Úgy olvastam, hogy a sütemények talán tavaly november óta Lovász Zsolt 17. kerületi desszertműhelyében készülnek, aki a Textúra Étteremben dolgozott korábban cukrászséfként. Kicsi, de kellemes, szép napfényes a terasz, kár, hogy nem fér el több asztal.
DEndre hívta fel a figyelmemet, hogy érdemes elnézni erre a helyre az Anker közbe. Korábban, az előző néven itt üzemelő kézműves sörözőben és bisztróban többször is volt alkalmam járni, enni és inni is, viszont őket a pandémia elsodorta, pontosabban az elmaradó vendégek hiánya miatt nem tudtak tovább fennmaradni.
Megjegyzem, amilyen áraik voltak - nagyon túlárazottak voltak a söreik - ez annyira nem volt meglepő fordulat. A Madhouse szintén egy kézműves sörfőzde referencia sörözője, ahol remek bisztró konyhát is visznek Piszkor Norbert séf vezetésével. Ebédidőben hétköznapokon izgalmas és ízletes, árban is elfogadható ebédmenüt kínálnak. A szűkített étlap hetente változik, 3 előétel/leves, 3 főétel és 2 desszert közül lehet választani. Az első és a főfogások között mindig szerepel 1-1 húsmentes étel is. A 3 fogás ára 3. 320 Ft + 12,5% kötelező szervizdíj, így összesen 3. 735 Ft volt. (2 fogás 2. 740 Ft + szervizdíj). Az első fogásként sült padlizsán és padlizsánkrém érkezett kitűnő kovászos házi kenyérrel. Főfogásként egy nagyon átlagos ételt választottam, rántott csirkemellet steak burgonyával, coleslaw amerikai káposzta salátával. Inkább zóna adag, jó ropogós, pankóbundában volt a hús (1 szelet), a köretek mennyisége megfelelő. A csúcspont a desszert volt, amely az étlapon "csokikrém, pekándió, füstölt só, tahini" néven szerepelt, a valóságban egy csodálatos szép nagyon csokoládés jégkrém érkezett fűszeres, ropogós hintéssel. Ha valaki a sörök miatt érkezik, és természetesen a vendégek többsége ezért érkezik, akkor sem fog csalódni. 24 csapon a legjobb hazai kézműves sörfőzdék sörei közül válogathatunk, a teljesség igénye nélkül a 'saját" Mad Scientist sörök adják a kínálatnak több mint a felét, pl. Tokyo Lemonade, Frooth Hoperator, Mango Bay, Rákóczi túrós, Szilvás gombóc. . . , de van Fehér Nyúl Hraballion pils, Brew Your Mind Only Memories IPA, Reketye meggyes, First Juice lee. . . és persze ezeken kívül még számtalan üveges sör. Itt is azt a gyakorlatot követik, hogy a csapon folyamatosan cserélődik, frissül a kínálat. Pozitívum, hogy kérés nélkül hoztak a pincések minden asztalhoz egy palack vizet. Összességében vagány, színvonalas hely, nemcsak sörimádóknak. A normál étlapon bisztrós ételek szerepelnek nemzetközi szortimentből széles kínálatban: amerikai, olasz, spanyol, arab és magyaros ízekkel.
2022. január 18.egyedül járt itt 45 A Palotanegyedben 2021-ben nyitott meg ez a szép nevű kis kávézó. A bejárat előtt kis teraszt működtetnek, ami ebben a viszonylag enyhe forgalmú mellékutcában még élvezhető is. A beltér nagyi békebeli szalonját idézi, pici a hely, több asztalka is van, de azért szűkös a hely.
A festett, aranyszegélyes porcelán csészék, tányérkák, kiskanalak, kancsók, a kristály üvegpoharak, a fémtálcák mind-mind régi, egyedi darabok, mintha az Ecseriről válogatták volna őket össze. Vagy máshonnan, lomtalanításból, hagyatékból. A péksütemények vélhetően nem helyben készülnek, átlagos külleműek, ellenben túlárazottak 650 Ft-ért (vajas croissant, kakaós csiga, túrós batyu),
Egy átlagos kávézón túlmutat az ételkínálat, hiszen lehet enni többféle szendvicset (890-1090 Ft), bundás kenyeret (1600 Ft, teával), illetve tojásételeket - rántottát. omlettet (1400-1600 Ft). Összefoglalva, egész nap lehet reggelizni. Az eszpresszó tejjel 430 Ft, ami viszont árban korrekt, a kávé mellé egy karamellás keksz is járt, valamint kis pohárban szóda. Ezek az udvarias figyelmességek is arra utalnak, hogy egyrészt a régi vendéglátós tradíciókat őriznék, másrészt törekednek arra, hogy a vendégek elégedettek legyenek, fontosnak érezzék magukat. Ami talán érdekesség, hogy alkoholos italokat is kínálnak, pezsgőt, bort, pár koktélt. Természetesen inni is lehet egész nap. Ki mire vágyik. Hangulatos hely.
2022. január 18.egyedül járt itt 55 Ez az aprócska kézműves pékség kávézó valóban csupán 1 percnyire van a lakásunktól. Nem autóval, hanem gyalog. Vagy még annyi sem. Talán 100 méternyire. Korábban volt itt már mindenféle, a korábbi funkciók közül a jósda az, ami beégett a leginkább.
Amúgy van mellettük egy nagyobb olasz bisztró, amelyik már évek óta működik, nem tudom, mennyiben jelentenek nekik most új konkurenciát a nyitással. A kenyerek és a jobbnál jobb péksütemények itt sülnek helyben, az üvegfal mögött kialakított sütöde szekcióban. A 2 kis asztalka egyikénél leülve figyelhetjük a főbb műveleteket, a kalácsok fonását, a tészták gyúrását, töltését. A Tradi név feltételezem, a tradícióból jön, a tradicionális receptek alapján készített, kovászos kenyerekre utalhat, bár ennek nem kérdeztem utána. A helyet András, vagyis Bandi, a pék álmodta meg, aki külföldön tanulta a pékmesterséget, Új-Zélandon és Párizsban is élt évekig, majd hazatérve a Pékműhely, szintén általam nagyra értékelt pékségnél dolgozott. Most Újlipótvárosban saját szárnyait próbálgatja, szerintem határozottan jó az irány. A péksütemények igazi vajjal, élesztővel készülnek. Már jártam náluk egy párszor, de próbálom nem egyből letarolni a kínálatot, inkább minden alkalommal egyesével haladva próbálgatom az ízeket. Eddig minden bejött. Különösen a tészták állaga tetszik. A legjobban talán a szatmári szilvalekváros töltött mézeskalács tetszett, ami úgy tűnik, sajnos csak egy adenti szezonális darab volt (180 Ft), mert azóta nem láttam. A sima baguette (vagy már talán lehet magyarosan írni is csak simán bagettnek) 490 Ft, az olívás 540 Ft, ezt minden nap sütnek és délelőtt jó eséllyel még marad is belőle, délutánra viszont már el szokott fogyni (munkaidő utánra). A fetasajttal töltött bagett (400) egy vega szendvics alternatívája is lehet, tartalmas, kiadós. A mézes-diós csiga jó sok töltelékkel készül (510 Ft), sajnos elég kalóriadús is, ezt most egy ideig hanyagolnom kell. A mákos, erdei gyümölcsös kosárka tetszett a gyerekeknek is (560 Ft). A kávé is említést érdemel, amely egy kisvárdai pörkölőből érkezik, a Warda-tól. 100% Arabica kávé, egy keverék Guatemalából, Brazíliából és Kolumbiából. Gyümölcsös, csokoládés, mogyorós ízvilággal. Az eszpresszó 550 Ft, a cappuccino 690 Ft. Jó kis hely, jó szívvel ajánlom!
2022. január 17.gyerekekkel járt itt 45 Helyszín a 13. kerület, Vizafogó lakótelepi része, egy 10 emeletes ház alsó szintjén. Korábban, évekkel ezelőtt is egy másik cukrászda működött ezen a helyen, de valami más néven, a neve nem is maradt meg, csak az, hogy nem voltak éppenséggel túl barátságosak, és majdnem letépték a fejemet, amiért fényképezni mertem.
A berendezés púderrózsaszín, romantikus, vintage stílusú; úgy tűnik, sok gondot fordítottak a tulajdonosok arra, hogy stílusos és otthonos legyen a hely, és ez szerintem sikerült is nekik. Egy apró érdekesség: a mosdóban a WC ülőke is pitypang mintás, utalva a névre. A tányérok és a csészék, a szalvéták is halvány rózsaszínűek, csakúgy mint a fal, a dekorációs vázák, a fotelek, a kinti teraszon a takarók. A pultban széles sütemény és tortakínálat sorakozik, melyek között újhullámos darabok is helyet kaptak. Árban 590 Ft-tól indulnak a Sacher tortával, azután van sok, többségében 690 Ft-os sütemény, majd jönnek a felső kategóriások 750 és 790 Ft-ért. A macaronok darabára 390 Ft, 6 féle íz volt kapható ottjártamkor. Lehet kapni sütinyalókát és téli fagyit is, ami az ovis gyerekek kedvencei közé tartozik. Nagyon szép volt a csupa-csokis torta, amit az előttem vásárló úr rendelt előzetesen. Nem volt könnyű tehát a választás, végül egy újragondolt Rákóczi túrós mellett döntöttem (690 Ft), ami nagyon szépen nézett ki, frissesség rendben volt, meg úgy a süti is, de azért katarzist nem okozott, ettem már sok helyütt ennél finomabbat is. A Latte úgyanakkor nagyon finom volt (550 Ft). Összességében nagyon szép, igényes hely, az ár-érték arány korrekt, még ha egy lakótelepen is járunk, de mégis a pesti oldal egyik legdrágább kerületében. A kiszolgálás kényelmes, kissé belassult, egykedvű, de kötelességtudó. Tartanak többféle mentes süteményt is a FitCandy és a Hisztéria termékeit is felfedezni véltem. A tökmagos sós ropi azonban nagyon jóféle volt, amit a gyerekeknek vittem és a macaronra sem volt panasz.
2022. január 17.egyedül járt itt 55 A Bake My Day Attila úti pékségébe és kávézójába tejesen véletlenül botlottam bele, amikor a Déli pályaudvarról gyalogosan a Vérmezőn át közelítettem meg a Budai Várat egy kis kultúra beszippantás és sétálgatás céljából. Először a szintén újonnan nyílt szomszédos étteremre figyeltem fel (Marischka), de ők még a délelőtti órákban nem nyitottak ki.
Ez a kávézó viszont nyitva volt, amire rajtam kívül többen is felfigyeltek. A vendégek között volt egy több gyermekes külföldi család, valamint az egyik szomszédos házból anya és lánya. Mivel a hely nagyon kicsi alapterületű, így ennyien meg is töltöttük a helyet, már csak lapjával fértünk el az ablakok mentén kialakított könyöklőknél. Nagyon finom illatok: kávé, frissen sült sütemény és kenyér, csokoládé, fűszerek, ezek izgalmas és harmonikus keveréke töltötte be a teret. A kitűnő kávéból készült cappuccino 650 Ft-ba került, a szilvás bukta 450 Ft. Lehet még inni prémium kategóriás "Pukka" organikus gyümölcsteákat (790 Ft), gyömbéres-narancsos és epres ízeket láttam, valamint a Vis Vitalis palackos vizeit és Fritz-Kolát is. A péksütemények terén a pultban sorakozott számtalan finomság: példaképpen fahéjas, diós és kakaós csiga, túrós batyu (450 Ft), pisztáciakrémmel töltött croissant (890 Ft), szerelmes levél baracklekvárral, fahéjas csavart koszorú, töltött mini fánk; míg a sósakból csavartak: spenótos, fokhagymás-tejfölös, bacon-ös-mustáros ízekben (szintén 450 Ft), tepertős pogácsa (400 Ft/nagy méretű). Összességében tradicionális és újabb keletű péksütiket is készítenek. A kenyerek terén kovászos kenyereket sütnek, teljes kiőrlésű tönkölyből is, sült hagymás, tökmagos variációkban is (500-750 Ft/ 0,5 kg). Nagyon kedves, szívélyes kiszolgálás, határozottan meleg hangulat, jó volt itt lenni! Néhány apróságot tudok csak emlegetni, ami miatt nem "tökéletes". A kávét helyben is papírpohárba kaptuk, nem csészébe. Nincs mosdó, mellékhelyiség, gondolom, hely hiányában. Sajnos a járda túl szűk ahhoz, hogy ott kiülős teraszt alakítsanak ki, de a lépcső felüli oldalon talán meg lehetne ezt is oldani. De ezek tényleg csak apróságok, az 5 pont nem is kérdés. A többi újhullámos, prémium sütöde körében talán a legjobb ár-érték arányt itt találtam. Egyébiránt, mint megtudtam, van két másik, korábban nyitott pékségük szintén a budai oldalon, a 12. és a 11. kerületben, ahol még nem is jártam, de természetesen mindkettő listás hely lett nálam.