2021. december 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Divine mentes cukrászdának két egysége van, ez a pesti a Ráday utca elején, ha jól emlékszem, ez nyitott meg korábban. Korábban is egy másik cukrászda működött itt, a nevét nem tudom már felidézni sajnos, de jártam abban is. Sőt, ha jól emlékszem, már akkoriban is voltak mentes desszertjeik.
A kínálat gazdag, fagylaltok, egész torták, tortaszeletek, sütemények, macaron, édes és sós péksütik, muffin, pohárkrémek is szerepelnek a kínálatban. A sütemények névtábláin szerepel, hogy milyen mentesek (glutén-, laktóz-, tej-, cukormentes) és az árak is. Jól néztek ki a sütik, de nem mindegyik volt aznapi, friss, némelyik egy kicsit már ránézésre is pár napos állottnak látszott. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek már romlottak lettek volna, de azért az élvezeti értékük romlik. Ismerek olyan cukrászdát, többet is, ahol elképzelhetetlen, hogy másnapos süteményt adjanak el teljes áron a vendégek részére. Természetesen a prémium kategóriában, ahová az árai alapján a Divine is pozicionálja magát. Süti szeletárak 1000 Ft környékén alakulnak jellemzően (890-950 Ft). A tiramisu pohárkrém is 950 Ft-ba került. Aminek egy kicsit jellegtelen vajíze volt, nem volt karakteres, átütő. A mosdó bár pici, szűkös, de tiszta, kulturált. A beltér elég tágas, kényelmes ülőalkalmatosságok vannak, de a légkört nem mondanám barátságosnak, olyan steril, hűvös volt a hangulat. Kint egy kellemes és egész nagy teraszuk van, ami nem a járdára települt, hanem a járda mellett. A másik Divine cukrászdáról szintén beszámoltam, nekem az sokkal jobban tetszett, leginkább a kiszolgálás barátságossága miatt, illetve ott minden friss volt.
2021. december 27.egyedül járt itt 35 Egy gasztroblogban olvastam erről a fagyizóról, amelynek témája "10 fantasztikus fagyizó" volt, amelyeket Budapesten kipróbálásra ajánlottak. A listában jó pár jónevű, ismert kézműves fagyizó szerepelt, de ez amolyan kakukktojás volt számomra, amelyet annak ellenére nemcsak nem próbáltam, de még a nevét sem hallottam, nem ismertem, hogy a mi kerületünkben (13.
) található. Igaz, az angyalföldi részen, a Duna-part közelében. Egy panel lakótelepen, egy 10-emeletes panelház földszintjén kapott helyet a fagyizó. A facebook oldaluk tanúsága szerint 2018-ban fagyiárust kerestek, az oldalt azóta sem frissítették. Nyári időszakban minden nap nyitva tartanak 11-20 óra között, a weblapjuk szerint viszont 10 órától, nyilván ezt sem frissítették. A fagylaltokat az állópultnál lehet megvásárolni, viszont nemcsak elvitelre, hanem helyben is lehet fagyizni, 3 fa asztalka szolgál erre a célra. Egy csokifagyit vettem, átlagosnál talán kisebb gombócméret (a weblap fotókon sokkal nagyobbak a gombócok), ami nem volt rossz, de igazából semmi extra, teljesen átlagos. Különleges fagylaltízek nem szerepeltek a repetoárban. Összességében egy átlagos lakótelepi fagyizó, extrák nélkül, se nem rossz, se nem jó.
2021. december 27.egyedül járt itt 45 A Nagymező utca elején, a Király utcához közel újonnan nyitott palacsintázó. Már a teljesen angol névválasztás is arra utal, hogy a célcsoportot a külföldi vendégek alkothatják, különben miért ne választana Magyarországon egy vendéglátós magyar vagy legalábbis magyarok által is közismert nemzetközi elnevezést?
De a magas árak is ezt támasztják alá. Szóval 14 féle fantázia palacsintát lehet itt választani, szerepel köztük sós és édes is. Az ízviláguk, elkészítésük 1-1 nemzetre utal, pl. blini - orosz, okinomyaki - japán, crepe suzette - francia. A magyar ízvilágot egyrészt a hortobágyi húsos palacsinta (1590 Ft), másrészt a baracklekváros (790 Ft) képviselte. A leírás szerint ezek olyan kiadósak, hogy beillenek egy főételnek is, s ha ez valóban így lenne, akkor az árat nem is éreztem volna ennyire túlzónak, de nekem az volt a tapasztalatom, hogy egy adag egy desszertnek felel meg, szóval vagy előtte vagy utána mindenképpen kell még mást is enni, mert én nem laktam jól tőle. A sósak között 2490-2690 Ft-os palacsinták is szerepelnek! Szóval választottam az édesek közül egy számomra izgalmasat, amit ráadásul nem ismertem, nem kóstoltam még, Ez a katayef névre hallgató libanoni édes palacsinta volt. 3 db vékony mini palacsinta tölcsér formába tekerve, ricottával töltve, pisztáciával, naranccsal, mézzel ízesítve. Igazán nagyon finom volt! És szemre is mutatós. Egy pohár citrusos limonádét kértem mellé (690 Ft/3 dl), műanyag pohárban, műanyag szívószállal szervírozták. Zárásként a Pasco Il Caffé olasz kávéja érkezett, a caccpuccino 650 Ft-ba került. A kiszolgálás meglehetősen lassú volt, és kedvesnek sem mondanám. A hely szép tiszta, de a beltér olyan laborszerű volt, ezért inkább a kinti teraszt választottam.
2021. december 27.barátokkal járt itt 25 A 7. kerületi bulinegyed egyik népszerű utcájában található ez a kis büfé, amely vélhetően az errefelé megforduló külföldi fiatalokat célozta meg ügyfélkörének. A lángos egyfajta hungarikum lett, amelyet a külföldiek is ismernek és kedvelnek. Késő esti nyitva tartása okán mi is egy kisebb gasztro/kocsma túra folyamán jártunk itt, este 10 óra előtt pár perccel.
A berendezésben megjelennek ilyen-olyan vidéki-falusi elemek, pl. régi konyhai eszközök, de nem tűnik hitelesnek és tradicionálisnak a hely, inkább csak fel vannak pakolva a falakra, a polcokra. A főhelyet elfoglaló mikrohullámú sütő arra utal, hogy itt nemcsak frissensültek készülnek, márpedig én a lángost végképp nem tudom mikrózva elképzelni (sok egyéb más ételt sem). Kértünk egy sajtos-tejfölös lángost (1000 Ft) és túrófánkot (340 Ft / 4 kis darab). A lángos nemcsak túlárazott, de borzasztó rossz volt, szerintem én még ilyen silány fajtát életemben nem ettem! Vékony, vastag, nehéz volt, mint egy tortilla, egyáltalán nem olyan állagú volt, mint egy "rendes" lángos. Valószínű ebben a tészta vagy/és a liszt lehetett a ludas. Vagy a kelesztés hiánya. Rajta olcsó teszkós minőségű tejfölnek és sajtnak nevezett valamik, amiknek a tejtartalma minimális lehetett (ha egyáltalán láttak ezek az alapanyagok tehenet valaha is). A túrófánk akár rendben is lehetett volna, ha nincs ráborítva 10 dkg porcukor, kérdezés nélkül. Mert ha megkérdezik, akkor egyáltalán nem kértem volna rá. Amúgy frissen készültek, a lángos és a fánk is, bár így utólag visszagondolva, talán a lángos "kétszersült" lehetett és azért lett ilyen vállalhatatlan. A benti részben lehetetlen tartózkodni a tömény olajszag miatt. De itt amúgy is csak könyöklők vannak a falnál. A bejárat előtti járdán van 2 asztalka, ahol le lehet ülni és kint enni. Összességében nagy csalódás, őszintén remélem, hogy a külföldiek nem fogják azt gondolni, hogy ilyen az igazi magyar lángos.
2021. december 27.gyerekekkel járt itt 55 A Fővám tér és a Kálvin tér között található, elsősorban kiszállításra, elvitelre berendezkedett sushi étterem. A pandémia miatti karanténhelyzet idején neten rendeltünk tőlük, illetve egy alkalommal én mentem el személyesen átvenni a rendelést, mivel akkor sem tarthattak még nyitva az éttermek, majd a járványhelyzet enyhülésével személyesen is jártam és ettem itt.
A földszinten lévő pultnál lehet rendelni, illetve ételeket átvenni, majd helyben a galériaszinten kialakított asztaloknál lehet enni. A két szint, mintha ég és föld lenne egymáshoz képest. Lent nyüzsgés, dobozok, zacskók, folyamatos munka, készülődés, jövés-menés, míg az emeleten nyugi, csend, japán tájképek a falakon. A felfelé vezető lépcső viszont eléggé meredek. Egy 12 darabos maki tálat választottam, lazacos, uborkás, avokádós és vörös tonhalas töltelékkel. (2050 Ft). Egyszerű, olcsó, eldobható fa pálcikát kaptam, rózsaszín gyömbérrel. Wasabit nem kértem, mert nem szeretem. Dobozos és 0,5 l-es üdítőik vannak, talán sör is, bár abban nem vagyok biztos. A sushik széles választékán kívül van még Miso leves és Tom Yum leves garnélával, kókusztejjel, korianderrel és sashami (tonhal, lazac, angolna, Szt. Jakab kagyló). Nagyon kedves, vidám és segítőkész a személyzet, fiatal srácok. Szerények, szimpatikusak.
2021. december 27.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Á Table bisztró-kávézóláncot nagyon szeretem. Elég sok helyszínen jelen vannak Budapesten belül, de ez a Balzac utcai egységük van a lakhelyünkhöz legközelebb, így időről-időre szívesen benézek ide újra. Nagyon finom a kávéjük és a péksütemények, tortaszeletek, szendvicsek kínálata is évek óta nagyon jó minőségű, változatos, finom.
Itt még sohasem találkoztam állott, többnapos, égett vagy éppen félig sült sütivel, pékáruval. Előfordul, hogy csak egy baguette kenyérért ugrom be ide. Szóval, ha jó egy hely, és ráadásul útba is esik, akkor oda azért többször is betérek, és az ilyen helyek közé tartozik ez az Á Table is. Legutóbbi látogatásom során a barackos tortát választottam (1. 090 Ft), mellé egy cappuccinot (690 Ft), vittem volna baguette-et, de sajnos elfogyott, késő délután volt már. Mindig nagyon tiszta, pedáns a beltér, az asztalok, a pult is, finom sütiillat van, jellemzően vanília, vagy mézeskalács fűszerek illata érződik, a személyzet nagyon kedves, udvarias, ismerik a termékkínálatot. Jó ide betérni, ajánlom! Amúgy kutyabarát a hely, ha valakinél ez szempont.
2021. december 26.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Főleg fiatalokat megcélzó, pincehelyiségben működő kocsma a 7. kerület egyik csendesebb utcájában. A környező házakban szintén működnek ilyen-olyan vendéglátó egységek. Egy kisebb kocsmatúra egyik állomásaként tértünk be, de leginkább csak azért, mert még korábban én nem voltam itt. Túl sok érdekességet nem tudok róla elmondani.
A lépcsőn leérve egyből a bárpulthoz érkezünk, ahol rendelni és fizetni kell. Asztalszervíz, felszolgálás nincs. Kicsit zegzugos a hely, mert innen befelé újabb helyiség nyílik, a mosdók pedig még hátrébb találhatóak. A benti falnál van darts és további asztalok, sőt még egy bőrfoteles ülőhely is volt. Alapvetően kommersz italokat árusítanak, ételeket nem láttam. Barátom egy korsó csapolt Sopronit kért (360 Ft). A markazi Kovács Pince (Mátrai borvidék) borait árusítják kimért borként. Üveges sörben is a Soproni család söreit láttam a hűtőben. Árban az olcsóbb helyek közé tartozik itt a környéken.
2021. december 26.gyerekekkel járt itt 25 A Ráday utca elején, a Kálvin tér irányába, a közelmúltban nyitott kis pékség. Mivel előtte már történetesen egy másik pékségben ettem-ittam, így ide az újdonság varázsa vitt be, és elvitelre vásároltam. A kínálat szolid, helyben fogyasztásra nincs lehetőség, csak elvitelre. Egyszemélyes kisvállalkozás.
A pultban lévő választékból 2 db vajas croissant-t kértem (200 Ft/db). Méretre átlagosnál nagyobb, dundi croissant-okat készítenek. Sajnos nem nyerte el a tetszésünket, a gyerekek is kóstolták, pedig ők elég nagy croissant rajongók és válogatósnak sem mondanám őket, mert a diszkontláncok péksüteményeit is gyakran, jó ízzel fogyasztják. Ez viszont nem fogyott el. A vajat nem lehetett benne egyáltalán érezni, a tészta nehéz, sűrű volt, nem könnyed, nem foszlós. Kb. úgy tudnám bekategorizálni, hogy ez amolyan albán minőségű pékáru volt (még ha esetleg nem is albán a tulajdonos, nem ez a lényeg szerintem, hanem a minőséget próbáltam érzékeltetni). Viszont ehhez a minőséghez az ár nem volt egyáltalán szinkronban, szóval nem is jó, és még túlárazott is volt. Sajnálom.
2021. december 26., kollégákkal járt itt 45 Az értékelés címeként ezúttal is az étterem saját mottóját választottam, hiszen ez a koncepció lényege, kizárólag húsmentes és állati alapanyagoktól mentes ételeket készítenek, ezen belül nyers vegán ételeket is. Ezen kívül még elkötelezett környezetvédő is a csapat. Ilyen paraméterekkel készítenek speciális mentes pizzát, salátákat, süteményeket.
Minden nap van naponta változó 2 féle leves, 2 főétel, 1 desszert (850 Ft). A 2 fogásos menü 2200 Ft. A saláták ára 1950-2550 Ft között alakul. Ezen kívül lehet még itt enni vegán burgert (2500 Ft körül, többféle), illetve turmixokat. Zöld, cékla és trópusi fajta 950 Ft-ért. Kínálnak ebédmenüt (napi főétel) 1750 Ft-ért, amelyet lebomló dobozba csomagolnak (+150 Ft). Mivel ez elég drága, illetve ha még nagyobb környezetvédők akarunk lenni, akkor még jobb, ha saját dobozt, tálat viszünk az elvitel esetére magunkkal. Amúgy lehet helyben is étkezni, a járdán is kiülős teraszuk is van, de a beltér is nagyon kellemes, csak én éppen rohanásban voltam már, ezért elvitelre vásároltam. Az ebédem egy indiai hatású és fűszerezésű vöröslencse dahl egytálétel volt, karfiollal és egy lepénnyel. Aki kizárólag ilyen típusú ételeket eszik/ehet, annak ez szerintem egy klassz alternatíva, de a teljes körű táplálkozással szerintem nem egyenértékű, nekem, hús+ mindenevőnek inkább amolyan diétás kosztnak tűnt.
2021. december 26.egyedül járt itt 55 A hazai gasztrovilág fenegyereke Huszár Krisztián, akinek volt már néhány vagány húzása, nagyon szerettem a korábbi bisztróit és az ételeit is, melyekben a magyar ízek, gyökerek keverednek a Távol-Kelet, Ázsia fűszereivel, hangulatával. A Vietnámi Gulyás már a nevével is ezt a koncepciót szimbolizálja.
A Margit híd budai hídfőjénél lévő bisztró belső tere nem nagy, de a szép időben úgyis minden vendég a teraszt választotta, én is így tettem. Az étlap egy lapon elfér, saláták (zöldmangó, garnéla ceviche), az ikonikus levesek, a vietnámi gulyás többféle verziója, különböző húsokkal (marhapofa, mangalica császár, sashimi), de van gomba curry, polip gyöngybabbal, tonkatsu (japán rántott hús) és szezámos mákos nudli a desszertek terén. Tudtam, hogy az itteni kiadós levesek felérnek egy főétkezéssel, ennek megfelelően ebédként egy vietnámi gulyást kértem húsgombóccal, udon tésztával és savanyított tojással (3600 Ft). Külön érkeztek még friss koriander levelek, lime gerezdek és csípős paprika karikák is a leveshez. Csodálatos ízkavalkád, nagyon jó ízek, ruganyos házi tészta, kitűnő leves alaplé! A séf nemcsak a konyhában szorgoskodik, de szívesen jön ki a vendégek közé is, ő is részt vesz a felszolgálásban is. És a végén még fotó is készült! Nem olcsó, de nagyon jó hely. Egyedi, nem mindennapi ételek egy nem mindennapi figurától.