Gyémánt 500
2025. január 10.egyedül járt itt 55 Az egykori pesti Gettó területe, a mai Gozsdu-negyed és környéke számtalan érdekességet rejt magában, ha sikerült legyőznünk magunkban az idegenkedést amiatt, hogy fél- vagy teljesen részeg, üvöltöző, harsány fiatalok hordái között bevessük magunkat a történelmi utcákba.
Az is igaz, ha megfelelő időpontot, például a délelőtti órákat választjuk, akkor jó eséllyel szinte üres, kihalt utcákon sétálhatunk, esetleg a gurulós bőröndjeikkel a repülőtér felé igyekvő csapatokkal találkozunk. Egy ilyen felfedező séta alkalmával tértem be a Mitico nevű helyre, ami este-éjjel egy nyüzsgő, zenés bár, délelőtt azonban egy hangulatos reggeliző és kávézó. És ami a meglepő, hogy az épület pincéjében egy különleges helytörténeti kiállítás látható, amely egyébként ingyenesen megtekinthető. Azt nem tudom, hogy ez a turistákat mennyire hozza lázba, minden esetre én egyedül voltam itt lent, miközben fent az étteremben elég sokan ettek-ittak. A kiállítás a környék régi épületeit, nevezetes lakóit, használati eszközeiket, a korabeli történéseket mutatja be. Itt a környéken működött az első magyar gőzfürdő, a Rebenwurzl Húsüzem, a Mika Rézárugyár és a legendás Kék Macska lokál.
2025. január 10.családjával járt itt 55Nagyon kellemes helyszín bármely korosztály számára kisgyermekektől kezdődően az egészen idősekig. Nagyon kulturált, tiszta, igényes hely ez a park. A sportolókra is gondoltak többféle pályával, sportolási lehetőséggel. A parkban működő Berkenye Kávézó is csúcs. Ingyenes parkoló is van. Természetesen a liget ingyenesen látogatható. Jó volt itt lenni, kár, hogy nekünk nagyon messze van.
2025. január 10.egyedül járt itt 55 A FeTeKert a Fény utcai piac 2. szintjén, azon belül is a Retek utca felőli oldal található csinos bisztró és kávézó. Egy nagyon pozitív és méltánylandó kezdeményezés áll mögöttük, nevezetesen a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó Települések államilag támogatott program.
Ennek keretében hátrányos helyzetű kistelepülések, a Máltai Manufaktúra kézműves termékeit kínálják, az ő mintaboltjuk is helyet kapott itt. Ez a magyarázat a hely nevében a "FeTe" jelentésére. A kávézó nem titkolt célja a nagyvárosi emberek és a legkisebb, eldugott, legnehezebb sorsú kistelepülések embereinek és munkájának egymáshoz közelebb hozása, bemutatása. A termékek természetes ízvilágú, tápanyagban gazdag, hazai zöldségekből és gyümölcsökből készített minőségi, tartósítószer-mentes lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, szószok, szendvicskrémek, savanyúságok, tésztaszószok és chutney-k, méz. A FeTeKerthez, illetve a Manufaktúrához webshop is kapcsolódik. A piac területén belül ez egy szeparált hely, melegséget sugárzó, barátságos. Le lehet ülni, kényelmes környezetben, a piaci forgatagból ide, mint a nyugalom szigetére huppanhatunk be pár percre. Az sem elhanyagolható pozitívum, hogy saját, tiszta és igényes mosdójuk van. Érdekesség, hogy alapvetően modern, dizájnos a bútorzat, de a pult után a belső sarokban van egy kis retró sarok, a 70-es évek székeivel, falvédővel, én persze ezt a helyet választottam magamnak. A kitűnő kávét LaMarzocco gépen főzik. Mindig van valami speciális kávé ajánlatuk, ezúttal narancsos cappuccino, én is ezt választottam (990 Ft). Az eszpresszó 590 Ft. A pannonhalmi Tóth Borbirtok borait is kínálják (1100 Ft/1,5 dl). A reggeli ételek között bundáskenyér, parasztos rántotta, gombás melegszendvics, omlett, sőt, mákos guba és tejberizs is szerepel. A kolbászos sós óriásperec 650 Ft volt. Jó volt itt lenni igazán!
2025. január 10., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A ZING Burger több évvel ezelőtt került be a jobbféle, minőségi kézműves burgerek lelőhelyei közé, főleg a fiatalabb korosztályban sokan kedvelik, de véleményem szerint a Top5 magyar kézműves burger körbe azért nem férnek be. A Nyugati téri és az Oktogonnál lévő éttermeikben többször jártunk már, az Allee-ban ez volt az első alkalom, mondjuk itt elég sok más hellyel versenyeznek az éhes vendégek kegyeiért.
Jelenleg az országos hálózatukban egyébként már 14 éttermük van, ebből a többség Budapesten, de van pár vidéki megjelenésük. Az Allee-n belül a Váli utcai felől "hátsó" bejárat előtt találhatóak, azaz ha szigorúan vesszük, akkor nem is a bevásárlóközponton belül vannak, hanem kívülről, a térről nyílik a bejáratuk. A beltér indusztriális jellegű, mondhatnám, csupasz, elég sok asztal van, tágas, szellős. A pultnál kellett rendelni és fizetni, majd mondta a kedves fiatalember, hogy kell várni pár percet, de utána majd ő ki fogja hozni az asztalhoz, ne fáradjak. Az egyik legegyszerűbb, de mostanság népszerű szendvicsük a Basic Take it Easy Burger, ami magában 1750 Ft-be kerül és a mostanság rendkívül trendy smashed burgerek közé tartozik. Cheddar sajt, paradicsom és jégsaláta került még a "smashed" húspogácsa mellé, Angus marhával 2450 Ft. A hasábburgonya szerintem jobb, mint a Mekiben, a KFC-ben vagy akár a Pesti Pipiben. Készítenek növényi burgereket, van náluk Buffalo csirkeszárny, hagymakarika, valamint Philly Steak szendvicsek, ami érdekesebb/ más, mint a többi burgeres kínálata. Szintén a fiatalokat célozza a Hardcore Gamer burger.
2025. január 10.egyedül járt itt 45 A Springday Újpest-Központban a főútvonal mellett egy pár éve nyitott prémium kategóriás edzőterem, életmód központ, wellness részleggel, kapcsolódó szolgáltatásokkal. A modern épület földszintjén található a tágas, sok asztalos kávézó és étterem, amely nemcsak a Springday vendégei számára nyitott, hanem bárki betérhet az utcáról is.
A cappuccinót 990 Ft-be került, amely 10% kötelező szervizdíjat tartalmazott. Hagyományos olasz pörkölésű Café Vergnano kávét főznek, amit én jó minőségűnek tartok, szeretem. Hétköznap 11. 30-14. 00 óra között kínálnak ebédmenüt. Ahhoz képest, hogy egy ilyen zsánerű helyen jártunk, a kávézóban nem láttam jelét a nagy egészségtudatosságnak, vagy fitt szemléletnek. A reggeli kínálatban a péksütemények közül kakaós csiga, pogácsa és croissant volt, kinézetre, ízre kb. Fornetti stílus és minőség. Az egészséges vonalat a smoothie-k képviselték, 7 féle ízben, 1590 Ft/3 dl. Néhány alkoholos italt is tartanak, kis üveges sört, Hilltop borokat, Törley Hungaria Extra Dry pezsgőt.
2025. január 10.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sajnos már csak ez a Jégbüfé maradt, aminek nem sok köze van a régi eredeti Jégbüféhez a Ferenciek terén, amely megnyitásakor és azt követően óriási sikert hozott, fogalommá vált, mondhatjuk, hogy viszonyítási pont volt a budapestiek körében. A rendszerváltozást követően még átmentették magukat valamelyest átalakulva, kicsit odább költöztek, de szűkült a területük, azonban a budai oldali 2.
cukrászda megnyitása alapján még arra lehetett következtetni, hogy sikerült talpon maradniuk, de aztán kiderült, hogy mégsem. Ez már soha nem lesz olyan, mint régen. Lehet, rosszul emlékszem, mert sok évvel ezelőtt volt, hogy jártunk itt a Lövőház utcai, a most már csak egyetlen Jégbüfében, de a nyitáskor még nagyobb, tágasabb volt ez a hely is, szélesebb kínálattal, de most már nagyon összeszorultak, igazából csak 12 egy tucat, átlagos cukrászda lett belőlük. Magam is megerősíthetem, hogy a Jég csak szlogen, már novemberben sem volt náluk fagylalt, csak sütemény, kávé, alkoholmentes italok. Két pohár szörp és 2 sütemény több mint 4000 Ft-ba került, ez bizony sok az átlagos minőséget, kissé unalmas összképet figyelembe véve. A süteményeket, kávét a pultról kellett a vendégeknek összeszedni, de nincs sorszám, vagy csipogó, ami jelezné, hogy kész a Tied. A habcsók és a puszedli volt a megállítótáblán a 2 hívószó, mi azonban női szeszélyt és mangó-mascarpone tortát ettünk. Frissek voltak a sütemények. Kis szerencsével ülőhelyet is sikerült találnunk, éppen felszabadult egy, de a távozó vendég után az asztalt nem törölték le. Tipikus 3 pontos hely és élmény volt.
2025. január 10.egyedül járt itt 55 Egészen véletlenül éppen azon a hétvégén jártam a Fény utcai piacon, amikor a Vineta Bár soft openingben csendesen megnyitott. Erdély tradicionális ízeit hozták el ide a II. kerületbe, helyileg a piac felső szintjén a Fény utcai felőli oldalon vannak a szélen. A megnyitó keretében egy kis kóstolót is tartottak, már akkor is ígéretesnek tűnt a hely.
A kiszolgáló pultnál bárszékekre ülve lehet helyben enni, ami a plafonról lógó melegítő lámpák ellenére is egy meglehetősen fagyos programnak ígérkezett. Főleg egy olyan hideg napon, mint amikor én is ott jártam - második alkalommal. Az étlapon többféle vineta, azaz erdélyi padlizsánkrém, zakuszka, azaz padlizsános-paprikás-zöldségkrém, 3 féle tartalmas, kiadós leves (2500-3000 Ft): erdélyi zöldséges csorba, pacalcsorba, ángádzsábúr leves (örmény leves tésztabatyuval), valamint erdélyi töltött káposzta (3200 Ft) és miccs (a román csevap vagy fasirt) szerepel. Az ételek mellé kitűnő pityókás kenyeret adnak melegen, megpirítva. Legutóbb a mestervinetát választottam, amely klasszikusan csak olajjal és hagymával készül, korábban a majonézes verziót is kóstoltam, de nekem az kevéssé ízlett. 10 dkg a kenyérrel együtt 1200 Ft-ba került. A vineta és a zakuszka mellé lehet báránykebabot, marinált parikát, szarvas pastramit, illetve tejfölt is kérni. Az ételek többségét befőttes üvegben is lehet otthonra vásárolni, sőt, még füstölt csülök is volt zsírjában. Italok terén Carraro olasz kávé, az eszpresszó 800 Ft, Kislaki borok (1200 Ft/1,5 dl) - Irsai, rozé, Syrah, valamint Klonics Hárslevelű (2400 Ft). A hidegről nem a Vineta tehet, jár az 5 pont.
2025. január 8.egyedül járt itt 35 A Csocsaj Pékség népszerű albán pékség hálózat, amely évek óta jelen van a kisvárosban, de Budapesten is vannak pékségeik. Jelenleg 4 egységük működik Vác városában, ezek egyike a belvárosban, a sétáló utcában egy pékség, ez már évek óta működik változatlan formában, az autóbusz állomásnál van egy Csocsaj Grill büféjük, a belvárostól kissé kijjebb a Lidl közelében van egy pékség és fagyizó egységük, valamint a szóban forgó pékség a főúton, a Művelődési Ház közelében található.
Parkolási lehetőség a bejárat előtt került kialakításra. Amire felkaptam a fejemet, hogy már náluk is beütött a Dubai őrület, no nem a "Dubajozás", hanem a Dubai csokoládé, és náluk is kapható Dubai pohárdesszert 1000 Ft-ért. Egy pisztáciás-csokoládés krémről van szó, szerintem több a füstje, mint a lángja.
2025. január 8.egyedül járt itt 45 Modern, fiatalos, a fősodratúnál igényesebb, kreatív süteményeket és tortákat kínáló cukrászda a forgalmas főúton a Vörösház épületében, az utcafronton a sarkon. Korábbi váci látogatásaink során nem tűnt fel a cukrászda létezése, esélyes, hogy esetleg egy újabb nyitásról van szó.
Fura volt, hogy egyetlen vásárló sem érkezett az ottlétünk alatt, pedig széles volt a kínálat, és igazán jól néztek ki a desszertek a pultban. A kiszolgáló fiatal hölgy elég érdektelen volt. A kávé középszerű volt, átlagos, elvileg Cafe Perté, ittam már ezt sok helyen, ennél jobban elkészítve. Nemcsak szeletben, de egész tortákból is sokfélét lehetett elvinni, amelyek nagyon mutatósak, dizájnosak voltak. Árban átlagnál magasabb, budapesti árkategória, amit kínálnak. A legkisebb, 8 szeletes torták árai 11500 Ft-nál kezdődnek. Izgalmas ízkombinációk is voltak, például sóskaramella-nutella-banán, roppanós maracuja-karamella, kókusz-maracuja mousse. Az ország torták közül az Őrség Zöld Aranyát készítik ők is (1540 Ft), ez rendben volt. A sütik szeletárai 1090-1650 Ft között alakulnak. A macaronok darabára 590 Ft, ezek átlagosak voltak. A retró Isler 730 Ft-os vagy a kókusztekercs 930 Ft-os darabára sem reális szerintem, ez ek teljesen átlagosak voltak. A mosdó tiszta, korrekt és újszerű volt. A beltér kellemes. Megadom a 4 pontot, de ebben a helyben szerintem sokkal több van, lehetne.
2025. január 8.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ha már muszáj Mekibe menni, akkor a Jászai Mari térit biztosan nem ajánlom, mert mindig tömeg van, miközben az alapterülete kicsi, és viszonylag kevés az asztaluk. Ráadásul nemcsak vendégekkel van tele, hanem futárokkal is. Nyilván ennek oka a központi elhelyezkedés.
Mivel a lakásunkhoz ez van a legközelebb, mi legalább havonta járunk ide enni, de már leszoktunk a helyben evésről, inkább az elvitelt preferáljuk, úgy sincs sosem szabad asztal. A legutóbbi kb. 10ezer Ft-os rendelésünknél megint lemaradt valami, ezúttal 2 db sült krumpli. Ami persze csak otthon derült ki, amikor kibontottuk a zacskókat és a gyerekek elkezdtek volna enni. Nem volt mit tenni, visszamentem reklamálni. Nemcsak a sült krumplikat pótolták (2 db helyett 3 db-ot kaptam), de pár nappal később postán küldtek a részünkre 3500 Ft értékű étkezési utalványt, amit náluk (tehát nem a teljes McDonald's hálózatban) lehetett beváltani 3 hónapon belül. Ez egy korrekt gesztus volt. De még jobb lett volna, ha nem hibáznak, mert ez már itt velünk többször előfordult.