2020. október 25.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Miskolctapolcán, a fürdő és a park közelében lévő kisebb, véleményem szerint átlagos szálloda. A parkoló az épület mögött egy meredek utcán felkanyarodva található, de telt ház esetén nem elegendő a száma a vendégek részére. A hirdetésükben foglaltakkal ellentétben egyáltalán nem luxus színvonalú, a képek és a marketinges reklámszövegek szebbnek mutatják be a valóságot.
A szoba alapterülete kicsi, a tetőtérben sok az alacsony rész, a holttér, például az ágy feletti tetőrész is nagyon alacsony. A fürdőszoba nagyon pici, csak egy kis beugró, szűkös. Viszont mindkettő tiszta, jó állapotú. A szekrényben pár napnyi ruha fér el kényelmesen, van egy plusz bőröndtartó, előszoba nincs. A reggeli standard svédasztalos, nem prémium kategóriás ételekkel. A bár túlárazott. A személyzet egy része érdektelen, barátságtalan. Egyes szobákhoz tartozik erkély is. Nincs lift, a tetőtéri 3. emeleti szobák esetében ez egyes vendégeknek kényelmetlen lehet. A wellnessben van egy piskóta alakú medence, jaccuzzi, sókamra, szauna; a kültéri medence csak nyáron üzemel. Van lehetőség masszázsra, előzetes időpontfoglalás és külön díj ellenében.
2020. október 25.barátokkal járt itt 55 Fotón láttam először ezt a helyet, mintha egy filmforgatás "megcsinált" helyszíne lett volna. De nem, ez tényleg ilyen a valóságban is! A Kistályai útról a hegyre földúton kellett fölkanyarogni, útbaigazító táblák vannak, de a GPS először egy rossz bekötő úton vitt fel minket, ahol kocsival nem tudtunk átmenni, ezért vissza kellett menni ismét a főútra, és a következő bekötő úton felhajtani, ami már valóban célba is vitt.
A pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el egy régi kőfejtő 30 méteres falai között, nagyon izgalmas, különleges, nem mindennapi környezetben. A kőfejtő összesen 3,2 hektáron helyezkedik el négy bányaudvarban, melyek egymással alagutakkal vannak összekötve. A pince összesen 500 m2 nagyságú. A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék, melyeket borkóstoló pincelátogatás során meg is lehet tekinteni. Jelenleg is építkezés zajlik, úgy tűnik, tovább bővítik a birtokot, egy rendezvénycsarnok épül, úgy hallottuk. A tulajdonos borász, Bolyki János agrármérnök, 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére is nemzetközi díjat kapott, azóta folyamatosan díjnyertes borokat készítenek. 2010-ben az Év Fiatal Borásza, 2011-ben az Év Egri Borásza és a Jövő Ígérete címet nyerte el. 2012-ben a Best of Budapest által kiválasztott legjobb 50 budapesti étterem az Év Gasztro borászának választotta. A tulajdonossal nem találkoztunk. Először körbenéztünk a borús időben, a szemerkélő esőben, aztán a benti bányaudvarban láttuk, hogy nemcsak egy kiszuperált kékre festett cirkuszi kocsi van itt, hanem nyitva van a borospince is, be is mentünk. A beltér is igazán megnyerő volt, nemkülönben a borokat bemutató borász fiatalember. Az egyik impozáns termet a kerekasztal lovagjainak készítették, de volt egy hosszú esküvői terem is, az előtérben a pultnál pedig ad hoc spontán borkóstolás minden betérőnek. Nyilván én voltam a sofőr, úgyhogy nekem maradt a fotózás és a borok szagolgatása. Ezeket lehetett kóstolni: Meta Tema hárslevelűt 2019-ből, Rosét 2019-ből, Királyleánykát 2019-ből, Merlot-t 2016-ból, az Óperencián innen Kékfrankos 2016-ból, valamint "A Főnök öccse egy zseni" nevű borpárlatot, amelynek címkéjén egy motorozó mosómedve látható, s mint megtudtuk, a "Főnöknek" nincs is öccse. A borok címkéjén mindenféle mesebeli állatok láthatóak, nekem nagyon tetszettek. A pincéről szóló bemutatóban viszont a szövegek szürrealitását és abszurditását már túlzásnak éreztem. Vásároltunk több palackkal, szerintem árban is teljesen korrekt volt. A rosé és a királyleányka 1690 Ft, ajándékba vettünk egy Pinot Noir-t, valamint a borpárlatból is egy üveggel. Nagyon klassz hely, ha valaki Egerben jár, feltétlenül érdemes ide is kijönni.
2020. október 24.egyedül járt itt 45 Kínai street food bisztró a Vas utcában, az SZFE épületével szemben. Tüntetésügyileg még nyugodt időkben, járványügyileg már az 1. hullám idején jártam itt enni. Ebből kifolyólag a személyzet már maszkot viselt a kiszolgálás során. Családi vállalkozásnak tűnik, a középkorú kínai pár férfi tagja a szakács, az asszony a vendégek kiszolgálását végzi, beleértve a kasszázást is.
Nem nagyon tudnak magyarul. A Budapesten megszokott pultban készen álló, szójás egyenszószos, egyenízű kínai büfés ételekhez képest a Vidám Panda egy más minőséget, magasabb színvonalat, jobb ételeket képvisel. A kínaiak egyik közkedvelt étele a palacsinta, amelynek elkészítését az üvegpult mögött magam is nyomon követhettem. Sós ízben, tojással, zöldségekkel, húsos vagy rákos töltelékkel készül, inkább a kenyérlángoshoz tudnám hasonlítani (1190 Ft extrák nélkül, négyrét hajtogatva kell enni, mint egy szendvicset). Különleges salátákat is találunk az étlapon, például tengeri moszat saltát, paradicsomos szójás tojássalátát, amelyek egytálételnek, előételnek önmagukban is beillenek, mert elég tartalmasak és az adag sem kicsi. Persze a kínai étkezés tradícióit követve érdemes minél többféle ételt kipróbálni. Ettem pikáns-csípős húsfalatokat dobozban, valamint egy hideg édes-fűszeres tésztasalátát zöldségekkel. Kértem mellé egy palackozott mangó italt is. A galériaszinten van vagy 10 asztal, szépen kialakított, tiszta, rendezett. A mosdó meglepően tiszta és kulturált volt. Egyetlen probléma, nagyon hideg volt. Drágább, mint a szokványos kínai büfék.
2020. október 24.egyedül járt itt 55 Az arancini hazánkban újdonságnak számító szicíliai specialitás. Rizottóba töltött gluténmentes rizsgombócok 4-féle olasz sajttal, kukoricapanírban, kókuszolajjal sütve. Helyileg a Margit híd budai hídfője és a Lukács Fürdő közelében található kis büfé.
5 féle sós és 2 féle édes töltelékkel készül (650 Ft/db), valamint kapható egy 5 db-os csípős mini arancini válogatás is. A gombócok mellé 4 féle szósz (250 Ft) és saláta (400 Ft) választható. Mirelitből frissen sütve készül. A pici alapterületű egységben a tulajdonos ötletgazda, Péter készíti az ételeket és ő is szolgálja ki a vendégeket a pultban. A járványhelyzetben ők is átálltak a Wolt-os kiszállításra. A menüben 2 db szabadon választott arancini, 1 szósz és egy adag saláta van 1650 Ft-ért. A salátában friss zöldek, paradicsom, rukkola, endívia volt. Úgy adódott, hogy a zárás előtt nem sokkal érkeztem, így volt alkalmam a tulajdonos szívességéből többféle gombócot is kóstolni. Az édesek közül nutellás-banánosat, a sósak közül a jalapeno paprikás csípőset és sajtosat, illetve a salátát is. Környezettudatos hely, újrahasznosított papírtálcát, fa villácskát használnak. Helybe enni "talponállózva", a bárasztalnál lehet.
2020. október 24.barátokkal járt itt 55 Az Esztergomi Bazilika az ország egyik leghíresebb szakrális-vallási épülete. Hivatalos neve Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-fő-székesegyház, Magyarország legnagyobb egyházi épülete, de európai viszonylatban is a legméretesebbek közé tartozik, illetve egyúttal hazánk legmagasabb épülete.
Az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter a magassága, hatalmas, monumentális, lenyűgöző épület. Legutóbbi látogatásom idején sajnos a homlokzat bal oldala fel volt állványozva. A helyén álló eredeti templomot Szent István király emelte. A jelenlegi templomot klasszicista és óegyiptomi (altemplom) stílusban 1822-ben kezdték építeni, a felszentelésére 1856-ban került sor, jóval a befejezés előtt, Liszt Ferenc ekkor vezényelte itt élőben a kifejezetten e célra írt Esztergomi misét és Ferenc József is részt vett a ceremónián, ahogy ez a márvány emléktáblán is olvasható. A felnőtt kombinált belépőjegy 1500 Ft-ba került, ami az altemplom, a kincstár, a panorámaterem, valamint a kupolakilátó megtekintését is tartalmazta. A kupolából a kilátás pazar, vétek lenne kihagyni. Az altemplomban Mindszenty József hercegprímás sírhelye érdemel külön figyelmet. Igazából a bazilika számos eleme különleges, pl. az orgona, a harangok, a kupola vagy a Bakócz kápolna, amely a magyarországi reneszánsz építészet egyetlen megmaradt alkotása.
2020. október 24.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Központi elhelyezkedésű, mégis csendes, szépen felújított panzió, közvetlenül a Csülök Csárda mellett. Aki félpanziót igényel, annak a vacsorát a csárda adja. Saját parkolóhelyek korlátozott számban egy szomszédos telken találhatóak, de az autónk számára már nem volt hely, viszont le tudtunk parkolni közvetlenül a bejáratnál, ez valójában a csárda parkolója, ami hétköznap fizetős és elég kevés autó fér el.
Az autót gyakorlatilag egész ott tartózkodás alatt nem is kellett használni, mert minden főbb látnivaló gyalogos távolságra található. A legfelső szinten lévő, tetőtéri szobából remek kilátás nyílt a Bazilikára. Légkondicionált, modern, tiszta, elegáns berendezésű, elég tágas a szoba. A fürdőszoba zuhanyzós. Ágy, ágynemű jó minőségű. A feltöltött minibár mellett még egy palack Móri Sauvignon Blanc bort is kaptunk ajándékba. Lift nincs, így akinek nehézséget okoz a lépcsőzés, annak ez fontos szempont lehet. A reggeli svédasztalos, átlagos színvonalú, amelyet a hangulatos, zöld növényekkel körbevett belső kertben is el lehet fogyasztani. A kávégépben kitűnő kávékat lehet készíteni. Önkiszolgáló automatában én még ilyen finom kávéval nem találkoztam. A wellness rész a -1 szinten található, alig voltak vendégek, egyáltalán nem volt zsúfolt. Ár/érték arányban elég kedvező, többféle akciós csomagot is kínálnak.
2020. október 23.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A számos 7. kerületi bulinegyed-béli italozós, mulatozós hely egyike, amely a Klauzál térrel szemben, a Kis Diófa és a Dob utca sarkán. A hely fiatalos, romkocsmás jellegű, hippis-liberális-balos, sőt megkockáztatom talán egy kissé anarchista irányultságú is.
A vendéglátó és szórakozó helyeket nem szoktam politikai irányultsághoz kötni és sok helyen nem is érződik ez ki a miliőből, de itt nem tudom szó nélkül hagyni, mert nagyon erősen ez volt az érzésem a Kisüzemmel kapcsolatosan. A mosdó kiritkán aluli, össze-vissza graffitizett falakkal. Izgalmas, nemzetközi barfood ételeket kínálnak korrekt árfekvésben, például marokkói marharagut tortillával (1990 Ft), bajos tejfölös gombóclevest (1250 Ft), konfitált csirkefalatokat, grillezett kecskesajtot. Specialitásuk még a maceszgombócos leves (1250 Ft). Én egy kecskesajtos grillezett lepény szendvicset kértem (balkánburger), amelyben grillezett cukkini, kígyóuborka, olívabogyó is volt. Korrekt a tejeskávé. Sörökből kommersz a kínálat, Soproni, Soproni IPA, Heineken. A röviditalok kínálata viszont különösen erős, whiskey és rum kínálata átlag feletti, Tarpai pálinkákat kínálnak még. Kényelmes, lelazulós, kicsit punnyadt hely, itt senki sem siet sehová. Kortárs avantgárd kiállításokat és hasonszőrű koncerteket is szoktak tartani.
A Doblo borbár a Gozsdu-negyedben, a Dob utca és a Holló utca sarkán található, nyilván innen ered a névadás. A beltér L alakú, szerintem nagyon hangulatos. Van vagy 5 méter a belmagassága, a falak pucolt vörös téglából vannak kirakva, részben boltíves megoldással, a fő dekorációs elemek maguk a borospalackok a fali tartókban, valamint hordók asztalként hasznosítva.
Összesen kb. 80 vendéget tudnak befogadni, vannak normál asztalok és székek, illetve a bárpulttal szemben bárszékes magasított asztalok is. A borlapon közel 180 féle bor található, ezek közül egy villányi rosé cuvéét választottunk (1100 Ft/ 1,5 dl), én beértem egy alkoholmentes málnaszörpivel (620 Ft/ 4 dl). A rövid étlapon a borokhoz illő harapnivalók találhatóak, sonkatál, caprese, sajtok, sajttál, krémek balkáni lepénnyel. Én az egyetlen desszertet, a Doblo macaron válogatást választottam, amely 3 db különböző ízű macaronból áll (1550 Ft), esetemben áfonya, vanília, csokoládé, de ez időről időre változik. A macaron elég finom volt ízre, de az állaga nem volt tökéletes. Nem csúcskategóriás. A hely hangulata számomra nagyon tetszetős volt, igaz, szerencsés volt, hogy még az esti csúcsforgalom előtt, nyugalmas körülmények között tudtunk itt eltölteni egy kis időt. Aztán megfordultunk itt este is, amikor asztalfoglalás nélkül nem is érdemes elindulni, mert hétvégén este minden nap teltház szokott lenni. Mondom ezt még a koronavírus előtti időszakra vonatkozóan, mert a magyar vendégek mellett sok külföldi is megfordult itt, illetve a nyitva tartás akkor még nem korlátozódott le 11 óráig. Így aktuálisan nem tudom, mennyire szokott sok vendég lenni egy hétvégi estén. Többféle tematikus kóstoló sort lehet náluk kipróbálni 5000-16000 Ft közötti árfekvésben. Összességében egy eléggé túlárazott bárról van szó, ahol a helyszínt és a külcsínt is meg kell fizetni. Úgy tűnik, erre évek óta van kereslet. A mosdótól amúgy nem voltam elájulva, nem ütötte meg a hely nívóját.
2020. október 23.barátokkal járt itt 35 Alapvetően nem rossz hangulatú, de egy kissé már leamortizált, megfakult bár, inkább az idősebb vagy középkorosztálynak a Margit híd budai hídfőjének közelében. A beltér a 70-es éveket idézi, a lenti részben a bárpulton kívül a lépcső alatt egy bőrkanapé található, valamint egy 4 személyes üvegasztal, illetve a másik oldalon is még egy asztal.
Nem tipikus bár bútorzat, inkább olyan hatást keltett, mintha a tulajdonos a lakásában lecserélte volna a régi bútorait, és lehozta ide a krimóba, "jó lesz ez még ide! " alapon. Lépcső vezet fel a galériaszintre, ahol további ülőhelyek vannak. Az italkínálat szűkös és kommersz, közepes árfekvésű, ételeket nem tartanak, legalábbis nem láttam semmi ehetőt. A kiszolgálás meglehetősen lassú, vontatott volt. A pultos nem volt éppen barátságos. Határeset, de ajánlottra teszem, viszont 3 pontnál többet nálam nem ért. Nem törzshely-gyanús, az egyértelmű.
2020. október 23.egyedül járt itt 55 Hagyományos családi házból átalakított, gyerekbarát, vidám hangulatú, modern cukrászda és kávézó Budafokon. Egy tűzrőlpattant fiatal lány dolgozott egyedül, ami elég megterhelő feladatnak tűnt, de ő lelkesen, türelmesen állta a sarat és szolgálta ki a folyamatosan érkező vendégeket.
2 hűtőpultból több mint 30 féle fagylalt közül lehet válogatni, a pulton 3 féle jégkása, mindenféle egyéb édességek: nyalóka, színes-szagos rágók, az italhűtőben palackozva szénsavas Cola-termékcsalád és Cappy italok. Nyáron a sütemények választéka szolidabb, ezek küllemre házias készítésűek voltak, inkább a hagyományos irányzatból: kókusz kocka (570 Ft), túrós-barackos alagút (570 Ft), Ischler, Kinder Bueno szelet (550 Ft). Vidám hangulatú, színes a dekoráció, a plafonról papírmasé fagylaltok lógnak le, a falakon színes képek. Az udvarra érdemes kiülni, nagyon kellemes, végig műfüves, a kert hátsó részében trambulin, kisház, műanyag járművek találhatóak a gyerekek szórakoztatására. Közben a megfáradt szülők a napernyők alatt kényelmes, hófehér fotelekben pihenhetnek. Az egyik falon megőriztek egy régi, retró névtáblát, innen tudható, hogy korábban az Árpád Presszó működött itt. A mosdó tiszta, tágas, bababarát, ennek keretében mindenféle babás eszközökkel jól felszerelt. A fagylaltok közül mangót és citromot kértem kehelyben, valamint egy fahéjas capuccinot, amelyet olasz Caffé Perte kávéból főznek. 230 Ft egy gombóc fagyi, összesen 1000 Ft-ot fizettem.