2020. október 4.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
5 év után ismét ellátogattam a MÁK Bisztróba. Még mindig van ebédmenü keddtől péntekig, igaz, az árak nyilván emelkedtek az elmúlt évek során. De szerintem még mindig teljesen korrekt, ár-érték arányban bőven megéri. A 2 fogás 3900 Ft, a 3 fogás 4500.
A nyári szezonban leköltözött az egész étterem a stábbal együtt a Balatonra, de szeptemberben visszatértek, és új étlappal is jelentkeztek. A kínálat pár hetente változik, 6 leves, illetve előétel, 6 főétel és 3 desszert közül lehet választani, amelyek közül 6-7 tartozik bele az alapáras fogásokba, de vannak feláras ételek is (pl. pisztrángkaviár, sült kacsamáj, rókagomba, szürkeharcsa, wagyu marha). De szerintem simán érdemes az alapáras fogásokat is kikérni, azok sem fognak csalódást okozni. Az én 3 személyes ebédem így alakult: előétel garnélatatár, brokkolini, feketekagyló; a főétel mangalica tarja, zöldbabbal és hagymás törtburgonyával, a desszert citrom, homoktövis meringue. A konyha egy fotocellás üvegajtó mögött található, amikor a pincérek bemennek a fogásokért, akkor adódik pár pillanat bekukkantani, már ha olyan asztalt választ az ember, ami arrafelé néz. Én olyat választottam. A berendezés egyszerű, letisztult, de azért elegáns, nem fapados. A pincér lány egy tünemény! A mák motívum frappánsan, visszafogottan jelenik meg a dekorációban, például a mosdóban is. Az ételek kitűnőek! Semmi hiba nem volt bennük. És még az adagok sem mogyorónyiak, nekem a 3 fogás bőségesen elég, laktató volt. Majd elfelejtettem, volt egy kis kóstoló házi kovászos kenyérből, rozmaringolajjal. A mangalica tarja olyan állagú, omlós, puha, de ugyanakkor izgalmasan fűszerezett volt, hogy én még életemben nem ettem ilyen finom tarját! Az előétel különleges, rafinált. Még egy pozitívum: az elmúlt évek legjobb zenéi mentek, amit étteremben hallottam (amúgy spotify-ról, megkérdeztem), egyebek mellett Placebo, The Smiths. Ittam egy ribizliszörpöt (650 Ft), és van 12% kötelező szervizdíj, így a számla végösszege 5790 Ft lett.
2020. október 4.egyedül járt itt 55 Paolo és testvére 2. pizzériája az Egyetem téren nyitott meg idén tavasszal egy kis kioszkban. Itt is a Nagymező utcában már megkedvelt négyszögletes római pizzát sütik, amelyet ollóval vágnak fel. Az aktuális kínálat naponta, sőt, pár óránként változik. Az alap pizza (base) darabja 290 Ft, a "közepes" feltétes (ricca) 350 Ft, míg az ún.
prémium pizzák 490 Ft-ba kerülnek. Az 5 db-os szabadon választott pizzatál akciós ára 1690 Ft. Helyben legfeljebb 5-6 fő tud egyidejűleg leülni, a falnál kialakított bárpultnál, illetve a bejárat melletti kis asztalkánál, ugyanakkor kint a téren elég sok szabad hely van, sokan a fiatalok közül oda telepednek le pizzázni. Ettem egy prosciutto sonkán, paradicsomos, rukkolásat és egy olívás, bazsalikomos, paradicsomosat. Nagyon jó a tészta, egyszerűek, de mégis finomak, könnyedek a pizzák. Mindig jó zene szól a Pizzicában és a személyzet is nagyon laza.
2020. október 4.egyedül járt itt 45 Első alkalommal a Thai fesztiválon, a Vajdahunyad várában fedeztem fel ennek a thai étteremnek a kitelepülős standját, ettem is náluk. A fesztiválon klasszikus ázsiai street fooddal voltak jelen, pálcikára nyársalt falatkákat, amolyan rablóhús féléket kínáltak, halat és csirkét, húsgombócot, papaya salátát, zöldség fasírtot.
Utánakerestem, és megtaláltam az éttermüket a Király utcában, a Nagykörút közelében. A járványhelyzet miatt az ő látogatottságuk is visszaesett, de azért még nyitva tartanak, sőt, a közelmúltban a portáljukat is átfestették. Viszont a takarékosság jegyében az étterem felső szintjén lévő asztalokat jelenleg nem használják, csak a földszintet. A betérő vendég létszámhoz ennyi asztal is elegendő. Netpincérrel vállalnak kiszállítást is. Az étlapon autentikus thai ételek mellett az ismertebb ázsiai előétel-fast food fogások jelennek meg. Tavaszi és nyári tekercs, gyoza húsos táska, levesek, wok ételek, rizses és rizstésztás zöldséges-húsos egytálételek. Előételek 1100-1500 Ft körül, főételek 2000-2500 Ft környékén. Természetesen pho és tom ka levesek is vannak. Elvileg sushit is kínálnak, de ottjártamkor nem volt kapható. Tiszta, rendezett, kulturált a belső tér, de alapvetően európai hangulatú vendéglő jellegű, nem ázsiai büfés, néhány tradicionális díszítőelem jelenik meg: elefánt, macska, napernyő, legyező. A bejárattól balra található a nyitott konyha, amely egy üvegfallal van elválasztva a vendégtértől. A pénztár elkülönítve, a bejárattal szemben található egy kis dobogón. A mosdó az emeleten szintén jó állapotú, frissen burkolt, elég tágas, viszont a porszívó tárolására is ez a helyiség szolgál. Egy tavaszi tekercset kértem (4 db/ 1150 Ft), valamint rák tempurát (3 db/1150 Ft). A rák mirelit volt, a tekercs viszont helyi összeállítás, némi friss káposztával. Kevés volt a tekercsben a hús, de jó volt a fűszerezése. Mindkettő frissen sült. Ugyanazt a szószt kínálták mindkettőhöz, a csípős-édes készárut palackból. Udvarias, visszafogott a kiszolgálás, a személyzet férfi tagja, aki a séf feladatokat látja el, nemigen tud angolul. Családi vállalkozásnak tűnik, a hölgy bevásárlásból érkezett vissza, utána a kasszát ő kezelte. Lehet bankkártyával is fizetni, kötelező szervizdíj nincs.
2020. október 4.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Számos pozitív ajánlás alapján, miszerint itt található a legjobb vagy egyik legjobb pho a városban, látogattam el a Hoa Sen vietnámi étterembe, amely távol a belvárostól, a 18. kerületben a Sárkány Center Piacon található. 2011 óta működik itt az étterem. A piacon belül a 29-es számú épület alján, amely egy sárga-fehér színű sokemeletes szocreál irodaépületet takar.
A beltér puritán, 60-es évekbeli munkahelyi menza hangulatot áraszt. Elég nagy az alapterület, sok az asztal, hodályszerű a hely, a pult feletti falon van némi dekor, vietnámi tájkép, piros lampion. A rendelést a pultnál kellett leadni az unott vietnami hölgynél, aki kicsit pötyögött magyarul, de ajánlással vagy a vendégekkel való kommunikációval nem akarta magát feleslegesen fárasztani. A sok oldalas műbőr kötésű, belül nejlon borítású lapos, fotókkal illusztrált étlapról sok tétel nem volt elérhető, a többinek az árai utólagosan lettek felülragasztva, átárazva az új címkékkel. Az étlapot a bejárattal szemben lévő asztalról lehet elvenni, a lapok ragadtak a kosztól. A levesek ára 1190-1490 Ft (kis/nagy adag), marhával, csirkével vagy rákkal lehet kérni, én pho levest kértem rákkal. Főételek árai 2000-2800 Ft között alakulnak, mind autentikus vietnami fogások. A leves kb. 10 percen belül megérkezett, nem volt forró, ez mondjuk számomra nem volt gond. Hozzá érkezett egy kis adag erős paprika és egy kis gerezd citrom. Csípős szósz be volt készítve az asztalra. A leves elég kis adag volt, legalábbis más vietnami éttermek pho leves adagjaival összehasonlítva. A rákok nagyon apró fajták voltak, nem garnéla. A levesben döntően hagyma és póréhagyma volt, száraz hagymaszárak is kerültek bele. A babcsíra nyers volt, a rizstészta túlfőtt. A leves nem volt karakteres. Számomra egyértelmű csalódást okozott ez a hely. Nem győzött meg. Összességében 2 és 3 között ingadozom az össz-pontszám keretében, ezúttal felfelé kerekítek, de nem ajánlom. Nekem nem érte meg a hosszú oda- és visszautazást.
Egy igazán remek halas és tengeri herkentyűs kisvendéglő a 18. kerületben, az 50-es villamos megállójában, a Lőrinci Piac közelében, az Üllői út külső részén. Bár magukat street food bárként határozták meg, de teljesen jól kialakított, normál asztalokkal rendelkező beltér várja a helyben étkezni szándékozó vendégeket is, 2 szinten.
Van egy kis kiülős nyitott teraszuk is szabadtéren. Lehet kiszállításra és elvitelre is rendelni. Az étlap rövid, de változatos. 4 leves (1690-2490 Ft), 6 előétel, vegyes boxok (1690-2690 Ft), 6 féle tészta (1990-2890 Ft), kb. 10 főétel (2090-4990 Ft, a legdrágább fogás az argentin vörös rák) + köret, gyerekmenü (1390 Ft), 2 személyes hal- és grill tálak (8990-13490 Ft), burgerek (2190-2790 Ft) - mindegyikében van valami halas vagy tengeri összetevő is. Garnéla, tintahal, fekete kagyló, tőkehal, lazac, Szent Jakab kagyló, scampi, hekk, folyami rák, ostorgarnéla, tigrisrák, tengeri sügér is szerepel a kínlatban. A berendezés fiatalos, barátságos, mediterrán halbár hangulatú, sok kék színnel, tengeri állatos-halászos dekorációkkal. Ettem egy thai kókusztejes garnéla levest (1690 Ft), kellemesen pikáns, nagyon jól fűszerezett, kiadós adag, egész sok garnélával. 2. fogásként roston sült garnéla nyársot salátával, garnéla chips-szel, bazsalikomos-paradicsomos szósszal (2290 Ft). Egy Colával együtt 4400 Ft-ot fizettem . Egyáltalán nem volt olajszag vagy ételszag. Egyértelműen 5 pontos hely a számomra, ajánlom!
2020. október 4.egyedül járt itt 45 Pár hete zajlik a 3-as metró Nyugati téri megállójának felújítása, ami azzal jár, hogy a metró két lejárata közül csak a hozzánk távolabb esőt, a volt-Skála Metró, Nyugati téri lejáratot és mozgólépcsőket lehet használni, míg a Katona József, illetve Westend felőli rész le lett zárva.
Emiatt a hosszú aluljárón keresztül lehet reggelente lejutni a metróba. Itt kb. a folyosón félúton található az üzletsoron a Lipóti pékség egyik egysége. A környezet meglehetősen lelombozó, elég koszosak a folyosók, nem igazán takarítanak, talán ezért sem erőltették magukat a Lipótiak azzal, hogy olyan helyet alakítsanak ki, ahol helyben is lehet enni. Így lett egy viszonylag hosszú pult és elviteles vásárlási lehetőség. Igaz ez nemcsak a péksüteményekre, de a kávéra is, ami itt is Julius Meinl, csakúgy mint a lánc többi egységénél. Ha csak a szokásos reggelit vásárolom, akkor 2 db teljes kiőrlésű nosztalgia kifli (95 Ft/db) jön velem, de alkalmanként választok mást is. Croissant-t, túrós táskát vagy kakaós csigát. A kiflivel az a tapasztalatom, hogy mindig friss, folyamatosan sütik a reggeli időszakban és a teljes kiőrlésű elég gyorsan el is fogy. Ha lecsúszom róla, akkor a normál nosztalgia kifli is jöhet, ami talán 5 Ft-tal vagy 10-zel olcsóbb. A kiszolgálás gyors volt, két hölgy dolgozott a pultban. Bankkártyával is lehet fizetni, bár én 6-700 Ft alatt inkább a készpénzt preferálom.
2020. október 3.egyedül járt itt 45 Az Árkád megújítása során kialakított vendéglátó "negyed" számos nemzet konyhájából nyújt ízelítőt. Az olasz, francia, amerikai, magyar ételek mellett a Tsuru a Japán konyhát idézi meg. A fő profil a sushi, melyeket sokféle kombinációban, szettben kérhetünk.
Ha jól láttam a blokkon, akkor a tulajdonosi kör megegyezik a szomszédos Yolo Food-dal, akik az egészséges, mentes ételekre fókuszálnak. Ebből a szempontból van rokonság a sushival is, hiszen az is egy kifejezetten könnyű, egészséges, kímélő, a gyomrot nem megterhelő étel, mondhatni fogyókúrás fogás. Mivel már több helyen is kóstoltam, itt sem akartam túlvállalni magam. Egy 6 db-os avokádó maki szettet kértem (1100 Ft), amely a hazai piacon a kedvezőbb árfekvésűek közé sorolható. A "Tsuru" név egyébként darut jelent japánul, amelyek papírmásából "repked" is néhány a plafonon, mintegy dekorációként. A sushikon kívül ramen levesek is szerepeltek az étlapon, szintén a japán konyha egyik klasszikusa. A makik mellé kis adag gyömbér és wasabi járt, valamint az asztalokra ki volt helyezve a szójaszósz és az egyszer használatos pálcika. A sushikat frissen készítik, az elkészülést csipogó jelzi. A sushi friss volt, de minőségét, elkészítését tekintve nem sorolnám a legjobbak közé, ugyanis a nori lap egy kissé kemény és száraz volt. Illetve a tekercsek nem voltak túl szépen megtekerve. A környezet ugyanakkor kellemes, tiszta, rendezett, egy kicsit különleges, elszeparált a többi étkezőhelytől és a folyosótól is.
2020. október 2., kollégákkal járt itt 45 A koronavírus járvány 1. szakaszának tetőzésekor már minden étterem zárva tartott, így csak a kiszállítás lehetősége maradt, ha a munkahelyen szerettünk volna meleg ebédet enni. A Lurdy házban lévő Burgerilla mexikói étterem az 5. kerületbe is vállalt ingyenes kiszállítást és az árak is elégkedvezőnek tűntek, illetve nem volt minimális összeg rendelésnél.
Mézes-mustáros csirketálat választottam steakburgonyával és friss salátával (1990 Ft), extraként panírozott hagymakarikát (+200 Ft). Desszertként egy adag churrost is rendeltem karamell öntettel (790 Ft). Az adag elég nagy, kiadós volt, viszont a kiszállítás az ígért 50-60 perchez képest igen jelentősen elhúzódott, több, mint 2 órát kellett várni a rendelésre. Ahogy az elején írtam, sajnos muszáj voltam kivárni, mivel hiába mondtam volna le, máshonnan nem lett volna lehetőség ételt szerezni napközben a munkahelyen. Úgy tűnt, hogy ez a késedelem nem mindennapos náluk, a futár nem győzött elnézést kérni. A várakozás közben az ügyfélszolgálattal is egyeztettem chat-en, ők is készségesek voltak.
2020. október 2., kollégákkal járt itt 55 Az Á Table francia bisztró, pékség és kávézó - lánc az Árkád megújult, modern és trendi étkező szigetén is megjelent egy egységgel. A megszokott stílusjegyekkel, kávé- és ételkínálattal, hangulatos berendezéssel várja itt is a vendégeket. Nem lepett meg, hogy a vendégeiket saját, elszeparált területen lévő asztaloknál ültetik le, és nem a "nagy közösben".
A falat francia filmplakátok díszítik. A péksüteményeken túlmenően a sütemények kínálata igazán figyelemre méltó, már többet volt szerencsém kóstolni. A crumble myrtille, azaz a szedres morzsás pite (990 Ft) az egyik kedvencem, de az Opera szelet is igazán finom. Nekem a quiche nem annyira jött be, számomra egy kicsit száraz, ugyanakkor a kollégáim ezeket is nagyon szerették. Spenótos, sonkás és talán olívás volt a harmadik fajta (990-1190 Ft). A szendvicsek frissen helyben készülnek, az alapot adó croissant-ot a péksütemények között is megtaláljuk. Kitűnő a kávé, 550 Ft a Cortado-ért korrekt ár. Selymes, szinte bársonyos, ugyanakkor karakteres a kávé. Az elviteles vendégeket a pultnál szolgálják ki, a helyben fogyasztókat viszont az asztalnál és fizetni is az asztaloknál lehet, természetesen akár bankkártyával is. A kiszolgálás kedves, barátságos, de egy kicsit lassú volt. Igaz, a franciák sem éppen a gyorsaságukról híresek. . . Nemrég tudtam meg, hogy az A Table lánc egy országosan ismert tévés producer, celebhez köthető, ő az egyik tulajdonos. De ő amolyan háttérből irányító vagy figyelő nagyfőnöknek tűnik, mert sohasem láttam még egyik egységben sem a pult mögött.
2020. október 2.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Szamos Cukrászat süteményeit és fagylaltjait évek óta szívesen választom, bár igaz, hogy a kínálat véleményem szerint nem homogén. Vannak határozottan jól sikerült termékeik, az Eszterházy tallér verhetetlen, ugyanakkor belefutottam már jellegtelen, gyengébben kalibrált sütijeikbe is.
Árak tekintetében többségében korrektnek tartom, bár az ország torták náluk is drágábbak, némelyiket túlárazottnak is érzem 1000 Ft-ért vagy akár felette is, igaz, ez általános tendencia, nemcsak Szamos sajátosság. A Sugár emeletén a játékbolt előtti folyosórészen található a cukrászda, helyben fogyasztási lehetőséggel is. Ezúttal az angol puncs meggyes csemege süteményt választottam, ami küllemre egy kifejezetten szép, formás alkotás, egy szabályos félgömb, fényes csokiburkolattal. A csoki roppanós volt, tejcsokis. Elég tömény tésztája nincs is, a töltelék íze a puncsszeletre emlékeztet. A 470 Ft-os ár teljesen rendben volt érte. A rendelés és a fizetés a pultnál történik, itt lehet fagyit vagy elviteles sütit is vásárolni. A tálalás rendes porcelántányéron, fém villával, szalvétával, kis pohár vízzel. Szervizdíjat vagy helyben fogyasztás miatti "pótdíjat" sem számoltak fel. Kedves kiszolgálás. A kávé is finom, bár azt ezúttal nem ittam. (A korábbi látogatást nem dokumentáltam fotóval). A plázás körülmények ellenére is egész jó kis hely összességében.