2020. szeptember 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta működő, hangulatos kis olasz étterem a MOM Park Bevásárlóközpont 2. emeletén, a sörház mellett. Az étlapon tipikus olasz ételek szerepelnek, pizzák, tészták a legnagyobb számban, ezen túl rizottók, levesek, saláták, tengeri hal ételek. 32 cm-es átmérőjű, hagyományos kerek pizzákat készítenek.
Főételek 2500-3000 Ft környékén, desszertek 1000 Ft körül. Barátságos, kedves személyzet. Természetesen hagyományos olasz feketét főznek, a cappuccino 580 Ft-ba került. Kötelező szerviz díj nincs.
2020. szeptember 26.egyedül járt itt 45 Véletlenül botlottam bele ebbe a kis sarki kávézóba a Ferenc téren. Bár van egy jól szeparált, árnyékos, a házfalak között megbúvó teraszuk is, de érdemes beljebb lépni, mert a beltér nagyon hangulatos. Monarchisztikus berendezésű, múltidéző hely, sötét, mintás tapétával, sötétbarna bútorokkal, tradicionális kávéházi hangulattal.
A jelenlegi tulajdonos páros 2013-ban vette át a helyet a korábbi tulajdonostól. A falakon a névhez hűen több óra is látható. Az ételkínálat szerény, a pulton lévő, kávé mellé kínált croissant-okon (290 Ft) és pogácsán (190 Ft) - szerintem nem helyben készülnek -, kívül reggelire szendvicset, amerikai toast-ot, debrecenit lehet enni, napközben néhány fűszeres, magyaros étel kapható 1190 Ft-os egységáron: 3 féle leves (Jókai bableves, Alföldi gulyás, csülkös bableves), illetve erdélyi rakott káposzta, töltött káposzta, vörösboros pincepörkölt, chili con carne (igaz, ez utóbbi nem magyaros). Téli időszakban forralt bort is lehet inni, 2 dl 500 Ft. Szicíliai Ionia kávét főznek, egy eszpresszó tejjel 360 Ft-ba kerül. A kávé kissé karcos volt. Sokféle ízesített kávé különlegességet készítenek, likőrökkel, kókusz és mandula sziruppal. A sörkínálat alapvetően kommersz, Sopronit és Arany Fácánt csapolnak, üvegesben a cseh Bernard sörök lehetnek említésre méltóak (790 Ft). Panyolai pálinkák szerepelnek még széles választékban az itallapon. Hangulatos, nyugis hely.
2020. szeptember 26.egyedül járt itt 55 Egy fiatal kísérletező cukrászlány ötlete valósult meg az Édes Szonja Cukrászda esetében. 100%-osan vegán cukrászda, minden sütemény és torta teljesen növényi alapanyagokból készül, gluténmentes, sőt a legtöbb termék cukormentes is. A paleo étkezési stílust követőknek is megfelelnek. A sütiken látszik, hogy mindegyik házi, kézműves készítésű.
Az ízek és a megfelelő alapanyag kombinációk hosszas kísérletezés eredményeképpen alakultak ki. Szerintem jól sikerült (ami nem mondható el minden, általam eddig tesztelt vegán és mentes cukrászdáról). A csokis vonalból Sportszelet és Bounty, a hagyományos linzerek közül a baracklekváros virág alakú is látható a pultban, de ahogy írtam fentebb, ezekben nincs liszt. Nagy kedvencek közé tartozik a habos epres és a mákos szilva. Az általam választott gesztenyés habos (690 Ft, mint a legtöbb tortaszelet) is nagyon finom volt. Könnyed, krémes, nem műízű, nem fűrészporos. Sokat dob a hely hangulatán, hogy a tulajdonos cukrászlány személyesen tartózkodik a cukrászdában, ő szolgálja ki a vevőket és részletesen be tudja mutatni a finomságait. A kávé is növényi tejjel készül. Eszpresszó 390 Ft, a cappuccino 520 Ft.
2020. szeptember 26.egyedül járt itt 35 Egyszerű, viszonylag kis alapterületű olasz étterem a Király utcában, a Liszt Ferenc tér, Zeneakadémia közelében. 12-16 óra között kínálnak 2 fogásos ebédmenüt, elég kedvező árfekvésben, 1090 Ft-ért. A menü naponta változik, fix 2 fogás: leves + főétel vagy főétel + desszert. Ottjártamkor paradicsomos spagetti és tiramisu, ezért is mentem be.
A konyha nem autentikus, az alapanyagok olcsóak, egyszerűek, az ételek színvonala menzás-kifőzdés jellegű. Viszont mindezt kulturált körülmények között, piros-fehér kockás abroszos, terített asztalnál, pincér által felszolgálva kapja az ember. A normál étlap pizza és tészta hangsúlyos, de vannak tenger gyümölcsei és tengeri halas fogások is. Kértem a menü mellé egy kis üveges Cola light-ot (490 Ft), így összességében valamivel 1500 Ft felett költöttem az ebédre. A tészta túlfőtt, bolti, a paradicsomos-darált húsos szósz jellegtelen. Zónaadag. A tiramisu szintén feledhető, valószínűleg mascarpone pótlékkal/helyettesítővel készült. A pincér velem normális és udvarias volt, azonban nem tudtam nem észrevenni, hogy a mellettem lévő asztalnál ülő külföldi lánycsapatot kibeszélték, méghozzá nem igazán pozitív felhangokkal. Az emeleten lévő mosdót takarító szertárként is használja a személyzet. Összességében egyszeri kipróbálásra való helyként ítélem meg, nekem nem jött be.
2020. szeptember 26.egyedül járt itt 45 A Bamba Marha véleményem szerint az egyik legjobb burgereket készíti mostanság Budapesten, egyre több helyen bukkannak fel narancssárga logós egységeik a belvárosban. A legújabb dobásuk volt év elején a Donna Mamma névre hallgató tradicionális nápolyi pizzázójuk. Helyileg az Astoriánál, a Bamba Marha egysége mellett találhatóak.
A belső tér összenyílik, szabad átjárás biztosított a pizzéria és a burgerező között. 13 féle fix feltétes pizzát készítenek, minőségi alapanyagokból, frissen sülnek a kerek, vékonytésztás pizzák, 1290 - 2990 Ft közötti áron, a teteje azért szerintem már elég húzós árban, ez utóbbi a prosciutto crudo sonkás, többsajtos. Igazából nem volt 100%-osan ínyemre való egyik fajta pizza sem, de a pultos fiatalemberrel konzultálva a Carlotta Carbonara névre keresztelt pancetta, pecorino sajt, tojás, mozzarella, tört feketebors feltétes pizza mellett döntöttem (2090 Ft), mellé egy pohár málnaszörpöt kértem (350 Ft, 3 dl). A pizza 7-8 perc alatt készült el a sarokba beépített kemencében. A pizzatészta nagyon jó állagú, finom, könnyű, de a feltétek nekem így összességében egy kissé vérszegénynek hatottak. Környezettudatos a hely, az evőeszközök lebomló kukorica-keményítőbő készülnek, szalvéta helyett tekercses papír kéztörlő van kihelyezve az asztalokra. Az asztalok többsége magasított bárasztal bárszékkel. Működőképes wifi és bankkártyás fizetés van.
2020. szeptember 26.barátokkal járt itt 45 Idén év elején, márciusban, éppen a vírus 1. szakaszának beütése előtt nyitott egyszerű kis büféjellegű hely a Margit körúton, a 4-es-6-os villamos vonalán. Két fő ételt kínálnak, melyeket helyben sütnek saját recept alapján: lepényt és rétest, sokféle töltelékkel.
A töltött lepények ára 1190-2290 Ft között alakul, a tölteléktől függően: sajtostól a kolbászoson, görög csirkésen, chilis marharaguson, parajos fetáson át egészen a libamájasig, ez utóbbi a legdrágább. Összesen 11 féle töltelékkel kínálják. A rétesek között is volt egy tucatnyi féle töltelék, több volt köztük az édes, sósból csak káposztás volt ottjártamkor. A meggyes-túrós rétes 490 Ft-ba került, jóféle, friss, még langyos volt, nagyon sok töltelékkel, vékony tésztával. Olasz Perfero Caffét kávét készítenek, egy eszpresszó 390 Ft. A tejszín bolti habspray. Helyben van bent pár asztaluk, ahol le lehet ülni, de inkább elviteles hely. Kicsit túlárazott szerintem.
2020. szeptember 26., kollégákkal járt itt 55 Idei év elején nyitott, családi vállalkozásban üzemeltetett kézműves pékség és kávézó a Bakáts tér egyik sarkán. Bár a koronavírus miatt talán nem tűnt a legjobban időzített nyitásnak, de az egyik tulajdonos ifjú hölggyel beszélgetve kiderült, hogy ők mégsem elégedetlenek.
A környékbeliek hamar felfedezték és megkedvelték őket, és elég jó forgalmat bonyolítanak. Bevallom, nekem is elsőre megnyerte a tetszésemet, azóta már többször is visszatértem, ha munka okán a környéken járok, rendszerint útba ejtem, még ha csak elviteles vásárlásra tudok beugrani pár percre, akkor is érdemes. Az "újragondolt" Rákóczi túrós tortácska volt az, amivel először belopták magukat a szívembe, aki a kedvenc süteményemet ilyen tökéletességgel tudja elkészíteni, az nálam elég sok piros pontot ér. Ráadásul a 480 Ft-os ár is igazán korrekt érte. A töltött péksütemények árfekvése 400 Ft körül alakul, ami a valóban kézműves kategória alsó középára nagyjából, persze ez drágább a bolti péksüti áraknál vagy akár az országos láncoknál is (pl. Lipóti, Príma Pék), de azért véleményem szerint ez más, magasabb kategória. Vásároltam már náluk gesztenye szívet (440 Ft) - másik kedvencem, amelyhez hasonló a Jókenyérben szokott lenni időszakosan, de nem pont ugyanebben a formában, csak hasonló. Próbáltam még a barackos-túrós táskát (380 Ft) és a corissant-t (vajas 280 Ft). Hagyományos, olasz pörkölésű kávét főznek, Bristot típusút, szintén jó minőség, de nem az újhullámos irányzat. Szerintem a pékség profiljához ez jobban is illeszkedik. Készítenek csökkentett szénhidrát-tartalmú kakaós és diós csigát is. A kenyerek terén kísérletezőek, kóstolhatunk céklás és medvehagymás kenyeret, de fekete berkenyés ciabattát is. Vadkovászos fehér, félbarna és rozskenyér minden nap sül náluk. Egyik legjobb felfedezésem az idei évben!
2020. szeptember 26.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Pomodoro Étterem tulajdonosai - legismertebb tagjuk Gianni Annoni - által alapított olasz borbár az étteremmel szemben található, a teraszokról jól át is látni a másik egységére. Valószínűleg nem véletlenszerűen került kialakításra, pontosabban összehangolásra a nyitva tartás sem.
Az étterem hétvégén 16-18 óra között zárva tart, a borbár viszont 16 órakor nyit. Éppen ez adta az ötletet, hogy a késeire nyúlt ebéd után nézzünk át a DOC-ba is. A beltér egy kissé rendezetlen és túlzsúfolt, a pocok tetején és a kiszolgáló pulton is mindenütt palackok sorakoztak bohém összevisszaságban, amatőr vendég szemmel átláthatatlan rendezetlenségben. Ezúttal nem borozni terveztünk, hanem grappát kóstolni. Gyorsan kaptunk is egy kis gyorstalpaló grappa tanfolyamot a pultban kiszolgáló Szabolcs nevű fiatalembertől. Kóstoltunk tradicionális, azaz víztiszta, átlátszó grappát (Berta Nibblo 4 cl 1880 Ft) és teljesen más világú, tölgyfa hordóban érlelt, barrikolt, aranyszínűt is, testesebb, muskotályos ízvilággal (J. Poli Moscato Cleopatra, 4 cl 1980 Ft). A grappákat 2 és 4 centes mennyiségben lehet kérni, a 2 cl-esek közül a legolcsóbbak 700-800 Ft közül indulnak, de 1000-12000 Ft fölé nem nagyon mentek az árak. A beltéren és a teraszok székein is megjelenik a jellegzetes türkizkék szín, amelyről nekem azonnal az olasz tengerek kéksége ugrott be. A terasz kellemes kialakítású, bár a legtöbb asztal napos, nehéz árnyékot találni. A teraszon valódi szőlőtőkék is növekednek, még szőlő is volt rajtuk. A borbár mellett 2 épülettel található, szintén Pomodoro "családtag" fagyizót is érdemes felkeresni!
2020. szeptember 26.egyedül járt itt 45 Az érdi Burger King - 1 db egység van a városban - a Budai út és Balatoni út nagy kereszteződésnél, a körforgalom előtt található. Előtte, utána benzinkutak, a szembe oldalon bevásárlóközpont: Tesco, JYSK, Fressnapf, a parkoló mellett Penny Market. Hétvégi vagy délutáni nagy bevásárlás praktikus kiegészítése egy gyorskaja a gyorsétteremben.
Főleg, ha az embernek nincs érkezése egy komolyabb helyen "normális" ételt enni a junk food helyett. Nyilván én sem ezt eszem napi szinten, de havi 1-2 alkalommal azért van az a helyzet, amikor megteszi. Ez számomra már így is jelentős előrelépés, mert a 20-as éveim elején heti egyszer, ha nem többször biztosan ilyesmiket ettem főétkezés gyanánt (helyett), de ezt sikerült egy számomra elfogadható szintre leredukálni. A rendelés előtt mindig rá szoktam kattintani a BK alkalmazáson az aktuális kuponokra és onnan választok valamit. Ezúttal Whopper szendvics, közepes üdítő - Zero Cola, ezúttal is, bár néha jöhet barackos Ice Tea is - kis sült krumpli és karamellás Pöttyös Guru King Fusion, voltaképpen egy fagyikehely. Ez most az aktuális ajánlat. Önmagában 790 Ft, ha jól emlékszem, de így "csomagban" azért sokkal jobban megéri. Az egész menüre 1490 Ft-ot fizettem. Van drive-in autós elviteles lehetőség is, de én inkább helyben benyomtam. Bankkártyás fizetés alap, szerintem én még készpénzzel talán soha nem is fizettem Burger Kingben, ezúttal sem. Gyors, udvarias kiszolgálás. Jobb, mint Pesten a belvárosban.
2020. szeptember 26.barátokkal járt itt 55 Autentikus spanyol tapas bár az Egyetem térnél. Kis adagok, fűszeres falatkák, tenger gyümölcsei, frissen grillezett húsok, könnyed, pikáns, zöldséges csipegetők, borkorcsolyák. Sok-sok izgalmas fogás, amelyek jól párosíthatóak egymáshoz is. Az egyszerűbb fogások 800 Ft körül indulnak, a nagy sonkás-húsos tál 1990 Ft.
Barátságos, családias hangulatot áraszt a belső tér, szolid dekoráció, mediterrán motívumok, az emeleten Dalit és Goyát ábrázoló - arc nélküli - modern festmények. A földszinti részen csak egy talponálló pult található a vendégek részére, igaz, innen jól nyomon követhető, mi történik a nyitott konyhában, a terasz az utca 2 oldalán került kialakításra, a beltérben a galériaszinten van további 5-6 asztalka. A spanyol borok közül a Vino Tito Blanco könnyed, 890 Ft/ dl, de nem átütő, az Azoe Blanco-Verdejo decije 1190 Ft. A nagy húsos tálon 2 féle sonka, 2 féle szalámi hajszálvékonyan tálalva, a fokhagymás grillezett tintahal (1290 Ft) kitűnően eltalált fűszerezésű és jól sült, egyáltalán nem gumis a textúra. Pan Tumaca, paradicsomos pirított kenyér 1 szelet az adag, 390 Ft. Patatas bravas, alap étel, a sült krumpli paradicsomos szósszal (790 Ft, a libamájpástétom 1290 Ft, a Padrón-i paprika adagja 990 Ft. A személyzet nagyon kedves, lelkes, pörgős, figyelnek a vendégekre. A konyha gyorsan dolgozik. Csak délután 4-kor nyitnak, aztán este 11-ig lehet jönni, végig van konyha is. Hétfő és vasárnap szünnap. Nagyon tetszetős hely!