Érdekes
2020. augusztus 14.családjával járt itt 45 A Vértes Múzeum, más nevén Csákvár Emlékház a település főútja mellett, a nagy parkolónál található. Egy régi parasztház és porta ad helyet a kiállításnak, amely a fazekasság történetét és néprajzát mutatja be. A fazekasság évszázadok óta, már egészen a római időktől meghatározó tevékenység volt Csákváron, a Dunántúl legjelentősebb fazekas központjának számított.
Közel 200 fazekas dolgozott itt a "fénykorban". A házban berendezett szoba és konyha az itteni 19. századi életet mutatja be. A felnőtt belépő 400 Ft. Ha megáll az ember a közeli remek fagyizónál, érdemes lehet ide is tenni egy rövid kitérőt
2020. augusztus 14.gyerekekkel járt itt 45 A Kiskastély volt a nyaralás alatt a szálláshelyünk Füzesgyarmaton. Közvetlenül a termálfürdő és strand bejáratánál található, saját parkolóhelyek közvetlenül az épület előtt. Jelenleg a szállóvendégek számára áll nyitva az étterem, illetve csoportok részére előzetes foglalás és rendelés esetén.
Alapvetően magyarosan főznek, jól ismert, klasszikus ételek, borssal-paparikával, hatalmas adagok. Nem egy reform konyha, amit itt találunk, az biztos! A több féle 2 személyes vegyes sültes tál 4900 Ft, ezeken rántott csirkemell, szezámmagos csirkemell,fokhagymás csirke, sajttal-sonkával töltött szelet (csirke, sertés), cigánypecsenye, rántott sajt, rántott gomba, Camembert lehet a megbeszélés szerint, vegyes körettel, savanyúsággal. A babgulyás adagja (0,5 l) 990 Ft. Reggelire elég komoly bőségtálakat készítettek a számunka: bundás kenyér, többféle pékáru, kalács, parasztos rántotta, ham & eggs, tejbegríz, hidegtál felvágottakkal, sajttal, májassal. Paprika, paradicsom, uborka. A kávékat ajándékba kaptuk. A gyerekeknek sütöttek a házigazdáink palacsintát, szintén ajándékba. Nagyon szívélyes, vendégszerető embereket ismerhettünk itt meg.
2020. augusztus 14.gyerekekkel járt itt 35 Szombathelyen található hazánk egyik legszuperebb játszótere, amely a gyermekes családok számára több órás tuti programot biztosít. A Kalandváros büféje közvetlenül a bejárat mellett, a pénztárral szemben található. Napernyős teraszán a szülők kipihenhetik a fáradalmakat. Itt az épületben kaptak helyet a mosdók is, amelyek tisztasága elfogadható.
A büfében számtalan csábító, ám nem éppen egészséges édességet kínálnak. Nagy számban azokat a fajtákat, amiktől a gyerekek teljesen megőrülnek, és hát a szülők is, csak ők nem örömükben. Vattacukor, nyalóka, mindenféle színes-szagos-gurulós-ragacsos vásárfia, nem éppen olcsó árfekvésben. Persze mi sem tudtuk elkerülni ezek megvásárlását, de némi kompromisszumok árán sikerült viszonylag fájdalommentesen megúszni a büfé-kalandot. Megállapodtunk néhány jégkrémben. Italok terén a Pepsi család 0,5 l-es műanyag palackos termékeit árusítják (390 Ft), Lipton Ice teák, Schweppes. Én nem igazán szeretem, ha kis gyerekek szénsavas italokat kapnak, jobb lenne többfajta gyümölcslé, szörp szerintem. Kávé gyengécske. Készítenek némi egyszerűbb ételt, hotdogot, hamburgert, de legutóbbi látogatásunkkor ilyesmit nem ettünk, mert máshol ebédeltünk.
2020. augusztus 14.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Király és a Kazinczy utcák sarkán az egykori, legendás Wichmann Kocsma helyén nyitotta meg a Pizza Manúfaktúra csapata a 3. egységüket (Manu, Manu+), ezúttal a Most Bisztró csapatával közösen. A beltér igen egyszerű, a rendelésfelvétel a pultban történik, bankkártyával is lehet fizetni, az italokat (Cola, Cappy 350 Ft, Fritz Cola 700 Ft, 2 féle sör) a hűtőből önkiszolgáló rendszerben lehet kivenni.
12 féle nápolyi pizzát sütnek 1500/2000/2300 Ft-os áron, feltétektől függően. A 3 legdrágább a bivaly mozzarellás, a tonhalas és a mortadellás. A "tálalás" is meglehetősen puritán: barna kartonlap, a sarkára filctollal ráírva a rendelt pizza kódszáma. A kész pizza 4 cikkbe vágva, evőeszköz nincs, pohár az italokhoz nincs. Szóval csak kézzel-lábbal ügyesen! Szalvéta azért van. Úgy tűnt, a vendégkört ez nem igazán zavarta! Bár egy középkorú külföldi úr próbálkozott kést, villát szerezni, de mosolyogva mondták neki a pultnál, hogy itt azt hiába is szeretne. A csapat fiatal, lelkes, mosolygós, pörgős. A pult mögött és az egy tonnás nápolyi kemencében figyelhetjük a pizzák készülését. A pizza nagyon gyorsan, kb. 5 perc alatt elkészült, kerek, nagyon vékony tésztás, prémium minőségű alapanyagokkal, kívánatosan nézett ki még azon a kartonlapon is! Én a 8-as számú Prosciutto, azaz sonkás pizzát választottam, amelyen San Marzano paradicsomos alap, mozzarella, grana padano parmezán, rengeteg rukkola, hajszálvékony prosciutto crudo szeletek voltak. A fotók magukért beszélnek szerintem! Szimpatikus hely, ajánlom! Lehet elvitelre is kérni a pizzát.
2020. augusztus 9.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ezt a pincészetet találtam meg először a szállodánk közelében, a főtérről induló mellékutcában, a Két Szerecseny Patika utcájában található. Először elvitelre akartam palackozott bort venni, de elég nagy tumultus és sor
állás volt a piciny üzletben, így az esélytelennek tűnt. A téblábolás és várakozás perceit hasznosan töltve inkább körülnéztem.
A kapualjban a bejáratnál egy zongora fogadja a látogatókat, amelyre a programajánló szórólapokat is ki szokták helyezni. Péntek esténként élő koncerteket tartanak az udvarban. Egy nagyon szuper, hangulatos belső kertjük van ugyanis, tele asztalokkal, padokkal és persze színpaddal. Az italkínálat tekintetében téli szezonban forralt bort, nyáron mustot lehet kapni. Most a mustnak van szezonja, egy dl 300 Ft-ba kerül, gyakorlatilag ugyanannyi, mint a kimért folyó boraiké. Saját pincészetükből Chardonnay, Zöld veltelini (kedvenc borfajtám! ), Merlot, Kékfrankos, Cabernet és Kékfrankos rozé borokat kínálnak kimérve, decire. Ezeket, valamint Sgraffito gyöngyöző bort lehet elvitelre is kérni, szintén kimérve, palackban. Egyébként ez a gyöngyöző bor is zöld velteliniből készül. Ha valaki megéhezik a borok mellé, akkor lila hagymás zsíros kenyérrel csillapíthatja éhségét (szintén 300 Ft/ szelet).
Kőszegen legalább 5 helyen ettünk fagyit, ezek alapján családunk a Stella fagylaltjait találta a legfinomabbnak. Azért nem ütötte meg ez sem a csúcskategóriát, legalábbis az én értékítéletem szerint, ezt le kell, hogy szögezzem az elején.
Állagra, szemrevételezés és kóstolás alapján egyetértek az előző véleménnyel, valamilyen módon meg van növelve mesterségesen az állaga az itteni fagyiknak, de közel sem olyan durva módon, mint az albánoknál, egyrészt határozottan érezni lehetett a gyümölcsök ízét is, ami nem aroma volt, illetve nem volt a fagyijaiknak zsíros-vajas-műhabos utóérzete. Egy gombóc 300 Ft-ba kerül, a mentesek 400 Ft-ba. Elég széles a kínálat, a gyümölcsök között áfonya, eper, málna, citrom, kókusz, zöldalma, amikre emlékszem, de volt nutella, csoki, vanília, karamell is. A legizgalmasabb a Kőszeg fagyija, amely többféle ízből áll össze, ez számít a vendégek kedvencének, mi is kipróbáltuk. Helyileg a városközpontban, a Fő tér sarkán található, ahonnan a Jurisics tér felé át lehet menni a macskaköves utcán a Hősök kapuja felé. Jól látható, könnyű megtalálni. Egy nagy, fehér, utcára kitelepült, körbejárható fagyi-sziget. Tetszett, hogy minden gyerek kapott ajándékba egy rolettit a fagyijába, sőt, egyik napon még a lányom is kapott, aki aznap nem is fagyit kért, hanem egy másik, szomszédos helyen vásárolt jégkásával jött. Barátságos, mosolygós volt a kiszolgálás. Összességében 4 pontot én is adok nekik és ajánlott kategóriába teszem. Egyúttal jelzem, hogy Kőszegen továbbra is látom a piaci rést egy igazi, minőségi, kézműves fagylalt tekintetében. Saját terasz vagy ülőhelyek nincsenek, kizárólag elvitelre lehet vásárolni. A fagylaltokból készítenek turmixot is.
A sötétkék portálos Portré az egyik népszerű vendéglő a város főterén, a templomhoz közelebbi részen. Hatalmas teraszukon nyáron fagylaltot és jégkását is árulnak, amelyet természetesen le kellett tesztelni. A helyt adó épület is nagyon szép, de sajnos a terasztól nem sok látszik belőle. Az emeleten panzió működik.
Az étlapon a mediterrán vonal a hangsúlyos, sokféle olasz(os) ételt kínálnak, a desszertek között a tiramisu a közönség-kedvenc. A jégkása olyan-amilyen, én ki nem állhatom ezt a cukros-jeges löttyöt, de az egyik lányom szereti, kapott is egy pohár málnásat. A fagyis pultban majd' kiégette a szemem a lehetetlen-kék hupikék törpikék, értem én, hogy ezt is a gyerekek miatt kell, de én rosszul vagyok tőle. A többi fagyijuk erős átlagos volt, igazából semmi kiugró, szokványos ízek: csokoládé, eper, puncs, vanília, citrom, karamell, talán az érdekesebbek között említhető az epres joghurt és a meggyes panna cotta. Átlagos méretű gombócok, minden esetre nagyobbak, mint a szomszédos Ibrahimnál és itt a kiszolgálás is sokkal kedvesebb volt.
2020. augusztus 9.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kőszeg belvárosában a Főtér északi oldalán egymásba érnek a vendéglátó egységek kitelepülős teraszai. Ezek egyike az Ibrahim, ami étterem, kávézó, fagyizó is egyben, s elég nagy területet foglal el az impozáns helyszínen. Számomra meglehetősen kaotikusnak tűnt a hely.
A fagylaltot vásárlóknak egy külön ablak és pult került kialakításra, így az utca felől lehet vásárolni tölcséres vagy sétálókelyhes fagylaltot elvitelre. Ugyanakkor innen nem látszik az étterem belső tere, és sajnos az sem derült ki, hogy van a belső udvarban egy nagyon szépen kialakított, mediterrán hangulatú belső teraszuk, ahol igazán hangulatos lehet leülni egy "komolyabb" étkezésre is. Szóval a belső terasz kimaradt, amit láttunk, az viszont számomra nem volt valami meggyőző. Három alkalommal is jártunk itt fagyizni, mivel itt a normál gombócos fagylalt mellett az ún. golyós fagyit is lehet kapni, ami a gyerekeim nagy kedvence. Mélyhűtött zacskóban árulják, hőre színét változtató kanállal együtt. 10 dkg 700 Ft. A csokis kekszes ízlett a legjobban, de volt még vagy 6 másik íz, a citrom-lime sem volt rossz szerintem. Persze a hagyományos fagylaltot sem hagytuk ki, 1 gombóc 300 Ft, átlagos méretű, átlagos ízű, nem kiugró gombócok, semmilyen tekintetben. Bár volt vagy 20 íz, de ind olyan "egyenízű", mint a levesben a vegeta. A fagyis pultban kiszolgáló hölgy a főtéri teraszon asztaloknál is kiszolgál, így igazából a munkamegosztás nem valósul meg, ezért aztán nem az előttünk várakozó vevők miatt vártunk (mert azok nem voltak), hanem arra, hogy a fagyispultban is legyen kiszolgálás, és visszatérjen a hölgy. Bankkártyával nem lehet fizetni, ami egészen érthetetlen. Egyebekben az ételeket tekintve hétköznap kínálnak kedvező árú, 2 vagy 3 fogásos ebédmenüt, a normál étlapról a vendégek között a pizza a legnépszerűbb étek.
2020. augusztus 9.gyerekekkel járt itt 25 Minden magyar településen (szinte) van legalább egy ún. albán fagyizó, ez Kőszegen sincs másképp, itt Horvát Fagyizónak hívják. Helyileg viszonylag központi elhelyezkedésű, a Főtértől pár méterre található csupán egy csendes mellékutcában. Hatalmas adagok felpúpozva, kiírás szerint 6 dkg 300 Ft, de ránézésre ennél többet adagolnak, nem sajnálják, az tény.
Sokféle élénk színes íz, türkizkéktől a pinken át, színezékkel, aromákkal és állományjavítóval. Nyilván halálos méreg egyikben sincs, de egészséges összetevő, például igazi gyümölcs sem található bennük. A kiszolgálás az utcáról történik, belső leülős tér nincs kialakítva. A fagyizó előtt van a járdán pad, ide le lehet ülni, ha éppen nem foglalt. Összességében nem ajánlom, ez nem igazi fagyi.
Abszolút központi elhelyezkedés egy 17. századi barokk épületben. A cukrászda az azonos nevű szálloda földszintjén található, saját cukrászüzemmel rendelkezik. A beltér berendezése a régi barokk időket idézi, sötétebb tónusú, karfás, kárpitos nehéz fotelekkel. Ugyanakkor a kinti terasz modern, mediterrán hangulatot áraszt, süppedős kanapéval és sok zöld növénnyel.
A teraszról rálátni a közeli Jézus Szíve templomra, illetve a Fő térre is. A pultban jól ismert, hagyományos, fősodratú tortaszeleteket, süteményeket láttunk, pl. csokitorta, puncstorta, marcipán szelet, oroszkrém torta, valamint elég széles választékot marcipánból, aminek a gyerekek nem tudtak ellenállni. Míg a sütik árfekvése átlagos, vidéki viszonylatban korrekt, 400 Ft körüli szeletárakkal, addig a marcipánokat én drágállottam, a közepes méretű figurák 1180 Ft-ba kerültek. A marcipánokon kívül egy Eszterházy tortát választottunk, amitől nem igazán jöttünk lázba. Középszerű és túlságosan édes volt. A kiszolgálás lassú, kényelmes, egykedvű. Ebből a helyből szerintem sokkal többet, jobbat ki lehetne hozni, de úgy láttuk, így is jól megy, folyamatosan sok vendéget láttunk. Fagylaltot is árusítanak, a fagylaltkelyhek és a koktélok mutatósak. A mosdó kissé avítt és nem volt elég tiszta. Összességében a hangulat miatt ajánlom.