Gyémánt 500
2020. augusztus 9.gyerekekkel járt itt 45 Ebben a szállodában már megszálltunk egyszer, ennek több, mint 20 éve, és azt kell mondjam, hogy azóta nem (sem) sokminden változott. A helyszín kitűnő, ennél jobb nem is lehetne, közvetlenül a városmagban, a Jézus szíve templom mellett található. A földszinten étterem és cukrászda is működik.
A történelem évszázadai itt szinte tapinthatóak, a 2 szintes barokk épület a 17. században eredetileg is fogadónak épült, egykori tulajdonosa Strauss úr volt, innen ered a Strucc névadás. Egyébként, ha már strucc, egy régi preparált strucc fej+nyak ma is látható a cukrászda felé menő folyosó végén, az ajtó felett. Dokumentáltan hazánk egyik legrégebbi szállodája. A szobák egy része stílusos, régi bútorokkal berendezett, de a hangulat is régies, kissé ódon, bár nekem bejön ez a világ is. A szálloda 2 csillagos, egyéb szolgáltatásokat, wellness-t nem találunk itt, de napijeggyel át lehet menni a szomszédos Írottkő Hotelbe. Lift nincs, egyetlen sarokszoba erkélyes. A wifi nekem nem működött. Családi szobák nincsenek, inkább pároknak ajánlható. Árban kedvező.
Érdekes
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 45 A Chernel-kert Arborétum mellett kialakított látogatóközpont elsősorban iskolás csoportokat fogad, ottjártunkkor nyári táborozókkal találkoztunk. Az interaktív kiállítótér elsősorban a Kőszegi-hegység madárvilágára fókuszál, de a madarakon kívül a többi itt élő állat- és növényfajt is megismerhetjük a tárlókból.
Az épület ízléses, szépen kialakított, napfényes, azonban borzasztóan meleg, szinte kimenekültünk belőle, annyira fullasztó volt már a hőség. Az épület mellett egy nagyon jól kialakított játszótér is található, valamint egy pihenőhely padokkal, asztalokkal, ez ingyenesen látogatható. A viszonylag kis alapterületű arborétum 300 növényfajt mutat be, északi részében tanösvény került kialakításra. A kertben madárvédelmi mentőközpont működik, amely előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Érdekes
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kőszeg 2. patikamúzeumát sajnos 1 hetes ottlétünk alatt nem sikerült nyitva találni, a szomszédos biobolt eladója sem tudott segíteni. A beltéri fotókat egy szerencsés reggeli időpontban sikerült "lőni", amikor nyitva volt a kapu takarítás és szellőztetés miatt. Az épületben 1665-től egészen 1983-ig működött a város első patikája.
A múzeum Magyarország legrégibb gyógyszerész dinasztiáját, a Küttel-családot és fennmaradt emléktárgyait mutatja be. A kiállításon 19. századi officina és laboratórium látható, amely biedermeier stílusban készült. Lehet, hogy a járványhelyzet miatt nem volt látogatható, minden esetre nekünk nem sikerült bejutni, és az interneten említett biotéka sem működik már ebben az épületben.
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 55 Nagy rajongója vagyok a régi patikáknak, jó párat láttam már országszerte, de olyannal nem találkoztam még, hogy egy városon belül 2 patika is fennmaradt volna múzeumként. Elsőként a Jurisics téren lévő Arany Egyszarvú, azaz Unikornis patikába látogattunk el.
A családi belépő 1700 Ft-ba került, a fotójegy +400 Ft, azonban a legszebb és legértékesebb teremben, ahol a kőszegi jezsuita szerzetesek által 1740-44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officinabútor található, még a jegy birtokában - vaku nélkül - sem lehetett fényképezni. Egyébként ez volt eredetileg is az officina helyszíne, így az is különleges, hogy az eredeti helyszínen látható a 280 éves bútorzat teljes pompájában. Azért a többi rész is tartogatott számos érdekességet. Páratlan, sosem látott volt számomra a szárítópadlás, ahol a különböző gyógynövényeket, virágzatokat, terméseket szárították és készítették elő a későbbi felhasználásra. A növények szintén itt helyben, a belső udvarban lévő kiskertben növekednek. A patikakert is autentikusnak tekinthető, hiszen már a 17. században gyógynövényként ismert és használt növényekből mutatnak be közel nyolcvan félét. A kiállítási termekben Vas megye 17-19. századi polgári és szerzetesi patikáinak emlékeiből láthatunk érdekes összeállítást, maga az épület a 18. századtól működött patikaként, először egyházi, majd magántulajdonban.
2020. augusztus 8.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Királykő Borház szálláshelyünkön, az Írottkő Hotel mögött található a Várkörön egy saroképületben, ajándékba terveztem itt vásárolni egy palack bort. Szerencsére szombaton már reggel 9-kor nyitnak, így sikerült is a hazautazás napján szerét ejteni a látogatásnak.
Főleg Kőszeg környékbeli, helyi pincészetek borait kínálják, de a külföldi turistákra gondolva néhány nemzetközileg ismert klasszikust is találni mutatóba (Tokaji aszú, Egri bikavér). Valamint az egyik polcon pálinkák is találhatóak, az Etyeki Czimeres Pálinkaház italaira emlékszem. Én kifejezetten helyi bort szerettem volna, s meglepetésemre a Láng Pincészet 2017-es évjáratú Pinot Noir-ját sikerült felfedezni, ami azért érdekes, mert ezen a vidéken a Pinot Noir egyáltalán nem jellemző fajta. Árban is kedvező volt, mindössze 1800 Ft. A tulajdonos úriember igen megnyerő, remek beszélgetőpartner, nagyon kedves, de a boroknak is szakértője. Beszélgettünk pár szót az aktuális helyzetről, a járvány okozta visszaesésről, a külföldön ragadt rokonokról, de arról is, hogy a kimérve kapható juhfark a legkeresettebb bora, Nagy-Somlóról, potom 600 Ft egy liter. Sofőrként a kedves invitálást a kóstolásra vissza kellett utasítanom. A névadó Király-kő egyébiránt a Vas megyében található, a középkor óta hagyományosan szőlőtermesztésre művel Kis-Somlyó hegy legmagasabb pontján lévő szikla neve.
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kőszeg belvárosában, a Fő téren mi is meglátogattuk a Tejivót, ami a tavalyi értékelés óta is népszerűnek tűnik. Engem a budapesti Cs. . . es hasonló egységeire emlékeztet, bár míg az az évek alatt kissé üzemszerűvé, profi nagy céggé nőtt, addig ez családias, emberi léptékű, barátságos helynek tűnt.
A beltér színes mozaikjai, geometrikus díszítései, a piros pöttyös bögrék és tányérok, amelyeket akár meg is lehet vásárolni, mind vidám, barátságos hangulatot teremtenek. A vírus miatti maszkviselés ügyében azonban zavarba jöttünk, kell-e vagy sem, ha igen, akkor hogyan együnk-igyunk, de ha nem, akkor miért van kiírva elég feltűnően? Most így utólag már megvilágosodtam én is, a pultnál a rendelésnél lehet célszerű, aztán amikor ülünk az asztaloknál, már levehető. . . de tényleg már nem is tudja az ember, mit és hogyan csináljon okosan. A családom tagjai eléggé szét voltak esve, elég nehezen döntöttük el, ki mit kér, ezért sikerült ötünknek 4 részletben leadni a rendelést, amit a pultos hölgy egykedvűen fogadott, úgy tűnt, van már rutinja gyerekes családokban avagy a bizonytalankodó vásárlókban. A péksütik vélhetően a szomszédos Zalaco pékségből származnak. A tejtermékek pedig a Győrvári Tejüzemből érkeznek, amely Vas és Zala megye határán fekvő alig 600 fős település határában található. Ettünk akciós retró húsos melegszendvicset lapka sajttal (195 Ft! ! féláron), fetasajtos levélkét (125 Ft), kakaós csigát (139 Ft), mini csigát (kimérve dekára), ittunk cappuccinot (390 Ft), hosszú kávét (390 Ft), forró csokit (590 Ft), kakaót, és csoki turmixot csokifagyival (850 Ft). Nekem nagyon tetszettek a gyümölcsös tejebrizsek is, amelyeket elvitelre is lehet kérni, de már nem volt hozzá gyomor-kapacitás. A rendelés és fizetés a pultnál történik - lehet bankkártyával is -, de az ételeket, italokat felszolgálják az asztalnál. Klassz hely, nem is drága, ajánlom!
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 45 Vas és Zala megye több városában találkoztunk már a Zalaco Pékség üzleteivel, próbáltuk, kóstoltuk termékeiket. A tradicionális, közérthető vonalon haladnak, nem újragondolt, nem ilyen-olyan mentes péksüteményekkel operálnak. Kőszegi pékségük a Fő téren, a Tourinform iroda mellett található.
Belépve láttuk, hogy belülről van átjárás a szomszédos Tejivó felé is, és a Tejivóban is kapható a Zalaco péksütijei közül néhány. Délután már eléggé le voltak fosztva a polcok, viszont reggel még széles kínálatból lehetett választani, igaz, akkor az üzlet előtt kellett várakozni jócskán - a vírusveszély miatt. Elvárják és kérik, hogy a vásárlók viseljenek maszkot, illetve bent ne alakuljon ki tumultus. A kenyereket nem kóstoltuk, a péksütik közül a klasszikus kakaós csigával nem lehet melléfogni, a sós rúd is korrekt, de a croissant is jó, elég nagy méretű, dundi. Gyors, pörgős kiszolgálás, barátságos árfekvés.
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 35 Retró hangulatú, régi vágású, 70-es éveket idéző cukrászda a Várkörön. Bár a környéken éppen nagy szabású építkezés zajlik, de ha a Főtérről kisétálunk egyenesen előre a Jézus Szíve templom kapujától indulva, akkor a zebrán áthaladva pont a cukrászdához érkezünk. Egy gombóc fagylalt 300 Ft, több helyütt is ennyi volt a városban, bár akadt olcsóbb is.
Állagra, ízre átlagos, egyáltalán nem kiugró, nem emlékezetes. Csokoládét, sztracsatellát, diót, málnát, epret kóstoltuk a fagyik közül. A sütemények ún. fősodratúak, ezek közül választottunk egy Eszterházy tortaszeletet (470 Ft) és egy citromos mákot (410 Ft), valamint egy helyi specialitást, a bocicsoki tortát (390 Ft). Eléggé házgyári jellegűek voltak a sütik, az Eszterházy tésztája száraz, kemény, talán a bocsicsoki volt a legsikerültebb. Mentes, modern sütiket nem tartanak. Ittunk 2 kávét is (cappuccino 490 Ft, hosszú kávé 450 Ft). Rendelés felvétel és fizetés a pultnál történik, asztali kiszolgálás, felszolgálás nincs. Mosdó nincs, pedig lehet helyben fogyasztani.
2020. augusztus 8.gyerekekkel járt itt 45 A Holdfény Liget Kalandparkon belül, a mászópályák és a kisvasút indulási állomása mellett található ez a büfé. A kalandparkon belül ez az egyetlen vendéglátó egység, de árak tekintetében ezzel nem élnek vissza az üzemeltetők, bár nem is kifejezetten olcsó. Maradhatunk abban, hogy a Balaton-parti büfékben lényegesen nagyobb lenyúlás zajlik.
. . A személyzet kedves, készséges, azonban a kiszolgálás lassú, vontatott, és az elkészülő ételekre, de még a kávéra is meglehetősen sokat kellett várni. Végül én mentem be a kávéért, mert egy nagyobb gyerekcsapat rohamozta meg éppen a pultot, s így a kiszolgáló hölgy nem tudott az asztaloknál kiszolgálni, pedig az elkészült kávéink már ott várakoztak a pultnál percek óta. Egy cappuccino és egy hosszú kávé 940 Ft volt, 4 db jégkrém 2090 Ft (Calippo, 2 epres Cornetto, Nogger). Algida jégkrémeket árusítanak. Van melegkonyha is, a pult mellett pizzasütő kemence, 24 cm-es pizzák készülnek 1000-1500 Ft közötti áron. Pár saláta, frissensült (mirelit) kapható még, de ezeket nem teszteltük. A szomszédos asztaloknál úgy láttam, megfelelő méretű, bőséges adagokat adnak. Kommersz sörök üvegben (Gösser, Soproni, Heineken, Edelweiss) 450-690 Ft, kőszegi borok kimérve fehér/vörös/rozé 250 Ft/dl, nem derült ki, melyik pincészettől. A kávé határozottan jó volt, Semiramis kávéból, tálalás fémtálcán, szalvétával, fém kanállal, barna és fehér cukorral, karamellás keksszel, kis pohár szódával. Az épület körüli fedett teraszon, valamint a távolabbi faasztaloknál és padoknál is le lehet ülni, a fákon kívül a napernyők is árnyat adnak.
2020. augusztus 8.egyedül járt itt 55 2019 novemberében nyitott meg - elsőként a kisvárosban - a speciális igények kielégítése érdekében ez a glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes cukrászda. A szeletárak 500-700 Ft körül alakulnak. Készítenek hagyományos, jó ismert klasszikus süteményeket is "mentes" változatban, pl.
mignont csokis, vaníliás és citromos ízben, Eszterházy tortát, méteres tortát, Dobos tortát. Finomak és mutatósak az idénygyümölcsből, körtéből, málnából készült tortáik. Egész tortát készítenek előzetes rendelésre. Édes és sós mentes péksüteményeket is készítenek, kakaós csigát, sajtos stanglit, magvas bucit. Én egy banános-csokis pohárkrémet választottam (650 Ft), ami igazán ízletes, könnyű, finom volt, nagyon ízlett. A kiszolgálás egy fiatal hölgy személyében barátságos, mosolygós volt. A Kőszegen tesztelt cukrászdák közül nálam egyértelműen ez volt a nyerő! Viszonylag korán zárnak, csak 17 óráig tartanak nyitva.