Gyémánt 500
2019. december 8.egyedül járt itt 35 Nem ide indultam, de sajnos a neten beharangozott japán levesezőt nem találtam nyitva (már másodszor), így a törököknél vigasztalódtam. A népszerű, de nem túl igényes és egyáltalán nem tisztaságáról híres török gyorsétteremlánc itt is ugyanazokat az ételeket nyújtja, azonos koncepcióban, mint a város más pontjain lévő éttermeiben.
A pultban bekészítve a húsos-zöldséges egytálételek, választható köret, az ablaknál sül a gíroszhús, ami valójában kebab, csirkehúsból készül. Lehet az utcáról az ablakban elvitelre is rendelni. Érdekes módon bent a pénztár bár külön pultban ki volt építve, de nem üzemelt, az ételek felett vették át a pénzt, illetve nyújtották a bankkártyás terminált fizetésre. Folyamatosan jöttek a vendégek, főleg fiatalabbak, baráti társaságok, fiatal párok, egyedülállók. Az alufóliás sült tejberizs 450 Ft, pontosan olyan, amilyen szokott lenni náluk, én szeretem. Elég nagy adag. Az ételek drágábbak, mint a török kisbüfékben, de itt le lehet ülni rendes asztaloknál, fűtött étteremben, és nagyobb a választék is. A gírosz pitában 1100 Ft, tálban 1500 Ft. A főételek ára 1450-1550 Ft, körettel együtt. "Rendszer-idegen" ételként árulnak újabban rántott sajtot és rántott halat is. Ezeket egyáltalán nem ajánlom, mivel kihűlnek a pultban, és mikrózva szerintem mindkettő élvezhetetlen. Itt a mikrózás alapvető. Sok asztal van, szinteltolásos a belső tér. Sem az asztalok, sem a padló nem tiszta, bár van külön takarító személyzet. A mosdó leamortizált, balkáni hangulatú, kellemetlen szagú, nem tiszta.
2019. december 8.egyedül járt itt 45 A PLÉZ első, budai egységéről is elismerően számoltam már be itt, ezek után teljesen véletlenül akadtam bele a 2. nyitásukba, ezúttal a pesti oldalon, a Corvin sétány mögötti, közelmúltban felhúzott irodaház tömeg földszintjén.
Még most kezd kialakulni ez a teljesen újjászületett környék, de a Pléz jól beleillik a környezetbe, és valószínűleg az itt dolgozók is megfelelő potenciális vendégkört jelenthetnek a számukra. Az étel- és italkínálat megegyezik a budaiakéval. A hűtőpultban sokféle egészséges és trendi étel és ital, többségében kedvező áron, legalábbis semmit nem láttam, ami nagyon elszállt lett volna az árazás tekintetében. Az ételek már eleve úgy vannak a pultban, hogy elvitelre becsomagolták, preferálják az elbomló papír csomagolást, de azért akad kevésbé környezetbarát műanyag megoldás is. Szendvicsek, saláták, granola poharak, gyümölcs- és zöldséglevek. Egy narancsos-mentás-gyömbéres italt vettem, mivel már késő délutánra járt az idő, és az étkezésen túl voltam. A kiszolgálás érdektelen, semleges 2 fiatal hölgy személyében. Elég sok asztalnál le lehet ülni helyben, de ezúttal elvitelre vásároltam.
2019. december 8., kollégákkal járt itt 55 A Mátka jelenleg a Gozsdu Udvarban az egyik legjobb étterem. Idén márciusban vette át a jelenlegi tulajdonos a helyet, először olasz vonalon próbálkoztak, de rövid idő múlva inkább a magyaros, de modern konyha felé vették az irányt.
Nekem a bennünket kiszolgáló pincér fiatalember az elején kissé esetlennek, bizonytalannak tűnt, de a végére szimpatikus lett, igyekvő, udvarias, készséges volt, pár mondatot beszélgettünk is vele az étteremről és az új, fiatal séfjükről, aki csak 1 hónapja dolgozik náluk. Az étlap nem volt hosszú, de sok izgalmas, vonzó fogást láttunk rajta, nem volt könnyű a választás. Ebédmenüt nem kínálnak. 1 leves, 2 előétel, 1 desszert és 2 ital (limonádé, ásványvíz) került kb. 12ezer Ft-ba. A fogások átlagos, illetve annál kicsit nagyobb adagok, a desszert kifejezetten hatalmas, laktató. Nekem nagyon tetszett ez a Rákóczi túrós átirat, sokszor írtam már le, hogy ez a kedvenc tradicionális desszertem. Itt égetett gúlaként jelent meg. A tányérok szépen kidolgozottak, jó rájuk nézni. Az ízek harmonikusak, a fűszerezés kellemes, nem vad, jól eltalált. A gombaleves kitűnő volt. A fogas szintén kellemes, a narancsos édeskömény saláta különleges. A kacsamáj terrine is korrekt volt, de attól annyira nem voltam elájulva. A beltér kicsit magyaros, de modern, fiatalos, a beépített, üvegezett veranda és a belső éttermi rész is kellemes. Vannak asztalok, ahol nagyon meleg van a helyi fűtés miatt.
2019. december 8.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Pizza Hut sokadik budapesti egységét nyitotta meg az Astoriánál, az East-West Business Center irodaház aljában, ahol számos más gyorskajára szakosodott vendéglátó egység is működik, szintén nemzetközi láncok tagjai (szendvicses, immáron 2 hamburgeres egymás mellett, amerikai kávézó).
Minden héten van valamilyen akció, ottjártamkor 3 féle pizza + dobozos szénsavas üdítő + szósz 1590 Ft-ért. Az előző héten egyféle kis pizza 990 Ft-ért. Egyebekben a normál 32 cm-es pizzák ára 1590 Ft, a kisebb átmérőjű, 26 cm-esek 1290 Ft-ba kerülnek. A pizzákat frissen készítik, nem mirelitből. Rendelés és fizetés a pultnál történik, utána mindenkinek figyelnie kell az elkészült pizzákat, mivel nincs sorszám vagy pl. név bemondás, mint más helyeken. Kb. 10 asztaluk van, meglehetősen sűrűn rakva, közülük 3 bárszékes. A szélső asztalok közel esnek a pulthoz, így ha sokan sorba állnak, mint amikor én voltam, a várakozók kabátja, táskája súrolja az ott ülőket, ami azért elég zavaró tud lenni. Dallas névre hallgató sonkás-gombás pizzát választottam, amely az ígért kb. 10 perc alatt el is készült, pedig tele volt az étterem. Minden asztalnál ültek, és még utánam is érkezett több vendég és egy csapat külföldi turista is. A pizzát műanyag tálcán kaptam, de szalvéta, evőeszköz nem volt mellé, illetve a dobozos ital mellé sem adtak poharat, nem is kérdeztek rá. A fizetős pult mellől lehet vadászni szalvétát és műanyag villát, de ehhez félre kell tolni az éppen rendelőket. A pizza szerintem korrekt volt a maga nemében. Vastag tésztás, kerek, nem spóroltak a rávalókkal és nem volt gyenge a minősége, nem érződött rajta a tipikus olcsó T. gazdaságos íz, mint némely konkurens pizza esetében. Természetesen elvitelre is lehet kérni a pizzát, ha nem lett volna szabad asztal, akkor ezt az opciót választom. A mosdót nem láttam, nem tudom, milyen. Az étterem tisztasága fejleszthető, egy tálcagyűjtő van a sarokban, de sokan lusták a vendégek közül, hogy elvigyék odáig, így más vendégek pakolnak utánuk, a személyzet nem ér rá. Az asztalokat a vendégek után nem törlik le. Az asztalok alatt koszos, használt szalvéta és ételmaradék is van az asztalok alatt. A kabátoknak nincs fogas, mindenki maga mellé teszi a székre. Egy fiatal srác kezelte a kasszát és a rendeléseket, 2 lány folyamatosan sütötte a pizzákat. A nyers hozzávalókat meg lehet nézni a pultban, mint a salátabárokban. Gépies, gyors, de unott a kiszolgálás.
2019. december 8.egyedül járt itt 35 Valamelyik webes gaszto-ajánló oldalon olvastam erről a bisztróról, dicsérték a kreatív, izgalmas konyhát, a barátságos hangulatot, melyekhez kedvező árfekvés párosul. Nem találtam meg könnyen a helyet, ráadásul első alkalommal már nem is találtam nyitva, amikor ott jártam.
Másodjára is lecsúsztam már az ebédről, valószínűleg nem túl nagy mennyiségeket készítenek, meg valóban, én is elég későn estem be ebédidőhöz képest, már 14 óra után. A hely pici, kifőzde jellegű, a portál szinte észrevehetetlen, egyszerű zöld ajtó. A pultban házias sütemények (2 féle), valamint egyféle quiche volt. Nagyon egyszerű minden, minimál dizájn, rendelés és fizetés a pultnál történik. Jobb híján egy áfonyás muffinnal vigasztalódtam, ami finom volt, de a muffin azért nem a gasztronómia nagyágyúja, ezt jól tudjuk. Helyben hely hiányában nem volt lehetőség enni, így elvitelre kértem. Talán egy esélyt még adnék neki, ha legközelebb arra járok.
2019. december 8.egyedül járt itt 55 Fiatalos, csajos, kellemes hangulatú, kicsit vintage stílusú kávézó és bisztró a Batthyány tér közelében. Korábban egy étterem működött itt, amely napi menüt is kínált, így egy kicsit meglepődtem, amikor a Franziskát találtam a helyén. A bejárat előtt kiülős terasz is üzemel.
Az ételkínálat elég sokszínű, hideg és meleg, illetve édes és sós reggeliket kínálnak. Tojásételek, toast-ok, szendvicsek, egg benedict, házi granola, waffel, croissant vajjal és dzsemmel (750-1700 Ft, ital nélkül). Ebédidőben egyszerűbb, de laktató, egészséges és könnyed brunch fogásokat kínálnak. Van napi leves (krémelves idényzöldségből 950 Ft), berber kuszkusz kecskesajttal, datolyával, quinoa saláta, pesztós tészta (főételek 1800-2200 Ft). Frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, smoothie bowl-okat is választhatunk. Gyümölcsös tápióka pudingot kóstoltam, ami tejmentes, hiszen kókusztejből készül. A napi sütikínálatban is többféle mentes desszert szerepel. Nagyon finom, bársonyos kávét főznek, a kiírás szerint specialty kávézó, de egyáltalán nem éreztem savasnak. Az eszpresszó 500 Ft, a cappuccino 650 Ft, a latte mérettől függően 600-700-800 Ft. Nagyon kedves, barátságos, szívélyes kiszolgálás. Árban a drágább, de legalábbis a felső-középkategóriás helyek közé tartozik (a maga nemében).
2019. december 8.egyedül járt itt 25 Ahhoz képest, hogy a kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, elegáns Andrássy úton működik ez a kávézó, meglepően retró hangulatú, 80-as éveket idéző és nem éppen azt a képet sugározza, amit szerintem ma Magyarország vagy Budapest mutatni szeretne a nagyvilág felé.
A földszinten 2 bárszékes asztalnál lehet leülni, a galériaszinten további asztalok vannak, de a pultos hölgy azt mondta, ha csak kávézni akarok, enni nem, akkor maradjak lent. Az emeleten amúgy is egy külföldi lánycsapat foglalt helyet, elég hangosan és jókedvűen. A kávé Segafredo a márkázott csésze szerint, de nagyon gyenge színvonalú, alig iható kategóriás volt. Tej helyett kávétejszínt kaptam. Nagyon nem ugyanaz, pedig valószínűleg volt tejük, ahol van konyha, ott szokott lenni. Kommersz italkínálat, 4 féle Staropramen üveges sör. Valószínűleg változott az idők során a "ház söre", mivel a Stella Artois-s söralátét tartóban Borsodi söralátétek voltak. Az étlapon mirelit, gyorsan összedobható kaják vannak: pizza, tészta, saláta, rántott hús, nem sok minden, unalmas a kínálat. Nyáron Algida jégkrémet lehet kapni. A pultos hölgy egyszemélyben intézett mindent, a telefonba panaszkodott is az ismerősének, hogy mennyire utálja már ezt az egészet. Ebből gondolom, hogy nem ő volt a tulajdonos. Nem jött be a hely semmilyen szempontból, nem ajánlom.
2019. december 8.egyedül járt itt 45 Tavaly nyáron megnyitott újhullámos kávézó az Egyetem térnél. Kicsi, de csinos, dizájnos, mediterrán hangulatú. A névadó erdőre talán az élő növények utalnak, amelyekből pár található a polcok tetején és a fal mentén. A hely szlogenje Naked in the Woods, amit én nem igazán tudtam hová tenni azon túl, hogy egy vicces emberke lopakodik egy lombos fa mellett a kávézó logóján, aki ezek szerint ruhátlan.
De valójában arról van szó, hogy az alap presszókávé, amelyből itt készül a fekete, "naked", azaz erősebb és mennyiségre több, mint a standard. A kávé a londoni Catalyst pörkölőből érkezik. Kávén kívül frissen facsart gyümölcsleveket, péksütiket lehet kapni. Az átlagnál drágább hely, igaz, az 5. kerületben vagyunk, egy cappuccino és egy croissant már ezres felett van. A pult mögött a tulajdonos, aki tapasztalt barista személyesen főzi a kávét és szolgálja ki a vendégeket. A kávézó mellett egy kitűnő csoki-lelőhely található.
2019. december 3., kollégákkal járt itt 35 Több, mint 10 éve folyamatosan, gyakorlatilag változatlanul működő kínai étterem a Kossuth tér és a Szabadság tér közelében, talán ezen idő alatt 1-2-szer kifestettek, egyéb változás nem történt. Önkiszolgáló rendszerben a szokványos kínai szójaszószos főételek közül lehet választani.
A csípős káposztából sem kis adagot, sem kis ízelítőt nem lehet kérni az étel mellé, de egy teljes adag borzasztóan sok lett volna így lemondtam inkább róla. Árban valamivel átlag feletti, valószínűleg az 5. kerületi elhelyezkedés miatt. A húsos főételek körettel - csak zöldséges rizs és nem autentikus pirított burgonya volt - kb. 1500 Ft-ba kerülnek, a kis adag főétel rizzsel 970 Ft volt. Fura módon a pálcikáért 30 Ft-ot kell fizetni, a hagyományos európai evőeszköz ingyen van, és legalább nem műanyag. Zöldséges csirkét kértem, amiben az apró sült csirkemell csíkok mellett cukkini, sárgarépa, paprika volt. A zöldséges rizsben igen kevés a zöldség, a rizs pedig nem tradicionális kínai, hanem szárazabb, gurulósabb, nem tapad, ami a pálcikával való evésnél elég nagy hátrányt jelent. Ez nem az az étterem, ahová kínaiak is járnának, az biztos! Eléggé kihalt, csendes és hideg volt szombaton, hétköznap ebédidőben azonban a környéken lakók közül sokan kijárnak, én is többször ettem itt még az előző munkahelyemről a kollégákkal. Az étterem tisztasága rendben van, a tálcákat étkezés után közös tárolón kell gyűjteni, a mosdó azonban avítt és rossz szagú, gyenge tisztaságú. Vettem még egy mexikói mangós italt is (450 Ft, 0,5 l), aminek Kínához nem sok köze van, ellenben finom volt. Teljesen érzelemmentes, minden kommunikációt nélkülöző, érdektelen kiszolgálás egy kínai nő személyében.
2019. december 3.egyedül járt itt 35 Átlagos kínai büfé, a megszokottnál egy fokkal igényesebb és látványosabb dekorációval és kültéri megjelenéssel. A szokványos csirkeaprólékos szójaszószos ételek (990 Ft/menüadag, zöldséges rizzsel) mellett alkalmanként kacsahúst, marhahúst, rákot is találhatunk a képzeletbeli étlapon (körettel 1300-1600 Ft egy adag, pirított rizzsel vagy pirított tésztával).
Húsos batyu (momo alakú) és tavaszi tekercs is volt, ez utóbbi állott, dermedt, kemény. Ezen a mikro nem segít, sőt csak ront rajta. Ez is persze a hideg kajára gyorsan "rámikrózós" hely, a frissen készült ételekre viszont várni kell. Szerintem megéri, ha nem siet az ember, a minőség garantáltan jobb lesz, nem beszélve az élvezeti értékről! Főleg elvitelre vásárolnak itt ételt a vendégek, nem egy vendégmarasztaló beülős hely. Két csomag rákszirmot vettem elvitelre (500 Ft/adag), ami mennyiségre korrekt volt, viszont egy kicsit olajosnak éreztem, az olaj pedig már kissé túlsült, úgymond újrahasznosított érzetű volt a szaga alapján. Ettől függetlenül a gyerekek percek alatt elpusztították a 2 csomagot. Gyenge nyelvtudású, barátságtalan kínai hölgy szolgált ki a pultban.