Gyémánt 500
2025. február 16.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Amikor makói utazásunkat terveztük, s megnéztem az aktuális ittjartam. hu TOP Makó listát, akkor a Rocco étterem volt az első helyen. - ez mára változott - így nem is volt kérdéses, hogy ide biztosan eljövünk majd enni. Ráadásul a városközpontban, könnyen elérhető helyen található, a szállásunktól gyalogosan 3 percre.
Meglepődtünk, hogy előzetes asztalfoglalás szükséges, ezt Makón más vendéglátó helyen nem tapasztaltuk, ez is azt erősítette, hogy a Rocco egy népszerű hely, szóval jó lesz biztosan. A berendezés rusztikus, western hangulatot áraszt, kicsit zegzugos az alaprajz, és nyáron teraszuk is működik, növelve ezzel az asztalok számát. A nagy alátét lapon lévő étlap egyik oldalát döntően a pizzák foglalják el, 3 hasáb hosszan, 3 méretben (26/32/50 cm átmérő) kerek nápolyi pizzát sütnek, valamint kenyérlángos és pizzatésztába töltött csirkeragu tűnt érdekességnek. A 32 cm-es standard pizzák árai 2600-3500 Ft között alakulnak, ez Budapesten jó ár, vidéken talán drágább az átlagnál. Az étlap másik oldalán húscentrikus magyaros konyhát, valamint helyi specialitásokat is találunk, pl. makói hagymaleves, Vetrece leves cipóban - ez volt az én választásom (1900 Ft), savanykás tárkonyos tejszínes csirkeragu leves sárgarépával, ez nagyon finom volt. A főételek árai jellemzően 4000 Ft körül alakulnak körettel együtt, a 2 bélszínsteak fogás 6950 Ft, ezzel is ki voltunk békülve. A limonádé 1300 Ft-ba került, citromosat és piros gyümölcsöset választottunk. A sok vendég ellenére nem kellett túl sokat várnunk az ételekre. A Dolce olasz szalámis pizzát (2800 Ft/32 cm) és a Margaréta pizzát (2600 Ft), elvitelre kértük, helyben ettünk a főételek közül mézes-csípős csirkefalatokat vegyeskörettel (3950 Ft). Nincs kötelező szervizdíj, egy adag tartár 400 Ft, a dobozokért 100 Ft-ot kellett pluszban fizetni. Jól éreztük magunkat, jóllaktunk, de nem volt kiemelkedő élmény semmilyen tekintetben. Erős 4 pont.
2025. február 15.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Alföld első zsidó közössége Makón alakult ki, emiatt emlegették a várost Kis Jeruzsálem néven, akik először hagymakereskedelemmel foglalkoztak - nemzetközi szinten. Az izraelita egyházszakadást követően ortodox és neológ közösség is működött szép számban (sőt, hászidok is voltak), ezért két zsinagóga volt a városban, azonban mára csak egy maradt meg, az ortodox.
Az 1914-ben felavatott neológ zsinagóga a II. világháborúban megsérült, majd 1965-ben lebontották. Nagyon érdekes és misztikus történet, hogy a makói zsidók közül nagy számbán túlélték a II. világháborút, ám visszatérve szeretett városukba az államosításokat és a Rákosi-diktatúra jogfosztásait ők sem tudták elkerülni. Több hullámban vándoroltak ki a zsidók Makóról, a többség Amerikában kezdett új életet. A zsidó közösség gyakorlatilag megszűnt létezni pár évtized alatt. 2014-ben a lerombolt neológ zsinagóga helyén olyan emlékművet hoztak létre, amely az itt élt zsidó közösségnek és a vészkorszak áldozatainak is emléket állít. Hatágú csillag alaprajz, valamint a közepén egy fekete-fehér karcolat az egykori monumentális zsinagógáról egy üvegfalba zárva, míg a hátoldalán kövek kis kupacba rakva. Hát, elég szomorú.
2025. február 15., csoporttal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
1895-ben romantikus stílusban épült zsinagóga, amelyet 2002-ben teljes körűen, kívül-belül felújítottak. Az élénk narancssárga épület messziről kiviláglik a környező épületek közül, helyileg a piac és a buszpályaudvar között helyezkedik el, a városközponttól északra. A hazai ortodox zsinagógák közül ez a második legnagyobb.
A megadott telefonszámon hívtam fel a gondnokot (a zsinagóga nincs nyitva folyamatosan, be kell jelentkezni, ha meg szeretnénk nézni), akivel a megbeszélt időpontban találkoztunk. Sok érdekes történetet mesélt el a makói zsidóságról, valamint a zsinagóga történetéről, majd másnap a temetőbe is kilátogattunk. Az udvaron lévő egykori mikvére (rituális medence) egy emléktábla emlékeztet. Megtudtuk, hogy nagyon sok külföldi, főleg amerikai ortodox zsidó érkezik ide Makóra, mivel a makói rabbitanács vezetője, Vorhand Mózes rabbi - akiről később a zsinagóga utcáját is elnevezték - a mai napig nagy tiszteletnek örvend köreikben. Vezetésével neves tanház működött itt Makón, híres jóslatai miatt csodarabbiként tartják számon, sírja a Jángori temetőben található.
Bár kétségtelen, hogy Makó fő vonzereje a Hagymatikum Fürdő, és sok látogató csak egy napra érkezik ide a városba, én mégis javaslom, hogy aki erre jár, és kicsit is érdeklődik a helyi emlékek, helytörténet, népművészet. irodalomtörténet iránt, az látogasson el a helyi múzeumba, amely a Polgármesteri Hivatal után egy saroknyira található.
A múzeum nagyon sokszínű, változatos, informatív, egyáltalán nem unalmas bejárható, befogadható az információtartalma. A kiállításon belül többféle gyűjtemény anyagait láthatjuk, hangsúlyos szerepet kapott József Attila, aki szűk 3 évet töltött el diákként Makón, valamint a kertben a szabadtéri skanzen kapott nagyobb helyet, ahol a néprajzi emlékeket láthatjuk a berendezett parasztházakban, műhelyekben. Az emeleten a helytörténeti anyagot nézhetjük meg, valamint monumentális festményeket, engem ezek hoztak legkevésbé lázba. A felnőtt belépő 2800 Ft-ba került.
Érdekes
2025. február 15.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Makó belvárosában, a Csanád vezér téren, a Glorius Szálloda előtt található ez a látványos ivókút, amely három darab, különböző méretű gömb formából áll. A vasbeton gömböket aranyszínű üvegmozaikokkal borították, míg a medence beige-fehér színű üvegmozaikkal borított. 2011-ben állították ki.
A gömbök tetején vannak a csapok, amelyből inni lehet. Nekem tetszik, jó lenne nyáron minden városban több ivókút.
Egyetértek Ugor értékelésével, szerintem sem éppen egy jól sikerült József Attila szobor ez, amely Makó központjában, a Csanád vezér téren, a József Attila utca sarkán található, a József Attila Gimnázium előtt. Konkrétan rá sem ismerni neves költőnkre.
Inkább egy életerős munkásmozgalmi hős ez, míg az én fejemben József Attila sokkal inkább egy zaklatott lelkivilágú, gondolataiba merülő, szúrós tekintetű fiatalember, nem egy ilyen látszólag kiegyensúlyozott, problémák nélküli, öntudatos és magabiztos ember. Magyarázat lehet a szobor kinézetére, hogy 1957-ben készült, valószínű akkor ez volt a divatos stílusirányzat a köztéri szobroknál. Az álló bronzszobor egyik kezében egy verset tart. József Attila úgy kötődik Makóhoz, hogy 1920-1923 között itt élt a városban, középiskolai tanulmányait végezte, de már nem itt fejezte be. Ebben az időszakban, 1922-ben jelent meg az első verseskötete, a Szépség koldusa címmel, amelynek előszavát, Juhász Gyula írta. József Attilának nagy kultusza van itt Makón, a városi múzeum mellett a szobor mögött lévő gimnázium is a nevét viseli, amelynek egykor a tanulója volt.
Érdekes
2025. február 15.gyerekekkel járt itt 45 A kiállítóhely a közeli József Attila Múzeum kiállítóhelyeként funkcionál. Espersit János jómódú ügyvéd, szerkesztő, politikus lakóháza volt, aki a művészetek nagy pártolója és mecénása volt Makón. A klasszicista-eklektikus stílusú gazdaház 1898-ban épült, Espersit János 17 évig bérelte az egész házat 1912-1929 között.
A felső épületrészben Espersit János lakott, a középső részben az édesanyja, míg az alsóban gyermekei: János és Mária, de a vendégek is itt kaptak szállást. Az utcafrontra három szoba épült; ezek ügyvédi irodaként, úri szobaként és ebédlőként funkcionáltak Espersit ideje alatt. Az udvar felőli részre került a hálószoba, a konyha és a kamra. A középső épület repülőeresszel, a szobakonyhakamrás alsó házrész nyitott eresszel ellátott volt. Espersit házában számos korabeli művész és író fordult meg. József Attila, 1920 október elsején érkezett Makóra, ekkor 15 éves múlt. Tanulmányait a gimnázium V. osztályában folytatta, ehhez különbözeti vizsgát kellett tennie, melyre már itt készült fel Makón. A tehetséges diákra és szárnyait bontogató költőre 1922-ben figyelt fel Espersit János, majd ő mutatta be József Attilát Juhász Gyulának, egyik makói látogatása során. József Attila csak 1923-ig maradt Makón, utána Budapestre visszaköltözött, az érettségi vizsgát már ott tette le, azonban később többször visszatért még Makóra látohatóba.
2025. február 15.gyerekekkel járt itt 55 Az elmúlt években elég nagy port vertek fel - jogosan - a kamu lombkorona sétányok, ahol nem is volt erdőség, azaz lomb, és semmi sem indokolta volna ilyenek megépítését az ügyes pénzszerzésen kívül. Nos, a makói lombkorona sétány egyáltalán nem ilyen, hanem egy valóban látványos, kalandos és érdekes építmény, jó szórakozás az egész családnak, amely a város határán kívül, a Maros-parton található, szép zöld erdei környezetben.
A 191 méter hosszú sétány 10 méteres magasságban húzódik, útközben szűk pallókon, függőhídon kelhetünk át, a torony 18 méteres magasságú, ahonnan a túránk végén egy kanyargós csúszdán juthatunk vissza a talajszintre. Egyúttal ismeretterjesztő tanösvény is, ahol a környék élővilágáról, állatairól, növényeiről tudhatunk meg érdekességeket. A belépő 1200 Ft, amiben 1 db csúszdás lecsúszás is szerepel, de lehet külön csúszdajegyet is venni 500 Ft-ért, bizony, ez nagyon jó móka! Nincs gyerekjegy vagy családi jegy, szóval gyorsan lehet költeni itt is a pénzt. A téli időszakban zárva tartanak! Parkolás ingyenes. A városból nem volt annyira egyszerű megközelíteni, a google maps egy kicsit megtévesztett, mert először az Autós Csárda és a kemping felől szerettünk volna jönni, de ott nem találtunk autóval bejárható utat, de gyalogosan valószínű onnan is lehet jönni. A szállásadónk eligazított, hogy teljesen máshonnan célszerű menni, így már sikerült.
Érdekes
A Hagymatikum Fürdő Makó legfontosabb nevezetessége, fő vonzere. Látogatók ezrei kifejezetten a fürdő miatt látogatnak el Makóra. Szünidőben, hétvégén ennek megfelelően nagyon sokan jönnek ide fürdeni, kikapcsolódni, már a pénztárnál hosszas sorban állás alakult ki. A felnőtt belépő 5900 Ft, de a délutáni belépővel 16.
00 órától már 3900 Ft-ért be lehet jutni. Maga az épület is különleges, Makovecz Imre egyedi, azonnal felismerhető stílusában készült, ahogy itt a városban sok épületet, köztük a Hagymaház Művelődési Központot és buszpályaudvart is Makovecz tervezte. Az új csúszdaparkot utazásunk előtt nyitották meg. A makói gyógyvíz ízületi fájdalmakra, reumára hatásos, remélem, ez esetemben is hasznosnak bizonyul! Van többféle fantázia-élmény medence, valamint külön részleg a kisebb gyerekeknek. A szaunába és a csúszdavilágba külön jegyet kell váltani, így már annyira nem olcsó a belépő! Az ún. all-in, mindenre IS érvényes jegy 10900 Ft a szezonban fejenként! A medencék körül nagyon zsúfolt volt minden, alig lehetett helyet találni, ahol le lehetett rakni a törölközőt, viszont az épületben távolabb a medencéktől vannak sokkal nyugisabb, szinte kihalt részek, ahol lehet találni szabad pihenőágyakat. A sok vendég között nagy számban vannak külföldiek, főleg románok.
A városon kívül, a 43-as főút mentén, a Maros-part és a kemping felé vezető út közelében található retró stílusú vendéglő egyszintes faházban. A bejárat előtt elegendő számú parkolóhely található (természetesen ingyenes), valamint mellette van egy mászóka is a gyerekeknek. Az étterem funkció mellett panzióként is működik a hely.
Alapvetően magyaros, ismert ételeket készítenek, egy kicsit menzás az összhatás. Minden nap, még hétvégén is kínálnak ebédmenüt. Hétvégén 2590 Ft a menü, hétköznap 2180 Ft, de lehet külön kérni a levest és a főételt is. Az étlap 2 lapon elfér, a főételek 3000-5000 Ft között alakulnak. Ettünk hagymalevest kenyérkockával, egy egész tállal kaptunk, merítőkanállal, az egész család részére, finom volt; a menü sertéspörkölt volt fusili tésztával (átlagos, rengeteg sok tészta, kevés hús leosztás), az á la carte étlapról gírosz tál görög salátával, hasábburgonyával, tzatzikivel (3490 Ft), Csabi kedvence (3690 Ft) nyárson göngyölt hús hasábburgonyával, káposztasalátával, túrógombóc (1990 Ft/4 db) és nutellás palacsinta (690 Ft/2 db). 4 főre összesen 18. 000 Ft-ot fizettünk, üdítőkkel, és elvitelre is bőven maradt a kiadós adagokból. A limonádé árazása barátságos 750 Ft-ért. A kiszolgálás kedves volt, az ételek elég gyorsan érkeztek. Össz-élmény 4 pont.