2019. november 17.egyedül járt itt 45 Kifejezetten jó hangulatú kávézó a Várnegyedben, az Országház utcában. Ritkaságszámba megy itt a magyar vendég, talán ennek is volt köszönhető, hogy ennyire kedvesen, figyelmesen beszélt és foglalkozott velem a személyzet. Én úgy vettem ki a szavaiból, hogy sajnálják, amiért nem jár ide több magyar.
Ha jönnek is fel a várba hazai vendégek, turisták, mert nyilván ők is érkeznek szép számmal, a látványosságok megnézésén túl a vendéglátó helyekre már kevéssé mennek be, elriasztják őket a magas árak, amihez nem minden esetben párosul az elvárható színvonal (érte ezt ételre, italra, kiszolgálásra). A turista szuvenír vonal azért a Mézeskalácsban is bejátszik, nevéhez méltóan az egyik polcon számos mézeskalács pihen, piros tükrös szívek többféle méretben, feliratozva, de egyéb tipikus magyaros vásárfia is található (paprika, pálinka, tokaji aszú). A kiírás szerint ételek terén pizza kapható, de egyrészt nem is voltam éhes, másrészt túl sok bizodalmam nem is lett volna benne, mivel konyhát nem láttam, ez csak valamilyen gyors készültségű, mirelit alapú pizza lehetett. Dilmah teából többféle ízválaszték, szénsavas üdítők, többféle ízesített kávé kapható (gyömbérkenyeres, mandulás, mogyorós latte, amaretto kávé. Összességében számomra pozitív élmény volt ez a hely, bevallom, megleptek, rosszabbra számítottam.
2019. november 17.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta működő kis söröző Újlipótvárosban, amely cseh kézműves söröket kínál. A hely nagyon pici, gyakorlatilag mindig tele vannak, legalábbis estefelé biztosan. Az ülőhelyek - bárszékes - száma korlátozott, de sokan a bárpultnál vagy a falnál szoktak talponállózni.
A bejárat előtti járdára 2 kis - 2-2 személyes asztallal települtek ki, de ezek is jórészt foglaltak szoktak lenni. 5 féle csapolt sört kínálnak, amely időszakosan változik, lager, IPA, barna, vörös, fekete, általában törekszenek arra, hogy a csapon se egyféle sör legyen, hanem többféle tipikus vonalat tudjanak bemutatni. Merlin fekete (Lobkowich Cerny) sörük csapoltan és üvegesben is kapható volt ottjártamkor, ráadásul árban is kedvező, 0,5 l 750 Ft-ba került. Elvitelre kértem egy üvegeset. Kellemes, ha nem is sorolnám a számomra legtetszetősebb fekete sörök közé, de azért megjárja (én az édeskésebb vonalat preferálom). Barátságos kiszolgálás, fiatal lány a pultban. Fizetés csak készpénzzel lehetséges.
2019. november 17., kollégákkal járt itt 55 Nanushka, azaz Sándor Szandra nemzetközi szinten is ismert ruhatervező exkluzív szalonja a belváros szívében, a Kempinski Hotel szomszédságában található. A szalonon belül, annak első részében igényes kávézót is kialakítottak.
A modern, újhullámos kávézóban filteres kávét (hand brew, batch brew), eszpresszó tonicot,chai lattét, matcha lattét, forró csokit, többféle teát (oolong, zöld, fekete, matcha, citromfű) lehet inni, valamint préselt gyümölcsleveket. Árakban a környékbeli szinten mozognak, ami nyilván magasabb, mint akár a budapesti átlagárak. Az eszpresszó 500 Ft, cappuccino 700 Ft, latte 800 Ft. A kávé mellé vizet is kaptunk. Ételeket nem láttam, lehet, hogy ez a ruhák mellett talán nem is cél. Megnyerő, határozottan kellemes hangulatú hely. Fiatal, barátságos személyzet.
2019. november 17.egyedül járt itt 45 Népszerű, kiülős teraszos, evős-ivós, de tapasztalati alapon inkább ivós műintézmény a Mammut mögött, a sétálóssá nyilvánított Lövőház utcában, középtájékon. A Cooltour további egységei találhatóak a Király utcában, itt 2 is, illetve a Nagymező utcában, bár azt nyitva még sosem láttam (esténként nem szoktam arrafelé járni).
Összességében kommersz italkínálat átlagos árfekvésben, Tuborg sört csapolnak, erről részleteket nem tudok, de a kiírás szerint összesen 8 féle sört csapolnak. A benti részben tipikus, inkább fiatalok, egyetemisták által kedvelt kocsma-hangulat, a falakon klasszikus filmekből vett ikonikus képsorok összemontírozva. Az egyszerű bisztrós étlapon burgerek, klub szendvics, napi leves szerepel, valamint kínálnak napi menüt is (1290 Ft, 12-17 óra között). Nem volt egyértelmű, hogy a pultnál kell-e rendelni, vagy kijön a személyzet az asztalokhoz, minden esetre mivel sokan a pultnál rendeltek, én is így tettem. A Bónusz Burger névre keresztelt akcióban (1490 Ft) egy ropogós bundás csirkemelles burger szerepelt, némi sült krumplival, káposzta salátával (köreteknek nem mondanám, adagra inkább csak kis ízelítők voltak), valamint egy korsó sör vagy limonádé, én ez utóbbit választottam. A burger piros füles lapos fémserpenyőben érkezett, egy késsel beleszúrva. Magos szemle-buci, benne friss saláta, paradicsom, csemege uborka, jó minőségű a káposzta sali és a krumpli is, a burger kiadós, nagy adag. Összességében laza, jó hangulatú, de nem egyedi hely.
2019. november 16., kollégákkal járt itt 45 Barátságos, csendes kávézó a Szabadság tér és a Kossuth tér szomszédságában. Bankba menet éppen útba esett, csak kávézni akartam, de a megállító tábla alapján a napi ajánlatot választottam inkább, ami elég kedvezőnek tűnt. Cappuccino + 1 croissant + víz összesen 780 Ft-ért.
A cappuccino finom, erős, jó minőségű, hagyományos pörkölésű volt (olasz Portioli kávét főznek), mutatós fekete-fehér geometriai mintás csészében tálalva, a croissant-ok közül csokisat választottam (friss, de nem átütő, átlagosnak mondanám), valamint egy palack 0,5 l-es szénsavas Zafír ásványvíz, amelyet el is lehetett vinni. Tiszta, igényes hely, a mosdó is kulturált. A kávén kívül prémium kategóriás whisky-kből van figyelemre méltó kínálatuk - pl. Jura, Glennfiddich, Caol Ila -, egyebekben a bár italkínálata inkább kommersz. Barátságos kiszolgálás. Az eszpresszó egyébként 380 Ft, a cappuccino 580 Ft, a latte szerintem drága, 780 Ft.
2019. november 16.egyedül járt itt 35 Vietnámi kifőzde a bulinegyedben, az igazán esténként megélénkülő Akácfa utcában. Sok színes ételfotó, csiricsáré, feltűnő dekoráció a portálon. Az étlapon hagyományos vietnámi ételek szerepelnek, továbbá néhány kínai étel is.
Előételek között a tekercsek és gombócok, levesek között a többféle pho - csirkés, rákos, disznóhúsos, vegetáriánus -, főételek jellemzően rizses, tésztás egytálételek, szójaszósszal, zöldségekkel, alternatív hússal (jellemzően 2000 Ft alatt). Levesekből kis és nagy adag is kérhető, a kis adagok 1000 Ft alatt voltak (kivéve rákos). Nyári tekercset választottam rákkal, amelyhez édes szójás szószt kaptam (300 Ft/db). Frissen készült, elég nagy méretű, szép, nagy rákokkal. A tisztaság bizonytalan, ragacsosak voltak az asztalok és a laminált étlap is. Az evőpálcikák nem egyszer-használatúak, ami a nyilvánvalóan nem túl tiszta helyen némi aggályokat vetett fel. Ázsiai személyzet, nem barátságos a kiszolgálás. A Hu Lu Lu rendszeresen kínált bónuszos akciókat.
2019. november 16.egyedül járt itt 35 Régi vágású, cukormentes cukrászda a Király utca és a Vörösmarty utca kereszteződésnél amely egy régi típusú, polgári társasház utcafrontján került kialakításra. A cukormentességtől eltekintve külső megjelenésre és ízkombinációra hagyományos, ún. fősodratú süteményeket, tortaszeleteket készítenek.
Rendelésre egész torták, rendezvényekre komplex szortimentek elkészítését is vállalják. Fagylaltból 12 féle közül lehetett választani, jellemzően hagyományos ízek: citrom, csokoládé, eper, bár érdekességképpen volt Dolce Latte (tejeskávé), mangó, rumosdió is. A kiszolgálás eléggé lassú volt, mivel előttünk egy tortarendelés hosszadalmas és részletekbe menő megbeszélése zajlott jó ideje, így feltorlódott a "sor", csak idézőjelben, mert a rendelő vevő után csak ketten voltunk, de ezt az 1 főnyi személyzet nem tudta lekezelni, és összességében egy 1 perces vásárlásra így meglehetősen sokat kellett várakozni. Helyben korlátozottak az étkezési, kávézási lehetőségek, gyakorlatilag az ablakban kialakított könyöklő pultnál lehet megtenni. Van egy másik bárszékes asztal is ugyan, de mivel az rá van tolva a fagyispultra, ott nem lehet leülni, mert az a vendégforgalom kiszolgálását tenné lehetetlenné, ugyanis a bárszéktől nem lehetne a fagyispulthoz odaállni. Nagyrészben azokat a tortákat láttam itt is, amelyeket városszerte több cukormentes cukrászdában, ezek szerint ők is ugyanabból a forrásból rendelnek. A 600 Ft környéki szeletárakat nem tartom túlzónak, sőt a mentes sütik nagy része másutt már ennél 10-15%-kal (legalább) többe kerül. Ezekkel a süteményekkel az a problémám, hogy a cukor helyett egyéb édesítőszert használnak, viszont túlédesítik szerintem a legtöbb terméket, illetve az alapanyagok, összetevők nem minőségiek, továbbá a sütemények frissessége sem hibátlan, több napos sütik voltak itt is a pultban - teljes áron -, igaz, ezeket ránézésre felismertem és nem is választottam. A termékcédulákra az áron kívül ki van írva, hogy mennyi cukrot, kalóriát tartalmaz, ami a diétázóknak hasznos információ. A pozsonyi mákos kifli nálam már inkább péksüti kategória, mint sütemény, de az nem okozott csalódást, bár semmi emlékezeteset nem nyújtott. A citromfagyi is kellemes volt, de nem átütő.
2019. november 15.egyedül járt itt 45 Az első Hanoi Xua vietnámi étterem az Ernő utcában (nagyvárad tér közelében) évek óta az egyik legnépszerűbb ebben a szekcióban, elsősorban a "pho-hívők" körében. A 2. , kisebb, inkább büfészerű egységük a Kálvin térnél nyílt. Színes, vidám berendezés, sok autentikus dekoráció, falfestés, maszkok a falakon.
Rendelésfelvétel a pultnál történik alapvetően, de az asztalokhoz felszolgálnak. Az ételekre kell várni, forgalomtól függően 10-15 percet. A földszinti ülőhelyek mellett az emeleten további asztalok találhatóak. Sokan elvitelre vásárolnak. Többféle pho, wok ételek, rizses és tésztás, zöldséges, húsos egytálételek, pár előétel és desszert szerepel az étlapon (főételek árai: 1490-2790 Ft), mind tradicionális vietnami ételek. Az előételek közül gőzölt rákos rizsbatyut (690 Ft) kértem, 4 kis darab, salátaágyon, szósszal. Elég kis adag. A desszertek közül kókusztejben főtt tápióka pudingot pandan levéllel (700 Ft). Ez egy előre elkészített, behűtött desszert volt, nem frissen készült. Élénk zöld színű. A kókusz lehetett volna intenzívebb, kiadós, tartalmas adag. Egykedvű, mosolytalan, semleges kiszolgálás. Tisztaság fejleszthető. Nem vészesen koszos, de kicsit ragacsos volt minden, a mellékhelyiség szintén nem volt makulátlan.
2019. november 14.egyedül járt itt 45 A megnyitást követően nem sokkal jártam itt, de akkor egyéb elfoglaltságok miatt csak a fotók feltöltéséig jutottam, az értékelés megírása elmaradt, de most pótolom. A Dohány utca belvárostól távolabbi részén található, túl a Nagykörúton, a New York kávéház után kell még egy keveset sétálni.
Kicsi, büfészerű, de tiszta, rendezett hely, bárszékes asztalokkal. Az induló ételkínálatban 6 féle burger (marha, lazac, "Vaslap", Schnitzel, csirke és rántott feta), valamint BLT szendvics szerepelt (1200-1950 Ft), köretként sült krumpli, édesburgonya, zöldsaláta, káposztasaláta hozzá (400-700 Ft). Különleges, fonott tetejű, a császárzsemle és a kalács mutációjaként megfogható zsemlében egy elég vékony és viszonylag kis adag, ropogós bundájú hús, ez volt az én választásom, a Schintzel burger, amiben még volt jégsaláta, csemege uborka, házi remuládmártás. Az elmondás szerint a sertésbordát vajban sütik, ettől lesz ilyen finom. Egyébként valóban ízletes volt. A szintén házi coleslaw saláta apróra vágott, elég nagy adag, megérte a 450 Ft-os árat. Részben környezettudatos hely, az evőeszköz villa fából készült és kartonpapír a tálca, de a salátát nem lebomló műanyagban kaptam. Mivel a burgerek, szendvicsek frissen készülnek, 8-10 perc várakozással lehet tervezni. Fiatalos, vagány hely.
2019. november 13.egyedül járt itt 45 A pár éve berobbant ZING Burger-láncnak aktuálisan 8 étterme van, mindegyik Budapesten, jellemzően nagy forgalmú, turisták által is preferált csomópontokat, illetve bevásárlóközpontokat választottak helyszínként. Kézműves burgereket készítenek, alapvetően is jó minőségű marhahúsból, de extraként angus marhával is kérhető.
Mindig van valamilyen szezonális speciális ajánlatuk, ez jelenleg a Triffla burger néven futó szarvasgombás-szilvalekváros burger egyéb extrákkal (cékla, libamáj). Én inkább a másik végletből választottam, a legegyszerűbb "Take It Easy" burgerre szavaztam (1190 Ft), amelyben cheddar sajt, paradicsom, salátalevél és szósz van a burgerben, viszont kértem hozzá coleslaw salátát (450 Ft), sült krumplit házi ketchuppal (180 Ft) és italként cukormentes hibiszkusz-gyömbér limonádét (600 Ft). Így lesz pillanatok alatt az ezres környékbeli burgerből 2500 Ft. De még így is korrekt az ár-érték arány szerintem. A nagyobb, dúsabb, különlegesebb burgerek kiinduló ára persze magasabb. Rendelni és fizetni a pultnál kell, majd utána kaptam egy fakarót a sorszámmal. A berendezés Zing-esen egyszerű, minimál design, 1-2 fény-felirat, pár futurisztikus lámpa, de egyébként dísztelen. Vannak normál asztalok és székek, illetve bárszékes megoldások is. Akár nagyobb csapatokat is le tudnak ültetni. Praktikus, hogy az asztalokra bekészítettek tekercsben kéztörlőt. Látszik a színén és anyagán, hogy a kéztörlő és a szalvéta is újrahasznosított, de ennek ellenére is sok felesleges, nem lebomló műanyagot használnak. Pl. helyi étkezésnél a ketchup és a saláta is lezárt, fedeles műanyagtálban kerül tálalásra, vajon miért? Megy a kukába úgyis. Desszertek terén a különleges amerikai Ben & Jerry's jégkrémet kínálják több ízben, vegán változatban is, jó borsos áron (kis pohár 10 dkg 1090 Ft! ! ! ). Gépies kiszolgálás. összességében jó ízek, minőségi alapanyagok, de egy kicsit személytelen az egész. A ketchup tényleg házi, fűszeres, nem édes, a krumpli sem mirelit. A káposzta saláta jellegtelen, durvára vágott, túl kicsi az adag. A ketchup mennyisége is meglehetősen karcsú majdnem 200 Ft-ért. Van még vagy féltucat egyéb szósz is csípőstől a foghagymásig. Van free wifi, a mosdó kóddal nyílik - elvileg - , azonban a női mosdó ajtaja tárva-nyitva volt. Közepes tisztaság.