2019. október 24.barátokkal járt itt 15 A Szent Bertalan templom és kincstára (múzeum) közelében lévő utcai standos fagyizó. Maga a fagyispult van épületen belül, a vendégek kiszolgálása az utcáról történik. 16 féle íz kapható. Hogy a horvátok az albánokkal milyen viszonyban vannak, azt nem tudom, de hogy ez a "horvát" névre hallgató fagylaltozóban albán fagylaltot lehet kapni, az elég egyértelmű volt.
Ugyanaz az üzleti politika itt is, mint országosan ennél a típusú fagylaltozónál, azaz hatalmas adag a felfújt, adalékanyaggal feldúsított, felhabosított anyag. Gyümölcs és minőségi alapanyag nincs benne. Így már érthető, hogy egy adag 10 dkg és ez csak mindössze 180 Ft-ba került. Az édestölcsér +50 Ft. Roletti +20 Ft. Nem jó, ne egyétek, nem ajánlom.
2019. október 24.egyedül járt itt 55 A Gutenberg téri aprócska Coffee Stand ikertesója a Dob utcában, a Carl Lutz emlékművel szemben. Kitűnő minőségű újhullámos kávé készül itt, a táblára mindig kirakják kis betűkkel, hogy éppen melyik kávé van a darálóban.
A pultnál az utcáról kell rendelni, az amúgy is szűk járdára biggyesztett asztalkáknál lehet helyben kortyolni, vagy a már említett utca túloldalán, talponállózva, de legalább nem kerülgetnek más emberek. Másik opció az elvitel választása. Pozitívum, hogy itt véletlenül sem műanyagba, hanem újrahasznosított öko-papírpohárba teszik elvitel esetén a kávét, helyben fogyasztáskor pedig a régi hagyományos tulipán alakú üvegpohárba. Egy eszpresszó 390 Ft, a cortado 500 Ft - ez volt az én választásom elsőre -, a cappuccino 600 Ft - ezt is ittam már itt. A kávén kívül lehet kapni ásványvizet, gyümölcslevet és néhány fajta péksüteményt, amelyek valamelyik kézműves pékségtől érkeznek, sajnos nem tudom, hogy melyiktől. Croissant, kakaós csiga, ezeket láttam (350-600 Ft). A tejhabba csinos virágmintát rajzolt a barista.
2019. október 23., kollégákkal járt itt 55 A Piazza a KIOSZK előtti zöld téren található, nyári kitelepülős terasz, ami késő délután-estefelé telik meg élettel. Úgy tudom, közös tulajdonosi körbe is tartozik a két hely. Színes, fiatalos, életvidám. Van egy csomó asztal és szék, nem túl szabályosan elrendezve. A fagylalt kitűnő, igaz, hogy egy gombóc 350 Ft-ba kerül, de meg is éri az árát.
Klassz ízkombinációk, mentás citrom, mangó-kókusz, passiógyümölcsös sajttorta, alma-fahéj-karamella, eper-rebarbara. Ez utóbbit kóstoltam, illetve másik alkalommal a fahéjat és a puncsot. Egyik sem okozott csalódást. Jó az állaga, a gyümölcsök íze intenzív, nem édes, nem gejl. A fagyipultos lány nagyon kedves volt. A külföldieknek is szívélyesen segített, nem okozott neki gondot az angol nyelv. A fagyipulttal szembeni átellenes oldalon van a bár, erről nem tudok nyilatkozni, mert nem ittam még itt.
2019. október 23.egyedül járt itt 25 Tipikus albán pékség a Budai út és a Deák Ferenc utca sarkánál, belül lépcsőzetes kialakítással. A hatalmas betűs, messziről is jól látható kiírás szerint friss, finom a pékáru, de ennek ne dőljetek be. Bent az üzletben a szokásos albán szortiment található, sósak balról (perec, 4-es sajtos, hosszú sajtos rúd), hátul a polcon a kenyerek, jobbról a töltött mákos, diós, lekváros tekercs, bukta, csiga.
Középen malomkerék kolbászos pizza, ezt szeletre lehet venni. Automatából lehet Nescafét venni. Vannak bárszékes ülőhelyek a falnál. Olcsó, de gyenge minőség, egészségtelen. Nem ajánlom.
2019. október 23.egyedül járt itt 15 Fehérvár belvárosában, a sétálóutca (Fő utca) és a Basa utcára kitelepült fagyispult, napernyőkkel részben árnyékolt székekkel, asztalokkal, sok férőhellyel. "Minden fagyi laktózmentes" - hirdeti a megállítótábla, de a fagylaltjuk ettől még nagyon nem jó. Persze, hogy laktózmentes, hiszen még tej sincs benne.
Ez tipikus albán fagyi, állományjavítóval felfújt, felhabosított, műízű, aromás. Szemre is látható a fagylaltok színén és állagán,magasra tornyozva van berakva a pultba a fagylalt és órák alatt sem esik össze. Volt vagy 20 féle íz, köztük különös a Red Bull (na, abban is sok a természetes, egészséges összetevő), de én sem ezt, sem a többit sem ajánlom. Egyébként egy adag 240 Ft. Egyébként közel sem ez az egyetlen albán fagyis Székesfehérváron. Csak a belvárosban láttam még 2 másikat is. Nem ajánlom, nem kérdéses. Ne vegyetek a gyerekeiteknek (és magatoknak sem) ilyen ócskaságot!
2019. október 23.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Segafredo kávézó talán a legnépszerűbb az Alba Plázában, korrekt, árban is reális hely, bár szerintem a legjobb kávét nem itt kapni. Hagyományos, olaszos pörkölésű kávéjukat a tipikus szögletes márkázott csészében szolgálják fel, a kis csokikocka pedig nem csak a fotókon szerepel, hanem a valóságban is jár a kávé mellé.
Egy eszpresszó 360 Ft, a cappuccino 490 Ft, de persze vannak ennél extrább kávéféleségek is, ld. a kávélapon részletesen. A hűtőpultban 14 féle ízben árusítanak fagylaltot, sztracsatella, málna, diabetikus vanília, sárgabarck, eper mellett volt a borzasztó hupikék színű tényleg "Hupikék" névre hallgató fagylalt is (a rágógumi barátja. . . )
Érdekesség még, hogy a Frei kávézókban is kapható 5 kontinens süteményeit is árusítják, emlékeim szerint hasonló árfekvésben, mint ott, 1-1 szelet 490, illetve 590 Ft-ba kerül. A dekorációban karakteresen visszaköszön a Segafredo logó vörös-fekete színvilága. A fagyit a pultnál kell kérni, a kávét viszont lehet a bárpultnál, de az asztaloknál is van szervíz.
2019. október 23.egyedül járt itt 55 A Babérliget könyvesbolt fő irányvonala kiemelten Hamvas Béla munkásságának ápolása, továbbá az ő filozófiájával, létszemléletével összhangban lévő további írók munkái is megtalálhatóak (pl. Szepes Mária regényei, Sri Aurobindo gondolatai).
Itt a könyvesbolton belül alakították ki a kifinomult Laurel éttermet és borbárt, ahol esténként tematikus esteket tartanak, borkóstolóval egybekötött gasztro-esteket, előadásokat. A 4 fogásos vacsora - ital nélkül - 18. 500 Ft, a 6 fogásos 23. 000 Ft (tartalma: 2 előétel, 2 főétel, 2 desszert), van vegán menü is. Napközben kávézóként funkcionál, ahol valóban kitűnő kávét főz a felkészült, profi barista. Egy eszpresszó 450 Ft, a cappuccino 690 Ft, alternatív tejjel is lehet kérni. Gyönyörű, különleges porcelánokat használnak. Le lehet ülni a kis olvasógalériára, vagy a lenti részre is, ahol skandináv stílusú kávézósarkot alakítottak ki. Ha nincs vacsora idő, akkor is meg lehet kóstolni a desszerteket és a borokat, vagy össze tudnak állítani borkísérőket (sajttál 3300 Ft, olívabogyó válogatás 1300 Ft, asztalt gyümölcsök és magvak 1300 Ft). Nagyon jó hangulatú, igényes, egyedi hely, kulturális csomópont, viszont meglehetősen drága, exkluzív.
2019. október 23.egyedül járt itt 45 A Nagyszénás Menedékház névre keresztelt étterem a falu központjában található, az egyik buszmegállónál, a főút mentén. Jópofa, hangulatos az árnyékolt tetejű, de nyitott oldalú, növényekkel szegélyzett kiülős terasz, de a benti rész talán még jobban megalkotott.
Egy hegyi faház hüttére, valóban alpesi menedékházra hajaz, bár nem a hegyen vagyunk, hanem benn a lakott településen. A névadó Nagy-Szénás hegycsúcs 550 méteres magasságával a Budai-hegység egyik legmagasabb csúcsa és közigazgatásilag Nagykovácsihoz tartozik, helyileg Nagykovácsi és Pilisszentiván között húzódik, dolomit kőzetű természetvédelmi körzet. Az étteremben többféle étkezési lehetőség közül választhatunk. Hétfőtől péntekig 2 fogásos heti ebédmenü 990 Ft-ért, amit lehet elvitelre is kérni. Egyszerű, jól ismert fogások, pl. zöldborsófőzelék, gombapaprikás galuskával, bolognai spagetti. Ezen kívül szintén hétköznap van svédasztalos ebéd is, 1590 Ft-ért, 2 leves, 3 főétel, desszert. Kifinomultabb, izgalmasabb fogások találhatóak az ún. séf menüben, kacsasült, konfitált tarja, fogas, madártej példaképpen, a levesek és a desszert ezres körül, a főételek viszont 3000 Ft körüli árakon mozognak. KIMBO kávét főznek, hagyományos sötét pörkölésű, átlagos körüli kávé. Összességében korrekt, jó hely, ár-érték arányban kedvező, a sokszínű ételkínálat a hagyományosabb ételeket keresőket, az ár-érzékenyeket, de ugyanakkor a különlegesebb fogásokra vágyókat is ki tudják elégíteni. Barátságos személyzet.
2019. október 23.egyedül járt itt 45 Kis fagyis kioszk a Vörösvári úton, a szakrendelő és a McDonald's közelében, csak az út másik oldalán, a zebránál. Érdekes módon van egy másik, szintén MAMO nevű fagyizó a Ráday utcában is, de nekik más a logójuk, úgy tűnik, csak névegyezésről van szó.
Ez itt egy egyszemélyes vállalkozásnak tűnik, a kis faházból történik az utca felé a kiszolgálás, helyben leülési lehetőség, beltér, terasz nincs. A fagyi viszont határozottan jó, finom, gyümölcsízek és klasszikusok, nincsenek sem vad ötletek, sem nagyon kreatív találmányok. Viszont nem albán, nem aromás, nem felfújt adalékanyagos. Árban is kedvező. Ahogy vissza tudok emlékezni, már évek óta működik ez a fagyizó. A feliratokból annyi derült még ki, hogy a fagylalt helyben készül.
2019. október 23.barátokkal járt itt 35 A gyöngyösi egyetlen plázában, a Gyöngyházban is van ún. vendéglátós sziget, mint a többiben szokásos, de itt mindent kisebb léptékekben kell elképzelni, kisebb, szolidabb, kevesebb. Gyorséttermekből a kínain kívül ez a bizonyos Corso van. Pontosan ugyanúgy kell elképzelni, mint bárhol az országban bármelyik plázában egy önkiszolgáló étkezdét.
Előre elkészített tömegkaják a pultban, előtte tolod a tálcát a fémcsíkon, rámutatsz, rendelsz, továbbtolod, a csík végén fizetsz, lehet bankkártyával is. 2-3 leves, főzelék, sertés pöri, csirkemell szószban, rántott ez-az (mirelitből), krumplipüré, sült krumpli (mirelit), savanyúság. Az ételek jó részéből lehet kis adagot is kérni. Barátságos árfekvés, akár egy ezresből is meg lehet kajálni, ha szerényen választunk. Ételek elkészítése, ízesítése átlagos, menzás jellegű, olcsó, nem minőségi alapanyag használat. Saját asztalok, nem közös és nem kinn a folyosón kell ülni.