2019. október 9.barátokkal járt itt 45 Gyöngyösön rendszerint minden év augusztusában járok, a Pláza földszintjén lévő cukrászdában első alkalommal talán 3 éve fordultam meg, akkor készültek a fotók is, de az értékelés elmaradt. Idén nyáron ismét benéztünk, nagy változást nem tapasztaltunk, de ez egyáltalán nem baj, sőt, inkább pozitívumként értékelhető.
A Juhász Cukrászdának Gyöngyösön van egy másik egysége is, a Szent Bertalan Nagytemplomtól északra, a szűken vett belvárosi magon kívül esik. Nekem a plázás cukrászdájuk berendezése jobban tetszik, modern, visszafogottan elegáns, tiszta, rendezett. A sütemények, tortaszeletek kínálata megegyező, elég széles a választék, ugyanakkor kedvező az árfekvés. Ún. fősodratú küllemű, típusú és elkészítésű desszertjeik vannak, francia és házi krémes, mézes krémes, tiramisu, málnás rizsszelet, Eszterházy, csokitorta. Fagylaltok terén szintén az ismert ízek jellemzőek, többségükben gyümölcsfagyik. A fagyit az utca felől lehet venni, kifelé van fordítva a hűtőpult. A fagyi nem az erősségük, azok meglehetősen középszerűek, megkockáztatom, műízűek. Szóval én inkább a sütiket ajánlom vagy a kávét, amit finoman készítenek, hagyományos, olaszos pörkölésű, jeges kávé és habos melange is van. Nyáron van kiülős, napernyővel árnyékolt teraszuk. A kiszolgálás lehetne barátságosabb.
2019. október 8.egyedül járt itt 55 Többször jártam már itt, értékelést is írtam. Ha jövök, fotózok, folyamatosan töltöm fel az újabb fotókat ide is. Érdemes talán aktualizálni az árakat. Jelenleg a legolcsóbb macaron 430 Ft, a különlegesebbek 490 Ft-ba kerülnek. Legutóbbi kóstolások: citrom-levendula, illetve a Petit Prince névre keresztelt rózsa-eper-mandula.
Kitűnő, tökéletes, fenséges. Talán a legjobb macaron az országban, amely évek óta tartja a színvonalat. Pici a hely és mostanában mindig tele vannak. Szóval elvitelre szoktam vásárolni. A macaron mellett van még pár vérbeli francia desszert: canele, choux. No meg kávé. A kirakat mögött nyomon követhető a macaronok készülése, finom kézi munka ez. A selejt macaronokból lehet eszegetni (ingyen). Kedves kiszolgálás.
2019. október 8.egyedül járt itt 45 Jártam már itt évekkel ezelőtt, és írtam róla értékelést is, számos fotóval, de valamilyen okból kifolyólag eltűnt a bejegyzés. Tradicionális, kifejezetten régi vágású, békebeli, de egyúttal retró hatású étterem a Keleti Pályaudvar épületén belül, a lépcsőfeljáró tetején egyből balkéz felől.
Zöld "műfűvel" (padlószőnyeg) borított teraszra érkezünk, amelyet még napernyőkkel is árnyékoltak, ami azért fura, mert eleve egy fedett, zárt térben vagyunk. De biztosan úgy gondolták, ha már adta az italszponzor, akkor kirakják. A műfüves teraszt kis kerítés veszi körbe. A beltér egy hatalmas, óriási belmagasságú bálterem (lehetett eredetileg), sok asztal van, de ebben a befoghatatlan térben mégis valami ürességet érezni. Aranyozott korinthoszi oszlopfők, élénk rózsaszín kárpittal bevont székek, ezek az utóbbi években kerültek ide. Egy letűnt dicsőbb korszak emléke ez a hely, ami itt maradt ebben a világban, ami egészen más, mint akkor volt. Itt egy kicsit megállt az idő. Volt egy idősebb régi vágású pincér, aki abszolút ezt a vonalat hozta emberben, mint az étterem a maga nemében. Az étlapon főleg magyaros, jól ismert ételek szerepelnek. Levesek 900-1300 Ft között, előételek 2000 Ft környékén, főételek 2500-3500 Ft között, desszertek 1000 Ft környékén. Reggelit is kínálnak, melegszendvicset, klub szendvicset, tojásételeket(900-1300 Ft). Az ételek elkészítése, megjelenése, minősége átlagos. A balatonlellei Bujdosó és a tokaji Füleky pincészetek borait kínálják.
2019. október 8.egyedül járt itt 55 Reggel 6-tól este 6-ig nyitva tartó elsősorban hentes, azon túl delikát-vegyesbolt-mindenes a Fő út mellett. Az egység a Bánkúti család tulajdonában áll, akik több nemzedéke tősgyökeres nagykovácsiak. Többféle hús kapható náluk: a szokásos csirke, disznó, marha mellett házinyúl, valamint a vadak közül szarvas, vaddisznó is akad.
Szívesen összeállítanak gyors harapnivalót, a környékbeli egyszerűbb dolgozók közül sokan itt vásárolnak, mivel amit itt kínálnak, az mind valódi, nem mesterséges adalékos, gyorspácos cuccok vannak. A száraz húsfélék kézműves technológiával készülnek, házi füstölésűek, minőségi húsárut kínálnak. Karikát lehet kóstolni is. Legnépszerűbb a szarvaskolbász, a házi májas, a sonka, a tepertő, és állítólag Pest megye legjobb disznósajtja is itt kapható. Mivel én ki nem állhatom a disznósajtot, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Szarvaskolbászt és májast vittem otthonra. Barátságos kiszolgálás, sok törzsvásárló.
2019. október 7.barátokkal járt itt 45 A Maródi Cukrászda fővárosi egységében többször is jártunk már a 13. kerületben, a Jászai Mari téren. Nem is tudtam, hogy a központjuk, egyúttal a sütőüzemük és az alapító család székhelye is a pest megyei Hévízgyörkön található. A több szintes, elegáns családi ház földszintjén kialakított cukrászda elegáns, szépen berendezett, tiszta.
Üvegezett teraszról lehet belépni a cukrászdába. Mindkettő országtortát lehetett már náluk kapni, a málnás és a gesztenyés közül én az utóbbit választottam (800 Ft/szelet). A pultos hölgytől megtudtuk, hogy ezekben a napokban mindkét cukrászdájukban ezek a sláger termékek ezekben a napokban, és elegendő mennyiséggel készültek a rohamra. A gyerekeket mindazonáltal sokkal inkább a fagylaltok érdekelték, amelyek szerintem nem kimagaslóak. Az értékelés annyiban nehéz, hogy maga az ország tortája véleményem szerint az idei évben sem lett annyira ütős, viszont itt korrekt módon, az eredeti receptet betartva készítették el. A gesztenyén kívül még áfonya a jellemző összetevő. Korábbi évek országtortáit is folyamatosan kínálják, egyebekben az ún. fősodratú süteményeket, tortákat készítik. Egy kis üveg Kinley gyömbér 300 Ft-ba került.
Érdekes
2019. október 7., csoporttal járt itt 45 Az ELTÉ-re sosem jártam, viszont az ásványtárban már van tízszer biztosan megfordultam. A 90-es években még a régi épületben, az Astoriánál, majd amikor megépült a 11. kerületben az új Campus, a TTK épületébe átköltöztették az ásványtárat is, akkor nem volt kérdés, hogy alkalmanként ide is eljövök majd.
Jártam már itt tárlatvezetésen, valamint tudományos előadáson is. Elsősorban azoknak lehet érdekes, akik tanulmányaik, szakmájuk vagy hobbijuk révén érdeklődnek az ásványok, kőzetek iránt. Más szavakkal megfogalmazva, ez egy hagyományos, régimódi kiállítás, a régi 100+ éves tárlókat szállították át, és a kiállított ásványok és címkéik is igen régiek. A fali tablókon végigkövethető a múzeum kialakításának története, az alapító gyűjtemények. A tárlókban az ásványok a régi rendszertani besorolás szerint kerültek bemutatásra. Én tudom, hogy a gyűjteményt folyamatosan bővítik jelenleg és az elmúlt években is, ennek ellenére a kiállítási anyag szinte évtizedek óta változatlan. Ami érdekesség, hogy a meteoritoknak egy külön vitrint szenteltek. A tárolók oldalsó részén láthatóak a legnagyobb, kapitális kristályok. Iskolás csoportoknak is szoktak ismeretterjesztő előadásokat tartani itt. A kombinált belépő 800 Ft (ELTE diákoknak ingyenes), fotózni lehet. Az ELTE TTK-n belül valójában 2 különálló gyűjtemény, a biológiai, azaz természetrajzi, valamint a fent részletezett ásványtani. A kombinált jeggyel mindkettőbe be lehet menni. Érdemes előzetesen tájékozódni, hogy biztosan nyitva találjuk a kiállításokat, mert a muzeológusok nem mindig tartózkodnak a helyszínen.
2019. október 7., kollégákkal járt itt 55 Munkahelyem közelében a korábbi "kis Meki" helyén nyitott meg a Costa legújabb kávézója, a Deák téri metrókijáratnál. Tágas, galériás, dizájnelemekben és dekorációban a Costa-hálózat többi tagjához hasonlatos. Már többször jártunk itt, mivel finom a kávé, kellemes a beltér, mindig van ülőhely, a kiszolgálás elég gyors és udvarias.
A pultban amerikai típusú sütemények és szendvicsek, meglehetősen borsos áron (kb. 1000 Ft-tól felfelé). A szendvicseket kérésre grillezik. Legutóbb egy sonkás-cheddar sajtos ciabbatta szendvicset ettem grillezve (990 Ft). Kiadós, laktató volt, egy laza ebédnek simán elment. A legolcsóbb kávé, az eszpresszó solo, 630 Ft. Az izgalmasabb ízesített latték mind 1000 Ft felett indulnak, a kávék 3 méretben kaphatóak. Eddig minden alkalommal papír pohárban, elvitelre kaptuk a kávékat, de helyben "rendes" porcelán csészét is lehet kérni elvileg. Tiszta, kulturált hely. A mogyorós latte határozottan ízlett. A kávék tetejére lehet kérni fahéjat, kakaóport vagy mindkettőt. De ahogy írtam, sajnos az árfekvése miatt inkább a külföldi turistákat célozzák.
2019. október 7.barátokkal járt itt 55 Budapest legjobb 10 fagyizója között tartják számon a Fazekast. Nem én találtam ki, hanem a Magyar Konyha Top10 vendéglátó kiadványában szerepelt, de én is osztom ezt a véleményt. Helyileg abszolút külváros, a 16. kerületben, a Csömöri úton, zöldövezeti környezetben, egy saroktelken alakították ki.
A fagyizó "eredete" cukrászdaként Rétságról indult, de szerintem nagyon jó ötlet volt, hogy a fővárosba is beköltöztek. Saját recept alapján készült, egyedi kézműves fagylaltokat kínálnak. A fagyik adagja - többségében - 300 Ft-ba kerül, díjnyertes kreációk is szerepelnek köztük. A gombóc helyett kenés van, kifejezetten nagy adag. A piemonti sós mogyoró 2019-ben az év fagylaltja elismerést nyerte el. Néhány cukormentes ízt is kínálnak, de nem a "mentes" a fő csapásirány. Süs karamell, kávés csokoládé, pekándió, fekete arany példaképpen néhány íz, a gyümölcsösek között vilmoskörte, ananász, őszibarack, eper, maracuja. Intenzív, valódi ízek, kitűnő állag, hibátlan. Mindehhez barátságos kiszolgálás. Készítenek francia stílusú süteményeket is (750-800 Ft), a virág alakban újratervezett Rákóczi túrós igazán megnyerő volt, nemkülönben a fehércsoki-áfonya félgömb. A beltér elég kicsi, viszont a kertben van egy kis kiülős terasz.
2019. október 6.egyedül járt itt 35 A Fehérvári úti piac emeletén található halas büfé a Magyar Konyha top vendéglátó helyek kiadványában szerepel, mint a 10 legjobb piaci étkezde egyike. Ezek után elég nagy várakozásokkal érkeztem ide. Első paradoxon: bár a név frissensültek, de a halak nem frissen sültek, hanem már ott sorakoznak a pultban.
Többen is sorban álltak a kiadó ablak előtt, szóval népszerű helynek tűnik. Én egy harcsa tekercset választottam, mert a piacon még máshol is akartam kóstolni, és ez kifejezetten hideg volt. Amúgy ízre, fűszerezésre jó lett volna. A kiszolgálás gépies futószalag. Fura volt, hogy a pultban a halak mind vörös fénnyel voltak megvilágítva, ezáltal természetellenes színt kaptak. Tálalás egyszerű ide-oda nyeklős műanyag tányéron gagyi kínai műanyag evőeszközzel. A közös asztalok tisztasága megkérdőjelezhető. Összességében én egyáltalán nem voltam elájulva halaséktól. Árban a piacon belül középkategóriás.
2019. október 6.egyedül járt itt 35 A külsőre szimpatikus Aranyalma Cukrászda a Piac térrel szemben lévő kis téren található. A pláza, illetve a buszpályaudvar felől a gyalogos felüljárón keresztül lehet ide átjutni. A szomszédságban egy söröző, kicsivel odébb a McDonald's található. A cuki egy kis kioszkban került kialakításra, előtte ki lehet ülni a teraszra.
A kínálat jórészt Szamos süteményekből és desszertekből áll. A személyzet annyira barátságtalan és gyanakvó volt, hogy a fényképezéssel a benti részben meg sem próbálkoztam. Egy gombóc fagylalt 250 Ft-ba került, ez is Szamos, amit én amúgy kedvelek. Ezúttal a bonbonmeggyből kértem egy gombóccal. A tölcsér olcsó ostya. Lehetne egy jó kis hely ez, de így az összélmény elég barátságtalanul alakult.