Gyémánt 500
2019. október 3.egyedül járt itt 55 Pozitív és intenzív beharangozással megnyitott gasztro-bisztró a Kolosy tér közelében. Volt itt már egy-két vendéglátós próbálkozás, talán ez sikeresebb lesz, mint a többség. Ez egy fura szolgáltatóház, amelynek az emelete van az utcaszinten, míg az alsó szint lépcsőn érhető el, itt az árkádok alatt található a Kovászos.
Egy angol-magyar pár viszi a boltot, a lány (Alice) foglalkozik a vendégekkel és ahhoz képest, hogy angol, nagyon szépen, választékosan, nyelvtanilag helyesen beszél magyarul. A magyar fiú a szakács. A nyitáskor még kicsit más volt a koncepció, hétköznap ebédidőben kínáltak összeválogatható 3 fogásos ebédmenü, némelyik fogás felárral, de most szeptembertől új étlappal jelentkeztek, és a menüt egyúttal megszüntették. De ennek ellenére az árfekvés még mindig vállalható, az ár-érték alapján abszolút megéri az árát. "Kovászos" a saját sütésű kovászos kenyeret jelenti, amelyből egy szeletet minden vendég megkap előzetes étvágygerjesztőként, a várakozás perceire, némi házi fűszervajjal. 5 féle leves és előétel (1200-1900 Ft), 7 főétel (2000-3200 Ft), 3 desszert (1000-1500 Ft). Kreatív, izgalmas kombinációk, minőségi alapanyagok, fúziós nemzetközi - olasz, francia - konyha ázsiai behatásokkal. Ajoblanco, azaz hideg fokhagymakrém levessel kezdtem, szőlővel, majd csülök terrine következett shiitake gombával, házi chutney-val, amihez szintén igen jól passzolt a kovászos kenyér. Végül zárásként rizspuding, friss áfonya, umeboshi zárta a pazar ebédet. Én ezúttal 1 levest, 1 hideg előételt és 1 desszertet választottam, de célzottan, hiszen főétellel már nem tudtam volna a 3 fogást végigenni. Többféle házi szörp is kapható (5 dl 350 Ft) - gránátalma, feketeribizli példaképpen. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyás fizetés van. Nagyon klassz konyha, szuper kiszolgálás. Végigenném szívesen a teljes étlapot itt. Ajánlom! Összesen kb. 30 vendéget tudnak fogadni, részben a teraszon.
2019. október 3.egyedül járt itt 45 A Westend főbejáratával majdnem szemben, a modern irodaház oldalában található mindenes büfé, ami kvázi az irodaház céges menzájaként funkcionál. Reggel 6-tól 10 óráig mindenféle reggelit kínálnak, tojásteleket, szendvicseket, melegszendvicset, müzlit, majd némi szusszanást követően 11-től beindulnak az ebédelők.
2 féle 2 fogásos menüt kínálnak, ami naponta változó (1290 Ft), de ezen kívül a táblán további ételek is szerepelnek. Minden nap van 2-3 leves, főzelék (500-600 Ft/adag), rántott vagy rakott zöldség, frissensültek, pörkölt vagy ragu. A főételek is 1000 Ft alattiak. Már párszor megfordultam itt, mivel elég közel lakunk, viszont ebéd csúcsidőben nem érdemes menni, mert hosszú a sor és nincs ülőhely. A hűtőpultban mindig akad pár ígéretes süti, ezek nem helyben készülnek. Legutóbb fánkot vittem a gyerekeknek, mert a csokis Milka fánkok 1-et fizet 2-t kap akcióban voltak (299 Ft). Vidám, fiatalos, laza hely, korrekt árak, a maga nemében teljesen rendben van.
2019. október 3.egyedül járt itt 25 Azt nem tudom, hogy a névválasztás mire utalhat, számomra a "TAFA" szónak nincs ismert jelentése, legyen elég annyi, hogy itt egy újabb albán pékséggel állunk szemben. Helyszín a miskolci buszpályaudvar, illetve a mellette lévő piac, szóval abszolút központi, forgalmas elhelyezkedés.
A pékséget a Volán forgalmi épületében alakították ki, amely egyúttal utasváróként is funkcionál valamelyest. A szagok alapján egyértelműen beazonosítható, hol járunk. Az albán pékáruk tipikus szaga itt is azonnal érzékelhető. Nem azt mondom, hogy halálos mérget vesz magához, aki itt vásárol, de hogy nem egészséges, amit eszik, az biztos. Persze jól tudjuk, nem minden egészséges, ami jó, de amit itt bekapunk, az a gyomornak csak pillanatnyi telítődést okoz, mint az amerikai gyorséttermek junk food-ja, azonban a szervezetet nem a számára szükséges és megfelelő tápanyagokkal látjuk el. További nagy eszmefuttatás helyett a tények: a szokásos albán édes és sós péksütik, nagy méretű, felfújt, azonos tésztából készült harapnivalók. Kakaós csiga, túrós táska még jól megszórva porcukorral is, többféle tekercs: diós, mákos, lekváros, túrós. A diósban a dió részen pótanyaggal, dejóval kipótolva. A tészta frissen nagyon puha, szintén mállik az ember szájában, de kívül nem ropogós, nincs tartása. Pár órás állás után szivacsos lesz, másnapra teljesen elveszti élvezeti értékét. A kenyereket fel lehet géppel szeleteltetni. A pékárukat nejlonba csomagolják, nem környezettudatos bolt. Kiszolgálás udvarias, gyors.
2019. október 3., csoporttal járt itt 55 A Hegyestű a Balaton-felvidék kirándulóhelyei közül az egyik nagy kedvencem, többször jártam már itt. Helyileg Monoszló közelében található, autóval megközelíthető, parkolóhelyek vannak. A geológiai bemutatóhelyen a kőépületben - egykori bányaépület, felújítva - van egy kis kiállítás, szabadtéri kőpark, valamint a terepen tanösvényt alakítottak ki.
A 337 méter magas Hegyestű egykor - kb. 8 millió évvel ezelőtt - működő vulkán volt, a Balaton felől szabályos kúp formájú volt, azonban a bányaművelés során a hegy északi oldalát lefejtették, és így közel 50 m magas bányafal maradt vissza. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés során sokszögletű, függőleges oszlopokat hozott létre (bazaltoszlopok). Ez a képződmény egyedülálló Magyarországon, de európai viszonylatban is különlegesség. Érdemes felmenni a hegy tetejére, mivel páratlan panorámában lehet részünk, a Balaton és a környező vulkáni hegyek irányában. Belépőjegy: felnőtt 800 Ft, gyerek 500 Ft.
2019. október 3.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az eredeti egységüket, a Balaton-felvidéki Kő fagyit nem ismerem személyesen, de gasztroblog olvasóként hallottam már róluk, így örömmel vettem, hogy nyitottak a Déli pályaudvar közelében is egy kis fagyizót. Külsőre nehezen észrevehető, a pinceszintre levezető lépcső mellett 1-1 kis asztalka pihen a járdán.
(Nem akadálymentesített a hely. ) Saját portáljuk nincs, az utcára merőleges névtábla jóval fejmagasság felett található. A fagylaltok kitűnő minőségűek, prémium alapanyagokból készülnek, igazi gyümölcsökből, vaníliából, csokoládéból. Már a színükön, állagukon is látszik, hogy itt nem műanyaggal dolgoznak. Ez nagyon szembeszökő volt a kóstolások során - mert hogy itt is lehet kóstolni -, hogy nagyon masszív a fagyik állaga, nem vizes, nem folyós, de ugyanakkor krémes is. A mogyoró és a pisztácia igazán üt, mindkettő karakteres, viszont én ezúttal valami gyümölcsösre vágytam, és olyan ízre, ami a másik, mellette lévő nem nyomja agyon. A mangó egyértelmű volt, mert az az egyik kedvencem, és itt kitűnően készítik, a másik a kókusz lett, amit talán nem éreztem a többi mellett annyira kimagaslónak, de nagyon kókuszos volt és egyáltalán nem cukrosan édes. Egy jókora adag 350 Ft, nem patikamérleggel méricskélnek. A fiatal pultos lány kedves, mosolygós. Helyben van egy kis állópultjuk, ha valaki pohárban, kanállal szereti enni, én tölcsérben, elvitelre kértem.
2019. október 2.egyedül járt itt 45 Vadonatúj hely Újlipótvárosban, a Szent István park bejáratával szemben egy kis sarokbérleményben. A tulajdonos a gasztro-berkekben jól ismert Sz. Szabolcs, aki egy elég neves pékség-láncot visz. Most egy kis újdonsággal rukkolt itt elő, aminek a gyökere azért szintén a pékségre vezethető vissza. Ugyanis töltött óriásfánkokat árusítanak.
Egyfajta mono-cukrászat ez, hiszen az egymással méretre, összetételre megegyező fánkokat 5-6 féle töltelékkel kínálják 690 Ft-os egységáron, ami azért az én meglátásom szerint még ezen a környéken is elég húzós ár, de a véleményeket hallva egyelőre működik az ötlet, a környékbelieknek tetszik. Vannak hagyományos töltelékek is, házi barack- és eperlekvár, de a különleges fügés és gránátalmás is népszerűnek és kelendőnek mutatkozott. Én ez utóbbit próbáltam ki. Kellemes, könnyű volt a töltelék és a tészta is, mérete okán elég kiadós, én egy darabnál többet biztosan nem tudtam volna megenni. Barátságos kiszolgálás egy hölgy személyében, a tulajdonossal nem találkoztam, de állítólag ő is fel szokott bukkanni. Tiszta, igényes hely, de ülőhely nem igazán van. Az ablakpárkányra lehet bekucorodni, terasz nincs, szóval inkább elviteles hely. A fánkokat elegáns papírdobozba csomagolják, egyesével.
2019. október 2.egyedül járt itt 55 Megnyerő, kellemes hangulatú bisztró, szimpatikus személyzettel - 2 fiatal hölgy személyében - egészséges finomságokkal. Helyileg egy kissé mindentől kiesik, bár a Boráros tér, a Mester utca és a Dandár Fürdő is csak pár perce sétára található. A helyszín a 9. kerület részben tömb-rehabilitált része.
A gyerekek számára kis játszósarkot alakítottak ki, akik nemcsak emiatt, hanem a tucatnyi ízben kínált fagylalt miatt (Carte D'Or) is szívesen betérnek. Tetszett, hogy a sós, töltött péksütemények és a tortaszeletek, pohárkrémek sem a megszokottak voltak, de minden klasszul nézett ki. A helyi menü: empanada (hússal és zöldséggel töltött táska), házi zakuszkával, rukkolával, üdítővel és bármely desszerttel 1590 Ft, bár nem tűnt éppen nagy adagnak, de kellemesen elegendő volt a számomra. A zakuszkát üvegben megvásárolva haza is lehet vinni. A desszertek közül tiramisut választottam, de Valentina citromos pitéje is megtetszett.
2019. október 2.a párjával járt itt 25 Amikor leparkoltunk Ercsiben, a sörözőt meglátva és némi kávét remélve, azonosítottunk egy pékséget is a parkolónál. A kávé után még beszaladtam hát ide is, a sörözőben ugyanis nem tartottak ételféleséget. Tipikus albán pékség, bár ez a névből nem volt kikövetkeztethető.
A pékáru/liszt tipikus szaga, valamint a pultban látható kínálat alapján azonban nem volt kérdéses, hogy hol járunk. A kínálat nem túl széles, de a jól ismert, mindenütt egyforma sós és édes péksütemények, kenyerek itt is visszaköszöntek. Mini kakaós tekercset, illetve 4-es sajtos-sós rudat vettem, gondoltam, napközben még jól fog jönni, ha éppen nem találunk mást. Árban kb. ugyanaz a szint, mint Budapesten az albán pékségekben. A bejáratnál kerek bárasztalt helyeztek el a helyben fogyasztók számára. Van kávé is, de azt nem próbáltuk.
2019. október 2.a párjával járt itt 35 Rácalmás felé tartottunk, de nem mentünk fel az autópályára, így az utunk Ercsi kisvároson vezetett keresztül, amelyről egyetlen dolog ugrott be még iskolai tanulmányaimból, a cukorgyár. Hát, mást nem is igen fedeztünk fel mi sem, a cukorgyár pedig már 1997 óta nem üzemel.
Az út mellett láttuk meg a tipikus vidéki küllemű teraszos ivót, mivel parkolóhelyek is vannak előtte, megálltunk pár percre. Néhányan a helyi arcok közül már reggel sörrel indították a napot, nyilván üveges Borsodival. A beltér elég tágas, sok az asztal, de alacsony a belmagasság, amolyan vidéki kultúrház hangulatú. Van tévé is, persze. A kávé még rosszabb volt egy fokkal, mint amire számítottunk, bár nem voltak vérmes elképzeléseink. Karcos, keserű fekete, aminek az íze még órákig az ember szájában marad, mentolos rágóval közömbösíthető. Az eszpresszó 200 Ft-ba került, de a tejért akkurátusan felszámoltak még 30-30 Ft-ot fejenként. Ételeket nem láttunk. Nyári időszakban árusítanak jégkrémet.
2019. október 2.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nagyon köszönöm Ugor értékelését, mert ezt a kávézót én már kerestem, de nem találtam, azt gondoltam, már megszűnt esetleg vagy csak álmodtam, de egyszerűen csak nem jó helyen kerestem a piacon belül, a következő alkalommal meg már zárva voltak, de végül sikerült egy alkalmas pillanatban elcsípni.
Nekem nagyon bejönnek az ilyen stílusú tradicionálisan egyszerű kávézók. Tetszett, hogy a kis hordókban ki vannak téve a szemes kávék, felirattal, származási hellyel, aki részletesen érdeklődik, van elvihető prospektus, mint egy étlap, kávé-lap. A pultos hölgy igazán kedves, sok törzsvendég jár ide, minden korosztály, de inkább közép és idősebbek. A piac miliőjéből valóban kilóg, mert ez egy hagyományos zöldség- és gyümölcspiac még ha zárt térben is van, az emeleten meg inkább egyszerű kifőzdék, büfék. Ez a kávézó viszont igényes, tiszta, kellemes, nyugis. Lehet elvitelre is vásárolni kávét, amelyet helyben megőrölnek, frissen. A helyi kávét saját keverékükből készítik, 3 féle kávéból, de alapvetően hagyományos, sötétebb pörkölésű. Egy eszpresszó 420 Ft-ba kerül, de érdemes kipróbálni az extrább kávéféleségeket is. A bécsi melange-ot nagyon dicsérték.