2019. október 2.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ide is már régóta szerettem volna benézni, a Belváros szívében, a Váci utca közelében található, vérbeli ír kocsma egy saroképületben. Az étlap rövid, ír pub jellegű, fish & chips, egyszerűbb sör mellé illő harapnivalók (főételek 3000 Ft környékén). Korábban volt ebédmenü, ez már sajnos megszűnt.
A személyzet minden jelen lévő tagja külföldi - ír vagy legalábbis brit - volt, akik magyarul nem igazán beszéltek. Valószínűleg ismert lehet a hely a szigetországból érkező turisták körében is, mivel elég nagy számban, jelentős többségben fordultak elő. Ahogy a korábbi értékelő is írta, rajtunk kívül nemigen volt magyar vendég. Van kiülős terasz, de a benti rész szerintem sokkal hangulatosabb és nyugisabb is. A csapon többek között Guinness és Kilkenny, valamint angol ale. Az első kettőt kóstoltuk is, 0,25 l-es 750 Ft, 0,5 l-es 1500 Ft volt. A falak jellemző díszítése a 90-es évekbeli brit popos nyári fesztiválok plakátjai, valamint sportos témájú fotók, plakátok, egyéb relikviák. A pubban többféle sporteseményt lehet nézni a kivetítőkön, de talán a foci a legnépszerűbb. Megragadta a szememet, hogy kiírták, 8 főnél nagyobb létszámú csoportot a teraszon nem fogadnak. Talán ez a kritikus tömeg az íreknél. A személyzet laza, fiatalos. A sörök rendelése a pultnál történik, de utána kihozzák az asztalhoz. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyás fizetés van.
2019. október 2.a párjával járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Neked Csak Dezsőt még a Dohány utcai korábbi, jóval kisebb helyszínről ismertük, jópofa, barátságos, amolyan, flanc nélküli, cimborázós ivóhely benyomását tette. A tulajdonosok nagyot gondoltak, egy sokkal jobb láthatóságú, frekventáltabb és lényegesen nagyobb alapterületű új helyre költöztek a Rákóczi téri saroképületbe, bő 1 évvel ezelőtt, ha jól tippelem.
Korábban valamilyen, inkább jellegtelen étterem működött itt, nem sokáig, nem hagyott bennem nyomokat. Kiülős terasz nincs, a belső tér nyújtott L alakú. Nem egyértelmű, hogy melyik ajtón lehet bejutni, de végül sikerült. A pult előtt hosszasan tébláboltunk, nem szólított meg senki az alkalmazottak közül, hellyel sem kínáltak. A csapon 24 féle csapolt kézműves sör sorakozik, bőséges a kínálat, de sajnos csak mennyiség tekintetében, mi őszintén szólva nem találtunk semmi olyat, amiért hajlandóak lettünk volna beláthatatlan ideig várni. A 24 féle között egyetlen stout vagy más fekete sör sem szerepelt. A sörök között a "saját márkás" Neked csak Dezső vére mellett Brew Your Mind, Mad Scientist, Zentus, Monyó, First Craft, Uradalmi, Horizont, Reczer & Cserniczky kézműves sörfőzdék 1-2-3 söre szerepelt, de a márkákon belül a leginkább sztenderd típusok. A kiszerelés 2 és 4 dl-es, árban középkategóriásnak mondanám ebben a műfajban. A hangulattól finoman szólva nem voltunk elájulva, lélektelen, hipszter-szagú helynek azonosítottuk, ami nem éppen a stílusunk. Kínálnak sörhöz passzoló bisztrós ételeket is, de az étlapig nem (sem) jutottunk el. Ez most nekünk nem jött be.
Központi elhelyezkedésű, elsősorban kiülős söröző az Astoriánál, a Magyarok Világszövetsége székháza saroképületében. A terasz az árkádok alatt került kialakításra, így eső és részben szélvédett. A belső tér a földszinten meglehetősen szűkös, bár van talán 2 asztal, viszont a szűk lépcső egy galériaszintre vezet fel, ahol további számos asztal található.
A csapon 14 féle sör, továbbá több mint 100 palackozott sör kapható. A pultos fiatalember nagyon kedves, készséges, segítőkész és tájékozott volt, kaptunk kóstolót is a sörökből. Férjem üveges Morning Joe-t (Horizont stout), én First Blueberry Ale-t választottam, mivel a gyümölcsös, nem sör ízű söröket kedvelem a feketék mellett. A sörök mellé kézműves burgereket steak burgonyával, barbecue fogásokat kínálnak, de ezeket csak a szomszédos asztaloknál láttuk, mi nem ettünk. A söröket 3-4-5 decis méretben lehet kapni, a 3 decisek is 1000 Ft feletti árakon. Főleg külföldi vendégek és fiatalabb korosztály jár ide, legalábbis szombat este ez volt a benyomásom.
Szombat esti sörözési helyszínt kerestünk az Astoria környékén. Hallomásból már ismertem a Hetedik lépcsőt, a szomszédos Hrabal - szintén cseh söröző, csak ők már elég régóta működnek itt - tulajdonosi köréhez köthető, 2018-as nyitású söröző, ahol kisüzemi cseh kraft söröket kínálnak.
A beltér közepes méretű, jellegtelen berendezésű, vasútállomási söntés hangulatú. Bár a mosdó felé tartva van egy komfortosabb kialakítású dupla boxos ülőhely is, amelyet színes falfestéssel próbáltak feldobni. Ami azonnal szembe- pontosabban "orrbaszökő" volt, egy igen kellemetlen, büdös szag, ami az egész belső térben eluralkodott. Így egyértelmű volt, hogy inkább a teraszon foglalunk helyet, ami a széles járdára kitelepített asztalokat jelent. A kocsma önkiszolgáló jelleggel működik, a 3 alkalmazott közül csak egy szolgált ki vendégeket, az idős hölgy csak pultot támasztott (lehet, hogy ő csak takarító személyzet? de akkor miért a sörpultban ácsorog? ), a 2 fiatal pultos srác közül az egyiknél lehetett csak sört kérni/kapni és fizetni. Szóval a kiszolgálás lassú, vontatott volt, pedig még egyáltalán nem volt teltház. A kínálatban szerepelnek a Nepomuki Zlata Krava (Arany Tehén) sörfőzde sörei, ahol az alap lagerek mellett IPA és Stout is található. Szintén népszerűnek tűntek a Plzen-i Pivovar Raven palackos sörei. 10 sörcsappal rendelkeznek, de ottjártunkkor nem mindegyik működött. Én Cobolis Stout-ot (Bezedny kotel, Prága) ittam, férjem egy komlós IPÁ-t. Amit a korábbi értékelésben olvastam, már nem szerepelt opcióként, nem lehetett 1-másfél decis kóstolókat kérni, 3-4-5 decis kiszerelésben lehetett csak kérni a söröket. A következő megdöbbenést az okozta, hogy az üveg korsóért, amibe a sört töltötték darabonként 1200 Ft-os letétet kellett fizetni, a pultos elmondása szerint azért, mert a vendégek átjárnak a Hrabalba és eltűnhetnek útközben a korsók (5 méteres távolságról beszélünk). Megjegyzem, a Hrabalban más alakú korsók voltak, láttuk a valóban át-és visszajáró vendégek kezében. Fizetés csak készpénzzel volt lehetséges. Összességében nekem elég fapadosnak tűnt a hely, egy kör után nem is maradtunk tovább.
2019. szeptember 22.egyedül járt itt 55 Egy újabb kézműves csúcspékség, a Kálvin tér közelében. A csendes nyitáskor már megnéztem őket, azóta már visszatértem párszor. A kenyereiket a kihelyezett kóstolókból sikerült is végigtesztelni, hát valóban nem rosszak, sőt! Ők skandináv típusú kenyereket készítenek, itt helyben van a sütöde is, az üvegfal mögött meg lehet figyelni az elkészítés mozzanatait.
A sláger termékük a kardamomos tekercs (450 Ft), ami szerintem is nagyon jól sikerült, irtó finom, de a sós péksütik is ajánlottak. A paradicsomos és tökmagos csavart rúd (400 Ft) is bejött. A kakaós csiga nem volt annyira átütő, azt ettem már jobbat máshol. Finom a kávé, lehet helyben is kávézni, bár sok hely nincs rá.
2019. szeptember 22.egyedül járt itt 25 Átlagos, semmilyen különlegességet nem nyújtó cukrászda és fagyizó a Flórián tér közelében, 10 emeletes panelsorház aljában kialakítva. A névválasztást nem értem, talán a tulajdonosok nevének kezdőbetűire utalhat (Tudorka és Rita? ), minden esetre nekem egyből a turkáló ugrott be, amelyeket szintén szoktak így a házak aljában is üzemeltetni.
Érdekesség még, hogy pár méterrel a Flórián tér felé ugyanennek a panelháznak az aljában van egy másik fagyizó is, igaz, az kisebb, nincs belső vendégtere, és ott süti nem nagyon akad, minden esetre a fagyi terén konkurenciának tűnik. Már csak azért is, mert ott valahogy sokkal többen vásárolták a fagyit. A sütikről nem tudok nyilatkozni, a fagyi felejthető, az albán vonalbelinek tűnik, ha nem az, akkor csak egyszerűen nem jó. Műízű, gyümölcsöt nem látott az eper. Olcsó ostyatölcsér. (Amikor más alkalommal visszamentem fotón dokumentálni, éppen nem voltak nyitva. )
2019. szeptember 22.egyedül járt itt 55 Közelmúltban megnyitott ír pékség, Írországból hazatért magyar tulajdonosokkal. Helyileg a 7. kerületi bulinegyedben vannak egy saroképületben, a Zsinagóga közelében. Az első látogatás annyira meggyőző volt, hogy azóta rövid időn belül már újra mentem, kipróbálni, kóstolni mást is.
Kézműves pékség, kitűnő kenyerekkel, remek édes és sós péksüteményekkel, házi zsírosdeszkás paraszt szendvicsekkel. Árban nem olcsó, de abszolút megéri szerintem. A yuzus citromtorta (750 Ft), a zöldséges kosárka (450 Ft) és a töltött mandulás croissant (790 Ft) is meggyőző volt, kísértésbe vívő és függőséget okozó. Érdekesség, hogy az ír kovásznak, amivel a kenyereket készítik, nevet adtak: Paddy. Jó a kávé is, egy americano 590 Ft volt. Lisztet otthonra is árusítanak többfélét (1 kg 290 Ft). A hely pici, eddig mindig tele volt, amikor mentem, külföldiek és helyiek is voltak a vendégek között. Klassz, igazi csúcsminőség, ajánlom.
2019. szeptember 22.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Rácalmási kirándulás után itt ebédeltünk, és egyáltalán nem bántuk meg a választásunkat. Könnyen megtaláltuk az éttermet, bár egyáltalán nem vagyunk ismerősek Dunaújvárosban. Ifjúsági sziget, a környéken retró, lepattant épületek, Duna-part, csendes, nyugis környezet.
A halászcsárda meglepően tágas, sok asztal van, és ehhez elég sok vendég is, népszerűnek tűnik a hely. Barátságos, korrekt, profi pincér szolgált ki bennünket. Nagyon rugalmas volt és segítőkész. Az étlapról főleg a halételekkel szemeztünk, elvégre ezért jöttünk halétterembe. Korrekt árfekvés, a főételek 2500 Ft környékén + körettel is még 3000 Ft környékén vagy kicsivel alatta jöttünk ki. A csészényi levest is ketten ettük (erőleves házi májgombóccal 550 Ft), a csípős paprika be volt készítve az asztalra, bár mi nem éltünk vele. Halászléből 3 félét készítenek, 2 féle méretben, a nagy adag már inkább családinak mondható, kisbográcsban érkezett a szomszédos asztalhoz. Az ételek gyorsan elkészültek. A főételek nem hatalmas adagok, de bőven jól lehet lakni. Ha valaki többfélét akar kóstolni, lehet 70%-os áron kis adag ételt is kérni elég sokmindenből. Főételként halnyársat (2290 Ft) és lazacot ettünk citromvajas koktélrákos raguval (2590 Ft), a rákok igen kis aprók voltak és mennyiségre nem túl sok. A halakra igaz volt mindkét fogásnál, hogy némiképpen túlkészültek, viszont a fűszerezés rendben volt. A savanyúságból egy vegyes 2 személyes ízelítőt kaptunk (káposzta, paradicsom, uborka saláta 450 Ft). Az összélményre nálam megvolt az 5 pont, ha itt laknánk a környéken, biztos, hogy visszajáró vendégek lennénk. Van teraszuk is, de ottjártunkkor minden vendég a benti étteremrészben ült. Ketten 7500 Ft-ból bőségesen megebédeltünk, 2 itallal együtt (igaz, alkohol nem volt benne, az nyilván dobott volna a végösszegen).
2019. szeptember 22.egyedül járt itt 35 Neve ellenére nem az Avas-városrészben, hanem Diósgyőrben, a villamos megálló közelében, közvetlenül a főút mellett található cukrászda, ahonnan a diósgyőri vár is már elég gyorsan megközelíthető. Egyszerű, dísztelen berendezés, vidékies retró hangulat, kissé hideg-rideg miliő.
Az üvegpult mögött elég széles választékban főleg a jól ismert, fősodratú sütemények és tortaszeletek, hagyományos ízvilággal és elkészítéssel. Nagyon kedvező árak, fővárosi szemmel szinte el sem hittem. A sütik ára 2-essel kezdődik, talán nem is volt olyan köztük, ami 300 Ft felett lett volna. A mézes krémes még 200 Ft-ba sem került, a Rákóczi túrós 220 Ft volt. Az én ízlésemnek túlságosan édesek a sütijeik, az elkészítésük inkább házgyári jellegű, átlagos, nem emlékezetes. A kiszolgálás mosolytalan, semleges. Helyben talponállózni lehet, így inkább elvittem a sütit, útközben ettem meg.
2019. szeptember 22.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ezt az idézetet a kávézó falán olvastam. Miskolcon talán itt lehet a legjobb kávét inni az egész városban, nekem legalábbis itt volt a legfinomabb. Picike hely a művelődési házzal szemben, egy betérő utcácskára a sétáló utcától. Aprócska, de igazán szerethető, nagyon barátságos, igazi ékszerdobozként berendezett kávézó, vintage hangulatban.
Szépek a porcelánok, kényelmesek az ülőhelyek, sok kis finom apró részletet lehet megfigyelni, régi írógép, cilinder a fogason, finom fehér függöny, én nagyon kedvelem az ilyen hangulatú helyeket. Nagyon kedves, barátságos kiszolgálás is jár a kitűnő kávé mellé és egy kis "köszönet" keksz is. A házi sütik is finomak, és árban is nagyon korrekt.