Gyémánt 500
2019. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 55 Tolcsva község központjában, a Constantin-házban található a 2007-ben nyitott múzeum. A témaválasztás nem véletlen, Tokaj-Hegyalja térségben a bortermelés évszázados hagyományokkal büszkélkedhet.
A ház története is izgalmas, a görög eredetű, köznemesi rangot kapott Fogarasi Constantin-család szőlészettel és borászattal, valamint borkereskedéssel foglalkozott, a törökkel vívott csaták és megszállás után költözött a család Fogarasról Tokaj-Hegyaljára a 18. század elején. A család egyik ága 1820-ban már ebben a házban élt, egészen 1964-ig, a Kádár-korszakban ugyanis kitelepítették őket. A rendszerváltozás éveit követően a család visszakapta az épületet, de azt nemes szívvel felajánlották a falu számára, így létesült benne a múzeum. A földszinten a környékbeli szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak láthatóak, a kertben számos szőlőprés sorakozik, amelyek jelenleg is használhatóak. A helyi lakosok felajánlásaiból, gyűjtéseiből folyamatosan bővül a kiállítás. Az emeleti kiállító termek a teraszról érhetőek el, itt időszakos helytörténeti és kortárs művészeti kiállítások kapnak helyet. Ottjártunkkor két izgalmas képzőművész, Orosz István és Szurcsik József képeit láttuk. Néhány régi fekete-fehér fotón a Constantin-ház és a család története villant fel. A kertben kihelyezett székeken lehet piknikezni, bort kóstolni is.
2019. augusztus 29.gyerekekkel járt itt 35 Bár a Burger King is többé-kevésbé országos hálózatot épített ki, de még így is sokkal kevesebb egysége van, mint a konkurens hasonló amerikai gyorsétterem láncnak. Családi nyaralásunkról már hazafelé tartva itt álltunk meg egy gyors ebédre.
Praktikus volt, hogy nem kellett bemenni a belvárosba, hiszen a miskolci - amúgy egyetlen - BK étterem a 3-as út mellett, az Auchan bevásárlóközpontnál található. A BK-nak van Drive in szolgáltatása is, de mi inkább helyben ettünk. Parkolóhelyek közvetlenül a bejáratnál találhatóak. Játszótér nincs, a kiülős terasz nagyon napos, nincs semmi árnyék. Az étteremben a légkondicionálás erős, kifejezetten hidegre van beállítva. Az ételkínálat ugyanaz, mint a láncon belül bárhol, rendelésfelvétel a pultnál történik, kiadás egy külön pultnál a jobb oldalon, sorszám alapján. Annak ellenére, hogy sok mindent rendeltünk - 5 főre - , az ételeket gyorsan megkaptuk. Sőt, az újratölthető papírpoharakat már egyből a fizetést követően. Az automatából szénsavas üdítőket, valamint 2 féle Ice teát lehet választani. Ide még nem tört be a környezettudatosság, bár a pohár papír, de a pohárfedő és a szívószál is nem lebomló műanyag. A gyerekek Kid's menüt kértek, én az egyik app-os kuponos ajánlatot Whopper szendviccsel, a férjem az új Kingsteak Angus szendvicset próbálta ki. Drágállom, hogy a plusz kis tálkás ketchup, majonéz 100 Ft-ba kerül, ami minimális adag. Igaz, a nuggets mellé jár ingyen 1-1 db szósz. Az új mangó-curry szószt is kipróbáltuk, őszintén szólva én a mangót nem igazán éreztem benne. Inkább pikáns, nem csípős. A mosdó eléggé leamortizált, nem túl tiszta. Az ételek frissek, melegek voltak, a krumpli is ropogós, nem állott. Ezek a BK ételek úgy vannak elkészítve, hogy nem érdemes tárolni, mert hidegen szikkadt, szinte élvezhetetlen lesz. Összesen 6100 Ft-ot fizettünk, majd vettünk még 2 hosszú kávét is tejjel (380 Ft/db), szerintem rémes volt, elvileg Lavazza, de egyáltalán nem emlékeztetett rá, a tejet pedig nem is éreztem benne. Egynek elmegy, 3 pontnál többet nem érdemel.
2019. augusztus 14.egyedül járt itt 45 Szerethető, új nyitású kis fagyizó a Boráros térnél. Nem tudom, mennyire volt jó ötlet ennyire fehér a fehérben dizájnt választani, minden esetre a HÉV végállomásnál semmi sem látszik belőle, csak egészen odagyalogolva a napernyőknél.
Volt egy elég béna beharangozó róluk, mondván azért nyitották a fagyizót, mert nem tudtak sehol rendes fagyit venni a kislányuknak, szerintem ez csak egy újságírói kitaláció lehet, mert aki maga is fagyiban utazik, nem hiszem, hogy ne tudna legalább 5 - vagy akár 10 - minőségi, vállalható fagyizót mondani Budapesten. Minden esetre a fagyik finomak. A hely még kialakulóban, elég kopár még a beltér. 14 féle íz volt ottjártamkor, több érdekesség is. Inkább trendi ízek: sóskaramella, matcha tea, áfonyás sajttorta. Pár klasszikus elmaradhatatlan: csoki és vanília. Több ízt kóstoltam is. Az extrém málnás medvecukrot nem lehetett kihagyni, fényes fekete, ez tényleg unikum. Aki nem szereti a medvecukrot, annak ez nagyon nem fog bejönni. Számomra is inkább érdekes és emlékezetes, mint a finom szó, ami beugrott. A bazsalikomos citrom viszont kitűnő, a matcha nagyon karakteres. Egy gombóc - átlagos méretű - 350 Ft. Van kis gombós 310 Ft-ért (nem tudom, mekkora). Szörp 400 Ft. A cukormentes fagyi gombóca szintén 400 Ft. Megérdemelne ez a fagyi egy minőségibb tölcsért.
2019. augusztus 13.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A VI. kerületi Szondi utcai sarokhelyiségből a belvároshoz még közelebb egy tágasabb, nagyobb alapterületű étterembe költöztek át, de a dizájn és a koncepció változatlan. Sárga-fekete feliratok, szinte világítanak az utcára. A falon térképek, amelyre mind vendég felírhatja, hogy honnan jött, és tényleg fel is írják, kaptunk hozzá tollat.
Én is beírtam magam a Vígszínházhoz. Pizzéria, hagyományos, kerek. 32 cm-es pizzák, amelyek frissen készülnek. Az összetevőket mindenki szabadon válogathatja össze, 2190 Ft-ért alapot (én paradicsomosat), 5 feltétet + a sajtot kapjuk. Én kukoricát, sonkát, gombát, articsókát és brokkolit kértem. Vannak még további extra feltétek is felárral, illetve lehet rendelni pizza snack-et. Panyolai pálinka, némi kézműves sör is akadt, biztos, ami biztos (Favágó Red, Fóti Zwickl üveges, illetve jobbféle Dreher üvegesek - Bak, Red Ale). Többen voltunk vendégek, magyarok és külföldiek is vegyesen, inkább a fiatalabb huszonéves korosztály, de volt benn egy fiatalos nagymama is az unokájával. A pizza jól készült, jó állagú, sok feltéttel, szép kivitelben. Az egészet nem is tudtam megenni, a szállításhoz kapott pizzásdobozért nem kellett külön fizetni. Kb. 10-12 percet kell várni a pizza megsülésére. Jó hangulatú, kifejezetten fiatalos hely, jó zene. Egy palack ásványvíz 350 Ft volt (0,5 l). Lemmy is ott volt a falon a Motörheadből.
2019. augusztus 13.egyedül járt itt 45 Ázsiai, alapvetően elviteles fast food étterem a Fővám téri Vásárcsarnokkal szemben, de egy kis újítással. Az a lényege, hogy az összetevőket frissen látjuk bekészítve, és ebből a vendégek maguknak állíthatják össze a rizses vagy tésztás egytálételt.
2 féle rizs (fehér, barna), illetve 2 féle tészta (rizstészta, és talán valami udonszerű, de a vékonyabb típus) alapként 290/390 Ft, egy doboznyi méretű szabadon választott zöldség, gomba, tetszés szerint (490 Ft), opcionális hús (csirke 390 Ft, a marha talán 690 Ft), szósz (100 Ft), elviteles doboz (100 Ft). Húsmentesen ezres körül kijön az ember, hússal 1300-1700 Ft. Próbltam többféle ízt beleválogatni: sárgarépa, gomba, fafülgomba, rántott tofukocka, zöldborsó, bambuszrügy. A szószok közül a házi szójás-chiliset kértem, ami kissé édeskés, nem túl csípős, inkább pikáns. Az adag egész sok lett, egyszerre nem is tudtam megenni. Evőeszközt, szalvétát, pálcikát mindenki vihet magának, amit szeretne. A járdaszélen van 2 kerek asztaluk, elég billegősek, és 2 bárasztal, nem takarítja őket senki, szóval tényleg inkább elviteles. A benti részben nincs étkezési lehetőség, egy kis talponálló az egész. Az elkészült ételt kis csipogó jelzi, de kb. 5 perc. A szakács fiú nagyon segítőkész, minden új vendégnek részletesen elmagyarázta, hogy működik a rendszer. A maga nemében korrekt hely. A szerény lehetőségből frappánsan kihoztak valami kreativitást.
Évek óta a legjobb fagyizók között tartják számon Erdőséket, akik a Kelenföldi Pályaudvar közelében működnek. Most már könnyebb a kijutás a belvárosból, mióta elkészült a 4-es metró. A kis üzletsoron végig ilyen-olyan, kevéssé színvonalas vendéglátó egységek működnek, söröző, street food, albán pékség, aztán a sarkon a sorban álló embercsoport jelzi, hogy megérkeztünk.
A fagyi adagja - kenés - 350 Ft. A törzsvásárlók közül többen panaszkodtak, hogy az ár emelkedésével párhuzamosan az adag csökkent, mondjuk, mihez képest, szerintem az adag továbbra is korrekt, minimum 5 dkg, annyi az én esetemben megvolt. Igaz, van, ahol ennél több, de semmiképpen nem érdemes a felfújt, adalékos fagyikkal összevetni, ők nem abban a bajnokságban fociznak, ez nem is kérdés! A fagyi kínálat lenyűgöző, s bevallom, számomra már nem is befogadható. Volt vagy 40 íz, 2 hosszú dupla pultban. Hiába az árnyéktető, így is tűz a nap, hőség van, ráadásul tömeg, újabb csapatok, családok érkeznek, nem akartam én sem leragadni. Hirtelen elhatározásból két érdekesebb ízt kértem: köszméte vagyis egres és levendulás sárgabarack. A gyümölcsfagyik tejmentesek, sorbet jellegűek, valódi gyümölcsélménnyel, kis gyümölcsdarabkákkal, ami nem héj. Ráadásul nem is ezek a közönség-kedvenc, díjnyertes ízek, de ezek is nagyon finomak voltak. Szerintem megéri az árat. A kiszolgálás gyors és türelmes volt, sok a tanácstalan, tanakodó vendég, ez mondjuk abszolút érthető is. A fagyit az utcáról lehet venni, de azért benéztem a cukrászda részbe is. Klíma hiányában és a nyitott ablakok miatt fülledt meleg volt benn. Csinos berendezés, kis asztalokkal. A pultban a sütikínálat nekem kicsit csalódás volt a fagyikhoz képest, legutóbb, télen sokkal erősebb volt itt a kínálat. Az 5 pont összességében nem kérdéses.
2019. augusztus 13.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Itt is jártam már egyszer, megint útba esett, újra benéztem, hátha változott valami. Nos, nem igazán. Középszerű, nem túl jól elkészített sütemények. Két macaront vettem, amelyekben az volt a szokatlan, hogy a 2 fél eltérő színű volt, a pultos lánynak pedig fogalma sem volt, hogy melyik milyen ízű.
A szín nem sokat számított, és a cukrásztól kapott leírás sem, mert mindegyiknek totál műíze volt, a tésztának és a krémnek is. Igaz, nem volt drága, csak 240 Ft a 2 db, bár ezek az átlagosnál kisebbek. A fagyik színei is természetellenesen, valószínűtlenül színesek voltak, valószínűleg ugyanazzal az ételszínezékkel dolgoznak, mint a macaronok esetében. Minden esetre állagra nem az albán, állománynövelős fajta volt, ez is pozitívum. A citrom egész jó, az áfonya és a mangó kevéssé. A sütik között is volt 1-2 elég "meredek" vad-színű. Egyébként klasszikus ismert tortaszeletek, kocka sütiket árusítanak kedvező árfekvésben, 320-350 Ft-ért jellemzően. Rendelésre készítenek egész tortákat, bár én innen biztosan nem rendelnék, még ha olcsó, akkor sem. Perté kávét főznek. Összességében a hely hangulata nem rossz, kellemes, barátságos a beltér, kifejezetten kényelmes ülő alkalmatossággal. Pozitívum, hogy a sütik tábláján kódszámokkal jelzik, hogy milyen összetevőket tartalmaz.
2019. augusztus 13., kollégákkal járt itt 45 Pár éve, - talán 3 - a Lánchíd pesti lábánál nyitott, kifejezetten fiatalokat megcélzó, trendi Duna-parti nyári kiülős teraszos bár, 2 szinten, tetőterasz is van, de az nappal nagyon forró, a lenti részeken van fedett, árnyékos is.
A közelmúltban azzal kerültek a média érdeklődésének bűvkörébe, hogy egy nem józan fiatalember és a barátja innen a partról zuhantak be, nem a Dunába, hanem a part menti kövekre és jól összetörték magukat. Azóta annyi biztonsági lépés történt, hogy a part szélére egy vékony szalagot feszítettek ki kb. combmagasságban, szóval ez továbbra sem fog senki megvédeni senkit sem a beugrástól, sem a véletlen bezuhanástól. Visszatérve a Pontoon-ra, annyira laza a hely, hogy gyakorlatilag bőven túlterjeszkedik az épületén, végig a parti sétányon, némelyik szék már a parkoló turistabuszoktól pár centire van, aminek nincs sok értelme, de nincsenek a székek lebetonozva, könnyűszerrel odébb lehet őket vinni. A székeken kívül vannak nyugágyak is (mind foglalt volt), továbbá függőágyak - ebből volt szabad is, de nem árnyékos helyen. A nyári időszakban minden nap nyitva vannak, déltől egészen hajnali 4-ig. DJ bulikat tartanak esténként, nemcsak hétvégén, erről többet nem tudok írni, mert ki nem állhatom ezt a fajta zenét. Azt hiszem, jazz is van, na, azt sem bírom. Egyik sem az én zeném. Mielőtt leszáll az éj, még nem a zene, akkor csak aláfestőként szól, de akkor is hasonszőrű gépzenék. A Blitz Pizza kerek, nápolyi stílusú pizzáit lehet enni, ami színvonalas, minőségi 1890-2450 Ft. (Blitz Konyha "anya" étterem a Madách téren). Széles, de kommersznek mondható italkínálat. Csapolt sör: Soproni, Krusovice. Kézműves sörök is vannak, néhány, de nem a kiemelkedő márkák: kis üveges Mort Subite - meggyes belga (790 Ft), Birra Moretti (1090 Ft). Frittmann és Feind borok, 420-500 Ft/dl. Cappy és Coca-Cola termékeket tartanak üdítő fronton, a kis üveges 500 Ft.
2019. augusztus 13.egyedül járt itt 45 Rajta volt az éttermes listámon, de már nem tudtam visszaemlékezni, hogy milyen apropóból került rá. Aztán összeraktam a kockákat, a februári funzine magazin ajánlójában szerepelt. Az Árpád hír budai hídfőjétől 1 villamosmegállónyira, majdnem a megállóban található, a 10 emeletes szalagpanel aljában.
Mellettük egy kolbászos nyitott, szintén nem túl régen. Van még 2 fagyizó is a közelben. Egyebekben hasonló profilú street food, szendvicsező, reggeliző nincs a közelben, a Meki a szemközti oldalon, de az is más célközönség. Este 6-ig tartanak nyitva, én munkaidő után jártam erre, már eléggé közel a zárásidőhöz. Ennek ellenére a tulajdonos, egyszemélyes mindenes hölgy igen kedvesen fogadott, egyáltalán nem sürgetett, és szemernyit sem éreztem rajta, hogy zokon vette volna a záróra körüli érkezést, pedig már a pultot letakarította és a szendvicssütő, kávéfőző is már ki volt kapcsolva. Egyszerű berendezés, 3 asztalka, retró érzés. A jó kis 80-as évekbeli retró óriás melegszendvics csak engem várt. Sonkás, sajtos, bagett hosszában félbevágva (igaz, régen még óriáskifli volt). 550 Ft. A rostos gyümölcslevek decije 100 Ft, ananászt kértem. Míg sült a szendvics, beszélgettünk, jó hangulatú hely, ahová a környéken dolgozók, lakók szívesen betérnek és visszatérnek. Sütikínálatban islerre és lekváros linzerre emlékszem, nem gondolnám, hogy ezek helyben készülnek. Reggel, délelőtt még sokkal színesebb a szendvicskínálat, azok viszont itt készülnek. Sonkás, tojásos, szalámis, zöldségekkel. És szokott lenni retró hamburger is, óriás buciban. Reggelire tojásételeket, omlettet is lehet kérni.
2019. augusztus 13.egyedül járt itt 55 Az U alakú Central Udvar irodaház a belváros szívében, az ún. bulinegyedben található, a Wesselényi és a Síp utca által körülhatárolt telken. Az irodaház aljában található egy igazán klassz irodai menza, amelyet külsősök is látogathatnak, mégpedig a Kazinczy utca felől az udvaron keresztül.
Táblákkal jól jelzik az irányt, az étlap magyar mellett angol nyelven is olvasható. Kizárólag hétköznap tartana nyitva, reggel 8-tól délután 3-ig, reggelizni, tízóraizni, ebédelni, illetve délelőtt és ebéd után kávézni lehet, aztán zárnak. Ebédidőben 2 fogásos, naponta változó menü 990 Ft, ezen kívül van egy másik leves - a menüben szabadon cserélhető - főzelék húsmentes feltéttel, saláta, 2 féle húsos étel, 4-5 féle süti. A konyha könnyed, egészséges, mediterrán jellegű ételeket készít, sok zöldséggel. Ottjártamkor a menü mascarponés zöldborsóleves, zsenge sárgarépával. A főétel mustáros lazac - szerintem ez jó eséllyel mirelit volt, e azon belül a színvonalasabb fajtából, kurkumás kukoricás rizzsel. Átlagos adag, a leves kiadós, mély nagy csésze, a főétel zónamennyiség. Elvitelre is választottam másnapra egy főételt, azok is szintén kedvező árban vannak 1000-1200 Ft között (elviteles dobozzal együtt). Pita avokádós-rukkolás grillezett csirkefalatokkal töltve, nagyon jó fűszerezéssel, édesburgonya hasábokkal és grill zöldségekkel (ez utóbbi szintén mirelitnek tűnt, pedig lehetett volna mostanság akár frissből is). Jól nézett ki a görög fűszeres csirkenyárs is a pultban. Bankkártyával is lehet fizetni. Ivóvíz és pohár ki van helyezve a közös pultra, önkiszolgáló. A szénsavas üdítő és a kávé (250 Ft) gépi, de újratölthető. Laza, barátságos kiszolgálás, vidám személyzet. A beltér fiatalos, engem az osztrák youth hostelekre emlékeztet a berendezés, kicsit Ikeás hatású. Az összbenyomásra megadom az 5 szívecskét, ide még biztosan vissza fogok térni. A környék egyik legolcsóbb, mégis minőségi ebéd-lelőhelye.