2024. december 8.egyedül járt itt 45 Közelmúltban megnyitott marokkói teázó és kávézó a belvárosban, az Arany János utcában. Ez is egy igazi nemzetközi utca lett, mellettük egy kínai teázó, amely családi vállalkozásban működik, utána jön a görög étterem, a másik irányban meg az olaszok, a neves Pomodoro.
Kívülről a portál elég jelentéktelen, bent egy mosolygós marokkói fiatalember, barista szolgált ki. Ajánlatát elfogadva fűszeres marokkói kávét kértem (1090 Ft), illetve mellé még egy tradicionális marokkói mandulás sütit (300 Ft), ez utóbbinak az íze kellemes volt, jól illik kávéhoz, teához is, de az állaga túl morzsalékos, ugyanakkor kemény volt számomra. Még eléggé a nyitáskori tapogatózó lépeseket láttam náluk, nem is igazán vett tudomást róluk a látogató közönség.
2024. december 8., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Sushi Time, amint neve is jelzi, sushit kínál, a time meg talán azt akarja jelezni, hogy itt az idő egy kis sushit enni, illetve gyorsan megkapod a kaját, itt nem húzzák az időt. Helyileg az Allee folyosóján kapott helyet, ha a kis szigetet körbe ülöd, lehet helyben enni, ehhez adnak pálcikát, szójaszószt is, de a többség persze elvitelre vásárol.
A Sushi Time egy kisebb lánc, az Allee mellett a Westendben is van egy egységük, ahol elég gyakran szoktunk enni a gyerekekkel, szóval már jól ismerjük őket, tudtuk, mire számíthatunk. Az ételek terén így nem is okozott meglepetést az Allee-ban lévő egységük sem, azonban itt kevésbé barátságos a kiszolgálás, mint a Westendben. A készen lévő boxokat a hűtőpultból lehet kivenni. Ezúttal a Cali Love névre hallgató szettet kóstoltam, 3150 Ft-ért 8 db lazacos-avokádós rollt tartalmaz, mellette kis adag wasabi és gyömbér. Egy negatívum, hogy én nem szeretem a wasabit és nemcsak én nem, viszont a wasabi automatikusan be van nyomva a sarokba, szerintem ez lehetne egy opcionális, külön kérhető szósz, csak annak, aki kéri/szereti. Elég macerás minden alkalommal kipiszkálni a doboz sarkából úgy, hogy közben a mellette lévő sushit ne kenje össze a csípős zöld izé.
2024. december 8., csoporttal járt itt 55 Az V. kerületben, egy saroknyira a Váci utcától az egykori Fregatt étterem helyén egy ideje egy mexikói étterem nyílt, Hugo néven. A 2024. évi étteremhét keretében teszteltük az ételeket, amelyek igazán megnyerőek, ízletesek és autentikusak voltak. A pincehelyiség lépcsőn közelíthető meg, nem akadálymentesített.
A berendezés és a dekoráció karakteres mexikói hangulatot idéz, viszont sajnos a háttérben szóló zene ehhez nem illeszkedett. Az étteremhét idején egy rövidített étlapról 3 fogásos menüt fix 7900 Ft-ért lehet enni, ebben már a kötelező szervizdíj is szerepel. Italt nem tartalmaz az ajánlat. Kukorica krémelves, lazac chorizo, erdei gomba ceviche, csirke tinga tostada a választható 3 első fogás, a főételek között vegetáriánus quesadilla, kacsa fajitas, enchilladas rojas, surf&turf a 4 választható, míg a desszertek Dulce leche volcano karamell felfújt vanília fagylalttal, illetve kókuszos panna cotta. A menü mellé a Frozen Margarita koktél akciósan kérhető. Kifejezetten laktató, finom ételeket kaptunk, bár a várakozási idő elég hosszú volt. A személyzet kedves, barátságos. Külföldiek és magyarok vegyesen adják a vendégkört, inkább az esti órákban telik meg a hely. A koktél kínálat változatos.
2024. december 8., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Swaad tradicionális indiai étterem sokáig egyetlen egysége a XIII. kerület újlipótvárosi részén működött, először egy kisbüfé formájában a Lehel út - Róbert Károly út kereszteződésében, és azt nagyon szerettem (jó ár - finom ételek - barátságos kiszolgálás nyerő triója okán), majd később átköltöztek a Gömb utcába, az ott tett látogatás már nem volt egy sikertörténet.
Aztán a házhoz rendelés korrekt volt. Szóval ez a 2. Swaad étterem, ami a VIII. kerületben a Baross utcában működik. A SOTE-n jártam orvosi vizsgálaton, utána ide jöttem be ebédelni. Puritán belső tér, a kiszolgálás esetleges, értem ezalatt, hogy vontatott, nem kommunikatív, és persze angolul zajlik. Ebédidőben kétféle menüt kínálnak, vegetáriánus (2490 Ft), illetve csirkés (2990 Ft) verzióban, én az utóbbit kértem. Csirke Tikka Massala, Daal (lencseleves), rizs, naan kenyér. Az adag elég kicsi, és főleg ezen belül a hús igen szűkösen van mérve, ezzel spórolnak. Amúgy ízre nekem tetszett, bár a leves kevéssé mert abban nagyon uralkodott a köményíz, amit nem kedvelek. Az á la carte ételekre sokat kellett várni, de ott normális, nagyobb adagok voltak. A mosdó tisztasága és állapota javítható, illetve a vendégtérnek ez a része raktár jellegű, igényesnek nem mondanám. Ajánlottra teszem, de erre az össz-élményre nem tudok 3 pontnál többet adni. Vizet nem adtak az étel mellé, pedig jól jött volna.
2024. december 8.egyedül járt itt 55 Barátságos kis kávézó a Blaha Lujza tér és a Keleti Pályaudvar között a mindig forgalmas és zajos Rákóczi úton. Egy gasztro-ajánlóban olvastam róluk, így kerestem fel őket, ami kizárólag gyalogosan lehet, mivel a környéken nemcsak parkolni esélytelen, de kb. közlekedni is. A kávézás etalonja, ami itt található, nevezeten a Goosebumps kávé.
Ahogy hitvallásukban olvasható, a Goosebumps célja, hogy az emberek a kávéra ne egy kiegészítő termékként, hanem kulináris élvezetként gondoljanak. Hisznek abban, hogy nagyon magas minőségű alapanyagokkal, eszközökkel és képzésekkel ezt minél hamarabb elérhetik. Ha úgy vesszük, hogy én csak ezért a kávéért jöttem el ide, akkor a küldetést a magam módján teljesítettem is. Az eszpresszó 700 Ft-ba került, ez a világos pörkölésű, kissé savanykás ízvilágú kávé, ami nekem nem a kedvencem, de ami jó, az jó, a maga nemében hibátlan. A pultos hölgy külföldi volt, nem beszélt magyarul, utólag vettem észre, hogy ki is volt írva a pultnál, hogy "Kérem, rendeljen angolul". De egyébként kedves kis mosolygós lány volt. A kávén kívül szolid a választék, de az is prémium kategóriás: üvegesben Fritz-Kola, többféle Fentimans ital, 282 ásványvíz, pisztáciás croissant. Egy kis asztalról önkiszolgáló rendszerben lehet vizet önteni, inni, aki szeretne a kávé mellé.
2024. december 8.barátokkal járt itt 55 Talán idén nyáron nyitott meg egy új kézműves söröző a Nagymező utcában, a korábbi Cooltour Bár helyén. Az utcát az elmúlt években a külföldi bulizó fiatalok vették át, így a vendéglátó helyek nem éppen az igényes irányzatot képviselték, a Tacet viszont éppen az ezzel ellentétes ó, igényesebb irányba kíván elmozdulni, reméljük, sikerrel fognak járni.
A Tacet nemcsak söröző, hanem egy ún. gerilla sörfőzde is. De mi az, hogy "Tacet"? A tacet egy zenei szakkifejezés, ami szünet-et jelent, az a hosszabb időszak a zeneműben, amikor egy adott hangszer épp nem játszik, hanem csendben várakozik arra, amikor újra beléphet. A beltér nem romkocsmás hangulatú, vannak normális ülőhelyek, barátságos a miliő. Magukat zenekocsmaként kategorizálják, bár ottjártamkor élő zene nem volt, de a háttérben szóló muzsika kifejezetten kellemes volt. A sörök terén volt egy sorozat, ami Wagner operáinak világát idézte meg: Das Rheingold (Rajna kincse) - világos lager, Siegfried - búzasör, Die Walküre - altbier, Götterdammerunk (Istenek Alkonya) alsó erjesztésű Baltic Porter, pohár- korsó 800/1500 Ft; míg a másik irányzat/csoport a West Side Story Hazy IPA, Madame Butterfly sour ale 1200/2200 Ft. Érdekességként kaptam kóstolóba egy uborkás savanykás sört, nekem az őszintén szólva nem jött be, de mint különlegesség, forró nyári napokon érdemes megkóstolni. Összességében egy határozottan kellemes élmény volt a Tacet, biztos, hogy visszatérünk még.
2024. december 8.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évekkel ezelőtt már jártam ebben a zuglói cukrászdában, amely a 10 emeletes panelházak árnyékában kapott helyet, de akkor még Bocanova volt a neve. Azóta tulajdonosváltás is történt, nemcsak névváltás, egy ideje már a Dibáczi családi vállalkozás viszi, ez indokolta az új nevet.
Nagyon kedves, barátságos kiszolgálás, külön kiemelném a kedves üzletvezető hölgyet, aki már a tizenéves fiát is bevonta a munka világába, ő is nagyon udvarias volt. A sütemények, torták kínálata széles. Az ajánlást elfogadva a hely egyik kedvencét, a Lujzika süteményt választottam (1290 Ft), ami egy pisztáciás-málnás tortaszelet volt, és igazán ízletes, jó kombináció. A latte is korrekt volt (850 Ft). Többféle országrortát is kínálnak, köztük a cukormenteset is. Kötelező szervizdíj nincs. Korrekt, barátságos árfekvés. A bejárat előtt kiülős terasz is van. Búcsúzóul még egy gombóc mangófagylaltot is kértem, az is rendben volt. A fősodratú cukrászdák kategóriájában a legjobbak közé tartozik a megítélésem szerint, így 5 pontra taksálom. Tetszett, hogy a beérkező gyerekekkel is igazán kedvesen beszéltek.
Ettem már itt korábban is párszor, most írok egy aktuális helyzetjelentést, szubjektív benyomásaimat. A profil, a hangulat, a beltér nem sokat változott az évek során, önkiszolgáló rendszerben működő, magyaros kifőzde, a hétköznap ebédidő a csúcs-időszak náluk, a Kálvin tér - Fővám tér - Vámház körút közelsége okán elég sokan járnak ide ebédelni, főleg magyarok, a külföldiek még nemigen fedezték fel maguknak.
A 2 fogásos ebédmenü A és B 2550/2590 Ft, naponta változik, leves és főétel, az egyik főétel húsmentes, a leves cserélhető. Én is menüztem legutóbb, frankfurti leves - ez korrekt volt, jó ízesítésű, megfelelő állagúra főtt burgonya, virslikarikák, a főétel tejszínes-gombás fusili tészta csirkemell falatokkal. Azért csirkemell az nem sok volt rajta, a tészta kissé túlfőtt, a szósz jellegtelen ízű. A pultban a menün túl is volt elég sokféle étel, olyan népszerű fogások, mint a lasagna (2080 Ft), paprikás csirke galuskával. Az ételek többségéből kis- és normál adagot is lehet kérni, a nagy adagok ára körettel 3000 Ft körül alakul. Egy ideje árulnak óriás pizzaszeletet, illetve kenyérlángost, avagy langallót, ami azoknak lehet vonzó, akik csak egy gyors elviteles harapnivalóért ugranak be. Mindkettő 1080 Ft. A kiszolgálás pörgős. Összességében a benyomásom 3 és 4 pont között mozog, de ezúttal felfelé kerekítettem.
2024. december 8., kollégákkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Számomra az Allee összes vendéglátó helye közül egyértelműen a leggyengébb és nem ajánlott kategóriás a Mevlana Kebab. Ez a török gyorsétkezde a felső szinten a gasztro-szigeten található a többi versenytárs közelében, az övék a jobb szélső egység. Az asztalok közösek a többi versenyzővel.
Már ránézésre sem volt annyira vonzó a látvány - minden kipakolva a pultba készen - de nagy volt a tömeg a többi helyen, amikre gondoltam volna. A hasonló zsánerű török éttermeknél ez drágábbnak bizonyult, a tejberizs 1250 Ft, máshol ezer Ft alatt szoktam enni, vagy maximum egy ezresért a belvárosban, felkapott, népszerű török étteremben. A főételek többsége 2000 Ft + a köret 600 Ft. Sem a köretből, sem a főételből nem lehetett kis adagot kérni. A zöldséges húsból először úgy adott a barátságtalan, kedvetlen, magyarul nem beszélő, külföldi kiszolgáló hölgy, hogy éppen zöldség, nevezetesen brokkoli egy darab sem került rá, és az adag is kicsi volt , a tányért a köret - törökrizs - uralta. Amikor visszakérdeztem, hogy komolyan ez az adag? akkor egy másik - magyar - hölgy odajött, és mondta, hogy tegyen még rá, és így került rá a brokkoliból is. Elvileg melegítették - kérdés nélkül bevágták a mikróba - , de ennek ellenére szinte teljesen hideg volt/maradt az étel. Fűszereket nem ismerik, úgy látszik. Az volt a szerencséjük, hogy egyrészt nagyon éhes voltam, másrészt időzavarban, késésben, így sem időm, sem kedvem nem volt nekiállni reklamálni. Viszont itt többet nem fogok enni, szerencsére bőséges a választék az Alleeban.
2024. december 7.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az ittjartam. hu-n olvasott pozitív és szimpatikus beszámoló alapján én is felvettem a meglátogatandó helyszínek közé a Várkert Bazár alsó szintjén található éttermet. Elegáns, szinte luxus kategóriás étterem benyomását keltette a hely számomra, amely napközben teljesen kihalt volt, pedig nyitva tartottak és a konyha is működött.
Csak éppen nem volt kinek. A beltér tágas, a rengeteg asztal mind szépen meg volt terítve, és a terasz is határozottan vonzó benyomást keltett. A személyzet bőséges létszámú, szerintem nagyon unatkozhattak is ebben az üresjáratban, de udvarias, figyelmes volt a kiszolgálás. Az árak az átlagnál lényegesen magasabbak, ami részemről a hely okán akár még bele is férhetne, de cserébe én ennél magasabb színvonalat, valami emlékezetes pluszt várnék el a konyha teljesítményét illetően. A cappuccino korrekt volt, de semmi extra (1590 Ft), a Sacher torta (2490 Ft) viszont számomra határozottan csalódást keltett, pedig a pincérek a desszertek közül azt tartották a legjobb választásnak. Nos, akkor vajon milyen lehet a többi? Nekem egyáltalán nem jött be, a tészta nehéz, száraz és unalmas volt, megjelenésre átlagos, középszerű, a teteje "izzadságpettyes", a tálalás jellegtelen. A süteményes tányér viszont kecses, csinos. Az étlap mindössze egy lapnyi, tradicionális, fogalmazhatunk úgy is, hogy ikonikus ételek szerepelnek rajta a hazai, illetve Monarchia-beli gasztronómiából. A Tafelspitz 12ezer Ft-ért vagy a Bécsi szelet 9ezer Ft-ért elég meredek szerintem, vagy a császármorzsa 4ezerért, lecsó tojással 4ezerért, a kolbászos plusz ezres. A mosdó különleges hangulatú és jól felszerelt. Nekem tetszett a hátsó téglafal a nagy fehér, félig-meddig leégett gyertyákkal, bár igaz, ami igaz, volt egy kis temető - Halloween utóérzet benne. IDA Lagert és Hübris búzasört csapolnak, ez biztató.