Gyémánt 500
2024. december 29.egyedül járt itt 45 Egy kicsit összekeveredtek az információk az ittjartam. hu-n, de most megpróbálom helyre tenni. Vácott 2 db Lipóti Pékség található, mindkettő működik, nyitva tart, ráadásul mindkettő ugyanabban az utcában, nevezetesen a Széchenyi István utcában, ami a város egyik fő útvonalának számít.
Ez az út köti össze a vasútállomást a belvárossal, a Március 15. térrel, azaz a főtérrel. A főtérhez közeledve már macskaköves sétálóutca lett, de a vasútállomásnál lévő végénél, ahol az út számozása végződik, ott még lehet autóval is közlekedni, így pl. a Lipóti Pékség (1-es számú, de egyébként szerintem időben ez nyílt meg később) előtt parkolni. Szomszédságában hentes, Nemzeti Dohánybolt és ajándékbolt működik, ez egy tipikus földszintes üzletsor. A Lipóti Pékség igencsak népszerű a városban, ugyanis mindkettő előtt kint állt a sor, amit azért Budapesten nem nagyon lehet látni. Talán ott nagyobb a konkurencia pékség vonalon. Én nem is álltam be a sorba, hanem először lementem a másik Lipótihoz, de mivel ott is kint álltak az emberek a sorban, ezért inkább hazafelé, visszaúton jöttem be ide. De még akkor is kellett sorban állni, csak szerencsére kevesebbet, már csak a benti pult előtt. Lehet helyben is kávézni, sütizni kellemes körülmények között. Elvitelre vettem mini kókuszgolyót, viszont nagyon meglepődtem, hogy milyen drága lett. 10 dkg 720 Ft-ba került, a fotón látható dobozban 27 dkg volt, így majdnem 2000 Ft-ot (1930 Ft) fizettem érte, amit nagyon drágállottam. Az elmúlt hetekben vettem ilyet budapesti Lipóti pékségben, illetve Tescoban is másfajta csomagolásban, és azok lényegesen olcsóbbak voltak. Más termékeiknél, pékáruknál, sütiknél, kávénál eddig nem tapasztaltam ilyen jellegű drágaságot, sőt éppen ellenkezőleg, szerintem korrekt az árazásuk. Most az adventi időszakban Szamos szaloncukrot (1499 Ft/ 10 dkg) is árusítanak, az kicsit drágább volt, mint a Szamos márkaboltban, de nem volt lényegi az eltérés, kb. 10%. Az 50 dkg-os diós és mákos bejgli 3250 Ft-ba került.
2024. december 29., csoporttal járt itt 35 A gödöllői vasútállomás területén ez volt az egyetlen vendéglátó egység, amit nyitva találtunk, helyileg a váróépületben. Amit először észrevettem, hogy árusítanak bejglit elég kedvező áron, mákos és diós ízben 999 Ft-ért. De mivel kiderült, hogy csak 17 óráig tartanak nyitva, és nem akartam fél napot Gödöllőn bejglikkel a táskámban mászkálni, így a bejglik maradtak a pultban.
Hazafelé már nem volt nyitva a Fornetti, mire visszatértünk a vasútállomásra. A málnás korona akciósan 408 Ft-ba került, míg a többi péksütemény darabára 480 Ft. A kínálat elég szolid volt, én egy XXL túrós batyut vettem. A dekára kimért apró édes és sós péksütemények, kis pogácsák kilós ára 4800 Ft. Helyben fogyasztásra nincs lehetőség, mi is elvitelre vettük, zacskóból ettünk útközben.
2024. december 29.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egy különleges helyszín és újjászületett épület ad helyet a kis újhullámos kávézónak. A Premontrei Apátság birtokában lévő, a MATE Egyetemnek helyet adó területen található egykori kútház eredeti funkcióját a vezetékes vízhálózat kiépítésével vesztette el. Később működött benne virágüzlet, de állapota nagyon leromlott, falait összefirkálták.
Egy fiatal házaspár látott fantáziát a kis házikóban, és nagyon szépen felújították, új életet leheltek bele. Ahogy mesélte a kis hölgy, 4 évvel ezelőtt nyitottak meg, de szinte a legrosszabb időpontban, hiszen beütött a covid-járvány és a lezárások. Az egyetemisták jó ideig otthon tanultak, az iskolaépület elnéptelenedett. Most viszont már egyre jobban ismerik őket, és sok törzsvendégük is lett. Én egyébként véletlenül találtam ide, a vonatról leszállva ha nem a város, hanem az egyetem felé indulunk el, akkor egy kis tábla már jelzi is a park szélén az irányt a Kútház Kávézó felé. A belső részben csak egy kis asztalka és a könyöklő fér el a kis alapterület miatt, viszont a kinti teraszrészen 3 iglu található, ahol kellemesen fűtött, nem fagyos körülmények között lehet kávézni a téli időszakban is. Kitűnő kávét kaptam, az eszpresszó 690 Ft-ba került + tej 60 Ft. Kötelező szervizdíj nincs. Kávé mellé süteményt, péksüteményt (croissant, kakukkfüves gombás danish 1490 Ft), szendvicset lehet enni. A fehércsokis matcha keksz jól passzolt a kávé mellé (590 Ft). A latte 1150 Ft volt. Akár borozni vagy fröccsözni is lehet, a mogyoródi Kamarás Pincészet pár bora közül lehet választani (La Femme rozé, Anima Irsai Olivér, Téboly Chardonnay), 690 Ft egy dl. Nagyon kedves hely, jó szívvel ajánlom!
2024. december 29., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jó pár év után tértünk vissza a Solier-ba. Évekkel ezelőtt magasan a legszínvonalasabb vendéglátó egysége volt Gödöllő városának, több mértékadó gasztro-kalauzban, Top100-as listában, legjobb éttermek/cukrászdák csoportjában szerepelt. Mostanra mintha ez a fény valamelyest megkopott volna.
Forgalmas főúton található, a távolsági buszmegálló közelében, szomszédjukban az UniCredit Bank fiókja. Ugyanakkor a népszerű decemberi adventi helyszínektől (főtéri vásár, Karácsonyház, jégpálya, Fénypark) egy kicsit kiesik. A földszinten működik a cukrászda és a kávézó, az emeleten az étterem. Az étterem jelenleg fúziós desszert étterem néven működik, ahol időnként tematikus borvacsorákat is tartanak, illetve havonta változó 6 fogásos desszert vacsorákat (19. 900 Ft + szervizdíj, italok nélkül) kínálnak, ezekre meghatározott időpontokra előre kell asztalt foglalni. Meglepő volt, hogy ottjártunkkor az emeleten lévő étteremrész nem is volt nyitva, a villanyok le voltak oltva, mi is csak az emeleten található mosdó miatt mentünk fel. Egyébként a földszinti részen is mi voltunk az egyedüli helyben fogyasztó vendégek, közben még egy vásárló érkezett némi süteményért elvitelre. Ez mindenképpen furcsa volt, hogy ennyire kihalt a hely, miközben aznap jártunk már több másik cukrászdában, vendéglőben, ahol sok-sok vendég volt. A cappuccino 850 Ft, egy átlagos, középszerű kávét kaptam, Mokambo márka, sokkal kisebb adag, mint másutt, és egyáltalán nem voltam elájulva tőle. A macaron darabja 550 Ft, málnásat választottam, az korrekt volt. A kávé mellé járt egy csokis keksz, valamint kis pohárka víz. A mákos és diós bejgli rúdja 4500 Ft (50 dkg), a meggyes-mákos és a narancsos-gesztenyés 4900 Ft, illetve érdekességként kapható náluk pisztáciás Dubai bejgli 6900 Ft, a most futó őrület hullámaira felülve. A sütemények továbbra is mutatósak, de nem volt olyan széles a kínálat, mint régebben. A szarvas marcipános Karácsony desszert nagyon kedves (1490 Ft), francia stílusú monocake mousse. A kiszolgálás érdektelen volt. Ehhez képest kötelező 12%-os szervizdíjat számoltak fel. Nekem egy kicsit csalódás volt így a Solier, 5 pontot semmiképpen nem érdemelnek tőlem, sajnálom.
Érdekes
2024. december 28., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Gróf Migazzi Kristóf Antal (eredeti neve: Christoph Anton von Migazzi) szobra a váci székesegyházzal szemben, a Konstantin tér Migazzi tér felé eső oldalán található, Szent István szobrával egy vonalban. Tridentben (ma Trento, Olaszország) született 1714-ben, egész életét az egyháznak szentelte, ahol magas rangot szerzett mint bécsi érsek, bíboros és váci püspök, innen a kötődés Váchoz.
1756-ban nevezték ki váci püspökké, ahol közel 30 éven át nagyon sokat tett az egyházmegye fejlesztéséért. A püspöki templom, a papnevelő intézet, az árvaház örökítették meg nevét, ezért Migazzit Vác újjáalkotójának tartották. A bécsi Stephansdomban helyezték végső nyugalomra 1803-ban.
2024. december 28., csoporttal járt itt 55 A Budapesttől északra fekvő, kb. 34000 lakosú Vácon többször jártam már. A fővárosból kényelmesen és gyorsan elérhető akár vonattal, akár autóval. Nagyon kedvelem a szép állapotban megmaradt barokk épületeket, a Duna-parti sétányt, a piacot, az egész kisváros hangulatát.
Gyalogszerrel kényelmesen bejárható, sok a látnivaló, az egész város hangulata barátságos, a történelmi múlt és a jelenkor optimális találkozása. A belváros magja a Március 15. tér, észak felé a régi határa a Bécsi kapu volt, amelyből mára csak az oldalsó falrészek romjai maradtak meg. A belvárosban több templom és múzeum található, valamint a piac és számos érdekes, szép épület. Bármely évaszkban jó itt sétálgatni, nézelődni. Megyünk még.
Érdekes
2024. december 28., csoporttal járt itt 45 Jelenleg az ittjartam. hu adatbázisban 39 db 1956-os emlékmű található, de nyilván van a valóságban több is, csak ott még nem jártunk vagy nem írtunk róla. A váci emlékmű a híres-hírhedt váci börtön fala mellett található. 2006. október 24-én avatták fel Seregi György különleges alkotását, a forradalom és szabadságharc 50.
évfordulójára. A mű egy hosszában kettéhasított fatörzsre emlékeztet, amely a gyökereivel erősen belekapaszkodik a a sziklás talapzatba. A fatörzsnek az ég felé imádkozó emberi alakja van, mintha a fa ágai lennének az ember ég felé emelt karjai. A fatörzsből a bal oldalon a megcsonkított ágból új hajtás, új élet, új remény növekszik, míg a másik oldalon lévő ág nem tud tovább növekedni, mivel azt egy hatalmas szög döfte át.
2024. december 28., csoporttal járt itt 55 Ugor szokta írni, hogy milyen fura, amikor nincsenek értékelések egy adott nevezetes helyről. Nos, a Fehérek temploma esetében én is csak ezt tudom megismételni, hiszen Vác egyik meghatározó látnivalójáról van szó, amely a város főterén található. Tehát ha valaki Vácott jár, akkor valóban kihagyhatatlan nevezetesség.
A "hivatalos" neve egyébként Győzelemről nevezett Szűz Mária-templom, ahogy neve is jelzi, Szűz Mária a védőszentje. 1699-ben kezdték építeni, amely több mint egy fél évszázadon keresztül tartott, hiszen csak 1755-ben avatták fel. Eredetileg a domonkos rendhez, az ún. "fehér barátokhoz" tartozott a templom, innen kapta a közismert elnevezését. Barokk és rokokó stílusjegyeket fedezhetünk fel a monumentális épület külső és belső megjelenésén. A templomot az 1990-es években felújították, ekkor találták meg a templomtorony alatt befalazott ajtó mögött a kriptát, ahol összesen kétszázhatvanöt díszes koporsóra bukkantak, amelyekben jó állapotban megmaradt, természetes módon mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványokat találtak. A múmiákat a Memento Mori kiállítás mutatja be a Tragor Ignác Múzeum keretében szintén a téren a bal oldalon lévő egyik épületben, annak pincéjében.
2024. december 28.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Kürtöskalács házikó a Piarista utcában már nincs meg. Helyette most Vácott 2 kürtöskalácsos "lelőhelyet" találtam. Az egyik a Főtéren, a Március 15. téren található, Kovács Kürtöskalács néven az adventi vásár egyik pavilonjában. Kürtöskalács mellett lángost is árusítanak.
Az árak megdöbbentően magasak, ugyanis 2500 Ft-ba került egy kürtöskalács, ez még Budapesten is horribilisnek számít. Úgy gondolom, Romániában, Erdélyben is szoktak árusítani, mivel oldalt RON-ban kiírt árakat is láttam. 28 RON az most aktuálisan 2300 Ft környékén van, szóval akkor helyben vagyunk, majdnem ugyanannyi, mint a magyar Ft-os ár. A másik kürtöskalácsos stand a Széchenyi utcában a Príma ABC előtt található a sarkon. Faszénen sült kürtöskalács készül itt helyben, melynek 1000 Ft az ára. Megjegyzem, Budapesten ennél is tudok olcsóbbat, aktuálisan 700 Ft-ért talán, 800 Ft-ért biztosan tudok több helyet is, méghozzá a belvárosban, illetve forgalmas helyszíneken. Itt egyébként egy kedves fiatal lány és fiatalember szolgálják ki a vendégeket.
Érdekes
2024. december 28.egyedül járt itt 45 Délről észak felé sétáltam a vár maradványaitól a belváros felé a Duna-parton az Ady Endre sétányon. Először a Korsós lány szobrára figyeltem fel, valamint a kereszteződésnél lévő érdekes köríves erkélyes lakóházra. Amikor a lány szoborról készítettem pár fotót, akkor figyeltem fel a mögötte álló Zenepavilonra.
Az öntöttvasból készült, kupolás pavilon 1932-ben készült és a püspöki kert támfalánál a Petróczi-utcai bástyán állították fel. Csakhamar kiderült, hogy ez nem volt túl jó ötlet, ugyanis statikai problémák merültek fel. 1934-ben került át a mostani, véglegesnek mondható helyére a Duna-korzóra. Kulturális rendezvények helyszínéül szolgál.