2019. július 27.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Bár általában próbálom az új helyeket felfedezni és kipróbálni, ha valami tetszett, bejött, oda visszatérek később is. Így tettem a Premier Kultcafé esetében is. Továbbra is a nyitáskor kitalált és szerintem jól bevált elv szerint dolgoznak, azaz a csapatukban fogyatékkal élőket is alkalmaznak, ami nemcsak emberbaráti szempontból szép kezdeményezés, de szerintem az elmúlt évek igazolták, hogy a modell valóban működik.
A beltér kellemes, barátságos, fiatalos, szerencsére nem változott semmi. Talán előnyére annyi, hogy az ételválaszték még bőségesebb lett, mint amit a nyitáskor kínáltak. A kávé is finom. Egy eszpresszó tejjel - vagy anélkül - most 460 Ft. Hagyományos, olasz pörkölésű Mantaro kávét főznek. A terasz és a macik is köszönik, jól vannak.
2019. július 27.egyedül járt itt 45 Újonnan nyitott kávézó, bár és bisztró a Királyi Pál utcában. Az utcaszinten a bárpulton kívül elég szűkösen 3 bárasztalt tudtak bepréselni, viszont érdemes lemenni a pincébe, egyrészt a dizájn nagyon jól néz ki a maga egyszerűségében, és van lenn sokkal több "rendes" asztal és szék, ráadásul itt tömeg sem volt, és a klíma is hűvös.
A kinti rekkenő hőséget figyelembe véve talán egy picit túl is tolták a srácok a hűtést. Minden nap kínálnak valamilyen vegetáriánus ebédmenüt, amelyet a séf aznap talál ki, nincs előre meghirdetve. Ottjártamkor grillezett patisszon kuszkusszal, friss balzsamecetes salátával. Extraként lehet rá kérni feltétet. Az étel frissen készül. Nagyon finom, nem hétköznapi fogás volt, nekem az ételek arányával volt gondom, a tök rengeteg, a körítés viszont túl kevés volt. A nagy méretű patisszon szeletek közepe kissé nyers maradt, nem sült át teljesen. A fűszerezés kitűnő. A Fentiman's gyömbérsör igencsak karakteres, de jól passzolt az étel mellé. Összesen 2000 Ft-ot fizettem. Az asztalokra csatos palackban tisztított víz van bekészítve. A dzsentri névhez híven itt egész nap lehet pezsgőzni, de többféle kézműves sör is kapható. Minőségi kávé. Biztatóan jó hely, de még nincs bejáratva. Személyre szabott, gondos és közvetlen szerviz.
2019. július 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A megjelenése alapján tradicionális ún. fősodratú cukrászda a XII. kerületben, a Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér között nagyjából félúton található. Leginkább arról nevezetesek, hogy ők készítették a 2013. évi ország tortát, a milotai mézes diótortát, amely véleményem szerint valóban jól sikerült, talán az egyik legjobban bejött ország torta az én ízlésem szerint.
A hagyományos, nagymamáink által is ismert süteményeken (pl. krémes, zserbó), tortákon kívül azért itt megvan a kreatív, kísérletező szellem is, ami számomra szimpatikus. Többféle lisztmentes tortát is készítenek. A kiszolgálás kedves, barátságos. Sok a környékbeli, évtizedek óta visszajáró törzsvendég. Az egyik kedvenc süteményem, a Rákóczi túrós is megújult formában készül itt, amikor megláttam a pultban, nem volt kérdéses, hogy őt fogom választani. A sütik többsége 620 Ft-ba kerül, ez is. Vizuális megjelenés, állag és frissesség hibátlan, azonban ízre nekem túlságosan édes, tömény volt. Helyben több asztalnál le lehet ülni, terasz nincs.
2019. július 27.egyedül járt itt 45 Azon emberek közé tartozom, akik nem tudnak délben vagy még korábban ebédelni, az én biológiai órám egy kicsit későbbre van beütemezve. Ennek következtében a Krúdy Gyula utcai Bisztróban eddig már háromszor késtem le az ebédet, ugyanis mire odaértem, már elfogyott.
Legutóbb megmentő alternatívaként a szomszédos Kis Fecske érkezett, akik szintén ott a környéken, a Mikszáth téren működnek kitelepülős terasszal, elég sok asztallal, és náluk az ebédidő egészen délután 4-ig tart. Számomra ez igazán szimpatikus és testhezálló. A Kis Fecske névválasztása nem véletlen, a Kálvin térnél található Fecske Presszó kistesójáról van szó, és az ebédmenü kínálat és ár a 2 helyen megegyezik. A hetente változó menüben 2 leves (295/495 Ft), 4 főétel (875 Ft) és 2 desszert (295 Ft) szerepel, levesből kis- és nagyadagot választva lehet összeállítani a fogásokat. Szerintem a környéken az egyik legjobb ár-érték arányú ebédet lehet itt kapni. Mátrai borzas csirkét ettem rizzsel, valamint meggyes piskótát. Szívesen adtak egy pohár vizet a melegre való tekintettel, csak úgy. A kiszolgálás és a konyha is igen gyors, a rengeteg vendég ellenére. A teraszon az árnyékos helyek gyorsan fogynak. Esténként kiülős bárként szintén népszerű a Kis Fecske. Laza, barátságos hely. A benti rész kicsi, sötét, de a vendégek úgyis kinn ülnek, szóval csak kellemes időben ajánlott.
2019. július 27.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Emlékeim szerint a Moha évekkel ezelőtt inkább kortárs kiállítótér és galéria volt, most viszont inkább a kávézó-bár vonal lett a jellemző, habár lehet, hogy fognak még kiállításoknak is helyet adni. A belső tér tágas, de elég félhomályos, üres hatású. A bútorok kopottasak, az egyik szék annyira kiült volt, hogy ki kellett cserélni egy kevéssé elnyűttre.
Ebédidőben kínálnak egyszerű menüt. A Bartók Béla úti járdán kitelepülős terasszal is rendelkeznek. A beltér nem légkondicionált. A kávé átlagos, jónak nem mondanám, hagyományos pörkölésű. Egy eszpresszó 440 Ft-ba kerül. A kávé mellé nem adtak vizet, de 2 zacskós kristálycukrot igen. A pultos hölgy a barátnőjével a teraszon beszélgetett, amilyen gyér volt a vendégforgalom, belefért az idejébe. Oscar Wilde jelmondatával, miszerint mindenből beéri a legjobbal, egyszerűen a MOHA nincs összhangban, mert ezt a helyet semmilyen szempontból nem tudom a legjobbak közé sorolni. Egyébként én bírom az ilyen, kicsit lepattant, rom-bár jellegű helyeket. Meg a környéket, a Bartók Béla utat is. A 2016-os előző beszámoló képeihez képest a hely sokkal kopárabb lett. A zongorát sem láttam.
2019. július 27.egyedül járt itt 55 Remekbe szabott kávézó a budai Vár lábánál, a Corvin téren közelmúltban felújított Budai Vigadó - Hagyományok Háza - feletti kis utcában. A meredek Szalag utca első háza után lépcső fut fel a várdomb felé, a lépcső közepén került kialakításra ez a hely, igen ötletesen, ugyanakkor a lépcsőből következően a megközelítés nem akadálymentesített.
A napernyővel árnyékolt teraszon szívesen pihennek meg a Várból lesétáló turisták, de a környékbeli lakók, dolgozók is már felfedezték a Bloom-ot. Én egy blogger ajánlása nyomán érkeztem. Az árak némiképpen talán magasabbak a budapesti átlagnál, de a környéken nem kirívó. Többféle házias jellegű torta kapható: sajttorta, csokitorta, én a morzsás fahéjas almatortát választottam (790 Ft minden tortaszelet). Valóban nagyon finom és friss volt. A kávé szintén minőségi. Lehet világos pörkölésű és hagyományos olaszos közül választani, ottjártamkor brazil, illetve kolumbiai kávé volt a darálóban. Eszpresszó tejjel 500 Ft. A benti rész modern, skandináv hangulatú, letisztult. Ételek terén lehet kapni granolát joghurttal, szendvicset, quiche-t, salátát. A mosdó ablakán érdemes kinézni, egy csinos belső kertre néz az ablak. Kedves, barátságos, amellett szakértő kiszolgálás a pultnál.
Az Oktogontól pár percnyi sétára található kockás abroszos kifőzde a pincében. Meredek lépcső vezet le a rusztikus, faburkolatú kisvendéglőbe, ahol naponta változó, igen kedvező árú ételkínálatot találunk. Alapvetően magyaros, jól ismert ételek, amelyek között egyaránt megtalálhatóak az ún. közönség-kedvencek, mint pl.
az aranygaluska vagy a milánói makaróni, de mindig van valamilyen idény zöldségétel (töltött tök, muszaka, csőben sült karfiol), valamint a vendégkör jelentős részét kitevő környékbeli munkásemberekre gondolva a magyaros húsos főételek is (hagymás máj, csirkepaprikás, kolbászos lecsó). Nagy tányér leves + főétel 1170 Ft-ba kerül. A köretek szabadon variálhatóak, lehet 2 féle kis adagot vagy salátát és köretet is kérni. Nagyon rugalmas és egyúttal szívélyesen kedves volt a kiszolgálás. Az asztalokra szénsavas és mentes palackozott víz ki van helyezve, a vendégek szabadon ihatnak belőle ingyenesen, akár több pohárral is. Kis befektetés, de szerintem bőségesen megtérül. Palóclevest és grillezett csirkemellet ettem vegyes salátával és rizzsel, a köretnél már én szóltam, hogy ne tegyenek többet, bőven elegendő lesz. Egyetlen probléma, hogy a szellőzés és a szagelszívás nincs jól megoldva, kifelé jövet éreztem magamon, a hajamon, ruhámon az ételszagot, ami elég kellemetlen tud lenni. Sokan elvitelre vásárolnak. Népszerű hely a környékbeliek körében, sok a visszajáró törzsvendég, így bizonyos ételek hamar elfogyhatnak, viszont mindig javasolnak olyan ételeket, amit lehet választani, így itt senki sem marad éhes.
2019. július 27.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Go-Free Bar budai egysége egy kis kioszk a Móricz Zsigmond körtéren, a buszok végállomásánál. Rendelés az utcáról, a kis ablaknál történik. Benti asztalok, leülési lehetőség nincs, a szomszédos gyorsétterem elé kihelyezett 2 bárasztalnál lehet talponállózni. Sós és érdes gofrikat, valamint palacsintát találunk az étlapon.
Nem volt túl pozitív előjel, hogy az egyszemélyes pultos-gofrisütő alkalmazott a kioszk ajtajában dohányzott. Palacsintát, mint elmondta már 2 napja nem lehet kapni, mert elfogyott az alapanyag és nem kapott újat. Nem tudom, felénk a palacsintatésztát mindig frissen készítjük, még télen sem rakjuk el több napra, nemhogy a legnagyobb nyári hőségben. A gofrit frissen sütik. A paleotésztás változat nem volt elérhető (az sem).
Korábbi kínai-japán étterem helyén nyitott keleti étterem a Jókai térnél. A névadó, papírból hajtogatott színes darumadarak adják a fő díszítőelemet, amelyekből több száz lóg a plafonról, valamint a mű-virágzó cseresznyefán is pihen több tucat. Ebédidőben elvileg 4 féle menüből lehet választani 1990 Ft-ért.
A gyakorlatban ottjártamkor ezek közül csak 3 volt elérhető, éppen a legizgalmasabbnak tűnő rák tempurás, gyozás menü nem volt kapható. Kizárásos alapon a vietnami menüt választottam, wokban sült zöldséges tészta csirkével, valamint tavaszi tekercs. A szakács kínai, a felszolgáló magyar. Az ételre nem kellett sokat várni. Fura módon egy tányérra tálalták az előétel tekercset és a tésztát is. A tekercs talán az egyik leggyengébb volt, amivel eddig találkoztam ebben a műfajban. Fűrészporos hatású töltelék, szinte kellemetlen, a felét meg sem ettem. A tészta is jellegtelen, cukkini karikák, hús csak nyomokban, nem érzékelhető a fűszerezés. Kötelező szervizdíj 5%, bankkártyával lehet fizetni. A hely hangulata steril, lélektelen. Tisztának tűnt első ránézésre, de a pálcikatartó porcelán ragacsos volt. Elvitelre is lehet rendelni, bár én innen biztosan nem fogok.
2019. július 27., kollégákkal járt itt 55 A Ferenciek terénél közelmúltban nyílt sarki fagyizóban a székesfehérvári Damniczki fagylaltjait árusítják, amelyet az ország egyik legjobb fagylaltjának tartok. Többször nyertes díjat a fagylalt kreációkkal, nem érdemtelenül. Mivel elég közel esik a munkahelyemhez, a nyitás óta már több alkalommal is megfordultam náluk.
Összesen közel 60 ízt készítenek, amelyek közül itt egyszerre 24-et árusítanak. Nagyon bejött a Dark Side, szomolyai cseresznye, pisztácia, passiógyümölcs, tripla csoki, vörösboros málna. Egy gombóc, vagyis kenés 350 Ft (vannak felárasak is), ami korrekt árnak tűnik, de az adag nagyon pici, kb. mint újabban Fragolánál. A kiszolgálás gépies, kedvetlen (ellentétben a Fehérváron tapasztaltakkal). Fagyin kívül kávét és smoothie-t is árusítanak. Helyben is le lehet ülni pár helyen, de inkább elviteles fagyizó.