Gyémánt 500
2024. december 7., csoporttal járt itt 45 A budai Duna-part egyik meghatározó épülete a Francia Intézet, amelynek földszintjén kapott helyet a jelenleg Le Troquet, azaz magyarul "Trófea" névre keresztelt bisztró. Emlékeim szerint az intézet mindig is rendelkezett valamilyen vendéglátó egységgel, de régebben más néven futottak, de az is kötődött Franciaországhoz, a francia kultúrához.
A terasz kifejezetten tágas, kellemes, csodás a panoráma a Dunára és a pesti oldal felé. A hely fiatalos, kicsit kuckós jellegű, párnázott ülőhelyekkel. A személyzet fiatal, leginkább magukkal és saját szórakoztatásukkal voltak elfoglalva, illetve mindenféle háttérmunkálatokkal, a vendégekkel azonban kevésbé. A személyzetből talán egy lány volt, aki magyarnak tűnt, legalábbis magyarul (is) beszélt, a többiek, a barista fiatalember, az ázsiai pincér hölgy azonban nem is beszélt magyarul. A francia nyelv azért Magyarországon nem éppen sokak által beszélt/ismert, de angolul is lehetett boldogulni. A bisztró közepén egy elég széles lépcső halad a felső szintre, amely a vendégek számára nem volt nyitott, s e lépcső eléggé leredukálja, lefoglalja a belső teret. A lépcső alatt egy játékgép kapott helyet, de nem volt bekapcsolva/beüzemelve. Az árak a budapesti árnál némiképpen magasabbak. Meleg ételeket nem láttam, a szendvicsek - mi más, mint bagett - viszont dúsak, jól néztek ki, jó minőségű alapanyagokkal (2790/3490 Ft). A Latte 1390 Ft-ba került, korrekt volt. Ami zavart végig a helyen, hogy olyan volt a miliője, mint egy zártkörű klubnak, szóval amolyan bennfentes helynek tűnik. Aki csak úgy véletlenül erre vetődik, azt is kiszolgálják, kap enni-inni, ha kér, de sosem fogják klubtagnak, idevalósinak tekinteni, sosem fog olyan szervízt kapni, mint a törzsközönség. Egyébiránt bizonyos szempontból a franciák kb. így viselkednek a hazájukban is a náluk élő külföldiekkel, pl. az ott élő magyarokkal (de nem a magyaron van a hangsúly most, ez csak példa). A mosdó a folyosón található, közös az intézet többi részével - könyvtár, nyelvtanfolyamok, francia klubok - , emiatt a tisztasága javítható. Összességében 4 pontra taksálom.
2024. december 7.egyedül járt itt 35 A Csepel Pláza bejárata mellett balkézről található a Lipóti Pékség sokadik egysége a földszinten. Nemcsak egy kiszolgálópult az egész, hanem van egy bárszékes kerek asztaluk, ahol lehet helyben kávézni, reggelizni. A pult szinte roskadásig tele volt édes és sós péksüteményekkel, szépen sorba rendezve, a hátsó polcokon néhány kenyér, azok köre azért már fogyóban volt.
Megörültem, amikor észrevettem, hogy a gyerekeim által kedvelt mini kókuszgolyókat is lehet náluk kapni, ezt a hűtőben találtam. Szóval tök lelkes voltam, a kiszolgáló hölgy kevésbé. Őt nem lehetett kizökkenteni a közönyből. Azért a kókuszgolyók jöttek velem, 1449 Ft-ért, szóval 1450 Ft-ért. Kártyával is lehet fizetni. Ha nem ilyen a fogadj Isten, talán vettem volna mást is, így viszont csak gyorsan távoztam, és a kávét máshol ittam inkább, barátságosabb közegben. A minibagettbe töltött szendvicsek is jól néztek ki (1399-1419 Ft), füstölt szűzpecsenyés - sajtos, tojáskrémes-csirkesonkás, paprikás szalámis töltelékkel.
2024. december 7.egyedül járt itt 45 A Csepeli Piacon járva, ha már ott voltam, persze a gasztronómiai helyeket is végig pásztáztam. A piac 2. épületének a végén található ez a büfé, ahol bár a hívószó pizza, a Mercato meg ugyebár piacot jelent olaszul, szóval egy olasz pizzériára gondolhat az ember, ami részben igaz is, de valójában ez a hely ennél sokkal többet nyújtott, és pozitív meglepetést okozott.
Egyébként pont a pizzaszeletek voltak számomra a kevésbé meggyőzőek és kevéssé vonzóak, mert leginkbb az albán pékségekben készülő, kissé felfújt hatású, ellenben nagy szeleteket idézték, legalábbis a tészta alapjuk. Mondjuk a feltétek itt sokkal gazdagabbak, a zöldséges pizza például határozottan jól mutatott a pultban. Az árak nagyon kedvezőek, az egész pizza ára 1990-2290 Ft között alakul! Először csak egy fahéjas palacsintát ettem, ami szinte nevetséges 290 Ft-ba került, és egy óriáspalacsintát kaptam feltekerve, opcionális porcukorral (nem kértem), de közben kedvet kaptam, hogy otthonra is innen vigyek ebédet. Így jött velem 2 tál is, egy grillezett csirkemelles-mozzarellás, a másik pedig grill tarjás, hozzá csónakburgonya, friss vegyes saláta, mindössze 1990 Ft/ tál áron. A fotókon látható, a húsok, a burgonya frissen sült, a zöldségek frissek, ropogósak, korrekt adag, kiadós ebéd. Egyébként kínálnak még többféle jó kinézetű süteményt is, áfonyás muffint, rétest, almás pitét, karamellás sajttortát, meggyes morzsás pitét (490-690 Ft/ szeletáron). Sőt, Demeter csokoládékat, bonbonokat is tartanak, sajnos a sláger Dubai csokoládét nem. Amíg az étel készült, a piacon még vásároltam ezt-azt. Összességében, ha Csepelen a piacon jártok, jó szívvel ajánlom ezt az étkezőhelyet, bár inkább elvitelre, mert helyben csak a pult mellett lehet talponállózni, nomád körülmények között, papírtálcán, műanyag dobozból.
2024. december 7.egyedül járt itt 45 A Csepeli Piac két épületrészből áll, ezek között van egy nyitott átjáró, egy belső udvar féle. Szaloncukor beszerzés miatt jártam a piacon (pontosabban 1 hét eltéréssel kétszer is), de ha már ott voltam, persze megnéztem, mi más kapható még, milyen üzletek vannak itt.
A Kürtöskalács Retró Büfében, ahogy neve is mutatja, kapható Kürtöskalács is, de én más finomságot vásároltam náluk. A kiszolgáló középkorú pultos hölgy kedvesen elmondta, hogy a sütemények jó részét ők sütik, családi vállalkozásként működnek, de a mézes puszedliket egy másik kistermelő család készíti. 50 dkg-os vegyes töltött mézes puszedlit vásároltam (1650 Ft), amely annyira ízlett a családnak, hogy el is fogyott gyorsan, így a következő héten egy újabb adagot vásároltam. ezen kívül az én egyik kedvencemet, a csokis-diós sütiből vette 6 db-ot, amit dekára kimérve árusítanak (1520 Ft), ebből azért ettem már jobbat is. Talán a probléma gyökere az lehet, hogy a csokoládé nem prémium kategóriás, hanem inkább a Katica tortabevonó színvonala és minősége. Egyébként tényleg sokféle édes és sós sütijük van, olyan retró fajták is, amiket gyerekkoromban a nagymamámnál, illetve az ő falujukban a lakodalomban ettünk.
2024. december 7.egyedül járt itt 45 Tipikus kávézó a Csepel Plázán belül, egy versenytársa van még itt a bevásárlóközponton belül (Frei), de úgy tűnik, jól megférnek. Bár ez a pláza még szombaton napközben is elég kihaltnak tűnik a belvárosi társaihoz képest, itt csak lézengtek, ahogy a kávézóban is.
Csak két asztalnál ült 1-1 ember, de ezek egyike az ifjú pultos hölgy ismerőse vagy barátja volt, ők beszélgettek csendesen. A kávé a fő profil, a névadó klasszikus középkategóriás olasz pörkölésű kávét főzik. Az eszpresszó 690 Ft, a tej nem feláras, ingyen jár hozzá, ha kérsz. Ételeket nem láttam, viszont némi alkoholos italt is tartanak, rövideket, koktél alapanyagokat. A lány kedves volt, a hely tiszta. Nem nagy tűz, de mivel semmi negatívumot nem tapasztaltam, de kiemelkedőt sem, 4 pontot éppen megér.
2024. december 6.barátokkal járt itt 45 Óbuda külső részén, a temetőn túl, a forgalmas Bécsi úton található kifőzde a kertészet szomszédságában. Elég korán nyitnak, talán már délelőtt 10 órakor, s ilyenkor már lehet is kapni meleg ételeket. Akik nagyon korán, hajnalban kezdik a munkát, s ráadásul kemény fizikai munkát, azok bizony ilyenkorra már megéheznek, és szívesebben esznek valami meleg, tartalmas ételt, mint egy szendvicset vagy egy péksüteményt.
Így mesélte a tűzrőlpattant kiszolgáló hölgy, aki a családi vállalkozásként működtetett étkezde mindenese. A bejárat előtt van egy kis terasz, pontosabban terasznak nevezni enyhe túlzás, az igazsághoz közelebb áll, ha úgy írom, vannak padok, ahová le lehet ülni. Ez egyúttal a dohányzó szakasz törzshelye is. Az ételeket elvitelre vásároltuk, de egyébként lehet helyben is enni. Kacsacomb párolt lilakáposztával, sós burgonyával (3490 Ft); Cordon Bleu burgonyával, temesvári sertéstokány rizzsel. A 2 fogásos napi menü 2690 Ft. Az árak barátságosak, az adagok kiadósak. Közkedvelt magyaros ételeket kínálnak, minden nap van napi menü, de az egyéb fogások ára is kedvező. A kávé felejtős, a presszókávé 500 Ft.
2024. december 6., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Miután az elmúlt hetekben nagyjából végig teszteltük az Allee Bevásárlóközpont gasztronómiai helyeit, számomra a kávézó és cukrászda kategóriában az Amber lett a díjnyertes, minden szempontot összevetve: sütemények kínálata és íze, kávé minősége, kiszolgálók kedvessége, ülőhelyek száma és elhelyezkedése, ár-érték arány.
Egy zseniális francia citromtortát ettem, ami igazán finom volt. A pultban felsorakozó modern újhullámos sütik közül nem volt könnyű a választás, nagyjából kb. bármelyiket szívesen megkódoltam volna. Ára: 990 Ft, bizony, sikerült a bűvös 1000 Ft alatt maradni, s ráadásul kötelező szervizdíj sincs.
2024. december 6.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nagyon praktikus és egyben emlékidéző oldal az ittjartam. hu, ugyanis innen tudtam meg, hogy 2018-ban már jártam és vásároltam náluk, valamint azt is, hogy a korábbi Mátyás utcai pincehelyiségből költöztek át a Ráday utcába, a Bakáts téri templom közelébe. Csinos, vintage hangulatú a kis alapterületű beltér.
Családi vállalkozásként működnek immár 3 évtizede, két generáció. A pultban csokoládé bonbonok sorakoznak, ezen kívül még néhány bort lehet kapni kizárólag az egri illetőségű Torma Pincészettől. Ez úgy jöhetett, hogy ezeket a prémium kategóriás bonbonokat leginkább különleges alkalmakra, ajándékba, ünnepléshez vásárolják, s hasonlóképpen, sokan bort is hasonló alkalmakra vásárolnak. Aki ide betér a háziasszony vagy a gyerekek számára csokiért, az a férfiak számára egyúttal egy helyen bort is tud venni. Ezúttal 2 db bonbont kóstoltam, amelyeket itt nem lemérik, hanem fix darabáron kínálják. 510 Ft - csak egy harapás, egy ízbomba és már el is tűnt a szádban. Banán és homoktövis, spontán ötlet volt. A kiszolgálás készséges, udvarias. Egy kicsit számomra élettelen, steril a hely, mintha egy múzeumban lettem volna.
2024. december 6.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A csepeli Mekiben korábban többször jártunk már, kedvező, központi elhelyezkedésének tudható be, hogy szinte belebotlik az ember. Csepel központjában, a piac és a pláza között kb. félúton, a főútvonal mellett található. Saját parkoló, kinti játszótér, autós McDrive kiszolgálás fogadja az érkezőket kint, bent pedig a most már általánossá vált tabletes önkiszolgáló rendelő falak.
Én meg persze gyorsan elővettem a telefont, már nyitottam is az applikációt, az ajánlatokat keresve. Dupla sajtburger menüben, kis hasábburgonyával, kis üdítővel (Zero Cola), plusz ketchup (220 Ft), és egy forró almás pite desszertként 50%-os kedvezménnyel. Így 540 Ft helyett 270 Ft-ért kaptam, amúgy ez a pite szerintem megéri a teljes árat is, úgy sem drága, ellenben a szószokat túlzásnak érzem, és többször felemlegettem már, hogy az USÁ-ban és több nyugat-európai országban a szószokért nem kellett külön pluszban fizetni, a ketchup, majonéz, mustár jár hozzá ingyen. Mindegy, összességében a 2000 Ft-os árat nem éltem meg túlzónak. A minőség, a kinézet, az íz, a szokásos egyen-Meki-ízvilágot hozta, nem volt ebben semmi meglepetés. Mivel kevés vendég volt, a kiszolgálás gyors, flott, sorszám alapján meg is kaptam a rendelésemet.
2024. december 6., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az egyik legnépszerűbb, több éve működő kézműves pizzéria, akik kezdetek óta és jelenleg is az ún. fapados, minimalista vonalat képviselik, azonban ez a pizzák minőségén, íz-élményén mit sem ront.
Az első helyszínük az Erkel utca volt a Fővám téri Vásárcsarnok mögötti kis utcában, aztán átköltöztek a szomszédos Lónyay utcába, viszont most már ismét az Erkel utcában vannak, de szerintem nem a régi, eredeti helyen, hanem egy nagyobb építményben. A berendezés végletesen puritán, a falak sincsenek lefestve, a székek az asztaloknál pedig konkrétan általános iskolai székek, a legkényelmetlenebb fajtából. Ez láthatóan a vendégeket cseppet sem zavarja, folyamatosan jönnek az újabb látogatók, ki elvitelre, ki helyben fogyasztásra. A pultnál kell rendelni és fizetni, majd kapsz egy csipogót, és várod a pizzát. A pult mögött vagy 4-5 fiatalember serénykedett, mindenkinek megvan a maga dolga, olajozottan, de lazán, felszabadultan dolgoznak. Az alap Basic pizzák ára 2300 Ft, ami úgy tevődik össze, hogy 2000 Ft a pizza + 300 Ft kötelező szervizdíj. Én ezek közül választottam a többek által is preferált Capri névre kereszteltet, amely valójában a sonkás-gombás pizza paradicsomos alapon. Evőeszköz, tányér, pohár nincs, a kb. 32 cm-es átmérőjű, kerek nápolyi pizzát forrón, frissen kapod a fatüzelésű kemencéből egy kartonlapra. A kartonlap sarkán találod a sorszámodat. Az alapanyagok jó minőségűek, a pizzatészta könnyű, levegős, eteti magát. A gomba nem konzerv, hanem friss, szeletelt. Nincs lespórolva a feltét a pizzákról, bár az eloszlatása a felületen heterogén. A rendelést követően kb. 10 perc volt a várakozási idő, szóval elég pörgős hely. A földszinten van kb. 6 asztal, 2-4 személyesek, továbbá a galérián egy nagy közös hosszú asztal, itt talán 20-an is elférnek egyszerre.