2019. május 11.gyerekekkel járt itt 55 Nógrádi kirándulásunk egyik megállóhelye volt Szécsény, amiről előzetesen nem sokat tudtunk, nem ismertük a települést, a kastély miatt kerestük fel. A csendes kisváros szépen kialakított főterén a Ferences Kolostor szomszédságában találjuk a Forgách Kastélyt, amely a Kubinyi Ferenc Múzeumnak ad helyet.
A barokk kastély többek között megemlékezik előző nemes család tulajdonosairól, valamint II. Rákóczi Ferencről, akit az 1705. évi országgyűlésen a magyar rendek itt, Szécsényben választottak meg fejedelemmé. Nagyon szép a romantikus várkert a mesterséges tóval és tanösvénnyel, amely a kastélyt körbeveszi. A múzeumban régészeti és történeti anyag található. A múzeum állandó kiállításán régészeti gyűjtemény (Nógrád megyei leletek a neolitikumból, réz- és vaskorból), a Nógrád megyei várakat, várromokat bemutató kiállítás, 19. századi berendezett kastélyszobák, vadászati gyűjtemény, illetve a már említett Rákóczi-gyűjtemény látható. A családi jegy 3000 Ft-ba került.
2019. május 10., kollégákkal járt itt 45 A címet én is loptam valaki mástól, aki így értékelte az Alapozót, és alapvetően én is egyet tudok vele érteni. Korábban a Hordó nevű (és formájú) italozó kimérés működött itt a Móricz Zsigmond körtéri, felújított gombában, aztán ők bezártak, egy ideig nem volt semmi, és a helyén alakították ki az Alapozót.
Fiatalos, pasztell színvilágú háttámlás padok (fehér, türkiz, almazöld), festett raklap asztalok. Mivel a gomba "kalapja" alatt húzódnak az ülőhelyek, így akár esős, szeles időben is be lehet ide ülni, mégsem ázunk szét. Rendelésfelvétel és fizetés a pultnál, önkiszolgáló rendszerben, nincs az asztaloknál felszolgálás. Napközben inkább lazulós-beszélgetős hely, kávé, forró csoki, nyáron csavaros fagyi is szokott lenni, aztán estére alakul át inkább iszogatós hellyé. Csúcsidőben este 11-ig vannak nyitva, nekem nem teljesen átlátható még a nyitva tartási idő, talán a forgalomtól is függ. A kiszolgálás nagyon kedves.
2019. május 10.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Teljesen átlagos, plázás kínai önkiszolgáló gyorsétkezde, annyi eltéréssel, hogy van egy elég mutatós logójuk, az átlagosnál kreatívabb nevük, tehát a dizájn, a külső megjelenés igényesebb azoknál a retró kifőzde jellegű helyeknél, a többség ilyen, ahol erre semmi figyelmet nem fordítanak.
Viszont ha bepillantunk az üveg mögötti hosszú pultba, ahol az ételek sorakoznak, akkor ugyanolyan küllemű, változatosságú és ízvilágú ételeket találunk, mint bárhol másutt. A napokban olvastam egy cikket a X. kerületi Kínai Negyedről, és abban az egyik kínai interjúalany világosan leírta, hogy ezeket a magyarországi kínai édes-szójás-generálszószos ételeket csak itt nálunk, a magyar vevők igénye szerint alakították ki és évek óta ugyanezeket készítik, míg sem a kínaiak nem főznek maguknak és nem esznek ilyeneket, illetve a más országbéli - Anglia, USA, Franciaország, stb. - kínai éttermekben sem készítenek ilyesfajta fura, egyáltalán nem autentikus ételeket. Az árak a kínai gyorsakhoz képest magasabbak, a főételek 990 Ft-ba kerülnek + köret. A szezámmagos csirkefalatok nem voltak sem jobbak, sem rosszabbak, amit máshol is ehetünk. Helyben és elvitelre is lehet kérni az ételt, a szabad asztal találás viszont nem könnyű, ezen túlmenően a tiszta meg végképp ritkaság. Ez mondjuk nem a pandások hibája, hanem az Árkád takarítóbrigádjának a sara. A kiszolgálás egykedvű. A tányér és az evőeszköz műanyag, éljen a környezetvédelem. . .
2019. május 7., kollégákkal járt itt 45 Viszonylag új görög falatozó a Kálvin téren. Nekem tetszik a névválasztás, egyrészt van benne utalás a tipikus ételre, de a görögökre is. Egyszerű beltér, összesen 6 asztal, pozitívum, hogy egyik sem bárszékes. A rendelésfelvétel és a fizetés a pultnál történik, lehet bankkártyával is, majd sorszám mutatja, ha elkészül az ételünk, amelyet a konyhaablaknál lehet átvenni.
Részben egyezik a kínálat a megszokott görög büfékével: gírosz pitában vagy tálon, görög saláta, de emellett van 2 féle burger, fish&chips, pulled pork azaz tépett malac-husi pitában vagy tálként, valamint grill sajt. Egy internetes ajánlóban azt olvastam róluk a közelmúltban, hogy itt 1000 Ft alatt meg lehet ebédelni, nos ez azért ebben a formában nem igaz, de van olyan étel, amelynek ára 3 számjegyű: a kis burger, a gírosz pita és a grillezett sajtfalatok pitában 850-990 Ft között alakul, de ezt azért nem titulálnám egy ebédnek. Közelebb áll az igazsághoz, hogy 2000 Ft alatt lehet megebédelni, ugyanis a tálak árai 1500 Ft körül alakulnak, de ebben még nincs ital. A gírosz tál nagyon jól néz ki, de a többi étel a többiek asztalán is megnyerő: tálalás kartonpapír tálcán, ami nem ázott el az étkezés végéig, a hús jól átsült, fűszeres, ropogós, rajta némi lilahagyma karika, a kerek sült krumpli is kifejezetten jól sikerült, meleg, ropogós, nem mirelit, a tzatziki kis műanyag tálkában, átlagosnak mondanám, a görög saláta egy nagyobb műanyag pohárban, kígyóuborka, paradicsom, fekete olívabogyó (ez utóbbiból elég kevés volt benne, legtöbb az uborka). Középen pirított házi pita csíkokra szelve. Műanyag evőeszközök vannak kirakva. Egy ilyen tállal jól lehet lakni szerintem, de azért nem pukkadásig. A hús és a tzatziki mennyisége lehetne szerintem arányaiban több, míg a krumpli kevesebb. Természetesen lehet kérni elvitelre is. A beltér egyszerű, némi görögös motívum van, pl. a betűknél a feliratokon, de nem domináns. Mosdót nem láttam.
2019. május 5.egyedül járt itt 45 A Málna Kávéházban jártam már egyszer korábban, amikor megnyitottak, de valahogy az értékelés és dokumentálás elmaradt. Különös fintora a sorsnak, hogy azóta egy szintén MÁLNA névre hallgató francia prémium cukrászda is megnyitott, egészen közel hozzájuk, de én bizton állíthatom, hogy ez a kávézó a Bokor utcában előbb volt Málna, hiszen a cukrászda helyén akkor még a Zazzi volt (ami bár bezárt ugyan azóta sajnos, de sosem felejtjük el jó páran.
. . )
Családi vállalkozásnak tűnik, anya és lánya a pultban, van olasz kézműves fagyi (250 Ft/gombóc), helyben készült manufakturális sütemények és bonbonok, kávé, tea, napi ebédmenü (790-1490 Ft), kézműves sörök Békésszentandrásról, Madarasi pálinkák, a ház borait a Badacsonyi Vulkán Pince adja, valamint a Balaton-felvidéki Fischer családi pincészet. Ételek terén tojásételek, hideg- és melegszendvicsek, virsli. A kávét a Bagira pörkölőből rendelik, 100% Arabica, prémium minőség, az egyik hazai csúcskávé szerintem. Egy eszpresszó 350 Ft. A bonbonok közül az éppen elérhetőeket - pl. gesztenye, zserbó, málnás - végigkóstoltam (90-100 Ft/db), annyira egyiktől sem voltam elájulva. Mentes sütiket is készítenek, szeletárak 500 Ft környékén. A beltér nagyon pici, már 2-3 vendégtől is zsúfoltság érzetét kelti, viszont van egy kis kiülős teraszuk. Nagyon kedves kiszolgálás, sok törzsvendég.
2019. május 5.egyedül járt itt 55 Irtó jó hangulatú kávézó hosszú nyitva tartással a Zsigmond térnél. A kávé normális, ahogyan ők megfogalmazták, különleges, a debreceni illetőségű Black Sheep mikro-pörkölőből. Specialty, prémium kategóriás alapanyag kávé, de mégis olaszos, gyümölcsös, egyáltalán nem keserű vagy savanykás.
A cappuccino 470 Ft-ba kerül, az eszpresszó 390 Ft. Csak a kitűnő kávé miatt is érdemes ide betérni, de van itt néhány egyéb finomság is: rotterdami csokoládétorta, szilvás pite, sajttorta (500 Ft körüli szeletárak), norvég füstölt lazacos szendvics, saláták, tojásételek, melyek tálalása igazán mókás: kiflibárány megnézi magát a tükörtojásban. Kicsit underground, alternatív hely, laza, fiatalos, barátságos. Nekem bejött. Simán el tudnám képzelni törzshelynek, ha a közelben laknék.
2019. május 5.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Király utcában lévő ál-japán gyorsétterem kistesója az Árkádban található, a nagy központi ételsziget tagjaként, a főfolyosón kialakított szigeten. Ramen levesek, rizses és tésztás egytálételek, batyuk (dim sum), bundázott ételek (tempura), tavaszi tekercs, valamint számtalan sushi menü szerepel az étlapon.
A sushi tűnik a slágerterméknek, ez rendesen le is volt pusztítva ottjártamkor. A magyarul elég gyengén botladozó kínai hölgy nem igazán értette a kérdéseket, én nem a válaszait nem, de nagyjából azt hoztuk össze, hogy most a sushit inkább ne erőltessük (a pultnak azon része teljesen üres volt). A kioszk belső részében két fiatalember szakácskodott. Az elvileg frissensült tavaszi tekercs, sült rák és momo batyu már előre el volt készítve nagyobb mennyiségben, és ezek kihűlve (újramelegítve? ) egyáltalán nem tudták hozni azt az élvezeti értéket, ami ezen az áron elvárható lenne. Szerintem egyáltalán nem olcsó hely. Példaképpen 5 db dim sum batyu többféle töltelékkel 1090 Ft, a 4-5 db-os sushu menük bőven 2000 Ft felett, miközben a minőség gyenge, házgyári, kínai fast food-os, másutt ezen a szinten pár száz forintért teleeheti magát az ember. Saját ülőhelyek nincsenek, a nagy közösben lehet asztalt vadászni, ami nem könnyű feladat. Teljesen egyetértek az előző értékelővel, itt a mennyiség, azaz a több étkezde mgnyitása egyértelműen a minőség rovására ment, nekem a Király utcai ramenezőjük a nyitást követően még bejött. Ez itt az Árkádban viszont nagyon nem.
2019. május 5.egyedül járt itt 55 Ez egy új felfedezésem, Óbudán a Kolosy tér közelében. Sosem hallottam és olvastam róla, és fogalmam sincs, hogy mi lehet az a "PLÉZ", de legközelebb majd megkérdezem. Szóval azzal kezdeném, hogy beraktam a kedvencek közé ez szerintem elég jól jellemzi a véleményemet.
Mindenféle egészséges ételt-italt készítenek, nagyon guszta, ízléses minden a hűtőpultban, barátságos az egész hangulat. A beltér modern, vidám, világos, de nem laboratóriumszerű, és van egy kis kiülős teraszuk is. Az árak a hasonszőrű bio-vegán-mentes vonalon utazó bisztrókhoz képest lényegesen kedvezőbbek a tapasztalataim szerint. Izgalmas gyümölcs-és zöldségitalok elvihető palackban (350-690 Ft), mentás narancsot próbáltam, isteni finom volt! Vannak gyümölcsös zabkása kelyhek (520 Ft), illetve gyümölcs-joghurt-granola poharak, szendvicsek sokféle zöldséggel, csirkesalátával (690 Ft), az avokádós-csicseriborsós szendvics igazán nem hétköznapi. A saláták szintén izgalmasak, az epres-spenótos-füstölt sajtos egészen megkapó. Vannak komplett menüt kínáló boxok is: teljes kiőrlésű pékáru vagy pita, vegyes saláta, sajt, tojás, gomba, tofu, tortilla. Én nem élek mentes életet a magam részéről, de az itt kapható ételek nagyon tetszettek, és meglepően finomak voltak. Bár alapvetően minden ételük azonnal elvihető, csomagolt, de helyben is lehet bármit enni. A pisztáciás-fehércsokis-magos szelet is finom, prémium kategóriás volt (390 Ft). Nagyon kedves, mosolygós kiszolgálás.
2019. május 5.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajkáról hazafelé tartva eldöntöttük, hogy Fehérváron állunk meg ebédelni. Mivel nem akartunk a belvárosba bekeveredni és időt veszíteni a parkolóhely kereséssel, ezért esett választásunk a Kertész Csárdára, amely éppen az utunk mellett volt található, a város szélén. Emlékeztem rá, hogy elég sok pozitív értékelést kapott az ittjartam.
hu-n is, magam részéről korábban még nem jártam itt. Gyerekkoromban, amikor magam is Fehérváron éltem, szerintem még nem nyitottak meg. A szép napsütéses időben a vendégek többsége a teraszon étkezett, mi inkább a benti zárt részt választottuk. A földszinten található étterem feletti emeleti részen panzió működik. A belső különterem szépen fel volt díszítve egy közelgő lakodalomra, úgy tűnik, ez az egyik fő profilja az étteremnek. Az étlap meglehetősen hosszú, van többféle gyerekmenü, vadételek, egyebekben klasszikus fősodratú magyaros és nemzetközi ételeket kínálnak, extrák nélkül. A normál étlapon túl még időszakos séf ajánlatot is kínáltak. Ebédmenü nincs. Feketehegyi betyárlevest (kb. palócleveshez hasonlatos) - kis adag 770 Ft, a gyerekek rántott sajtot, illetve rántott csirkemellet kértek hercegnő burgonyával (1500 Ft / gyerekmenü), rántott pontypatkót vajas petrezselymes burgonyával (2500 Ft), valamint vadas fánkot választottunk vaddisznó forgáccsal (3400 Ft). Egy adag tartármártás 380 Ft-ért elég extrémnek tűnt, a rántott sajt mellé nem járt alapból. Az ételárakat olcsónak nem mondanám, szerintem Fehérváron belül a drágábbak közé tartozik, de ennek ellenére népszerű. Az ételeket gyorsan megkaptuk, addig a gyerekek a kis gyerek játszósarokban ütötték el az időt, bár inkább a kisebb bölcsis-ovis korosztálynak lehet megfelelő. A felszolgáló (Dávid) végtelenül udvarias, kötelességtudó volt, még ha betanult formulákkal is élt, nekem jólesett a vendégekkel való efféle kommunikáció és bánásmód. A konyha korrekt, de semmiképpen nem kiugró, így az ár-érték arányt én egy kissé túlpozicionáltnak tartom. Az adagok elég kicsik. Pozitívum, hogy lehetett kancsóval is kérni a limonádét (1 l = 1300 Ft), többféle ízesítéssel. Bankkártyával lehet fizetni.
A Csingervölgyből Ajka belvárosa felé vezető út mellett található étterem és pizzéria, amely az általunk kipróbált éttermek közül a legjobbnak bizonyult a városban. Ebédmenü nincs, de az étlap árai is abszolút barátságosak. Az egész oldalnyi pizza-változatokat 2 méretben kínálják, 26 cm-es és 32 cm-es átmérővel, hagyományos, kerek pizza, ami helyben készül a pizzakemencében.
Talán annyi észrevételem lenne, hogy a szélén kb. 1 cm-nyi csíkra nemigen került feltét. A gyerekek azonnal a pizzára szavaztak, nem volt probléma az extra kívánságokkal sem, pluszban kértek rá kukoricát, a lányom viszont paprikát nem kért (a plusz feltétért nem kellett pluszban fizetni). A pizzasütő szakács nagyon kedves volt a gyerekekkel, megmutatta, elmesélte nekik, hogyan készül a pizza. A normál étlapról bakonyi szeletet ettünk galuskával (1390 + 400 Ft a köret), illetve mátrai borzaskát steak burgonyával (1290 + 400 Ft köret). A pizzákból a kisebbik méretet kértük, de így is megmaradt kb. a fele, amelyet becsomagoltattunk és este is teljesen ehető, finom maradt. (1050 - 1100 Ft volt a pizza darabja). Az elviteles pizza dobozért 50 Ft-ot számoltak fel. Nem kiemelkedő konyhaművészet, de minden bőséges, finom, kellemes volt és főként igen kedvező az ár-érték arány. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyával lehet fizetni. Az étterem előtt saját parkoló van, illetve van egy kis fedett terasz is. Elvitelre is lehet vásárolni, sőt a városban házhoz szállítást is vállalnak. A pincérhölgy nem volt kedves, talán már lefáradt az ebédidő végére.