Gyémánt 500
2019. január 7.gyerekekkel járt itt 55 Régóta szerepelt a terveim között ez a múzeum, de örülök neki, hogy nem egyedül mentem, hanem a gyerekekkel, együtt az egész család, mert így sokkal érdekesebb volt. Helyszín a 16. kerület, Árpádföld, egy egykori vadászkastély nagyon szépen felújítva, nyugis környék, jó messzire mindentől. A kertes épület mellett parkolót alakítottak ki.
A kertben már láttuk a hatalmas Mozart golyókat, hintót, angyalokat és Karácsonyról maradt dekorációkat. Jegyet lehet elővételben és a helyszínen is venni, mi a 2 órás praliné programon vettünk részt, amelynek ára 2990 Ft, gyerekeknek 2790 Ft. A múzeum kizárólag előzetes bejelentkezéssel fix időpontra és végig vezetéssel látogatható. A múzeumot a Rákóczi Delikát Kft. üzemelteti, akik pálinkakészítéssel foglalkoznak és az eredeti konyakmeggy licence náluk van. A múzeumlátogatás során sorra kaptuk a kóstolót a csokis finomságokból. Csoki szökőkútnál csokifolyamba mártottunk marcipángolyót, ettünk 60%-os étcsokit, tengeri sós csoki csipszet, kandírozott narancshéjat csoki burkolattal, narancsos pasztillát, forró csokit, gyömbéres fűszeres bonbont, jégcsokoládét. Megismerkedtünk a hazai csokoládékészítés történetével és főbb személyiségeivel. A múzeumban bonbonos dobozokat is gyűjtenek, rengeteget láttunk a polcokon, ezeket akár meg is lehet fogni, vagy fotókat készíteni. Jártunk lenn a 3 helyiséges pincében is, ahol pálinka kóstolókat és különleges rendezvényeket tartanak, itt lehetett kóstolni 3 féle Rákóczi pálinkát és konyakmeggyet. A filmvetítés egy igazán retró film volt a témával kapcsolatosan, az 1983-as Fürkész történetei a csokoládéról. Volt benne még gyárlátogatás is. Nekünk a gyerekkorunkat hozta vissza ez a kis film. Mindenki készíthetett egy csokis tarte-ot saját ízesítéssel, amelyet ledermesztettek, és a film végén mindenki hazavihette. A látogatás végén a múzeum boltjában még számtalan csokoládét és egyéb édességet vásárolhattunk, de egyébként a shoppingolást nem erőltette a személyzet. Kizárólag készpénzzel lehet fizetni a múzeumban, bankkártyával nem. A mellékhelyiséget ne hagyja ki, aki ott jár, egyszerűen pazar, barokk pompával berendezett. Végig lehetett fotózni a múzeumban mindenütt.
2019. január 6.egyedül járt itt 55 A VIII. kerületben, a Corvin Plaza közelében, egy új építésű ház földszintjén található újdonsült kávézó és bár. A kávézón belül található a szintén az épületben helyet kapó Corvinext apartmanház/hostel recepciója is, ahol leginkább külföldi egyetemisták szállnak meg.
A belső tér tágas, elég sok asztal van, nagyobb társaságokat is tudnak fogadni, ingyenes wifi van, jól működik. Makulátlan tisztaság mindenütt. Mindenből a minőségre törekszenek, kézműves sörök széles palettája a Monyó Sörfőzdétől, kézműves péksütemények (csokoládés croissant 400 Ft), kitűnő kávé. Ételfronton wrap, saláta, szendvicsek, házi sütemények, itt a trendeket követik ők is: brownie, répatorta. Egy eszpresszó tejjel 420 Ft-ba került. Minden nap nyitva tartanak reggel 8-tól este 9-ig. A hátsó helyiség a hostel reggeliztető termeként funkcionál, érdekesség, hogy pincér robotokat is fognak alkalmazni, egyelőre beüzemelés alatt vannak. Itt reggelente svédasztalos reggelit kínálnak 8-10. 30 között. Állatbarát hely. Kedves, fiatal személyzet.
2019. január 6.egyedül járt itt 35 A Pingvinben először több mint 20 évvel ezelőtt jártam, mivel a közeli TIT Stúdióba jártunk heti rendszerességgel egy gyűjtőklubba. A klubéletet - ha csak tehettük és belefért az időnkbe - rendszeresen a Pingvinben folytattuk, amely akkoriban egy kommersz, füstös kocsma volt, de diáktól a nyugdíjasig minden korosztály megfordult itt.
Legutóbb szintén a TIT-be mentem, ezúttal az éves ásványbörzére, s mivel tudtam, hogy ott nem lesz büfé, ezért a Pingvin mutatkozott alkalmas helynek egy kávé felhörpintésére. Belépve azonnal jelentős változásokat tapasztaltam, szinte rá sem lehetett ismerni a régi krimóra. De ettől még maradt benne továbbra is valami retró érzés. Az étlapot átolvasva kedvem támadt valami ennivalóra is, így kértem egy sonkás-sajtos toast-ot is, amelyet háromszög alakúra sütöttek (4 db egy adag). Amúgy sült kolbász, panini és pizza szerepelt még a szűkre szabott, de fotókkal illusztrált étlapon. Az árak meglepően barátságosak, de úgy emlékszem, régen is olcsó hely volt. A toast mindössze 390 Ft - ketchup, majonéz grátisz (az étlapon melegszendvicsként szerepel, de ne a régi félbe vágott retró óriáskiflire számítsatok), a capuccino 400 Ft. A kávé elég gyengécske volt, a csésze szerint Lavazza lett volna, de ez tuti nem az volt, vagy felütötték valamivel, vagy az elkészítés módja nem volt megfelelő. Azért meg lehetett inni, volt már ennél rosszabb is sajnos. Szinte hihetetlen, de összesen 790 Ft-ba került mindez, kötelező szervizdíj nincs. Nyáron a járda egy részén kiülős terasz üzemel.
2019. január 6.egyedül járt itt 45 Erről a helyről is a Magyar Konyha Top 100 Gasztro-kalauzában olvastam, amely a 11. kerületi Fehérvári úti Vásárcsarnok galériaszintjén található. Ha errefelé volt dolgom, leginkább a Csarnok melletti Allée-ban ettem valamit, bár különösebben nem voltam ott elájulva egyik étkezde kínálatától sem, nagyjából hasonlatos a többi pláza felhozatalához, legtöbbjük a gyorsétkezdés láncok közül való, most nem sorolnám fel.
A csarnok, vagyis a piac azonban egészen más. Egyáltalán nem az a fajta gasztro-piac, mint ami a Hold utcából lett, és nem az erőltetett magyaros(sch) étkezdék, mint amilyeneket a Fővám téren találhatunk. Viszont az egész galériaszinten szinte csak evős-ivós helyeket találni, a talponálló kocsmától kezdve az olcsó, hatalmas adag kifőzdéken át a kifinomultabb, izgalmasabb megoldásokig. A Nincs Abrosz az utóbbi kategóriába sorolható. A kínálatban pácolt húsok (690-850 Ft), csevap (790 Ft), burger (1090-1190 Ft) szerepel, amelyeket a vevő választását követően, frissen sütnek, grilleznek. A húsok között csirkemell, csirkecomb filé, tarja és karaj szerepel, többféle fűszerezéssel. Ezek mellé sokféle házi saláta közül lehet választani (390-600 Ft/adag). A salátákat, köreteket dekára lemérik, 20 dkg egy adag, de lehet megosztva, 2x10 dekát is kérni. Lilahagymás-majonézes krumplit és coleslaw salátát választottam. Annyira egyik sem volt eget rengető, de mindkettő korrekt volt. A személyzet: pultos hölgy és grillező fiatalember kedves, szimpatikus volt, a koncepció szintúgy, de azért tény, hogy a piacon megforduló emberek jó része nem akar még várni 10 percet, mire megsül az étel. Itt nem tapasztaltam azt, mint néhány szomszédos kifőzdénél, hogy kígyózó sorban álltak volna a vevők, és nem feltétlenül azért, mert amott jobb minőségű lenne az étel, sőt! A közös padoknál lehet leülni enni, elegendő számú van belőlük, éppen a Nincs Abrosszal szemben is voltak üres helyek. Összességében nem rossz hely, de véleményem szerint nem is kiemelkedő, nálam nem top kategóriás.
Érdekes
2019. január 5.egyedül járt itt 45 A B32 Galéria nevét a helyszín adta. 11. kerület, Bartók Béla út 32. , a Gárdonyi térnél, a Hadik Kávéház, Szatyorbár, Magnet Bank által közrefogott kis téren. A Galéria 2014-ben nyitotta meg kapuit, az Újbudai Önkormányzat támogatásával. Összművészeti kultúrtér, modern, kortárs művészetekre fókuszálva.
A színházteremben prózai előadások és koncertek, avantgárd, jazz, könnyűzene, rock and roll, elég széles a zenei paletta, bár a magam ízlésének megfelelőt nem igazán láttam a repertoárban. Ami azonban felkeltette az érdeklődésemet, a plakátot az Atrium Mozi falán láttam meg, az El Kazovszkij időszakos emlékkiállítása. December 11-től január 11-ig tekinthető meg. A megnyitóra nem tudtam elmenni, de decemberben szerét ejtettem a kiállítás megtekintésének. Az orosz származású, nevelőapja révén 1964-ben Magyarországra költöző, majd itt tanuló és élő, alkotó művésznő 10 évvel ezelőtt, 2018-ban hunyt el. Avantgárd, expresszionista stílusban alkotó festő, grafikus, díszlet- és jelmeztervező, de költészettel is foglalkozott, verseket írt. Engem az LMBTQ személyisége abszolút hidegen hagy, s e tekintetben különösen tetszik ars poeticája és világnézete, miszerint "a művészeti alkotásoknak semmi köze a művész életéhez a közönség olvasatában". A kiállítás különleges témája az ajándék, a Karácsony, hogy mindez a művész életében, alkotásaiban mit jelentett, hogyan nyilvánult meg. A kiállítás elég kicsi, és hasznos lett volna több információ, kiállításvezető, magyarázat. Ingyenesen látogatható.
2019. január 5.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A sarki budai kávézó neve jelenthetné akár a vidámságot is, de valójában a "Módszertani Kabinet" rövidítése, bármit is takarjon ez. Helyszín a Margit krt. és a Mammut közelében egy csendes mellékutca a 2. kerületben. Valahol azt olvastam, hogy már több, mint 2 évtizede működik ez a kávézó, nos a létezéséről én is tudok már vagy 5 éve, de ezen azért meglepődtem.
A tulajdonost azonnal felismertem mint egykori televíziós gyermek-műsorvezetőt, kb. egy korosztály vagyunk, de nyilván ezzel nem akartam zavarba hozni. Az egész hely nagyon laza, barátságos. Az ételek-italok jó része kézírással került feltüntetésre: a bejárat melletti táblákon, a benti fali táblán, de a pulton található útbaigazító feliratokon is. Az étlap egy 2 oldalas laminált lap, egyik oldalának vezényszava: "Egyél! ", a hátoldalon: "Igyál! " Az üzenet egyértelmű, nincs mit ezen túlmagyarázni. Minden nap készül 2 féle napi leves, 2 féle napi süti, vannak szendvicsek, többféle reggeli menü, saláták, és ezek ilyen-olyan kombinációi. Rizmajer kézműves söröket tartanak, valamint a szekszárdi Mészáros Pince borait, és az az extra érdekesség ebben a történetben, hogy már 2014-ben is ezeket tartották, szóval egy elég hűséges csapattal állunk szemben. Frankfurti reggelit választottam, ami tartalmazott frissen facsart narancslevet, 1 pár sült virslit, barna kenyeret, zöldségeket és egy csésze teát (guarana gyümölcsteát választottam). Mindez 1490 Ft-ba került, szerintem korrekt. A beltér szó szerint mókás, kicsit zsibvásár vagy bolhapiac hangulatú. Plafonra függesztett, színesre festett kerékpár, színes lecsüngő plüsskígyó, régi retró csészék és tányérok. Az emeleti galériaszinten kiszuperált retró bútorok teremtenek mégis barátságos miliőt. Wifi van, bankkártyával is lehet fizetni, szervizdíj nincs.
2019. január 5.egyedül járt itt 55 Ez a környék Budapest azon részei közé tartozik, amelyek számomra az ismeretlenség homályába vesznek, szürke foltok a térképen. Viszont erről a cukrászdáról pozitív véleményeket olvastam, de nem az ún. gasztro-marketinges oldalakon, így érdemesnek tartottam felkeresni.
A Hegyalja út és a Déli pályaudvar között található, csendes, szinte kihalt ez a környék hétköznap napközbeni órákban. A közelben kis játszótér van. Érdekes szintemeléssel kialakított beltér az utcaszinthez képest meg van emelve vagy fél méterrel, gondolom, alatta pincézve lehet az épület. A berendezés afféle szalon jellegű, klasszikus cukrászda bútorzattal, kárpitozott székekkel, párnás sarokasztallal nagyobb társaságok részére. A pultban felsorakozó sütikínálat látványos, sokszínű. A klasszikus úm. fősodratú vonalat képviselik, inkább az ismertebb, már bevált, tömegigényt kielégítő süteményeket, tortákat készítik. Árban 350-550 Ft közötti szeletárak, teljesen korrekt. Ne feledjük, Buda 1. kerületben vagyunk! Ami számomra újdonság volt, azt választottam, habos citromos pitét (380 Ft), valamint hozzá narancslevet (0,33 l Toma, 390 Ft). Az aprósütemények közül a stollent nem ismertem, ami egy sváb adventi tészta, kicsit a gyümölcskenyérre hasonlít hatására, csak annál sokkal jobb és itt hasé méretű darabkákban készítik. A kóstoló után nem volt kétséges, hogy ebből kell vásárolni egy zacskóval. A mosdó tiszta, rendezett. A bejglit is kóstoltam, az sem volt rossz, de őszintén szólva a bejgli egyik töltelékkel sem tartozott soha sem a kedvenceim közé. A kiszolgálás (egy ifjú hölgy személyében) kifogástalan, barátságos, segítőkész. Szervizdíj nincs, bankkártyával lehet fizetni. Szívesen kóstolnék még innen mást is.
2019. január 4.egyedül járt itt 55 Illusztris, abszolút belvárosi környezet, a Váci utcai Mercure Hotel étterme a Winestone, de nemcsak szállóvendégek részére. A bejáratnál forralt boros kuckó, gesztenyesütő kályha, adventi-téli dekor. Mögötte bor-szaküzlete. Belépve a borbár hangulat folytatódik, a falon hatalmas borospolc padlótól plafonig, mögötte a bárpult.
A személyzet kedvesen fogadott. Látogatásom oka eredendően az volt, hogy két weboldalon is kifejezetten a Winestone ebédmenüjét ajánlották. A facebook oldalukon december első napjaiban még magam is láttam napi ebédmenü ajánlatot, 1 leves, 2 főétel, ár megadása nélkül. Érdekes, hogy ezekben a webes ajánlókban sem szerepelt az ár. Lényeg, hogy a keresett ebédmenü (már) nincs, helyette táblás ajánlat van, 1-1 leves, főétel, desszert. Ezek közül a vaddisznó ragulevest (1900 Ft) és madártejet (1500 Ft) választottam, a főétel grillezett lazacot spenótsalátával (3600 Ft) ezúttal kihagytam, 3 fogásra nem lett volna kapacitásom. A berendezés letisztult, elegáns, de egy kicsit olyan átjáróház jellege van, mintha a folyosón ennénk. Ugyanis a szállóvendégek gyakorlatilag az éttermen járnak át az utca és a hotel recepció között. Mindkettő fogás kitűnő volt. Még a leves előtt érkezett a friss, ropogós héjú, belül puha baguette, a mennyiséggel sem spóroltak, hozzá dukkah és olívaolaj mártogatni, ez afféle étvágygerjesztőként érkezett, a borozásra betérőknek a bor mellé szokták kínálni. (a dukkah egyiptomi eredetű szárított fűszerkeverék és durvára vágott pörkölt diófélék, magvak keveréke). A kenyérkosár 400 Ft-ba került. A leves dizájnos bordó lábasban érkezett, a tejföl középen gömböt formázott. Hozzá 3 gerezd lime érkezett, és persze ott volt még a baguette is, tartalékoltam. A lé fűszerezése igen jól eltalált, a belevalók minőségiek: zsír- és ínmentes színhús darabok jó készültségi fokban, erdei gombák, répakockák, igényesen elkészített fogás és nagyon kiadós is. A desszert felfelé szűkülő szájú üvegpohárban érkezett, amiből a közepes kanállal nem volt könnyű kanalazni. 4 db hab a tetején, valamint mandulás karamell-tükör. A madártej jól be volt hűtve, a vanília intenzíven kijött, egyetlen apró negatív észrevétel, hogy az alján lévő karamellszirup letapadt az aljára, így a vége már gejl lett. Az ételek ára szerintem teljesen reális, korrekt. 15% kötelező szervizdíjat számolnak fel, azonban a feltüntetett árak korrekt módon a szervizdíjat már tartalmazzák. Ami "lehúzás": egy kis üveges Naturaqua, azaz tkp. csapvíz 750 Ft. A számla jól áttekinthető, részletes. A mellékhelyiség vendégkártyával látogatható, gondolom, így kerülik el az utcáról besétáló "potyázókat". A személyzet udvarias.
2019. január 4.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Akácfa utcán akartam bemenni a Rákóczi út felől, de elvétettem eggyel, és a Klauzálon mentem. S milyen jól tettem! Amikor a Dorado Kávézó elé értem, nem emlékeztem pontosan a forrásra, hogy hol, de arra igen, hogy erről a helyről már olvastam valahol, jókat! Szóval ezúton is köszönöm Ugor hasznos értékelését.
Minden szavával csak egyet tudok érteni. La Marzocco gépen fő a kitűnő kávé, lehet választani világos és sötétebb pörkölésű közül is, ki milyet kedvel. Több közös asztal és közös fogas szolgál a kapcsolatépítésre, az emberek közelebb hozatalára, s ez itt tényleg működik. Hozzám is leült két külföldi srác a 4 személyes asztalhoz. Egy eszpresszó 450 Ft, a tejért nem kellett fizetni. A tej meg volt gőzölve, langyos, nem a papírdobozból a hűtőből kivéve löttyintették ám rá. A berendezés skandináv minimál, de vannak élő növények. Ételfronton banános és mákos-citromos piskótás süti (690 Ft), gyümölcskenyér, croissant. A női WC-ben elfogyott a papír, a pultos lány hálás volt, hogy szóltam. Nagy a forgalom, gyorsan fogy, mondta nevetve. Szó szerint telt ház volt. Inkább az ifjabb, 20- 30-as korosztály, külföldiek és magyarok vegyesen. Ha jól vettem le, a barista fiú spanyol, a lány magyar volt. Kedvesek. Szimpatikus, klassz hely, kiváló kávé. Mi más kellhet még?
2019. január 2.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kitűnő sajtos a Fény utcai piac emeletén. Hatalmas választék nemzetközi fronton, de a magyar felhozatal is dicséretes. Az árak átlag felettiek, megjegyzem, ezek az exkluzív sajtok másutt, akár a hipermarketekben sem kerülnek kevesebbe. A középkorú pultos hölgy egyáltalán nem volt kedves, az előttem vásárló férfinak is beszólt, és velem is igencsak mogorva volt.
Úgy tűnik, ezzel sem sikerült elrettenteni az elvetemült megrögzött vásárlókat. A pultban jól látható a kínálat, az árak, a fajták egyértelműen fel vannak tüntetve. Kóstolni nem lehet. Kecskesajtot és juhsajtot vásároltam, itt ezekből is több félét kapni, míg másutt gyakorta hiánycikk sajnos, pedig mi nagyon szeretjük mindkettőt. 6-7000 Ft-os kilóárak jellemzőek ebben a kategóriában. A nyugta nem értelmezhető, csak egy summa összeg szerepel rajta, sem mennyiség, sem egységár, sem termékmegnevezés nincs (1870 Ft). Ilyen kiszolgálásra én nem adok többet összességében a 3 pontnál, ami persze nem a sajtokat minősíti.