2019. január 1., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A belváros szívében, a sétálós Váci utca Fővám térhez közeli szakaszán, pincehelyiségben kialakított olasz étterem. Boltíves falak, némi olaszos dekor, de nincs túltolva, bortartón felsorakoztatva a borkínálat. A bejáratnál hosszú pultnál fogadják a vendégeket, a személyzet magyar. Egyből felfigyeltem a pult mögötti pizzasütő kemencére.
Az étlapot áttanulmányozva feltűnt, hogy nemcsak olasz ételek szerepelnek rajta, hanem némi magyaros klasszikus is nyilván az utcán nagy számban megforduló külföldi turista igényeit kielégítendő. December folyamán népszerű hely a karácsonyi céges ebédek és vacsorák idején, ottjártunkkor is két csoport étkezett náluk. A legjobb ár-érték arányú fogásnak a napi menü tűnt, amelyben a magyar és az olasz kedvenceket ötvözték: gulyásleves és sonkás pizza (2100 Ft). Bár a pincér egyből felajánlotta, hogy kérhetek másfajta pizzát is, de nekem ez teljesen megfelelt. A gulyás kiadós adag, piros mázas lábaskában érkezett, fűszerezés, beltartalom gazdag. Átlagos fehér kenyér hozzá, még langyos. A pizza elég egyedi, ovális alakú, nem túl vastag, feltéttel gazdagon megszórva. A sajt és a sonka is jó minőségű. A pizza felét becsomagoltattam, otthon még másnap is friss, finom volt. Mondták is a gyerekek, hogy ilyen finom pizzát hozhatok nekik máskor is. A pizzán kívül a tészták és a saláták is jól néztek ki. A személyzet barátságos, kedves, fiatal és lelkes csapat. Bankkártyával lehet fizetni. Nincs kötelező szervizdíj. Nyáron kiülős teraszuk üzemel a sétálóutcán.
2019. január 1.egyedül járt itt 45 Ez egy vadiúj hely lehet a Nagymező utcában, a Thália Színház szomszédságában, mert még sosem láttam, pedig pár hetenként meg szoktam erre fordulni. Beépített veranda, francia vidéki hangulat, kicsit vintage, élénk színvilág.
A falon a buja növényzetes, egzotikus madaras fal a Frei Kávézók hangulatát idézi, bár annak a tónusai sötétebbek, itt a halvány türkiz a fő színárnyalat, sok fehér, némi citromsárga mellett. Szóval látszik, hogy a dizájnra különös figyelmet, gondot fordítottak, próbáltak a tulajdonosok egy kicsit más kihozni a már működő helyekhez képest. Viszont egyelőre a hely nagyon hűvös, élettelen, egyáltalán nincs belakva, ezért egy kissé feszengős. A kiírás szerint egész nap van lehetőség reggelizni: saláták, tojásételek, szendvicsek, bruschetta szerepel az étlapon, árak kb. 1000 Ft-tól kezdődnek felfelé. La Messicana olaszos pörkölésű kávét főznek, egy eszpresszó 450 Ft. Szép a tálalás, a kávé jó erős. Viszont vizet nem kaptam a kávé mellé. A pultos srác fiatal, bátortalan. A konyhán dolgozó fiatalembernek nagyon jó a zenei ízlése, innen üzenem.
2019. január 1.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Veritas borkereskedést már évek óta ismerjük, 1995-ben alakultak, az első években az előző munkahelyemen még törzsvásárlói kártyát is kaptunk hozzájuk, de már akkor sem voltam nagy borivó, ez mondjuk azóta sem változott, de azért érdekel a bor, szeretem a borospincék, borkóstolók, szüretek hangulatát.
Azóta a cég már nagyon felfutott, webshopjuk népszerű, számtalan étterembe, bisztróba beszállítók. A központi borszaküzlet a Dohány utcában, a Blaha Lujza tér közelében található, a borbár közvetlenül mellettük található. A borok - hazai és nemzetközi viszonylatban is - kínálata lenyűgözően széles, melyet kellemes modern, de nem hivalkodó környezetben tanulmányozhatunk, kóstolhatunk. A borokon kívül Márton és Lányai pálinkákat, valamint pezsgőt, proseccot is tartanak. Az étlap is ígéretes, borkorcsolyák, ízelítők, bor alapanyagból készült ételek is szerepelnek a rövid étlapon pl. vörösboros marhapofa, kacsamáj pástétom tokaji zselével, amelyek válogatott forrásból, helyi termelőktől származó alapanyagokból készülnek. Árfekvés fogásonként 3000-6000 Ft között. Mivel apám kedvence a Pinot Noir, ebből vásároltam részére 1-1 palackot, argentin és új-zélandi termőterületről, a sommelier javaslatát elfogadva. Az egyik bort Karácsonykor fel is nyitottuk, nagy sikert aratott.
2019. január 1.egyedül járt itt 55 A 3-as metró vonalán kerestem kávézót, szempont volt, hogy közel legyen a metró megállójához. Így akadtam rá a Dallucci Kávézóra, amely a Klinikák megálló közelében, a Tűzoltó utcai Milestone Food Court-on található.
Bevallom, fogalmam sem volt, mi ez a Milestone - nos, én még egy korábbi generáció szülötte vagyok - egy multicég modern irodaházára tippeltem volna, de kiderült, hogy ez a Semmelweis Egyetem szupermodern diákszállója a felső tízezer diákjai számára (havi szállásköltség 400-700 EUR közötti). A kávézó modern, frissen nyitott, kellemes hangulatú sarokhelyiség. Reggel már 7 órától nyitva tartanak, így munkakezdés vagy az egyetem előtt is be lehet ugrani. Péksütemények, frissen, helyben készült szendvicsek (490 Ft-tól), saláták, meleg reggelik (tojásételek, virsli), 2 féle wrap (850 Ft), házi készítésű sütemények pl. csokis brownie (490 Ft), pohárkrémek, müzli joghurttal (650 Ft) szerepelnek a széles reggeli kínálatban. Fair trade kávét főznek, a Lette lágy, bársonyos volt (0,3 l 640 Ft), a kávét elvitelre is lehet kérni, ízesítés az önkiszolgáló pultnál. HOzzá egy vajas croissant-t kértem, átlagosnál nagyobb méretű, friss, puha, omlós 230 Ft-ért. Szimpatikus és színvonalas kávézó, jó volt ide betérni.
2019. január 1.egyedül járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Crux értékelését elolvasva egy kicsit jobban érzem magam én is. Nem 1-2 étteremben fordultam már meg életemben, ezen belül az Árkád Bevásárlóközpont vendéglátó egységeinek többségét is kipróbáltam már. Az alsó szinten a többi gyorskajáldától némiképp elkülönülve, azokkal szemben, kissé szeparáltan helyezkedik el.
Aki elvitelre kéri az ételt, az a pultnál kell álldogáljon, aki helyben leülve - saját asztalaik vannak beljebb - szeretne enni, azt elvileg a megállítótáblánál a személyzet felkarolja és asztalhoz kíséri, mint egy valamirevaló étteremben. Nos, itt nem. Az egyik pultos lány kiszolgált, a másik telefont nyomkodott, többen úgy tűnt, vannak a háttérben is. Mivel meg sem szólítottak, rám se néztek, azután sem, hogy a másik vendéggel végeztek, és nm jött újabb, én sem vártam tovább, egyelőre a véleményem enni. Értékelhetetlen. A többi plázás Guru tapasztalatok alapján tudni, hogy az étlapon könnyed, trendi étkek szerepelnek: wraps, saláták, tortillák, szendvicsek, vegyes tálak pl. csirkeszárnyas, mexikói, olasz, görög, átlagosnál magasabb árfekvésben, mindemellett gyengébb, legfeljebb átlagos minőségben. Leírva jobban hangzik minden, mint a valóságban.
2018. december 31.a párjával járt itt 55 A férjem fedezte fel ezeket a különleges képződményeket a világhálón, és egy egész napos kirándulás keretében jártunk be több helyszínt is a Bükkalján. A pontos helyszíneket a geocaching oldalon írták le a legjobban, de GPS nélkül nem volt könnyű minden kaptárkövet megtalálni.
A Cserépváralja környéki kaptárkövek szétszórtan, többek között a Mangó-tetőn, Nagykúpnál, Furgál-völgyben, Csordás-völgyben helyezkednek el erdős-dombos tájban, valamint egy szőlősön is átvágtunk a köveket keresve. Kellemes túrázós hely, a legnagyobb kaptárköveknél találkoztunk más túrázókkal, egy diákcsoporttal is, de voltak olyanok is, ahol rajtunk kívül nem akadt más látogató. Kiváló fotótéma is, ha a fényviszonyok éppen kedvezőek. A kaptárkövek eredete, keletkezése és kora, valamint a funkciójuk is erősen vitatott, egyelőre nem bizonyított. Az biztos, hogy a kőzet miocén kori vulkáni riolittufa. A sziklafülkéket emberi kéz alkotta. A fülkék általában 60 cm magasak, mélységük és szélességük 25-30 cm. A régészeti feltárások arra utalnak, hogy a fülkéknek eredetileg fedelük, ajtajuk is volt, talán fából? A régészeti leletek arra utalnak, hogy az Árpád-korban már használatban voltak, továbbá az első generációs kaptárkövek a hun-szarmata korban keletkezhettek az 5. században. Nagy érdekes, különleges, kicsit misztikus kirándulóhely, sok kérdőjellel.
2018. december 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az elmúlt években úgy 1-2 évvel ezelőttig rendre a legjobb fővárosi éttermek között tartották számon, mindig fel-felbukkant a nevük a toplistákon, de mostanában kevesebbet hallottam róluk, bár a helyszín, a berendezés, az irányvonal a konyhájukban mit sem változott. Talán nem "marketingelik", nem futtatják annyira a helyet?
Igazából nem tudom, de nem is ez a lényeg. Én már régóta szerettem volna ide eljönni, úgymond várólistás volt nálam, de most sikerült rá sort keríteni. Helyszín a Fővám téri Nagycsarnok mögötti Csarnok tér. A télen is üzemelő teraszon boroshordók mutatják a bejárat felé vezető utat. Túl sok időm nem volt, a munkahelyem két telephelye közötti jövés-menésben tértem be, így csak egy fogásra volt időm. A rövid, de izgalmas étlapot és a táblás ajánlatot átfutva egyértelműen a desszertek keltették fel az érdeklődésemet. A szívélyes és profinak tűnő pincérrel egyeztetve a tonkababos csokoládé mousse-t választottam, amely mind küllemét, mind ízvilágát és össz-harmóniáját tekintve teljesen meggyőző volt. Jól passzolt mellé az almafröccs. Az árfekvés meglehetősen magas (főételek jellemzően 3-5 ezer Ft között), a desszertek árai is 1000 Ft felettiek, melyre még rátevődik 12% kötelező szervizdíj. Másutt ennyiből meg lehet ebédelni a környéken, igaz nem ilyen színvonalon. A borkínálat meggyőző, közel 100 féle magyar bort tartanak, a választékot folyamatosan újítják, frissítik meg. Minden tekintetben tetszetős, igényes étterem, szívesen ennék itt máskor is.
2018. december 30.egyedül járt itt 55 Évekig bezártan állt az egykori Beckett's ír söröző a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. Aztán az idei évben valami történt, ezek szerint rendeződtek a tulajdonosi vagy bérlői viszonyok és egy vadonatúj hely nyílt meg, az I55 amerikai bár és BBQ étterem. Az I55 avagy Interstate 55 autópálya észak-dél irányban szeli át az Egyesült Államokat, innen a névadás.
Barbecue ételeken kívül burgerek, pizza, steak-ek szerepelnek az étlapon. Ha a legjobb ár-érték arányt akarjuk elcsípni, akkor az ebédmenüre érdemes rástartolni, amely hétköznapokon délután 14 óráig érhető el, 2 vagy 3 fogásos. Ha nem emellett döntünk, akkor ezen idősávban egy pizza ebédmenüt is kínálnak, 5 féle deep dish pizza közül lehet választani 1490 Ft-ért, sült krumplival vagy salátával. Vastag tésztás kerek pizzát sütnek, Chicago-i stílusban. A 2 fogásos ebédmenü csészényi levest és kiadós húsos főételt tartalmazott, sütőtök krémleves pirított tökmaggal, valamint töltött rántott hústekercs tört burgonyával. A leves az én ízlésemnek egy kissé édeskés volt, de a harmónia összejött. A főételt nem is bírtam megenni, olyan sok volt, de teljesen rendben volt, ízletes, jó minőségű alapanyagokból készült. Így a desszertre sem maradt már kapacitásom. A kiszolgálás gyors, kedves, bár igaz, nem kellett a személyzetnek tömeggel megbirkóznia. Az étterem tágas, szinteltolásos, a berendezésben mindenféle tipikus amerikai bisztró dekorációk uralkodnak, plakátok, reklám feliratok. A tisztaságra az egész étteremben, beleértve a szépen felújított mosdókat is különös figyelmet fordítanak. Összességében pozitív benyomásom volt. Bár határeset a pontszám 4 és 5 között, de ezúttal felfelé kerekítettem. Bankkártyával lehet fizetni, kötelező szervizdíj 10% (a menüre is felszámolták).
2018. december 30.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez a kínai étterem valamikor a rendszerváltás éveiben nyílt, az egyik első fecskeként. Akkoriban egy kifejezetten igényes, elegáns és népszerű klasszikus kínai étterem volt, festett virág- és madármintákkal dúsan díszített bútorokkal és üvegekkel, kerek forgatható asztalokkal, a szüleimmel, az ő barátaikkal többször is megfordultunk itt, esemény számba mentek ezek a nagy közös ebédek-vacsorák, sok klassz fogást végigettünk itt.
Sajnos a mostani kép elég szomorú. Egy átlagos kínai gyorsbüfé szintjére süllyedtek, 12 egy tucat, sőt azon belül is a gyengébbek közé sorolhatóak. A pultban az egyen generál-szószos csirkés-mártásos ál-kínai népkajáltató fogások. Szomorú, kár érte. Persze a nagy többség elvitelre vásárol, nincs is fűtés benn. Az ételek egy része nem friss, állott, száraz. Unott, érdektelen, gépies kiszolgálás, nulla kommunikáció. Főételek 770 Ft-os egységáron, köret 150-250 Ft, babcsíra saláta (elég kis adag) 350 Ft. A csomagolásért viszont nem számoltak fel plusz költséget, ahogy a blokkon elnéztem otthon. 2 nagy adag főétel, 2 köret, 2 saláta összesen 2640 Ft volt. Kifelé menet felfigyeltem rá, hogy a régi bejárat mögött a háttérben megbújik a régi szép nagy étterem. Látom, mozgás is van benn, kínai családok. Úgy tűnik, egyfajta külvilágtól elzárt, csak számukra fenntartott helyként mégis tovább működik. Ők nyilván nem a "kicit-cipos-cirket" eszik odabenn. Talán a kínai kolónia tagjai többet is tudnának mesélni.
2018. december 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Központi helyen működő, nagy alapterületű török étterem a Blaha Lujza térnél, éjszakába nyúló hosszú nyitvatartási idővel. Jártam már itt korábban is egyik éjszakai portyánk során, de azt nem sikerült fotókkal dokumentálni. Az étteremnek nyáron kiülős terasza is működik.
A közelmúltban felújították, így a belső tér nem lepusztult egyáltalán (ellentétben jó pár budapesti török étkezdével). Az étel felhozatal igen széles, a kínálatot az üveg mögötti látványpultban lehet feltérképezni. A klasszikus döner-kebab-falafel-baklava vonalon túlmutatva zöldséges-húsos egytálételek is találhatóak, valamint keleti stílusú saláták. A sült tejberizst is vagy 5 verzióban készítik, az alap ugyanaz, de lehet kérni fahéjjal, lekvárral, kakaóval is. Én egy fahéjas csillaggal díszített rizst kértem elvitelre (550 Ft). Kiadós volt, ízre éppen olyan, amilyen kell. A személyzet vegyesen magyar és török, kedvesek, barátságosak, elegendő létszámban álltak rendelkezésre. Legközelebb valamelyik zöldséges ételüket tervezem kipróbálni.