Gyémánt 500
Érdekes
2018. október 30. járt itt 45 Évek óta az egyik legnépszerűbb fővárosi múzeum a Budavári Palota épületében, amely 1975 óta található ezen a helyszínen. Az állandó kiállítás korszakok szerinti tematikában a gótikus művészettel indul az 1300-as évektől kezdődően, főként egyházi faszobrok, táblaképek és szárnyasoltárok láthatóak.
A lapidáriumban főként reneszánsz szobrok és töredékek láthatóak, de korábbi középkori leletek is akadnak, továbbá a 19. és 20. századi szobrok és festmények kaptak helyet, egészen az 1945 utáni időszakig. Külön termet szenteltek Munkácsy Mihály művészetének. A késő reneszánsz és barokk gyűjtemény idén nyár óta már nem látható itt, mivel azt át fogják költöztetni a felújított Szépművészeti Múzeumba. Tapasztalatom alapján a legtöbben nem az állandó kiállítás miatt, hanem a népszerű időszakos kiállítások okán keresik fel, jelenleg Frida Kahlo kiállítása vonz sok ezer hazai és külföldi látogatót. A felnőtt belépő 1800 Ft, ami kizárólag az állandó részre érvényes. Az időszakos kiállításokra 3000 Ft körül szokott lenni a belépő. Érdemes elővételben interneten jegyet venni.
2018. október 30.egyedül járt itt 55 Ez egy nagyon klassz múzeum a Budavári Palotában, Vármúzeum néven is emlegetik, de ennek ellenére általában háttérbe szorul a szomszédos Magyar Nemzeti Galéria mellett, ahol a "nagymenő" időszakos festészeti kiállításokat szokták tartani.
Ha külföldi lennék, aki csak egy hétvégére érkezik Budapestre, valószínű az én látogatási listámra sem kerülne fel, de Budapesten élő magyar emberként nem kétséges, hogy megéri felkeresni. Már többször jártam itt gyerekkorom óta. Az állandó kiállítás a főváros 1000 éves történetét mutatja be időrendben, ez a kiállításrész hasonlatos a Magyar Nemzeti Múzeum hasonló tematikájú kiállításához, melyet a közelmúltban láttunk. A másik állandó kiállítás a Budavári Palota történetét mutatja be 1686-tól napjainkig. Az aktuális időszaki kiállítások az én érdeklődésemet nem igazán keltették fel: Lettország 100 éves, illetve a 2017. évi középkori régészeti ásatásokon feltárt leletek. A múzeum 3 szintes, plusz a pince, ami eléggé labirintusszerű. Eljuthatunk az egykori várbörtön részre és a kápolnába is. Mivel kevés látogató van, nyugodtan lehet nézelődni, elmélyülni. A felnőtt belépő 2000 Ft. A fotózás miatt egyszer szóltak csak az egyik teremben a teremőr, hogy nem lehet, a többi teremben viszont engedélyezett volt és külön fotójegyet sem kellett venni. A fogadócsarnokban ingyenes ruhatár található, valamint egy kávézó. Érdekesség, hogy nemcsak a főbejáraton, hanem a Szarvas tér felé kivezető oldalajtón keresztül is ki- és be lehet menni a múzeumba, a pinceszinten át.
2018. október 30.egyedül járt itt 25 Szomorkás, lepukkant hely Óbudán az Aquincum Múzeum közelében. Valószínűleg évekkel ezelőtt, a nyitáskor még több lendület, élet lehetett benne, de a tulajdonosokat úgy látszik, már évek óta nem érdekli ez az egész, nem akarnak belefektetni.
Az egy személynyi alkalmazott beszédes, kedves, de pesszimista, rosszkedvű; elég gyorsan lejön, hogy csak jobb híján dolgozik itt, nem szereti ezt a helyet ő sem. Nagyon hideg van benn, de a főnök még engedte a fűtés bekapcsolását. Így viszont a vendégek sem fognak beülni, mert odafagynak a fapadokra. A világítással is spórolni kell, félhomály van. A palacsinták előre le vannak sütve, feltornyozva egy tányérra rakva, fóliával letakarva várják a vevőket, már hidegek. Sokféle édes és sós palacsinta kapható, a legolcsóbb 1 töltelékes édesek 290 Ft-ba kerülnek. A belevalók szintén előre be vannak keverve, pl. a fahéj a porcukorral. Itt is ugyanaz a kísérő, mint a többi Nagyi palacsintázójában évek óta: magozott meggy befőtt, csokireszelék (nem csokiból, hanem tortabevonóból) és porcukor. Persze csak annak, aki kéri. A palacsintákat tálalás előtt mikrózzák. Lelombozó. A palacsinták tésztája vékony, nyúlós, íztelen. Nem tett jót nekik sem a mikrózás, sem a több órás állás. A mosdó igénytelen, leamortizált, a legolcsóbb WC papír van. Hát ilyen hely ez. Nem ajánlom.
2018. október 30.gyerekekkel járt itt 55 Ez az a cukrászda, ahová rendszeresen visszajárunk, történetesen ebben az utcában lakunk mi is, csak pár háznyira van tőlünk a cukrászda. A nyitás óta a környéken is ismertek lettek és a különleges kézműves-újhullámos sütik iránt érdeklődő törzsközönség körében is nagy népszerűségre tettek szert.
A nyitás óta a sütiárak emelkedtek, jelenleg egy darab 830 Ft, ami nem kevés, viszont 1-1 darab is elegendő egyszerre a jóllakottság érzéséhez, élményszámba mennek a süteményeik. Aki követi őket a facebook oldalukon, láthatja, hogy esküvőkre, családi eseményekre milyen egyedi tortakölteményeket készítenek. Ahogy a tulajdonos lányok elmondták, gyakorlatilag a megrendelések adják a munkájuk java részét, a cukrászda csak amolyan kiegészítő üzemmód. Ennek ellenére nyitáskor 8-9 féle sütivel kezdenek, melyek a nap végére jórészt ki is szoktak fogyni. Legutóbb a kislányommal jártunk itt, ő egy kerek, rózsaszín, ribizlis csodát választott, én pedig egy mogyorós-diós brownie-t (350 Ft). Nagyon kellemes a hangulat, a sütik pedig továbbra is bámulatosak. A kínálat egyébként folyamatosan változik, a túrós csusza, amivel ismertté váltak, maradt az örök klasszikusuk, de minden idényben jönnek az új kreációk, sőt, legutóbb a "közönség" által beszavazott alapanyagokból készült süti.
2018. október 30., kollégákkal járt itt 55 Idei nyitású étterem a Ráday utcában, úgy hirdetik magukat, mint Budapest első raclette bárja. A berendezés nagyon vicces rajzokkal díszített, emberi alakot öltött állatfigurák, nemcsak holló és róka. Én az ebédmenüt próbáltam ki, 2 fogás (leves + főétel) 1290 Ft, hozzá egy ajándék ital. Sütőtök krémleves, sűrű, forró, ízletes, nagy adag.
A főétel indiai curry, cukkinis, csirkehússal, basmati rizzsel. Ez is finom és hatalmas adag. Kiváló ár-érték arány. Az étlapon valóban szerepelnek raclette fogások, valamint többféle sajttál. Udvarias, kedves kiszolgálás. Most akciósan a Gravity sörfőzde Prometheus IPÁ-ját kínálják csapolva, nem kóstolhattam, mivel munkaidőben ettünk itt. Kellemes, tiszta hely, jó zenék szóltak.
2018. október 30.egyedül járt itt 45 2008-ban nyitotta meg a "régi" cukrászdát két hölgy, akik több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeztek a vendéglátásban és a cukrászatban. Egyikük nevéhez fűződik a 2013. évi ország torta, a milotai mézes-diós. Helyszín a 12. kerület egyik modern irodaházának alsó szintje, a Déli Pályaudvar és a Széll Kálmán tér között kb.
féltávon, ez már nem a régi cuki, hanem 1 házszámmal mellette az új helyszín. A berendezés barátságos, fiatalos, vidám színekbe öltöztetett reggeliző-fagyizó. A cukrászda kabalafigurája Mézike, a mézeskalács baba, aki a logóban és a belső díszletben is visszaköszön. A honlapon található széles sütemény- és tortakínálat ellenére a helyszínen a felhozatal lényegesen szerényebb volt, viszont lisztmentes és paleo desszerteket is készítenek. Itt inkább az édességen kívül más ételekre fókuszálnak. A tortaszeletek mellett házi készítésű hideg-és meleg szendvicseket, tortillát és salátákat is kínálnak (650/750/850 Ft). Illy kávét főznek. Összességében egy kellemes, kulturált kis hely. Ajánlom!
2018. október 30.barátokkal járt itt 45 Hamisítatlan lakótelepi kifőzde Óbudán a Kaszás-dűlő lakótelepen, egy tízemeletes panel aljában. Egyszerű, funkcionális berendezés, retróba hajló, a falat Süsü és barátai sárkányfigurák díszítik. Kizárólag hétköznap 10-16 óra között tartanak nyitva, ilyenkor viszont folyamatosan csúcsra járnak.
Folyamatosan jönnek az éhes vendégek, a sor tekergőzik, de gyorsan halad, olajozottan történik a rendelésfelvétel, fizetés, ételkiadás, önkiszolgáló rendszerben. A benti zárt részben 6-7 asztal, a teraszon még további kb. ugyanennyi van, de sokan eleve elvitelre kérik az ételeket. Jól ismert, magyaros fogások, emberes adagok, mindez mérsékelt árfekvésben. Az étlap egy része naponta változó, de vannak állandó fogások is. 6-7 leves, 2 főzelék, egytálételek, frissensültek, rántott ez-az (csirke, karaj, máj, sajt, cukkini), mind 1000 Ft alatt. Gombapaprikás, bakonyi szelet, vadas, székelykáposzta. Helyi specialitás a sárkány borda. A desszertek között szintén "közönség-kedvencek": diós és mákos guba, somlói galuska, palacsinta (150-170 Ft/db). Gyorsan, olcsón jól lehet lakni, az ételek elkészítése kissé menzás. Az egyik barátom itt lakik a közeli lakótelepen, ő ajánlotta a Házisárkányt.
2018. október 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Madách téri My Little Melbourne volt hazánk első specialty kávézója, immár több, mint 6 éve nyitottak meg. Az elmúlt években a specialty, azaz újhullámos kávézók betörtek és jelentős teret nyertek a budapesti kávézók világában. Nekem az első hely nem volt minden szempontból tökéletes élmény, nem a kávé, hanem az egyéb körítés (személyzet, hangulat, vendégkör) miatt.
Megmondom őszintén, én egy hipszter, kicsit sznob, magától elszállt helynek találtam, amikor ott jártam, nem egy alkalommal. A 2. egység a 3. kerületben, annak teljesen megújult körzetében, az egykori Gázgyár területén kapott helyet, ahol a Graphisoft és az IBS található igencsak impozáns környezetben. Egy külön kis város a városban, nagyon kellemes az egész miliő. Hatalmas zöld parkos terület az épületek között. A régi gázgyári épületeket nagyon szépen újították meg. A kávézó egy picinyke kioszk-pavilon az oldalbejáratnál. Bent csak a pultnak van hely, 2 fiatal alkalmazottal, itt kell rendelni és fizetni. Az asztalok a szabadban - a teraszon - kaptak helyet, bár a tető fedett, de minden oldal nyitott, azaz a vendégek hideg időben kabátban üldögélnek itt. Az asztalokon lévő palackokból vehetünk magunknak vizet. Árban a drágábbak közé tartozik, egy eszpresszó 550 Ft, a cappuccino 700 Ft, természetesen világos pörkölésű, itt nincs is másfajta. A törzsgárdát az itt dolgozók és tanulók adják, külföldiek is vannak népes számban. A péksütik 390 Ft-ba kerülnek (croissant, kakaós és fahéjas csiga), tetszett, hogy árusítanak gyümölcsöt darabra (alma, banán 100 Ft/db).
2018. október 30.egyedül járt itt 55 A Dining Guide Étteremhéten figyeltem fel erre az új, pontosabban megújított bisztróra, amely a 13. kerületben, a Duna-parti Danubius Hotel Helia földszintjén a lobby-ban található. Ebben a szállodában többször is megfordultam pár éve céges rendezvényen, csapatépítésen, szállóvendégként is, de azóta jelentősen átalakult a hotel belső berendezése, és a bisztró is.
A"Yellow" név a színválasztásra utal, a dizájn fő színe a vibráló citromsárga, a többi kiegészítő szín (fehér, szürke, fekete) ezzel harmonizálva emeli ki. Többféle stílusú kényelmes ülőhely, fotelek, párnázott pamlagok, klasszikus asztal - szék kombó hivatalos tárgyalásokhoz. Élő bárzongorista szórakoztatja a vendégeket. A pultban szendvicsek, péksütemények és izgalmas újhullámos desszertek. Az árak a pénzes külföldi szállóvendégek pénztárcájához mértek, melyre még 10% kötelező szervizdíjat számolnak fel. A cappuccino olaszos pörkölésű (650 Ft), finom és jó tartású a tejhab, itt alapvető, hogy pohár víz is jár a kávé mellé. A sütik közül saját döntés alapján - a pincér nem ismerte a kínálatot, nem tudott a sütikről információt adni - a csokoládés korongot választottam (900 Ft), ami csodálatos volt. Lágy csoki mousse, a habcsók félgömb tető alatt erdei gyümölcs zselé, a mousse belsejében egy 4. komponens, marcipános vaníliás piskóta. A pultban még volt 3 olyan másik süti, amelyeket szintén szívese kipróbáltam volna, és ránézésre azok sem okoztak volna csalódást, köztük az újragondolt Rákóczi túrós. Bankkártyával lehet fizetni.
2018. október 30.egyedül járt itt 45 A Lipóti Pékség egységeinek száma pár év alatt igen jelentősen megnövekedett. A honlapjukon azt írták, hogy 2014-ben nyitották meg a 200. egységet, nem tudom, most mennyinél tarthatnak. Minden esetre a hálózat növekedésével a személyzet és a kiszolgálás színvonala heterogénné vált, a pékségek között jelentős eltérések vannak méret, berendezés, hangulat és a választék sokszínűsége tekintetében is.
Csak a nagyobb alapterületűek esetében tudtak külön helyben kávézó-reggeliző, leülős lehetőséget kialakítani. A Krisztina körúton, a villamos megállónál erre nem volt lehetőség. A bejárat egy kapualjban nyílik, és gyakorlatilag a 3. ember már az utcán kell, hogy sorba álljon. Márpedig reggel elég forgalmas, népszerű hely, itt a környéken másik pékség nem található. A kiszolgálás gyors, gépies, személytelen. A kínálat szűkebb, helyhiány miatt. A nosztalgia kifli itt is elfogyott, ezt már a Hollán Ernő utcai egységben is többször tapasztaltam, ahol heti gyakorisággal megfordulok. A péksütik minősége, frissessége továbbra is rendben van. Az árak viszont fokozatosan kúsznak felfelé, évente többször is történt már áremelés az idei évben (2018), miközben ezt az infláció egyáltalán nem indokolta.