Gyémánt 500
2018. szeptember 6.gyerekekkel járt itt 55 A csőkakői vár a szüleim csákberény-orondpusztai telke mögött húzódó hegygerincen található, így gyerekkorom óta ismerem ezt a várat. Akkoriban (30-35 évvel ezelőtt) még sokkal romosabb állapotban volt, a felújítás és hasznosítás csak az ezredforduló környékén kezdődött el a Csókakői Várbarátok Társaságának kezdeményezésére.
2017-ben bekerültek a Nemzeti Várépítési programba, így elegendő forrás is akad a további fejlesztésekre, renoválásra. A Vértes vonulatában 479 méter magasságban emelt vár Fejér megye egyetlen középkori eredetű, a török időkben is használt vára. A vár alapját adó sziklaplatót a helyiek Csóka-hegynek nevezték. A Gaja-patak völgyében haladó utat ellenőrizték innen, amely azonos a Tihanyi Alapítólevélben említett "Fehérvárra menő hadi úttal". A honfoglalás-kori település és a vár elődje a Csák nemzetség birtokához tartozott, majd a Rozgonyiak birtokolták. Az ún. Felsővár a 13. században épült. Székesfehérvár törökök általi elfoglalását követően (1543) a csókakői várat is elfoglalták a törökök, és a fehérvári vár előretolt megfigyelőhelyeként töltött be szerepet egészen 1687-ig, a vár visszafoglalásáig. Érdekesség, hogy a török hódoltság ideje alatt egy mecset is működött a várban, ezt a korabeli leírásokból tudni, nyomai nem láthatóak. A 19-20. század folyamán már zajlottak kisebb régészeti feltárások. A vár közvetlenül a faluban található, a vár lábánál ingyenes parkolási lehetőséggel, továbbá van egy kis játszótér és pihenőpadok. Szerpentinúton kb. 15 perces séta a vár kapuja, de van egy rövidebb, viszont meredekebb út is lépcsőn a sziklaszurdokban. Jelenleg a vár ingyenesen látogatható, nyáron este 8-ig nyitva van. Legutóbb a nyáron jártunk fel a nagyszülőkkel és a gyerekekkel.
2018. szeptember 4.egyedül járt itt 45 Az ikonikus Tabáni Kakas helyén ha jól emlékszem, tavasszal nyílt meg a szerintem borzalmas névre hallgató közösségi iroda és kávézó. Értem, hogy nemzetközi meg kozmopolita, de véleményem szerint a régi név tökéletes volt, de ha az jogdíj vagy bármi miatt nem maradhatott, akkor is lehetett volna találni valami magyar és nem elcsépelt nevet, no mindegy, ez mellékzönge, de nem tudom szó nélkül hagyni.
Helyszín a budai vár alatt, Tabán, Attila út, romkocsmás hangulat, persze zárt terek között. Modern minimál dizájn, bizonyos elemek még megmaradtak régről, pl. a "tabáni" felirat a falon, a régi radiátort téglavörösre festették. Jópofa, hogy közös kabátakasztó van, fogasokkal. Vannak flipchartok és irodai eszközök. A koncepció lényege, hogy 1 vagy 3 órára, vagy 1 napra lehet kibérelni a helyet/ a helyedet egy asztalnál, sőt vannak hosszabb bérletek is, és persze van wifi meg konnektorok, és itt tudsz dolgozni vagy netezni vagy tanulni, együtt néhány idegennel. Közben ehetsz-ihatsz a készletből. Mint egy "rendes" munkahely, ők is csak hétköznap vannak nyitva, 9-17 óra között. A személyzet jelenléte nem jellemző, ha ott vannak, és nem kinn dohányoznak a barátaikkal, akkor sem ismered fel őket, mert beleolvadnak a többi vendégbe (ruházat és viselkedés szempontjából is). Ez egy laza hely, nyilván akik itt tudnak és szeretnek dolgozni, azokban is van egyfajta lazaság és rugalmasság. Egy órára 1000 Ft-ot kell fizetni, 3 órára már csak 2500 Ft. De annak sincs akadálya, hogy ha valaki csak egy rövid időre ugrana be, lehet kávézni vagy inni egy italt. Tschibo kávét főznek, egy eszpresszó 390 Ft - nem önkiszolgáló, csak azért írom, mert már ilyen közösségi kávézó is van, hogy magadnak kell főznöd. A limonádé vagy szörp ára 650 Ft/ 5 dl. Ottjártamkor az ételkínálat nagyon csekély volt: pár croissant, talán pogácsa és 1-2 szendvics. Mint kezdeményezés, jópofa, úgy tűnik, ma már erre is van igény. Én meg továbbra is bejárok a munkahelyemre, kevésbé trendi módon 8-tól 16. 30-ig.
2018. szeptember 4., kollégákkal járt itt 45 Még a 90-es években, az előző munkahelyemen gyakorta, legalább hetente egyszer ettünk a Kossuth téri Pick étkezdében. Az alsó szint inkább egy igényes delikát üzletre vagy húsboltra hasonlított, viszont ebédidőben egész jó menüket lehetett kifogni kedvező áron.
Az évek óta tartó Kossuth téri építkezés ideje alatt sokáig zárva tartott, átalakították, pontosan nem is tudnám visszaidézni, hogy mikor mi történt az épülettel, minden esetre a nyár folyamán Pick Deli & Gourmet néven kicsinosítva, átfazonírozva újranyitották. A "bolt" jelleg megszűnt, amit talán magyaráz az is, hogy azóta pár méterre tőlük már nyílt egy SPAZ üzlet. Főleg magyaros ételeket kínálnak, ezen belül is a Pick névhez illően sokféle sertéshúsból készült ételeket, de csirke is volt. Úgy láttam, a külföldi turisták érdeklődését is felkeltették ezek a fogások, ottjártunkkor egy kínai csapat ismerkedett a magyaros konyhával. Naponta változó 2 és 3 fogásos ebédmenüt kínálnak 1490, illetve 1990 Ft-ért. A menün kívül is számtalan izgalmas fogást láttam, viszont annyi kötöttség van, hogy a menüben nem lehet a levest vagy a köretet másra cserélni. Nekem teljesen megfelelt a menü és úgy gondoltam, mind a 3 fogást kipróbálom. Málnakrém leves - kellemes, de nem átütő, főfogás egyben sült tarja rizzsel - nagyon finoman fűszerezett, puhára sült, nem zsíros hússzelet, valamint a desszert mazsolás vargabéles. A tálalás is rusztikus magyaros, kis piros zománcos lábos, ovális és kerek fehér zománcos tányér. Átlagos adagok, a menüben 1 szelet hús volt. A leves tányérnyi adag, nem csésze. Zöldborsó főzeléket, húsos rakott zöldséget is láttam a pultban, azok is ínycsiklandóan néztek ki. Világos pörkölésű Caravan kávét főznek, jó minőségű, finom. Ebédelni 11-16 óra között lehet, de már reggel 7 órától nyitva vannak, igényes szendvicseket készítenek, melyek nemcsak reggel, de egész nyitva tartási időben (du. 5-ig) kaphatóak. Finom házi kenyerük van. A személyzet készséges, udvarias, barátságos. Kiszolgálás önkiszolgáló rendszerben a pultnál, fizetés a pult végén a pénztárnál.
2018. szeptember 4., kollégákkal járt itt 45 A hús-fókuszú igényes fast food étterem 2. egysége (első a Bajcsyn a Bazilika mögött) a nyár folyamán nyílt meg a Haris közben. Abszolút belváros, sétálóutca, sok turista. Jó lokáció. Kényelmes kitelepülős terasz az autós forgalomtól mentes hangulatos kis utcában, viszont meleg van, bent pedig van légkondi, ami kellemes, nincs fagyasztó hőmérsékletre letekerve.
Modern, trendi beltér, tágas, szellős, napfényes, nagy belmagasság, az emeleten további asztalok, kissé szeparáltan. Az étlap rövid, de benne -szinte - minden a húsokról szól, a burgereken kívül a magyar konyhából és ízekből merítve. Mangalica Debreceni Kövér Zoli bácsitól (2100 Ft/pár), házi mustárral, tormával. Öt féle burger, melyek közül az egyik kecskesajtos, hogy a vegák se maradjanak éhen (2700-5200 Ft), ez utóbbi Angus marhából készült húspogácsával. Malaccsülök, nyúlpaprikás, ropogós kacsa. Az árak eléggé magasak egy fast food bisztróhoz képest, de tény, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoznak és finomakat sütnek. Classic burgert választottam a készséges és barátságos pincérrel egyeztetve, melyhez sült krumpli és répa, valamint házi szósz járt. Átlagosnál nagyobb burger buci, 20 dkg-os húspogácsa, saláta, paradicsom, lilahagyma, a klasszikus kombináció. A hús az én ízlésemhez képest túlságosan médium volt, jobban étsütve szeretem, de a rendeléskor nem kérdeztek rá. Nem tetszett, hogy a húslé a paradicsom levével és a szósszal keveredve eláztatta a tányért, de szerencsére kapcsolt a pincér és egy tányércserével, valamint elegendő mennyiségű törlőanyaggal orvosoltuk a problémát. A burger mellé ajánlott brutál csípős szószokat (Skorpió csípés, illetve Rehab Big Sun) bevallom, nem mertem megkóstolni, miután elolvastam a csípősségi fokozatokat, ezt meghagytam a nálam bevállalósabb férfiaknak. Kellemesen savanykás volt a házi feketeribizli szörp (350 Ft/ 2 dl). Aki bírja az effajta nem éppen kímélő étkeket, azoknak mindenképpen ajánlom a helyet.
2018. szeptember 4.gyerekekkel járt itt 25 Központi elhelyezkedésű Meki a belváros szívében, a Fő téren. A forgalomhoz képest bent kevés az asztal és az elrendezés sem túl szerencsés. 5 fő részére nem találtunk olyan helyet, ahol kényelmesen le tudtunk volna ülni és elfértünk volna a tálcákkal együtt. Igaz, van terasz kint, de éppen zuhogott az eső.
A gyerekek miatt mentünk be, Happy Meal menüt vettünk nekik. 4 féle játék közül lehetett választani. A személyzet nincs a helyzet magaslatán, lassú, vontatott a kiszolgálás. A halrudakra várni kellett, később készült el, mint a többi étel. A női mosdó igénytelen, a 2 WC-ből csak 1 működött, a másik le volt zárva. Sem WC papír, sem kéztörlő nem volt, a személyzet kérésre sem hozott (később, lehet, hogy intézkedtek, de azt már nem vártuk ki). Minden esetre feleslegesen álltuk ki a sort. Elvileg kóddal működött a WC, de úgy tűnt, a városi forgatagból sokan a Mekit használták nyilvános illemhelyként. Az étel olyan volt, mint bárhol másutt, erről nem tudok többet mondani.
2018. szeptember 4.gyerekekkel járt itt 25 A Savaria Fesztivál idején az egyik legforgalmasabb helyen lévő kínai önkiszolgáló gyorsétterem - Fő téren - ügyesen kitelepült az ételpultokkal az utcára a kirakodóvásár egyéb standjai sorába. Ugyanazokat a generálszószos csirkedarabkás előre elkészített ételeket készítik, mint országszerte a legtöbb kínai gyorsbüfében.
Nem találtam náluk semmi olyat, amivel többet, jobbat mutattak volna ebben a magas színvonalúnak nem nevezhető körben. Bár nem tudni, mi okból, de volt görög saláta (320 Ft/adag) és sült krumpli is. Talán a "nép" kikövetelte ezeket is? Árban amúgy kedvező, főétel + köret (rizs vagy zöldséges rizs) 890 Ft, a kis adag 690 Ft. 0,5 l-es szénsavas üdítővel 1150 Ft-os menük. Leves 350 Ft-ért. A tavaszi tekercs állott, száraz, megfáradt (450 Ft/10 db). Olcsó gagyi műanyag tányérok és evőeszközök. Jellegtelen, nem igényes konyha. Hasonlóképpen egykedvű, gépies kínai személyzet és kiszolgálás. Az étkezde belső berendezése csupasz, retró hangulatú, házgyári fehér négyzetcsempe a falakon. Mivel az ételpultot innen emelték ki az utcára, a beltér egyik fele raktárra emlékeztető, halomban álltak a lefóliázott üdítős palackok. A külső falon omladozik a vakolat. A WC-ben nem volt papír és kéztörlő sem. Bankkártyával lehet fizetni.
2018. szeptember 4.gyerekekkel járt itt 35 Szombathelyi hosszú hétvégénk idején jártunk itt, mivel a szállásunk és a belváros közötti útvonalon éppen útba esett. Késő estig nyitva tartanak, nemcsak a Savaria Fesztivál idején. Az utcában ingyenes parkolási lehetőség, az utca mindkét oldalán.
A klasszikus török gyorsételeket készítik: kebab pitában (helyben sütik, nem előregyártott) vagy dürümben (30 cm-es átmérújű tortilla), csirke- vagy borjúhússal vagy vegyesen, a vegetáriánus változat falafellel. Pitából teljes kiőrlésűt is készítenek. A 950 Ft-os árat nem mondanám éppen kedvezőnek, Pesten is lehet ennél olcsóbban kapni, nem rosszabbat. A kebab tálak 1350-1450 Ft-ba kerülnek, elég nagy adagot adnak. A húst nem találtam valami jó minőségűnek. A 0,5 l-es szénsavas italok (Cola-család) 380 Ft-ba kerültek
1000 Ft felett kiszállítást is vállalnak. A pultnál kell rendelni és fizetni. Türelmes személyzet.
2018. szeptember 4.egyedül járt itt 45 Rockkocsma és burgerező a Nagymező utcában. Ebédidőben 1090 Ft-os napi menü, ami egy adott burgert, sült krumplit és colaslaw salátát foglal magában. Ottjártamkor Rock burger volt a menüben, ami a hely standard burgere. Rendelést követően frissen sütik a marhahúst, a vendég kívánságának megfelelő állagra (medium vagy well done).
Ezt jó néven vettem, mert én jobban megsütve szeretem, mint ahogy általában szokták készíteni a kézműves burgerezőkben. Lilahagyma, paradicsom, uborka, ház szósz jóféle kombinációja volt még a buciban. Pluszban lehet hozzá kérni cheddar sajtot (+200 Ft). A sült krumpli bolti mirelit, a hullámos fajta (talán Aviko? ), nem túl nagy adag. A káposzta saláta házi, kellemes. Pepsi dobozos italokat tartanak (0,33 l 450 Ft), ez egy kicsit drága szerintem, de összességében azért belefér. Borsodi söröket csapolnak, de üvegesben tartanak kézműves söröket is. A berendezés a rock téma köré csoportosul. Gitárok a falon, valamint számtalan fotó, poszter, koncertplakát, újságkivágás. A galériaszinten csak a mosdók vannak, a férfiaké vörös, a nőké fekete színben pompázik. A hangszóróból a 80-as, 90-es évek rockzenéi szólnak, de csak háttérként, nem hangosan. Kedves, laza, barátságos, érdeklődő személyzet. Bankkártyával is lehet fizetni.
2018. szeptember 3.gyerekekkel járt itt 45 A Budapesti Állatkert főbejárata mellett található tradicionális cukrászda, kis kiülős terasszal. Nem is annyira a sütik miatt érdekes, hanem egy ismerösünk ajánlotta azt a trükköt, hogy ha sokan állnak sorba az állatkert jegypénztáránál - márpedig jó idő esetén hétvégente ez általános - , akkor itt is lehet jegyet venni az álltakertbe, általában lényegesen rövidebb, nulla közeli várakozási idővel.
Ez pár évvel ezelőtti információ volt, nem tudom, azóta még él-e ez az opció, mert mostanában, ha megyünk az állatkertbe, inkább már online szoktam jegyet venni. Úgy tudom, ez a cukrászda is a közeli Gundelhez köthető, de itt koncepció volt, hogy azért ne Gundel-magasságú árszínvonal legyen, mert az eléggé riasztó lenne az átlagos látogatók, családok számára. A felhozatal klasszikus, jól ismert hazai torták: Dobos, csokoládé, oroszkrém, Fekete-erdő. Azért így is kerül 700 Ft körüli árba egy szelet. Nekem ez az ízvilág annyira nem jön be, jobban szeretem az újhullámos, modern sütiket. Carte D'Or fagylaltot árusítanak, viszont a téli időszakban nem tartanak fagyit. Barátságos kiszolgálás, kicsit retró hangulat. Közel sem olyan puccos hely, mint a Gundel.
2018. szeptember 2., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Jónás Kézműves Sörház közvetlenül a Duna-partján, a Bálna szürreális üvegépületében kapott helyet, hatalmas kitelepülős sörterasszal, télen korcsolyapályával, nyáron kivetítős focimeccs nézéssel. Találó a névválasztás, Jónás és a cethal bibliai történetére asszociálhatunk.
A Reketye sörház referencia sörözője, de rendszeresen "hívnak meg" külföldi söröket is bemutatásra, kóstolásra. Az kiszolgálópult feletti táblán az éppen csapon lévő söröket mindig nyomon lehet követni, elég gyakran változik a sortiment, így praktikus levehető/cserélhető táblacsíkokat használnak. Ételek terén a szintén kitűnő street food csapattal, a Tuninggal szövetkeztek, akik kézműves burger fronton tartoznak a hazai legjobbak közé. A bejárat mellett van egy truck-juk, itt kell rendelni és fizetni - azaz külön kassza van az italoktól - , de az elkészült ételeket akár benn a sörházban, akár kinn a teraszon is elfogyaszthatjuk. A terasz egy része, kevesebb asztallal közvetlenül a dunai oldalon van. Avokádós csirke burgert kértem (2350 Ft), amelyhez kerek pirított burgonyát, amerikai coleslaw káposzta salátát és lilahagyma chutney-t is kértem, kaptam, ez utóbbiakból lehetett volna nagyobb az adag, mert nagyon finomak voltak. Örömmel konstatáltam, hogy itt a krumpli is finom, nem a túlpirult, száraz chipset adták, mint a másik 2 Tuning egységben. Mivel minden frissen készül, kb. 10 percet kellett várni. Amíg az ételt vártuk, kaptunk egy asag fűszeres mogyorót ropogtatni.