2018. szeptember 1.egyedül járt itt 55 "Pizzeria 100% Italiana" ezzel a szlogennel hirdeti magát ez a kis pizzázó, amely a Király utca és a Nagykörút sarkán található, a trolimegállóval szemben. Az egyszemélyes személyzet - a 2 olasz tulajdonos egyike - valóban egy ízig-vérig olasz fiatalember, ő a pultos, a pincér, és a finom pizzákat is ő gyúrja be és süti meg.
A névadó pinsa egy kis kerek pizzácska, kapható üresen (300 Ft) vagy mindenféle feltéttel (1000-1500 Ft). De van ún. panzerotti is (600-800 Ft), szintén pizzatésztából készült lepényféle, amelyet a fatüzelésű pizzasütő kemencében kell megsütni, és mindenféle töltelékkel betölteni. Amúgy a Pizzicához és az Igenhez hasonlóan szögletes pizzákat sütnek, tepsis pizzának nevezik az étlapon, melyekből egy szelet 500 Ft, sonkás-gombásat választottam, mind dúsan meg van pakolva a feltéttel, szinte lefolyik, leesik a tésztáról. A pluszban adott paradicsomszósz - semmi köze a bolti ketchupokhoz - is mennyei. Az étlapon még szerepel kismillió féle pizza, amelyeket rendelésre, frissen készítenek. A beltér minimál, skandináv-Ikeás egyszerű fenyőasztalokkal, terítő, tányéralátét sincs az asztalokon. Néhány olasz bort és prosecco-t is lehet kapni, legalábbis a polcon láttam kirakva őket. Jó kis hely, nekem bejött.
2018. szeptember 1., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kapva kaptam az alkalmon, amikor olvastam DEndre értékelését. Az Október 6. utcai éttermeket már bejártuk, többet többször is, de a TG Italiano eddig kimaradt. TG alias Tom George a nevében olasznak mondja magát, de nemcsak olasz fogásokat kínálnak.
Az az étterem, ahová a környéken dolgozó irodisták, bankárok, hivatalnokok szívesen meghívják valamelyik üzleti partnerüket egy elegánsabb, de mégsem feszengős üzleti ebédre. A séf viszont tényleg olasz. A berendezés inkább amolyan metropolita, modern amerikai, de nem újhullámos. Véleményem szerint a 40-es-50-es korosztályt célozzák meg. Árban szintén átlag feletti (4-5ezer Ft-os főételek, köret nélkül), viszont hétköznap kínálnak 2 fogásos napi menüt, ami elég színvonalas, és itt sokféle olasz alapanyag vagy fogás megjelenik. Halak, tenger gyümölcsei, tésztával, salátával. A 2 fogást külön is lehet kérni, az előétel 900 Ft, a főétel 1300 Ft. Bivaly mozzarella, pármai sonka, friss zöldségek, kiadós adag. Minőségi kenyér - házi bagett - kísérőként. A vizet kancsóban hozzák az asztalhoz, kérni sem kell, s nem is néznek a pincérek felhúzott szemöldökkel a vendégre, ha nem kér más italt. Mondjuk én napközben munkaidőben jellemzően nem szoktam alkoholizálni, gondolom, ez igaz a többségre. Profi, gyors a személyzet, de bratyizós. Tágas a beltér, rengeteg asztal van, s pluszban egy lefóliázott terasz is. Kötelező szervizdíj 13%, ez is elég húzós szerintem. A menü ár-érték aránya kétség kívül 5 pontos, amúgy nekem ez drága hely.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 45 A Krúdy Gyula utca páratlan oldalán a Darshan Udvar mellett már pár éve működik az Al Dente olasz bisztró, akik most egy újabb egységet nyitottak, meglepő módon csupán pár méterre az első helytől, szintén itt a Krúdy utcában, de a páros oldalon és kicsit közelebb a Mikszáth térhez.
Minden esetre, ha kiülünk a teraszra, akkor az egyik helyről simán át tudunk integetni a másiknak. A profil maradt, de az itteni terasz lényegesen tágasabb, több asztalnak van sokkal kényelmesebb helye. 4-5 féle tészta és pizza, saláta és naponta változó főétel kínálat, egytálételek olasz módra. Ottjártamkor valami rizottó félét láttam. Hozzá napi leves választható. Szendvicsekben elég erős kis hely (500-1000 Ft között). Emellett olasz édes és sós péksütik, kávé mellé. Árban egy kissé vastagon fog a ceruza, úgy gondolom. A csokis párna 400 Ft-ért nem volt éppen párját ritkító. Az olasz pörkölésű fekete viszont kellemes, erősen hatásos ébresztő. Jóképű olasz pincér. Valahol azt olvastam, hogy a Nemzeti Múzeum melletti Caffé Torino tulajdonosaihoz köthető az Al Dente.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 45 Az Astoria közelében lévő kisbüfé. A fő profil egészséges, hidegen préselt gyümölcs- és zöldséglevek, a konkurens Juiceline termékekhez hasonlatosak. Reggelire zabkását vagy gyümölcspoharat kérhetünk, ebédre napi leves és saláta, grill szendvics vagy főzelék kombinációk közül választhatunk.
Jóféle fűszeres karfiolleves, nemcsak krém, hanem sok ress karfiolvirág is volt benne, fokhagymásan, a grillszendvicsbe a teljes kiőrlésű magvas toastkenyér közé sonkát, paradicsomot, salátalevelet, sajtot töltöttek. A leves és a grill szendvics együtt 1050 Ft-ba került. Pici a hely, de mégis lehet rendes asztalnál leülve helyben enni. A levek 1000 Ft körüli árfekvésben kaphatóak és ettől felfelé. Egy kedves fiatal lány egyszemélyben a mindenes kiszolgáló.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 55 A "Nagy Cukrászda Listám"-on már régóta szerepelt ez a cukrászda, de nekem eléggé kiesik, így még nem sikerült korábban felkeresni. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola közelében található, a József Attila lakótelep Ecseri úti metrótól kissé távolabb eső részén.
Modern, tágas, napfényes cukrászda, csinos beltérrel, tágas terasszal (amely dohányzóhely is egyben, dacára a dohányozni tilos táblának, a vendégek felülírták. . . )
A pultban széles sütemény- és tortakínálat. Friss szendvicsek sajtos stangliba töltve, házi rétes, fánk, főleg klasszikus torták. 400-570 Ft közötti szeletárak. Az országtorta (Őrség zöld aranya) viszont 799 Ft-ba került, ha jól láttam, az volt a legdrágább süti, kimagaslóan a többi közül. Azért volt a sütik között pár további izgalmas is: márványos túrótorta (489 Ft), roppanós karamell (469 Ft), diós tejkaramella (459 Ft). Az árazást nem pontosan értettem, szinte minden sütinek más ára volt, de sokszor csak 10-20 Ft eltéréssel. Nem irigylem a kasszásokat. Pohárkrémeket is kínálnak. A pozsonyi diós és mákos kifli különösen kedvező áron kapható 195 Ft-ért. A cappuccino 290 Ft, olaszos pörkölésű, erős, finom. Egy gombóc fagylalt 240 Ft, cukormentes is kapható. Kedves, vidám személyzet. Klassz hely!
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tipikus lakótelepi pékség a József Attila lakótelepen, az Ecseri úti metrómegálló közelében. Vagyis nem. . . annál sokkal jobb. Nem kézműves, nem újhullámos, nem újragondolt, de megfelelő, változatos kenyér, péksütemény, édes és sós aprósütemény kínálattal rendelkező pékség, mindez barátságos árfekvésben.
A beltér is kulturált, normális asztaloknál, székeknél le lehet ülni kávézni, sütizni, reggelizni, sőt a pékség előtti árnyékolóval fedett teraszra is kiülhetünk, ahogy a környékbeliek is teszik. Minden korosztály számára népszerű, közkedvelt hely. A kilóra kimért aprósütik közül édes túrós hasét vásároltam (2800 Ft/kg), valamint egy brióst (100 Ft). Mindkettő kellemes, friss volt, ha nem is kiemelkedő. A kockára vágott sütemények 300 Ft-os egységáron kaphatóak: gesztenyés krémes, francia krémes, répatorta. Minden termékük friss, nincs elfekvő készlet.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
ESCA - fogalom a fine dining-ban. Helyszín: a nem túl megnyerő Dohány utca. Aprócska lakáskonyha, terasz nincs. Sötét tónusok, szürke falak és bútorok, a székeken báránybunda ülőpárnák. Ide már tényleg évek óta készültem.
A pár évvel ezelőtti nyitáskor nehéz volt asztalt kapni a folyamatos telt ház miatt, a különösen kedvező ebédmenüről lecsúsztam, utána megszüntették, egy jó ideig csak esténként tartottak nyitva és 5-7 fogásos fix menüt kínáltak, közben megnyílt a Tábla mellettük egy kicsit bisztrósabb, lazább koncepcióval, kedvezőbb árakkal, de hasonlóképpen igényes konyhával, szóval teltek az évek, mindig történt valami. Most viszont az az aktuális helyzet, hogy ebédidőben is nyitva tartanak, és az 5 fogásos kóstoló menün kívül a rövid étlapról / tábláról is lehet szemezgetni, 1450-3450 Ft között változik 1-1 fogás ára. A Mastercard akciójában egy plusz előételt lehetett ajándékba kapni, így igazán vonzó volt számomra ez az ajánlat. Hétköznap ebédidő, csend és kihalt nyugalom, más vendég nincs is. Kiszámíthatatlan a vendéglátós élet, nem nagyon lehet előre tervezni, erről beszélgettünk az első látásra szimpatikus pincér fiatalemberrel. Az ajándék egy hideg olasz előétel volt, pármai sonka, olívaolaj, sajt, kapribogyó. Utána egy nagyon különleges sülthagyma shitake gomba consommé, azaz erőleves volt (1750 Ft), ami látványra csak egy kis üres lének tűnt, de valójában benne volt egy valóságos ízélmény. Főételként Angus burgert kértem hagymalekvárral, tormával (1950 Ft), mini méret, kisebb mint egy normál burger. Kitűnő marhahús, különleges szószok. A kenyérért nem kellett fizetni. A feketeribizli szöp minden fogáshoz remekül passzolt (700 Ft). 12% kötelező szervizdíjat számolnak fel, így az amúgy sem alacsony árakat még megdobják egy kisebb összeggel. A számla majdnem 5000 Ft, a kedvezmény ellenére is. Húzós, úgyhogy ez nem a mindennapok ebédje, legalábbis nálam. Élményszámba menő.
A Harmadik Kör, azaz Dante poklában, a Dohány utcában, immáron sok éve, ugyanazzal a névvel és profillal. Vérbeli olasz taverna hangulat, klasszikus talján fogások. A beltér rusztikus kőfalai, kellemes környezetes egyből rokonszenves lett. Humoros, figyelmes, ugyanakkor profi pincérek, gyors és ügyes konyha.
A fatüzelésű pizzakemence és a pult nyitottan került elhelyezésre, így akár az asztalunktól is figyelhetjük, hogyan készülnek a kerek finomságok. Ebédidőben 3 fogásos business lunch, illetve 11. 30-17 óra között 20% kedvezményt adnak az étlap normál áraiból, ha a weblapon elhelyezett akcióra hivatkozunk. 21 féle pizza, az étlapon mindenféle spéci olasz finomság: feketekagyló, toszkán sonka, szalámi és kolbász, bivaly mozzarella, articsóka, tenger gyümölcsei, 15 féle tésztás főétel, csőben sült tintahal. Átlagnál magasabb árazás, ehhez kiadós adagok. Itt próbáltam ki először a semifreddo-t mandulával és karamellel (1200 Ft), ez most nagy kedvencem, sajnos alig kapni máshol Budapesten. EGy parfétortához tudnám nagyjából hasonlítani. A cappuccino is kiváló olasz pörkölésű kávéból készül, 590 Ft, ez viszont egy belvárosi kávézóban is legalább ennyibe kerül, akár még többe is. 10% szervizdíjat számolnak fel, amit nem szeretek, de ez esetben megszolgáltnak és fairnek éreztem. Szívesen visszatérnék még ide mást is kipróbálni.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 35 Más ügyben jártam az Akácfa utcában, és a portált meglátva beugrott, hogy hallottam erről az új fagyizóról, ami kifejezetten a felnőtt, nagykorú fagyi-imádóknak lett kitalálva, akik az alkoholos italokat sem vetik meg. Úgy éreztem, akkor én is célközönség vagyok, még ha nem is tartom magam éppen nagyivónak.
Egyelőre mér friss a nyitás, nincs bejáratva a hely, és szerintem sokan még nem vették le, hogy miről is van itt szó. A látványos piros 18+ feliratok inkább egy peep-show-ra vagy szexshopra utalhatnak, hiába nyal a mellette lévő képen egy rasztahajú fiatal lány lelkesen egy tölcséres fagyit. Amúgy ottjártamkor nem is volt tölcsér, csak papírtálkák. A fagyikat grammra mérik és árazzák. Nyilván drágább mint egy megszokott, alkoholmentes fagylalt. A beharangozó szövegekben el lehet olvasni, hogy egy kiló fagyiba 1-2-3 liter nemes szeszt kell betölteni, ez erősen megdrágítja a történetet. Elég sokféle fagyi szerepelt a kínálatban, de nekem több még meglehetősen kísérleti fázisúnak tűnt. A pálinkás és sörös verziókat a magam részéről kizártam. A mojito nagyon adta magát, mert azt amúgy is szeretem, no és a citromot és a mentát is, ilyet azért már más fagyizóban is ettünk, de azért itt is kipróbáltam. A pina colada szintén nem tűnt akkora durranásnak, nem is volt az. A Tequila Sunrise-ot nagyon ajánlgatta a pultos, így azt is kértem, összességében a kis pohárka, ami 2 gombócnál nem volt több (10 deka alatti mennyiség) 1100 Ft-ba került, szóval ez egy átlagos fagyihoz képest kb. dupla ár. Nekem annyira nem jött be, mert a tequilán kívül mást nem is éreztem, de akkor minek a fagyi-gyümölcs körítés, ha csak piálni akarunk? Ezért is írtam, szerintem ezek az ízek még nem kimunkáltak. Talán idővel jobban kialakul. A mojito az elég jó volt, de azt már évekkel ezelőtt más fagyizók is kitalálták és megcsinálták. Azért próbáljátok ki, én is megtettem.
2018. szeptember 1.egyedül járt itt 45Ez a formabontó kezdeményezés a desszertfronton először a Teréz körúton próbálkozott, aztán úgy tűnik, ott nem működött a dolog vagy drága volt a bérlet, minden esetre több hónapnyi szünet után most ismét nekifutnak - ugyanaz a csapat - egy másik helyszínen, méghozzá a kék metró Dózsa György úti megállója közelében.
A környék inkább lepukkant, mint igényes, viszont a közelben sok emeletes ház található, ovi és iskola is, no meg a közlekedési csomópont, talán a lokáció nem is rossz. Ismertségüket folyamatos bónuszbrigádos kuponakcióval növelik, én hónapok óta látom ott a hirdetéseiket. A sajttorták sokféle izgalmas ízesítésben kaphatóak, de nem torta- vagy sütiformában, hanem kis csavaros befőttesüvegben kaphatóak, így mindegy, hogy az ember a helyszínen vagy elvitelre kéri. Az üveget utána díjmentesen meg is lehet tartani. A normál desszertek egységesen 890 Ft-ba kerülnek, a mentesek (glutén, laktóz és cukormentes) felárasak, 1090 Ft-ért, de azokból általában csak 1-2 féle kapható. Az utolsó tripla csokit sikerült elcsípnem, ami szerintem talán az egyik legjobb választás volt. Általában ezeken kívül akad a napi kínálatban néhány hagyományos sajttorta is, tortaszeletben, ezek 445 Ft-ba kerülnek. A is üvegem mellé kaptam egy műanyag kanalat is, így végül nem helyben, hanem útközben ettem meg. A névválasztást szerencsétlennek tartom, ez a magánvéleményem. A sajttortát pedig összességében drágállom, de akciósan már reálisabb az árazás, ez valószínűleg bele van tervezve az árképzésbe.