Gyémánt 500
2018. augusztus 14.egyedül járt itt 45 A Petkó Pékség első egysége mellett a vasútállomásról a belváros felé tartva mentem el a Prohászka Ottokár úton, de csak kívülről tudtam benézni, mert nem voltak nyitva. Az Alba Plázában a földszinten viszont nyitva találtam őket.
A székesfehérváriak közül talán többen tudják, számomra újdonság volt, pedig 18 évig éltem itt, hogy a pékséget egy több mint száz éves múltra visszatekintő helyi pék-dinasztia, az Albrecht-család egyik leszármazottja és családja üzemelteti. A családról a székesfehérvár fotógyűjteményben is találhatóak régi fényképek. A tradicionális pékség vonalat képviselik, nem bio-öko, magyar alapanyagokból dolgoznak, elérhető árfekvésben, jól ismert típusú kenyereket, péksüteményeket készítenek, átlagos küllemben. A kilóra árusított, kimért sós és édes aprósüteményekből elég széles választékot kínáltak, ezek közül válogattam (kb. 3000 Ft/kg), sós-sajtos stanglit és sajtos masnit.
2018. augusztus 14.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az egri Demeter Borászat referencia bárja Budapesten, a bulinegyed szívében, a Király utcában. Kis teraszos saroképület, mindkét oldalon nyitott ablakokkal. Nem klimatizált, de így is kellőképpen szellős volt. A berendezés modern, igényes, nem a most trendi minimál, nekem kifejezetten tetszett.
A Demeter borokon kívül ízelítőt tartanak egyéb hazai borrégiókból is. A Synthesis sörmanufaktúra kézműves söreit csapolják. A limonádét egyedi befőttesüvegben szervírozzák, viszont véleményem szerint ingencsak túlárazott (1295 Ft). Az étlap gyakorlatilag egész napos reggeliket soroltat fel, hagyományos tojásételek, francia és magyar reggelik, külön gondolva a másnapos gyomrokra, itt a környéken erre vélhetően nagy igény mutatkozik. Az étlap árazása belvárosi, átlag feletti (1500-2500 Ft közötti fogások), így nem meglepő, hogy főleg fiatal külföldiekkel volt szinte tele a hely, bár esténként magyarok is szoktak jönni, de ők inkább a remek borokat kóstolgatják. A borlap mellé ajánlott falatkák, borkorcsolyák étlapot nem is láttam, de lehet, hogy az csak esténként van forgalomban. A személyzet elegendő létszámú, alapvetően barátságos, laza, de nem bratyizós. Bécsi reggelit választottam (du. 3 órakor. . . ), amely rukkola ágyon 3 db fűszeres bécsi virslit tartalmazott, ízében közelítve a kolbászhoz, csípős dijoni mustárral, diós házi bagettel. Kötelező 12%-os szervizdíjat számolnak fel. A mosdó dizájnos, szép kivitelű, viszont többet kéne takarítani. A használt kéztörlő papír folyik ki a tartóból, míg a tiszta kéztörlő elfogyott, nincs feltöltve.
2018. augusztus 14.egyedül járt itt 55 Évek óta működő friss lébár a Nádor utcában, kb. félúton a Szabadság tér és a Kossuth tér között. Jellegtelen szürke épület, 1 ajtónyi boltíves portál. Hófehér, laboratórium-szerű belső tér, maximális tisztaságot sugároz. Sáros cipőben télidőben félve lépnék be ide. Az 1 főnyi alkalmazott nagyon kedves, segítőkész, informatív.
Mivel a gyümölcslevek be vannak számozva, így egyértelműen meg tudom mondani, hogy a 716-os számút választottam, amiben sárgarépa, narancs, alma, ananász, citrom és kurkuma van. Ez utóbbi fűszer nemcsak a narancs színt erősíti fel, de az ízhatást is remekül megdobja, szó szerint megfűszerezi, ráadásul hideg időben a gyömbérhez hasonlóan melegítő hatása is van. Az összetevőket egyébként szezononként variálják, és az aktuális trendeket is figyelik, lekövetik. A frissen, hidegen préselt gyümölcs- és zöldségleveken kívül ízesített növényi tejitalokat és limonádékat is lehet kapni a szögletes egyen-palackokban. Az italokat hűtőben kell tárolni, romlandóak, hiszen semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak. Sajnos árban elég húzósak ezek a nemcsak egészséges, de rendkívül finom italok. A 250 ml-eseket 690 Ft-tól, a 0,5 l-eseket 1190 Ft-tól vásárolhatjuk meg. Webshopjuk is van, ahol láttam, hogy fekete (aktív kókusz szenes) limonádét is kínálnak, na, azt egyszer biztosan ki fogom próbálni! (530 ml/990 Ft)
2018. augusztus 13.egyedül járt itt 45 Hozzám képest kevésbé édesszájú, de ízig-vérig hozzáértő gasztro-kritikus értékelőtársunk ajánlotta ezt a helyet. A Móricz Zsigmond körtér közelében kis csendes sétálós mellékutcában a szuterénben nyílt meg a közelmúltban ez a csúcskategóriás, de amúgy családi kisvállalkozásban működő cukrászda.
A kinti kis terasz is kellemes, ha nincs túl hideg/meleg és nem esik az eső, viszont érdemes bemenni a cukiba és megcsodálni a pultban a sok finomságot. A hófehér vintage-provence-i hangulatú berendezés is mutatós. A színes, változatos bonbonok kínálatát meglátva leesett az állam, nehéz feladat volt választani. Legszívesebben úgy a 90%-ot végigkóstoltam volna, de az igencsak húzós árak azért behúzták nálam a féket. A bonbonokat grammra mérik, 3 db majdnem 1000 Ft-ba került. Málnás, mandulakrémes - narancshéjas és kókusz ganache mini cupcake bonbonokat választottam. A másik pultban jobbára klasszikus sütemények, tortaszeletek sorakoztak, de küllemre azok is igencsak mutatósak voltak. 700-800 Ft-nál kezdődő szeletárak, de a vegán csoki 960 Ft-ba került. Összességében az édességek véleményem szerint, dacára a prémium kategóriának, túlárazottak. Ilyen típusú kézműves bonbonokból szerintem nagyjából végigteszteltem már azokat, akik az országban számítanak, és a La Panné-ban kóstoltak nem tartoztak a legjobbak közé. Megjegyzem, a bisztró-reggeli kínálatuk árazása sokkal korrektebb és reálisabb, és a kínálat sem rossz.
2018. augusztus 13.egyedül járt itt 55 A 3. Keffeine kávézó a budai Allee Bevásárlóközpont középső szintjén található, nagyon ötletes kialakításban. Felülnézetben a felső szintről úgy néz ki, mint egy izgalmas geometriai térelem, sokszög. Mivel a folyosó mentén hasítottak ki maguknak egy darabka területet, 3 oldalról nyitott, szellős a hely.
Nagyon tetszett a kék kockás kárpittal bevont ülőhely a csúsztatható asztalkákkal. A rendelésfelvétel és a fizetés a pultnál történik, de nem kérik el előre a pénzt. Specialty kávét is főznek, és prémium kategóriás kávékkal dolgoznak, ennek megfelelően az árak értelemszerűen magasabbak, mint egy hagyományos kávézóban, de a CC, CSC vagy SB láncok árait meg sem közelítik. A kávé nagyon finoman elkészített, egy cappuccino 650 Ft-ba került, a tejhab különösen bársonyos, puha és krémes volt. A kávén, teán - van Matcha is -, házi szörpön, forró csokin és a trendi üdítőkön kívül (On Lemon) kézműves sütik is csábítanak a pultban, elég magas árfekvésben, 700-900 Ft közötti szeletárakon. A 4 féle keksz közül egy gyömbéreset kértem (250 Ft), ezt már a másik kávézóból tudtam, hogy finom a fűszerezése és jól illik a kávéhoz. A kiszolgáló személyzet tagjai nem egyformán kedvesek, az egyik hölgy mosolygós, segítőkész volt, a másik alkalmazott nem igazán.
2018. augusztus 13., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Méltán közkedvelt spanyol tapas bár a 8. kerületben. Csak estefelé nyitnak ki, vacsoraidőre. Pici a hely, így feltétlenül ajánlott előzetesen asztalt foglalni, pláne, ha többen szeretnénk menni. Ellenkező esetben leginkább a vakszerencsében bízhatunk, hogy kapunk-e helyet. A berendezés egyszerű, funkcionális, de egyúttal nagyon otthonos is.
Mintha spanyol barátaink konyhájában összegyűlnénk egy osztálytalálkozóra. Látszik, hogy megpróbáltak minden apró négyzet-centimétert hasznosan kitölteni, a polcok zsúfolásig telve a konyhai eszközökkel, illetve az alapanyagokkal. Nyüzsgő, pörgős, élettel teli hely, igazi mediterrán bár hangulat uralkodik itt. Az ételek mellé kitűnő spanyol és portugál borokat és sherryt kínálnak (1000 Ft/dl), de magyar borokat is tartanak. Az étlapon számtalan izgalmas tapas található, hideg és meleg fogások közül is, ezen belül figyelemre méltó a tengeri halak, tengeri herkentyűk kínálata. Marinált érlelt szardellát (690 Ft), majd gambas pil-pilt, azaz pácolt garnélát ettem fohagymás chilis olívaolajban (1490 Ft). Egy adag friss házi bagettet kértem hozzá, a 3 kis szelet (250 Ft) őszintén szólva kevésnek bizonyult. Legközelebb biztos, hogy kipróbálom a desszerteket is, sajnos most időszűkében nem maradt rá alkalom, mert időre kellett mennünk egy nagyobb társasággal. Szimpatikus, életvidám kisvendéglő, kitűnő ételekkel. A kis adagokat kóstolgatva csak az ételekre is könnyen el lehet költeni 5-6000 Ft-ot fejenként.
2018. augusztus 13.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Lőrinc pap téri Matrjoska már a múlté, több sajtóorgánumban is lehetett olvasni a bezárás okáról. A tulajdonos időközben vegetáriánus lett, és már nem tudott azonosulni a húsközpontú étteremmel. S amellett nagyon környezettudatos is, ami itt az új helyen eléggé szembeötlő.
Nem a régi helyet alakították át, hanem a Kálvin téren nyitottak egy vegán éttermet Matrjoska Kroshka néven. Csupa jót olvastam róluk, és a "régi" Matrjoska is nagyon tetszett, így nem volt kérdéses, hogy ki fogom próbálni. A berendezés modern, a most trendi skandináv fenyőbútorok, csupasz falak, néhány ötletes megoldással (pl. a világítás a plafonon nagyon jópofa). Az is egyedi ötlet, (bár a Nyaklevesben láttam már ilyet), hogy az ablak alatt lépcsőket alakítottak ki párnákkal, itt is le lehet ülni, így nyertek pár plusz helyet, azért megjegyzem, itt elég kényelmetlen és rizikós a levest kanalazni. Tálalás újrahasznosított papírtálcán, illetve papírpohárban, fenyőfából vágott kanállal. Ettem egy krémlevest és egy pelmenyit. Az adagok kicsik, én totál éhes maradtam, és nem jött be, hogy a pár szemnyi tésztát pohárból kellett ki fakanalazni. Mindezt 1780 Ft-ért. Ez a vegán váltás nálam nem aratott sikert. Sajnos. Én nem leszek törzsvendég. A kiszolgálás esetlen.
2018. augusztus 12.egyedül járt itt 45 A Lurdy-házba tartottam az ásványfesztiválra, s ezúttal volt alkalmam tenni egy kis kitérőt. A Bodega a kézműves burger kedvelők egyik elismert és közkedvelt lelőhelye, immár évek óta. Helyileg mindentől eléggé kiesik, a Lurdyhoz viszont elég közel van. Egy új építésű társasház földszintjén találhatóak, kiülős teraszuk is van.
Az összképen az előttük folyó nagy szabású építkezés és a sok munkagép némiképpen ront, de még így is találtam a közelben parkolóhelyet. Egyszerű berendezés, a falat ragasztott újságkivágásokkal dekorálták, főleg autós témakörből. Sok vendég, vegyes korosztályból, a pultnál kell rendelni és fizetni, de az elkészült ételt kihozzák az asztalhoz. Az étlapon 16 féle burger (1100-1600 Ft), plusz a szezonális ajánlatok. Minden burger kérhető dupla verzióban is (+600-700 Ft felárral). A köretekből nem lehet fél adagot kérni, pedig jó lett volna többfélét kipróbálni, csak a sült krumpliból van kis- és nagy adag. Kértem egy amerikai káposztasalátát, amely annyira nem volt átütő, viszont mennyiségre nekem túl sok. Szerencsére azt külön műanyag tálkába tették,, tetővel együtt, így a maradékot el tudtam vinni. A rockburgert választottam, a szezámmagos zsemlében roqfortos sajtmártás volt pluszként. Nagyon ízletes, bevállalható mennyiség, harmonikus összeállítás, finom a húspogácsa, bár elbírt volna több fűszert, de összességében nekem bejött! A burger, a coleslaw saláta és egy palack víz 1750 Ft-ba került. Kötelező szervizdíj nincs. A tálalás meglehetősen puritán, egy szögletes dobozka újságpapírral kibélelve. A kiszolgálás laza, de gépies, próbálják minél gyorsabban pörgetni a rendeléseket.
2018. augusztus 12.egyedül járt itt 45 Viszonylag új nyitású újhullámos kávézó az Oktogon és a Nyugati tér között kb. félúton a csendes Jókai utcában. Elég csendes lehetett a nyitás is, mert én nem hallottam, olvastam róluk sehol, hazafelé tartva véletlenül botlottam beléjük.
Két fiatalember viszi a helyet, akik korábban más, nagy nevű szintén újhullámos kávézókban "nevelkedtek" baristaként, aztán úgy döntöttek, hogy saját lábukra állnak. A kávét La Marzocco gépen főzik, és 2 féle között lehet választani, kevésbé savas, kicsit tradicionálisabb, vagy a savas igazi specialty. Én inkább az előzőre szavaztam. Egy eszpresszó 550 Ft, ami nem olcsó. Csinosak a kívül fekete, belül fehér porcelánok. Minimalista, skandináv berendezés. A víz kancsóban ki van készítve a pultra, de a barista nem felejtette el megkérdezni, hogy töltsön-e vizet, így nem volt szükség "önkiszolgálásra" sem. Aki komolyabban érdeklődik a kávék iránt, a pulton lévő tájékoztató anyagokból részletes információkat lehet gyűjteni.
2018. augusztus 12.egyedül járt itt 55 A közelmúltban az Arany János utcai M3 metrómegállónál lévő vendéglátó helyek esetében is történt némi átrendeződés. Többen bezártak, átalakultak, költözködtek, és a korábbi argentin steak house helyén nyílt egy újabb Pointer Pub, akik a város több pontján megtalálhatóak már. Kint tágas terasz, bent angol pub stílusú tágas étterem.
Hétköznap elég tágan értelmezett ebédidőben (11. 30-16. 00 óra között) számtalan kedvező árú ebédet állíthatunk össze magunknak. Az asztalvédő terítőként szolgáló színes papír egyúttal 2 nyelvű, angol és magyar étlap és itallapként is szolgál. Árban 990 Ft-tól kezdődően a 2790 Ft-os steak-ig széles a választék. Bundázott, rántott húsok, halak, olyan klasszikus egytálételek, mint a chilis bab vagy a rántott sajt, de vannak pizzák, hamburgerek, levesek és desszertek is (pl. derelye, császármorzsa). A köretek választhatóak. Svéd húsgolyókat kértem sült krumplival, barna mártással, erdei gyümölcs öntettel. Íz és küllem alapján is az IKEÁ-s húsgolyókra ismertem rá. Nyilván ez alapján a többi étel is nagyrészt félkész termékből, mirelitből gyorsan előállítható, ennek is tudható be a kedvező árfekvés. A helyi csapolt sör a Hunter's, amely igen olcsó, üvegesben kínálnak vagy tucatnyi angol és skót sört 1000 Ft körüli üvegáron. A kiszolgálás gyors, a személyzet készséges. Nincs kötelező szervizdíj.