Gyémánt 500
2018. augusztus 12.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
BB. kupont váltottam itt be, célirányosan ezért tértem be. Jó sok évvel ezelőtt megfordultunk itt már barátokkal egy sűrű és már a (nem) emlékezés jótékony homályába vesző éjszakán, azóta, amennyire vissza tudok gondolni, nem sok minden változott itt. A bárnak helyt adó épület évek óta fel van állványozva, ezért a láthatósága nem jó, és a külcsín sem hívogató.
Ráadásul a velük szemben lévő csinos kis téren 2 francia hangulatú kiülős teraszos bisztró is működik, a Le Petit és a Brunch, szóval a külföldi turistákat inkább ők szippantják be vizuális vonzalmuk erejével. Az utcaszinten belépve egy kis előtérbe érkezünk, ahol bárszékek vannak, valamint egy rakat üres piás üveg (jól sikerülhetett az elmúlt éjszaka. . . ), és egy sötétbe levezető lépcső. Na, itt kell lemenni. Lenn, hatalmas 2 irányba elágazó pincerendszer, félhomály, kissé állott pinceszag, narancsvörösre mázolt falak. Számomra szimpatikus miliő, van benne valami csipetnyi horrorisztikus, mintha Drakula kastélyának pincéjébe ereszkedtünk volna le. Egy dupla fagyis jegeskávé volt az ajánlat extra tejszínhabbal. A 3 féle választható íz közül a karamellát választottam. Bolti dobozos fagylalt, karamella bolti szirup, "mű" tejszníhab spray. Az adag valóban hatalmas volt. A dupla eszpresszó erős, olasz pörkölésű, ütős, még ebben a kombinációban is ütős, felpörgető hatású. Kora délután jártam itt, mivel csak 10-16 óra között lehetett a kupont felhasználni, rajtam kívül először nem volt más vendég, majd érkezett egy fiatal srácokból álló csapat biliárdozni. A nagyobbik teremben több biliárdasztal és darts áll rendelkezésre, jól el lehet tölteni itt az időt. Az itallap kinézetre igényesen összeállított, tartalmilag döntően kommersz vonal képviseltetik. Vannak koktél akciók, valamint egyéb napi italakciók is. Futball bajnokságok idején 3 kivetítőn és 1 tévén lehet követni az eseményeket. Egy sima eszpresszó 320 Ft, szerény ételkínálat a rágcsálnivalókon kívül lepények 8 féle töltelékkel (előregyártott) 750/990 Ft. 8 féle sört csapolnak, de kézművesekkel nem foglalkoznak. Dreher, Primator, Pilsner Urquell, Belle-vue, Guinness.
2018. augusztus 11.egyedül járt itt 55 Majdnem a nagykörútnál található waffel, avagy gofri bár, eléggé eldugott, a portál visszafogott. A belső tér viszont nagyon vidám hangulatú, jópofa a dizájn és a kialakítás és a fiatal alkalmazott, gofrisütő lány is kedves és türelmes. Az előttem lévő külföldi párnak nem kevés erőfeszítésébe került, mire eldöntötték, mit is kérjenek.
Belga típusú kelt sült tésztát. azaz waffelt készítenek, sokféle ízesítéssel, feltéttel, díszítéssel, édes és sós változatban is. A tésztákat a rendelést követően frissen sütik. A sima üres 550 Ft-ba kerül, az édesek 950 Ft-ba, a sósak 1150/1350/1490 Ft-ba, lazacos vagy prágai sonkás vagy dupla. Számomra egyértelmű volt, hogy az édesek közül választok, ananászos-banános-kiwis-tejszínhabosat kértem. Az ananász konzervből volt, a másik két gyümölcs friss. Annyi feltétet tett rá a lány, hogy a tészta ki sem látszott alóla. Az emeleti galérián színes asztalkáknál lehet leülni, ahol számos személyes üzenet és fotó látható a világ minden tájáról.
2018. augusztus 11.egyedül járt itt 45 Az egykori Almárium Étterem helyén az ún. piros házban nyitott meg a Lumen Kávétó 2. egysége, Lumen Pálma néven. Az első. régebbi Lumen sincs messze a Krúdy utcában a kerületen belül, ahol az elmúlt évek során többször ittam kiváló kávéjukból. Az épület nagyon tetszetős, hatalmas belmagasság, tágas, légies belső tér, benne egyszerű, modern berendezés.
Az üvegajtón keresztül ki lehet menni a belső udvarra (egyben kijelölt dohányzóhely), ahol egy hatalmas klinkertéglás kémény emlékeztet az elmúlt évszázadra. A kávét helyben pörkölik, a karakteres eszpresszó 400 Ft, a tejért nem kell felárat fizetni, a mézért sem. Önkiszolgáló félig-meddig a rendszer, a pultnál kell rendelni, lehet előre és utólag is fizetni, aztán a kávét vagy kihozzák az asztalhoz, vagy érte megy az ember, mert az ízesítők a pulton vannak kirakva. Lehet enni is egyszerűbb étkeket, pár leves, saláta és főétel, szendvicsek, valamint túrógombóc szerepel az étlapon. A napi menü leves + főétel 11. 30-14. 30 között hétköznapokon, 1450 Ft-ba kerül. A személyzet nem volt barátságos, a pultos srác elég lekezelő, kicsit flegma volt, nem készséges. Az asztalok letakarítása esetleges, több is ragacsos volt, az előző vendégek maradványait lassan szedik össze. Kisüzemi kézműves söröket és kistermelői hazai borokat kínálnak, esténként alkalmanként élőzene is előfordul.
2018. augusztus 11., kollégákkal járt itt 55 Nem is értem, hogy nem készült még egyetlen értékelés sem erről a kiváló étteremről? Abban a kivételes szerencsében volt részünk, hogy foglalás nélkül sikerült asztalt kapnunk, s ráadásul a tulajdonos, Sulyok Miklós asztalához ülhettünk le. 2002 óta működik a Kertész utcában az aprócska étterem, családi vállalkozásként, alapvetően a francia gasztronómiára alapozva.
Az asztalok közel vannak egymáshoz, nagyon kötetlen, oldott a hangulat, a magyarok és a külföldiek is jól megférnek egymással. Nemcsak a konyha, de a belső tér is egyedi, a falakat ugyanis drapp takarópapír borítja, amelyen szabadkézi rajzok láthatóak. Csak vacsoraidőben tartanak nyitva, 18 órától. Az étlap rövid, 1 lap csupán: 8 leves és előétel (800-1800 Ft), 6 főétel (2200-3200 Ft), 2 desszert (1000 Ft), sajttál. Mindkét étel kitűnő, különlegesen és csodásan elkészített volt. Átlagnál kisebb adagok, de mégis kiadós, tömény, laktató fogások. A szörpöt ajándékba kaptuk! Kiváló kacsaterrine házicipóval, majd csokoládés fondant sóskaramella fagylalttal. Valódi ízorgia. Az egyik legjobb gasztro-élmény az idei évben!
2018. augusztus 11.gyerekekkel járt itt 55 Több alkalommal jártam már itt, a férjemmel, a gyerekekkel együtt, ásványgyűjtő barátaimmal és bakonyi jógatábort követően a jógatársakkal. Ez utóbbi azért volt különösen emlékezetes, mert ekkor 3 szerzetes homokmandalát készített, és sikerült látni a színes mandalát közvetlenül elkészültét követően (még az összesöprést, megsemmisítést megelőzően).
Ha lehetőségünk nyílik rá, fel szoktuk keresni az Európában található buddhista kegyhelyeket, igaz, nem sok van belőlük, országonként csupán néhány, de elmondhatom, hogy a zalaszántói sztúpa a legszebbek közé tartozik. A falu széléről egy erdei úton lehet megközelíteni a helyszínt, a Kovácsi-hegyen lévő erdei tisztást, több km-t kell beautózni, persze lehet gyalogosan túrázni, zarándokolni is. A sztúpát egy dél-koreai buddhista szerzetes kezdeményezésére kizárólag adományokból - a dél-koreai mellett jelentős osztrák adományozói kör is támogatta - építették fel a világbékéért, és 1993-ban maga a XIV. Dalai Láma avatta fel. A sztúpa átmérője 24 méter, magassága 30 méter, hófehér színe kitűnik a fák közül. Az építményben eredeti Buddha ereklyéket (csontszilánkokat) helyeztek el, amely Európában egyedülálló, továbbá buddhista tanításokat, szent szövegeket és egy 24 méter magas életfát. A sztúpa 3 emeletére fel lehet menni, a buddhisták hitének megfelelően az óramutató járásával megegyező irányban illik körbejárni és persze kizárólag cipő, lábbeli nélkül. Az erdőn át egy kis ösvényen lehet leereszkedni a Milarepa Meditációs Központba, ahol rendszeresen tartanak programokat, a buddhizmuson belül a drikung kagyü vonalat követik: meditációt, beavatást és tanítást, ünnepségeket. Belépő természetesen nincs, adományokat elfogadnak. A sztúpa mellett található egy kis ajándékbolt, füstölőt szoktunk itt venni.
2018. augusztus 11.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Kisváros központjában, a körforgalom után, szemben a szállodával egy modern 2 szintes épület emeletén található többfunkciós egység. Alattuk egy viszonylag nagy ABC, amely hétvégén is nyitva tart, illetve egy gyorsétterem, amelyet szintén kipróbáltunk.
Mi is először azt hittük, hogy zárva van, mert a lépcső tetején az ajtó be volt zárva, és nem látszott kívülről semmi mozgás, de aztán mondta egy helyi hölgy, hogy nyugodtan menjünk csak, mert nyitva vannak. L alakú, tágas kávéház, bár és presszó, bármelyik kategóriába be tudnám sorolni. Valószínűleg csak estére telik meg élettel, rajtunk kívül csak egy asztalnál ült egy fiatal baráti társaság. Az itt kapható ételeket valójában a földszinti gyorsétteremben (C-Univerzál Büfé) készítik, és ide csak felhozzák, így az ottani ételekről e helyütt nem írok újra. Összességében volt valami retró érzés, 80-as évek hangulat a helyben, de kellemes, szimpatikus volt. A terem végében lévő szórakozási lehetőségek: 2 pályás bowling, biliárd asztal nagyon tetszettek a gyerekeknek, hátul különterem nagyon kényelmes, süppedős kanapékkal. Az első részben szintén kényelmes, embert marasztaló bőrfotelek vannak. Az italválaszték (alkoholos) alapvetően kommersz, de a kínálat széles, gyakorlatilag minden ismert italféleség és márka kapható, egyáltalán nem elszállt árakon. A kis üveges Cappy gyümölcslevek is csak 240 Ft-ba kerültek, ez gyakorlatilag a bolti ár! Feketeribizli és eper a 2 kedvencem, ez utóbbi volt is a készletben náluk. Gardenhouse filteres teákat főznek, mindössze 220 Ft-ba kerül egy csésze. Az ízesített limonádéból 0,5 l 440 Ft, sziruppal ízesítik, mint általában a legtöbb helyen. A gránátalma elég műanyag, nem sok köze van a valódi gyümölcshöz. A mosdó tiszta, igényes. A fiatal pultos lány nagyon kedves volt hozzánk.
2018. augusztus 11.gyerekekkel járt itt 55 Nem tudom, mióta működik Zalaszántón a Mézeskalács Múzeum, mert a korábbi években, amikor több alkalommal is jártunk a faluban, nem tűnt fel a létezésre, pedig a Fő utca egyik házában működik. A ház előtt becsalogatóként - vagy éppen elijesztésként? - a vasorrú bába fogadja a látogatókat.
A múzeumot egy hagyományos parasztházban alakították ki, inkább egy kis alkotóműhelynek néz ki. A mézeskalácsokat a tulajdonos és üzemeltető hölgy, Gyöngyi maga készíti. Néhány fotó elkészítése utána jelezte, hogy nem lehet fotózni, pedig a régi mézeskalács hagyományokat bemutató fali ábrákat, képeket, és a szimbolikát bemutató, elmagyarázó mézeskalács remekműveket igazán érdemes lett volna megörökíteni. Röviden mesélt arról, hogy mi volt egykoron a jelentésük a régi figuráknak. Lakodalom alkalmával az ifjú pár kapott ajándékba egy mézeskalács fát, ahol minden egyes figurának megvolt a maga jelentése (pl. családi béke, anyagi jólét, gyermekáldás is kötődött 1-1 darabhoz, amelyeket mézeskalácsból formáztak meg). A gyerekek nagy örömére lehetett vásárolni is, mindenki választhatott magának 2 szép darabot, amelyeket már az autóba beülve hazafelé elkezdték enni. Friss, nem állott és nagyon finom mézeskalácsokat ettünk, szóval nemcsak szépek voltak a termékek. Árban jóval kedvezőbb volt, mintha valamelyik fesztiválon vagy kirakodóvásárban vásároltuk volna, és számos egyedi formát, mintát készít a hölgy. Ha valaki itt jár a faluban, akkor a Sztúpa és a vízimalom mellett érdemes a mézeskalács-házat is felkeresni. (a vízimalom jelenleg felújítás alatt van, nem látogatható).
2018. augusztus 10.egyedül járt itt 45 A Klauzál téri piacot pár év szépen felújították, többé-kevésbé belakták, bár amikor arra jártam, úgy láttam, leginkább a földszinti SPAR és a pékség "dübörög", míg a többi evős-ivós hely a gyér forgalom miatt eléggé elhagyatott, így elég sok a bérlőváltozás.
A Lúd egy új nyitású hely, és nem a csarnok épületén belül van, hanem a Klauzál tér felőli kapunál, annak előterében, az ún. átriumban. A névválasztásnak állítólag az a történelmi előzménye, hogy a Klauzál csarnok egykoron a libavásárairól volt híres. Sütemény-fronton a klasszikus fajtákat készítik, szokásos kivitelben (pl. Dobos, Sacher, klasszik csokitorta, kókuszgolyó), némelyik nagymamás, házias küllemű, mint pl. a mézes krémes vagy a zserbó. Árak tekintetében szerintem teljesen korrekt, mondhatni kedvező, 400 Ft körüli szeletárak mellett átlagos vagy annál kicsit nagyobb méretek. Hagyományos, olaszos pörkölésű kávét főznek, nem specialty-skodnak. Többféle sós aprósütit, pogácsát, valamint édes mini sütiket lehet kimérve kapni, és van fagylalt is. Színre elég vadnak tűnt a sárkánygyümölcs, de egyszer élünk alapon kipróbáltam. Inkább aroma-hatású, mint gyümölcs, szóval ez a fagyi nem az erősségük. Amúgy a fagylalt nem helyben készül, hanem a Hisztéria Fagylaltozó szállítja nekik. A szendvicsek jól néztek ki! Kedves, mosolygós és türelmes kiszolgálás. A pultnál kell rendelni, de a helyben fogyasztás előtt kiviszik az asztalhoz a kávét, sütit. Bent is van pár asztal, kint pedig még több, és itt szellősebb, kellemesebb a tér is. Úgy láttam, a környékbeliek már felfedezték a Ludat.
2018. augusztus 10.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Modern, tágas, világos, a túltengő fehér szín miatt laboratórium vagy orvosi rendelő hangulatú étterem a Kálvin téren, amely az idei évben nyitott meg. Érdekes, hogy a közvetlen közelükben 2 hasonló "lelkivilágú" étterem is működik (Tao, Zen), a 827-is ilyen ezoterikus new age-s hely.
A falon Sri Chinmoy "békefilozófus" Coelho-i mélységeket szántó gondolatai: "Te és én alkotjuk a világot azzal a rezgéssel, amit a világnak nyújtunk". Én 15+ éve jógázom, de ettől még nem lettem agymosott, és rosszul vagyok az ilyen típusú ömlengésektől, pláne egy étteremben. No, mindegy. . . Az ételek egy körbejárható svédasztalon vannak kihelyezve nagyon ízlésesen és gusztán, kb. mint egy 4 csillagos hotel éttermében, 100 gramm 399 Ft-ba kerül, mindenki magának szedhet, amit és amennyit szeretne. Az újhullámos kávézók mintájára, ez egy "specialty kitchen", ezen már azért mosolyognom kellett. Minden étel laktózmentes, van egy csomó vega és gluténmentes fogás, a desszertek pedig cukormentesek. Azt is írják, hogy az alapanyagok GMO-mentesek, azaz nem génkezeltek. Szóval itt minden öko-bio-egészségesnek van hirdetve, biztos ezért ilyen drága. De nem bírom nem szóvá tenni, hogy az idényzöldségekből nagyon olcsón lehet ám főzni, szóval itt igencsak magas haszonréssel dolgoznak! A teljesség igénye nélkül amolyan nemzetek konyháját vonultatják fel: sushi, görög saláta, többféle párolt zöldség, szejtános, tofus, szójás főételek magyaros fűszerezéssel, sok étel tisztára olyan kinézetre (ízre azért nagyon nem ám! ), mintha igazi hússal készült volna, de a kis címkéket elolvasva kiderült, hogy húspótló volt azokban is. A paradicsomos húsgombóc nevében benne volt a "hús", pedig az egyáltalán nem volt benne. A majonézes kukoricasaláta szerintem nem éppen arról híres, hogy milyen egészséges lenne, mondjuk én ettől még szeretem. 3000 Ft-ot simán el lehet itt költeni csak az ételekre, és még csak nem is esszük magunkat pukkadásig. Teljesen igaza van az előző értékelőnek, egyáltalán nem korrekt, hogy a svédasztalon nincs egy ellenőrző mérleg a vendégek számára, azért elég kellemetlen a pénztárnál szembesülni vele, hogy mennyi lesz a számla. Külsőre az ételek sokkal jobban néztek ki, mint amilyen az ízük volt. Jellegtelen, mindennek ugyanolyan semleges az ízvilága. Pozitívum viszont, hogy a pultra kihelyeztek palackozott tisztított vizet és poharakat, amelyekből ingyen lehet inni. Egyszer bekukkantani ajánlom, aki szereti az ilyen elvarázsolt filozofikus étkezdéket, de kiéhezve nem ajánlatos menni. Kiszolgálás nem volt, 1 fős személyzettel találkoztam a pénztáros személyében, akinél fizetni kellett. Ő gépiesen tette a dolgát.
2018. augusztus 10.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta terveztem, hogy egyszer beugrom majd ide ebédelni, ami nem tűnt akkora feladatnak, tekintve, hogy a hét minden napján 12-16 óra között 15 féle ebédmenüből lehet választani. 2 fogás + ajándék üdítő 1150 Ft. Jól ismert, magyaros ételek: húsleves, gulyás, francia hagymaleves, Jókai bableves az első fogások között, rántott sertés, roston csirkemell, hortobágyi palacsinta, rántott sajt, marhapöri a főfogások sorában.
Bár nincs klíma, de a pincebeli elhelyezkedésnek köszönhetően jó pár fokkal hűvösebb van, mint a napvilágon a kánikulában. Boltozatos, több irányban elnyúló pincehelyiség sok férőhellyel. Kicsit retró, de hangulatos, stílusos a berendezés. Az asztalok pohárnyom foltosak, az evőeszközök már kissé elnyűttek, sokat használtak. Pénteken 2 után érkezve a közlékeny és barátságos pincér szabadkozva jelzi, hogy sajnos már több étel elfogyott, mivel ma nagyon sokan érkeztek enni. De ég így is bőven van miből választani, és egyből jelezte, a 2 fogást bármilyen kombinációban kérhetem, nemcsak az étlapon megadott párosításban, és a köreten is bátran variálhatok . A gulyásleves hatalmas tányérban érkezik, karimáig töltve. Hagyományos elkészítés, jó magyarosan, sok paprikával, sűrű lé, az ízek jól összeértek. Bolti, fehér kenyér hozzá, valamint csípős paprika az asztalra bekészítve. A marhahús jól átfőtt, több darabka rágós is belekerült. A zöldségek túlfőttek, de nem zavaróan. A 2. fogás kijevi csirkemell rizibizivel. A hús nem nagy adag, de a leves után a 2 fogás így is több, mint kiadós. Nem tudok megküzdeni vele. A hús és a köret is frissen készült, nem állott, nem mikrózott. A hús tölteléke nem a klasszikus petrezselymes fűszervaj, hanem sajtos töltelék, de finom. Vagy 15 féle alkoholmentes ital közül lehet választani, ez a ház ajándéka (3 dl gyömbért kértem). A maradékot el lehet csomagoltatni. Bankkártyás fizetés nem probléma. Kötelező szervizdíj nincs. A mosdó felújított, tiszta, kulturált.