Gyémánt 500
Érdekes
2025. március 23., kollégákkal járt itt 45 Érdekes módon a Bálna az ittjartam. hu adatbázisban szerepel egyrészt, mint építészeti látnivaló, látványosság, másrészt mint Honvédelmi Központ. Ez az utóbbi szerepköre egy viszonylag frissebb dolog, az építéskor, illetve a megnyitáskor még erről szó sem volt.
Én ugyan nem bánom, ha az állam úgy gondolja, hogy ez a funkció lehet a legjobb hasznosítás az épület számára, én azonban más, korábbi programokat is kedveltem itt. Említhetem a pár évvel ezelőtti mézeskalács kiállítást, ahol teljesen laikus magánemberek, háziasszonyok, gyerekcsoportok készítettek mindenféle mézeskalács csodát, házikót, palotát, amelyet aztán itt állítottak ki. De tetszett az épület alagsorában lévő vintage retró boltocska és a hasonló stílusú kávézó is. Több télen volt itt szabadtéri korcsolyapálya, de a Jónás kézműves söröző első helyszíne is a Bálnában volt. A praktikus szempontok között említhetem, hogy a Bálna parkolója sokak számára nyújtott akár több órás, akár egész napos parkolási lehetőséget, még havi bérlet is volt, mondani sem kell, hogy itt a környéken is horror a közterületi parkolás, mint kb. Budapest belvárosában mindenütt. Mióta Honvédelmi központ lettek, ezt a "külsős civil" parkolási lehetőséget is megszüntették. A remek helyen lévő, bálnát formázó üvegcsoda épületet 2013-ban nyitották meg a Duna-parton a Nehru park és a Fővám tér között. Az északi vöröstégla homlokzat az egykori Közraktárakra emlékeztet, azokat is becsempészték az épületbe, megőrizve valamint a régi arculatból. A Duna felőli oldalon több kávézó, bár terasza üzemel, szinte egymásba nőve.
2025. március 23.egyedül járt itt 55 Humoros elnevezésű mentes kézműves pékség Szentendrén, a HÉV végállomás közelében. Mitől is mentesek a termékek? Glutén-tej-tojás-cukor-szójamentes kenyerek, péksütemények is szerepelnek a kínálatban, amelyek mesterséges adalékoktól mentesen, természetes és minőségi alapanyagokból készülnek.
Ahogy azt már a kézműves, illetve a mentes pékségeknél is megszokhattuk, az árak magasabbak az átlagnál. A termékkínálat sokszínű, izgalmas, a pékáru, a péksütemények nem műízűek, nem fűrészporos hatásúak. A kölestúrós párna 850 Ft, az almás-diós papucs szintén ennyibe került. Az aranygaluska kókusztejjel és almacukorral készül, 1700 Ft. A lekváros fánk 950 Ft. A kiszolgálás barátságos, készséges, informatív, mosolygós. Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogy a szentendrei bázisról időnként kimozdulnak, így például a pesti Élesztő pancs piacán találkoztam velük az árusok között. Úgy vettem észre, a fővárosi vásárlók tetszését is elnyerték. 5 pontos élmény is minőség.
2025. március 23.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Postamúzeum a Benczúr-ház 2. emeletén kapott helyet. Főiskolás koromban rendszeresen jártunk ide, a Benczúr Klubba, mert egyik kedvenc együttesünk itt koncertezett, így az épület kedves fiatalkori emlékeket idéz. 2012 óta lett ez az épület a Postamúzeum állandó helyszíne.
Olyan emlékeket gyűjtöttek itt össze, amelyek a mai fiatal generáció számára már nem is igen értelmezhetőek, hiszen az ő életükben a papíralapú levélírás, a postára "járás", a távirat feladás, a hagyományos "vonalas" telefonálás, a telefonközpont, a Morze távírás már teljesen értelmezhetetlen fogalmak és tevékenységek. Az idősek számára nosztalgikus időutazás, emlékidézés. Számomra sok érdekességet rejtett a múzeum, ráadásul a muzeológus hölgy végig is vezetett, sok értékes információval látott el. A postás járművek, a régi telefonközpont és a 100 éves postahivatal is nagyon tetszett, nemkülönben a Horthy Miklós részére készített különlegesen míves telefonkészülék. A felnőtt belépő ára 1500 Ft. Ami itt látható, az már valóban a történelem, pedig döntően a XIX-XX. századot mutatják be.
2025. március 23.egyedül járt itt 35 Kívülről nem túl ízlésesen kialakított rétesező a Tompa utca és a Liliom utca találkozásánál. A bejárat körül számtalan kiírás látható, melyek a kapható ételeket mutatják be, nem képekkel, hanem szöveges felsorolásban. A rétesek egységára 850 Ft, amit én egyértelműen drágának találtam.
A hirdetés szerint több mint 20 féle töltelékkel készítik a réteseket. A kiírásnál lényegesen kevesebb íz volt elérhető, összesen 6 féle rétesük volt, hétköznap, munkaidő után, viszont a gesztenyésnek megörültem, mert az elég ritkán szokott lenni, itt viszont volt. Átlagosnál kisebb méretű, de gazdag töltelékes, azonban száraz, kissé fojtós, kívül ropogós, sőt, inkább már törős, morzsalékos volt a leveles tészta. Menüben, kávéval 1490 Ft a rétes, illetve kapható még palacsinta, házi hókifli - ez sem volt, helyette mini barackos linzerrel tudtak volna szolgálni, valamint töltött lepények. Rétest előzetes rendelésre is készítenek. A hely nem akadálymentesített, az utcaszintről pár fok lépcsőn érhető el a bejárat. Lehet helyben is enni pár asztalkánál, teraszuk jelenleg nem üzemel. Nem tudok erre 3 pontnál többet adni, de azért ajánlottra teszem, hátha másnak jobban tetszik.
2025. március 23., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Erzsébet tér közelében lévő indiai street food bisztró nekem nagyon tetszett! Autentikus indiai ételeket, fűszereket készítenek, mindezt modern köntösben tálalva. Az üvegfal mögötti látványkonyhába két indiai vagy pakisztáni fiatalember készítette az ételeket, szorgosan, mosolygósan.
Magyarul nem beszéltek, de igazából a kapcsolatot a vendégekkel a pultos magyar fiatalember tartotta. Helyben vagy a kinti teraszon vagy a galériaszinten lehet enni. Én ezúttal elvitelre vásároltam egy csirkés chicken tikka roll tekercset, mivel rohanásban voltam. Összesen 2490 Ft-ot fizettem, ami az étlap szerinti ár, azonban otthon a blokkon láttam, hogy ez meg volt bontva alap- és szervizdíjra, ez utóbbi 5% volt. A csomagolásért, papírzacskóért nem kellett pluszban fizetni. A tekercs igazán kiadós és nagyon finom volt, karakteresen fűszeres, de nem csípős. Az étlapon szerepel 2 leves (1290 Ft), csirkés és paradicsom, tucatnyi főétel - egytálétel, húsos és vegán is (2390-4390 Ft), a bárányhúsos masala a legdrágább köztük, valamint előétel falatok (1490-1990 Ft-ért). A legjobb ár-érték arányúak a thalik, azaz a napi menük 3190-4790 Ft között, a főétel mellé lencse dal, rizs, saláta, valamint lepénykenyér jár. Ha jól láttam, ugyanaz a menü, mint a Nyugati téri egységükben. Én biztos, hogy fogok még ide jönni enni, és másoknak is ajánlom!
2025. március 23., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A IX. kerületi Tűzoltó utcában az Élesztő-házban kapott helyet egy korábbi "macis" kávézó helyén. Bejuthatunk a belső udvarról, de közvetlenül az utca felől is. Ez voltaképpen a sok jótékony akciót szervező Bike Maffia kávézója, ahol azonnal közlik is a feliratokon a betérő vendégekkel, hogy a bevételből minimum 10%-ot támogatásokra, adományokra ajánlanak fel.
A pult mögötti táblán online is olvasható, hogy éppen mennyinél jár az adomány összege, ottjártamkor 157 ezer Ft feletti összegnél tartottak. Szép kezdeményezés! A hely egy tipikus pincebeli romkocsma, de az igényesebb fajtából. Több ülőhely van. Az eszpresszó tejjel, fahéjjal 700 Ft, feketén 600 Ft, átlagosnak mondanám. A ház borai Kunsági rozé (500 Ft/dl), Takler Örökség Kadarka a vörös (600 Ft/dl), a fehér a soltvadkerti Eifert Pincészet Irsai Olivérje szintén 500 Ft decije. A pesti belvárosi árszinthez képest a koktélok nem drágák 1850-3500 Ft között. Többféle forró csokoládét kínálnak, alkoholos verziókat is. Rendszeresen tartanak vetélkedőket, zárt körű játékos programokat, érdemes figyelni a programokat. Ételeket, illetve sört nem tartanak, hiszen azt "házon belül" az Ellátó többi egységéből be tudjuk szerezni. A belső udvaron kialakított terasz közös a "lakótársakkal".
2025. március 23.egyedül járt itt 45 Modern, tágas, igényes kávézó és delikátesz a Keleti Pályaudvar és a Garay Piac szomszédságában. Nem is tudom meghatározni, mi lehet itt a fő koncepció, borbár, kávézó, sütiző, reggeliző? Ezek mindegyikének megfeleltethető, de a fő csapásirány nekem nem volt tiszta, annyi baj legyen.
A beltér tágas, szellős, de csak pár asztal van, valamint a járdán kis terasz, de sajnos a környék nem éppen bizalomgerjesztő a teraszozáshoz, ami nyilván nem a Koncept hibája, felelőssége. Volt pár sütemény, de érdekes módon mindenből csak 1-1 db, csokitorta, citrom tarte, mandulás almatarte, vegán pisztáciás szelet, valamint 2 féle muffin. Amikor beléptem, üres volt a beltér, nem fogadta senki a betérő vendégeket. A hátsó zárt részben jött elő pár perc múlva egy fiatal hölgy, aki viszont kedves, barátságos volt. Javaslatára az éppen kisült croissant-ból vittem, melynek darabja 690 Ft. Ezek az átlagostól kisebb méretű, töltetlen, vajas croissant-ok voltak. Más péksütemény aktuálisan nem volt elérhető. A helyet összességében túlárazottnak éreztem. 4 pontos élmény.
2025. március 23.gyerekekkel járt itt 45 Az országos Lipóti Pékség-lánc sokadik egysége Pesterzsébeten a kerület központjában, a Kossuth Lajos utcában található, a térnél, sétálóutcás övezetben. Lehet helyben is kávézni, reggelizni, de sietős volt a programom, így elvitelre vásároltam. A cappuccino, illetve a latte többféle méretben választható, továbbra is Julius Meinl kávét főznek.
Szeretem. A 2 dl-es tejeskávé 780 Ft-ba került, ez igazán kedvező árfekvés! Sajnos a fából készült kevergető pálcának kellemetlen mellékíze van, ki nem állhatom. Ráadásul az elvitel miatt papírpohárban kaptam. Tetszett, hogy az újdonságok ki voltak írva a bejárat melletti táblára. Újabban sajtokat is lehet kapni náluk, a Lipóti tejüzemből. Ottjártamkor a mini csokis croissant volt akcióban, 349 Ft-ba került 10 dkg. Örültem neki, hogy gesztenyés péksüti is volt ezúttal a pultban - ritkaságszámba megy - a gesztenyés patkó 635 Ft-ért jött velem. Nem volt rossz, de ettem már jobbat. Összességében 4 pontos össz-élmény.
2025. március 23.egyedül járt itt 55 Modern, trendy fiatalos kávézó, reggeliző és bisztró a XIII. kerület Vizafogó városrészében, 10 emeletes panel lakóház alsó szintjén. Van egy kis teraszuk, de a belső rész is tágas, több, egymásból nyíló helyiségből áll. Nemcsak a papír alapú étlapról szemezgethetünk, de a vendégtérben elhelyezett monitoron is láthatjuk az ételekről készült ínycsiklandó fotókat.
A kiszolgálás barátságos, kedélyes, ugyanakkor udvarias . A kitűnő Cortado 790 Ft-ba került. Nincs kötelező szervizdíj. A napot péksüteményekkel, szendvicsekkel (1490-2490 Ft), pirítóssal, tojásételekkel vagy angol/francia/magyar reggelivel kezdhetjük itt. Ebédibőben a 2 fogásos napi menü (leves+főétel) 2990 Ft, a szintén 2 fogásos séf ebéd 3790 Ft, amiben a napi leves mellett tépett húsos lepény vagy saláta a 2. fogás. Az ún. exkluzív főétel 3990 Ft. Többféle tortilla is szerepel az étlapon. Nagyon jól néztek ki a sütemények és a francia pékség kenyerei, péksüteményei is. A kiadós almás szelet 990 Ft, pompás volt! Tiszta, kulturált a mosdó. 5 pontos össz-élmény.
2025. március 23.egyedül járt itt 45 Fura, idegenül hangzó nevű kis kávézó a VI. kerületben, az Eötvös utca és a Szondi utca sarkán. Ha nem a google térkép alapján jövök ide, biztos, hogy simán elmegyek mellette, annyira észrevehetetlen, kívülről "láthatatlan" a hely. Szerintem ezen érdemes lenne dolgozni a tulajdonosoknak, persze csak ha nagyobb vendégforgalmat szeretnének.
Kicsi alapterületű sarokhelyiség, de van galériaszint is. Mint a fiatal pultos lánnyal beszélgetve kiderült, a Mishto már több éve jelen van a budapesti gasztro-piacon, de eddig melegkonyhával, étel kiszállítással foglalkoztak egy szomszédos konyhai helyiségben, majd a kávézó megnyitásával léptek egyet a vendégek felé. Kiváló minőségű, újhullámos Casino Mocca kávét főznek, az én kávém származása Brazília, Jaguara ültetvénye. Az eszpresszó 600 Ft, a plusz tej 200 Ft. "Sima" tehéntejet nem tartanak, kizárólag növényi tejeik közül a borsótejet kóstolta meg. Érdekes és drága, de egyáltalán nincs borsóíze szerencsére. A tisztított víz grátisz minden betérő vendég számára. Volt a pultban néhány mentes, vegán sütemény 1500 Ft-os áron (pl. lemon-Matcha cake), annyira nem hoztak lázba. A sütemények nem helyben készülnek, máshonnan hozatják. Néhány prémium kategóriás szörpöt, lekvárt, valamint érdekességképpen Chai szirupot lehet otthonra vásárolni. Nem rossz hely, de nincs igazán egyedisége, különlegessége. 4 pont. A kiszolgálás viszont igazán barátságos és még kommunikatív is volt.