Gyémánt 500
2018. június 28.egyedül járt itt 45 A Hunyadi Lakásbisztró remek hely - kézműves söröző (volt) a Vár aljában, így amikor a tulajdonosok megnyitották az új, nagyobb, inkább ételekre, mint sörökre fókuszáló éttermüket, tervbe vettem a tesztelését. A Fény utcai piaccal szemben egy pincehelyiségben alakították ki az éttermet, kellemes a légkör, igényes a berendezés.
Nem túl tágas, de sok asztaluk van. BBQ húsokban különösen erősek. Én az ebédmenüt kóstoltam, ebben sajnos grill ételek nem kaptak helyet. 2 fogás, leves + főétel egy szörppel vagy kávéval 1350 Ft. Az ételek adottak, nincs cserélési vagy választási lehetőség. Tányér húsleves, eperlevél tésztával, leveszöldségekkel. Házias ízek és fűszerezés, de hús nem volt benne, csak húslé. A 2. fogás paprikás csirkecomb volt fusili tésztával. Közepes adag, nem különösképpen ütősen elkészítve, a csirkecomb szerintem némiképpen alulkészült volt, a tésztaköret átlagos. A paprikás szósz finom. A kézműves sörök azért itt is helyet kaptak: Békésszentandrás, Balkezes, Mad Scientist hazai főzdékből. A borkínálat szintén figyelemre méltó. Lelkiismeretesen működtetett családi vállalkozás, de a konyha, legalábbis menü-fronton nem volt meggyőző. Udvarias személyzet.
2018. június 28., kollégákkal járt itt 45 A nyitás napján vagy másnapján jártam ebben a kávézóban, amely a Ferenciek tere közelében található, a Veres Pálné utca saroképületében. Azon túl, hogy az újdonság erejét szinte harapni lehetett a levegőben - frissen festett falak, vadiúj berendezés, a berendezkedés még nem volt teljes körű és a készleteket sem sikerült még feltölteniük - nem mondanám, hogy egy eredeti kávézó lenne, nem volt semmi különlegesség, ami itt megfogott volna.
A személyzet kedves, informatív, barátságos volt, bár némiképp bizonytalan, látszott, hogy még nem lakták be a helyet. Két féle kávét főznek, a vendég választhat, hogy inkább a hagyományos olasz pörkölést vagy inkább az újhullámos világos pörkölésű savasabbat preferálja-e. A BEANLIGHT prémium kategóriás kávéit főzik, az egyik La Montana (Costa Rica), a másik Progress Espresso névre hallgató brand volt. Én az olaszosat választottam. Egy eszpresszó 450 Ft-ba került. Csinos tálalás: fémtálca, tej külön kiskancsóban, kis pohár víz. A kávén kívül egyébbel még nem tudtak szolgálni, a francia péksütik még nem érkeztek meg. Azóta persze már kialakultak, vannak házi szörpjeik trendi ízekben (menta, bodza, málna), szendvics, croissant, no és kis terasz is. 4 féle töményen gyümölcsös-zöldséges smoothie-t is készítenek. Szendvics + kávé kombóban akciós áron kapható. De azért így sem olcsó hely.
2018. június 28.egyedül járt itt 25 Kiváló helyszín a nyüzsgő, turisták által nagy tömegekben látogatott Kazinczy utca macskaköves, korlátozott autós forgalmú részén, szemben a Kazinczy utcai ortodox zsinagógával. Nemcsak a név utal Izraelre, a kávéház épülete a zsidó egyház tulajdonában áll, és az egyház által igazoltan kosher ételeket készítenek, azon belül a tejes vonalon.
Már többször nekifutottam, hogy nyitva találjam őket, de mint ortodox hely, szombaton zárva vannak, s pénteken is csak du. 2-ig tartanak nyitva. A berendezés kellemes, ízlésesen kialakított, egy 100-200 éves tradicionális konyhabelsőre emlékeztető, fehér-almazöld színvilággal. Az étlapon izraeli/zsidó fogások szerepelnek (amit persze nevezhetünk közel-keletinek vagy hogy mást ne mondjak arabnak is. pl. említhetem a humuszt, kuszkuszt, tahinit), bár shakshuka és malawach is van, inkább a modern bisztrósabb vonalból, de sajnos csak a nevek autentikusak, az elkészítési mód, ízesítés, tálalás egyáltalán nem az. Azt mondanám, hogy a valóságban hétköznapi turistás fogások nem különösebben színvonalas előadásban. Ehhez mérten átlagnál magasabb árfekvésben, ami persze a helyszínből következik. Például az izraeli reggeli 2590 Ft, egy tojás alapú - omlett -, húsmentes reggeli ételről beszélünk. . . Húsmentes fogásaik vannak, bár lazacot, tonhalat használnak, azt nem tekintik húsnak. A kávé nem finom és zaccos, egy kis adag cappuccino 490 Ft, ráadásul tűzforró. A kávé mellé nem adtak vizet. A több tagú személyzet közül egyedül az idősebb, halk szavú úriember kedves és udvarias, a többiek úgy tesznek, mintha a hátuk közepére kívánnák ezt az egész vendéglátósdit. A fiatal pincér folyamatosan hangosan káromkodott cigarettázás közben az ajtó előtt, minden behallatszott a kávézóba. Reggel 8 órától nyitva tartanak. A tisztaságot meglehetősen felületesen értelmezik (ragacsos étlap, szalvéta hiánya, elhanyagolt mellékhelyiség).
2018. június 28.egyedül járt itt 45 Diósdon (jelenleg) ez az egyetlen Príma Pékség, ami egyébként franchise partnerségben üzemel. A főútról jobbra le kell kanyarodni és a Kludi közelében található, nyugis környezetben. Kínálat tekintetében a lánc más tagjainál már megismert és kipróbált pékárukkal találkozhatunk itt is, az árfekvés baráti, a minőség a megszokott, megbízható, friss áru.
2 magos kornspitz-et (105 Ft/db) és egy fél kilós házi jellegű kenyeret vettem (240 Ft). Barátságos kiszolgálás. Elvitelre vásároltam.
2018. június 28.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A budaörsi Andretti Cukrászdában már jártam a télen. Igaz, az most már újabban Veldi néven működik, nem is tudom, mi volt a névváltoztatás oka. Az újpesti Andretti a nagy forgalmú Váci út sarkán található, Újpest-Központ magasságában. A főútról amolyan plaza hatást keltett bennem az épület kívülről, több emelet magas kék üveges torony, "PIZZA" felirattal.
2 oldalt növényekkel befuttatott, védett terasz, bent pedig elég nagy tér, kicsit rendezetlen, modern, erősen eklektikus, de nem barátságtalan. A pultban éppen senki nem volt, de hamarosan feltűnt a személyzet tagjai közül egy fiatal hölgy. A pultnál kell rendelni. Az olasz vonalon mozognak: kávé, fagylalt, pizza, nagyjából ez a 3 fő csapásirány. A pizzát telefonos rendeléssel elvitelre is lehet kérni, házhoz szállítást viszont nem vállalnak. 30 cm-es átmérőjű kerek pizzák, elég széles választékban, 1500-2600 Ft közötti áron, feltétektől függően. A fagyi gombóca 220 Ft, de kedden akciós napot tartanak, ilyenkor 1-et fizet 2-t kap a vendég. Több mint 30 féle fagyit számoltam a pultban. Meglepő módon mindenütt a keresztény vallásosságra és a magyarság tiszteletére utaló szimbólumokat láttam, ami egy kicsit nehezen volt összeegyeztethető a pizzéria multikulti miliőjével, de az orientációban nincs semmi hiba szerintem. Pl. a fagyi kedden Szent Anna tiszteletére akciós. Az asztalok melletti kis asztalkán nemzeti színű szalaggal átkötött cipó, nemzeti színű gyertya, szentképekkel díszített gyertyák, vallásos szövegek. A bejárat előtt a gyerekek ingyenesen beleülhetnek a kismozdonyba. Olasz Segafredo kávét főznek, kifejezetten olcsón. Az eszpresszó és a ristretto csak 200 Ft, a cappuccino 300 Ft. Ehhez képest teljesen rendben volt a minőség.
2018. június 21.egyedül járt itt 55 Helyszín az 5. kerület szíve, a Kamermayer tér a Deák tér és a Váci utca között, a tér "főszereplője" a Gerlóczy Kávéház, no és a soha véget nem érő építkezés, útfelújítás. A prémium kategóriás finomságokban (húsok, felvágottak, sajtok, borok, mediterrán szószok, olajok, lekvárok, szendvicsek, stb.
) utazó Szalámibolt a Ráday utcába költözött, az ő helyüket vette át az Alma-Nomád-Bakery hallgató kézműves pékség a közelmúltban, amelyet egy fiatal magyar-spanyol páros működtet. Rusztikus kovászolt kenyereket készítenek. Nagyon finom illatok között mutatós és finom péksütiket is sütnek. A gyümölcsös piték és a banános gyümölcskenyér is remekül nézett ki. Kínálnak tartalmasabb étkeket ebédre vagy uzsonnára: spenótos és húsos quiche-t, chorizo kolbásszal töltött leveles tészta batyut, többféle töltött croissaint-t. Én egy sült padlizsános, sült paradicsomos, fetás brióst kértem, amelyet melegen tálaltak, valamint egy meggyes-diós kosárkát. A 2 együtt 1500 Ft-ba került. Sajnos csak 2 kis asztalka van előttük a helyben fogyasztásra, de az előttük lévő kis tér padjain is lehet falatozni. Egy észrevétel: szalvétát nem kaptam az ételek mellé. Vérarancs és grapefruit karikákkal ízesített vizet ihatunk a kikészített kancsóból, a ház ajándékaként, vagy Zhao Zhou teákat, amelyek kiváló minőségűek. Reggel 8. 30-tól este 6-ig tartanak nyitva. Igazán barátságos, kedves hely.
Érdekes
2018. június 19.egyedül járt itt 45 A falu középső részén található régi parasztház, a templom szomszédságában, a főúttól északra. Az önkormányzat 1994-ben nyitotta meg a tájházat, miután az épületet és a portát kívül-belül felújították, kicsinosították.
A helyi nemzetiségek életét, hagyományait mutatja be mindennapi használati tárgyakkal, és azok békés egymás mellett élését szemlélteti, hiszen a szobákban magyar, sváb és szlovák berendezéseket is láthatunk. A szabadkéményes konyha eredeti állapotában maradt fenn. Árpilis-október között kizárólag hétvégén délután tartanak nyitva, azonban előzetes egyeztetés esetén egyéb időpontban is ki lehet nyittatni. Iskolai csoportok részére ingyenes a látogatás.
2018. június 19.egyedül járt itt 45 Über-retró cukrászda Józsefvárosban a Horváth Mihály téren, a templom mögötti egyik árnyékos sarkon. Hiába saroképület, olyan az elrendezés, hogy ha valaki nem ismerős erre és nem tudja a pontos címet, akkor észre sem lehet venni a főútról. Ennek ellenére kortól függetlenül a környékbeliek jól ismerik, kedvelik.
Nagy előszeretettel hozzák el ide a nagymamák az unokákat sütizni, fagyizni. Nem beülős, hanem elviteles hely, terasz nincs. Nagyon kedvezű árúak a torták, sütemények. A klasszikus tradicionális vonalat viszik: csoki-, puncs-, citromtorta, mignon, képviselőfánk, krémes; itt éppen úgy néznek ki a sütik, mint 30 évvel ezelőtt (vagy még több). Talán a rokokó tortát tudnám említeni, mint újítást, csokis piskóta párizsi krémmel töltve. A sütik szelete egységesen 210 Ft-ba kerül, ami nagyon kedvező, ehhez képest teljesen rendben volt az ízvilág - a maga nemében - és a frissesség is. A zárás előtti fél órában a 2 üevgpult közül már csak az egyikben voltak sütemények, de még így is volt elegendő választék: legalább 15 féle. Fagylalt talán 5-6 íz volt, egy gombóc őszibarackot kértem. Ez elég vízízű volt, nem emlékezetes.
2018. június 19.egyedül járt itt 55 Nem tudom, ki hogy van vele, én a mgam részéről - persze képletesen - még mindig siratom a Zazzi Cukrászda bezárását, amely számomra újhullámosan vagy sem, de a sütemény vonalon az etalont jelentette. Ahogy azt a média több helyütt is leközölte, a Zazzi tulajdonosai sajnos a befejezés és bezárás mellett döntöttek.
Ezt követően rövid idővel a Kolonics-Varga házaspár vette át a Bécsi utcai üzletházban megüresedett helyet, akik korábban még nem jelentkeztek saját cukrászdával. A férj cukrász, felesége balettáncos volt, de ő is tevékenyen részt vesz a cukrászda életében, a pultban ő szolgált ki. A sütemények a prémium kategóriás újhullámos vonalat viszik tovább, de megújult kreációkkal, azaz nem a Zazzi darabjait másolják. A sütemények nagyon mutatósak, igazán szépen, darabáruk 950 Ft, ami véleményem szerint túllő az elfogadható kategórián, én ezt már drágának találom. A berendezés változott, a málnaszín és a tükrök dominálnak, viszont a pult és a hátsó konyharész beosztásán nem változtattak. A nyitás után bankkártyával még nem lehetett fizetni, állítólag később lesz rá megoldás. Kellemes, barátságos, romantikus, nyugis a hangulat és a belső tér, de ugyanakkor modern is. Nehéz volt a választás, de végül a karamellás-barackos sütemény mellett tettem le a voksomat. Mennyei, különleges, csodás ízkombináció. Megyek még, kíváncsi vagyok a többi szerzeményükre is!
2018. június 19.egyedül járt itt 25 Házgyári sütöde jellegű cukrászda a Kispesti Piacon, jó láthatósággal, a villamosmegálló felőli oldalon. Elsősorban a nagyon kedvező áraival hódítanak, szinte hihetetlen, de számos süteményt 150 Ft-os darabáron lehet kapni. Itt azért igaz a régi mondás, miszerint olcsó húsnak. . .
Az alacsony árak gyenge minőséggel párosulnak, leginkább a nem minőségi alapanyagok használata az, ami nekem nem tetszett. Aroma, adalékanyagok, állománynövelők használata jellemző, emiatt a sütiknek jellegtelen egyenízük van, leginkább az édes cukorízt lehet kiérezni. Valószínű, hogy minőségibb alapanyagokból nem lehetne ilyen árszintet tartani. Viszont a termékeik - legalábbis - amit én láttam - frissek voltak. Jól ismert népszerű sütiket készítenek: rétes, mignon, standard torták: csoki, karamella, Dobos. Rendelésre készítenek egész tortát. Fagylaltot nem tartanak. A Rákóczi túrós émelyítően édes és ragacsos, a mákos rétes viszont közepes, átlagos volt, más helyekkel összehasonlítva másutt lehet ennél nem jobbat kapni kétszer ennyi pénzért. Maga a cukrászda valójában egy hosszú, 3 standnyi szélességű pult, itt kell rendelni és fizetni, csak készpénzt fogadnak el, és kizárólag elvitelre, mivel helyben nincs leülési lehetőség.