Gyémánt 500
2018. június 18.egyedül járt itt 55 A Liszt Ferenc téren ismét történt némi változás az éttermek sűrűjében az idei szezonban, feltűnt pár új szereplő, míg a régiek közül többen bezártak. A páros oldalon az Andrássy útról a 3. étterem Meat & Fire névre hallgat, nagy árnyékos terasszal, nagyjából érdektelen vörös színben fürdő belső résszel.
Mindenféle BBQ ételt sütnek húsközpontúan, ez a fő profil, innen a névadás is. Nem meglepő módon minden vendég a teraszon foglalt helyet, ahol a hűtésre is találtak megoldást. A 3 fogásos ebédmenü mindössze 1290 Ft-ba került, mellé ajándékba járt egy szörp vagy víz, és akkora adagot adtak, hogy a 3 fogást nem tudtam végigenni, de nemcsak én, mások is csomagoltattak. Tejszínes málnakrém levest követően csirketekercs érkezett jázminrizzsel és szilva chutney-val. Ez utóbbi kitűnő volt, imádom a chutney-kat, amelyeket az indiai konyhából vettek át sokan. A desszert egy hatalmas adag baracklekvárral és morzsával hintett poharas túrókrém volt, különösképpen nem hozott lázba, pedig édesszájú desszertimádó vagyok. Gyors, figyelmes, udvarias, igazán pörgős személyzet és konyha. Nincs szervizdíj.
2018. június 18.egyedül járt itt 45 Fuego spanyolul a tűz, de egy guatemalai vulkánt is találhatunk a térképen ezen a néven. A Kazinczy utcában lévő modern, fiatalos étterem csirkéket süt, ez a fő profil. Grillcsirke egészben (elvitelre 1800 Ft), félben vagy csak részekben: comb, mell. Az alkalmazottak, beleértve a pincérek egy része is külföldi.
Hétköznap 11-17 óra között ebédmenüt kínálnak (1500 Ft-ért). Én a szendvicsüket próbáltam ki, amelyet az üvegportáljukon kiírva reklámoztak. Üzletpolitikájuk része, hogy elvitel esetén minden ételből 30% kedvezményt adnak. Így került a méretes grill csirkefalatos szendvics 650 Ft-ba, helyben 950 Ft lett volna. Biztos nem szeretnek mosogatni, mert a helyhiánytól nem kellett félni, csak pár asztalnál ültek, nem meglepő módon mind külföldiek. Étlapot nem kaptam, igazából nem is lehetett többféle szendvics vagy összetevő közül választani, csak ez az egy volt fixen. A húson kívül friss jégsaláta, paradicsom és egy meglehetősen tömény és terjengős majonézes szósz volt a szendvicsben. Ez utóbbi sokat rontott az összhatáson, ami amúgy klassz lett volna. A sült csirkéik nagyon jól néznek ki, a várakozás alatt a nyitott grillpultra is rá lehetett látni és a már fogyasztó vendégek ételeit is volt időm megszemlélni. A kiszolgálás egyáltalán nem volt barátságos, mondhatni a vendégekről nem igazán vettek tudomást, inkább egymással beszélgettek, illetve az egyik pincér maga is éppen evett az egyik vendégasztalnál. Összességében elvitelre ajánlom a helyet.
2018. június 17.egyedül járt itt 45 Az óbudai helyek eléggé kiesnek nekem, de a legutóbbi Csillaghegyi Megállóban tett meggyőző reggelit követően a HÉV megálló másik oldalán lévő Kiscsillag Étteremnek is utánanéztem, s az is felkeltette az érdeklődésemet.
Hétköznap 12-15 óra között 2 fogásos ebédmenüt kínálnak (1590 Ft + 160 Ft kötelező felszolgálási díj = 1750 Ft), többféléből lehet választani: 3 leves, 6 főétel, valamint pluszban lehet napi desszertet is választani. Kifejezetten szépen kialakított, romantikus, vintage belső tér sok asztallal, kellemes kerthelyiség. Könnyed mediterrán ételek, valamint magyaros fogások az étlapon (pl. lecsó). Régies hatású, kifejezetten szép és egyedi étkészlet. Az első fogás, bazsalikomos paradicsomleves parmezánnal nagyon el lett találva, kiváló. A 2. fogás ötlettelen, talán nem jól választottam, pesztós grillezett csirkemellfilé friss salátával. A hús és a saláta mennyisége aránytalan, túl kevés a saláta és nincsenek rajta fűszerek. A kiszolgálás egyáltalán nem volt barátságos, a személyzet leginkább magával volt elfoglalva. Az ár-érték arány összességében reális és korrekt, viszont a hangulatot és az élményt nálam jelentősen rontotta a személyzet közönyös, nemtörődöm hozzáállása.
2018. június 17.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Eredetileg nem itt Óbudán, hanem a Kálvin tér közelében (Erkel utca) nyitották meg az első gombócos bisztrójukat, de oda nem sikerült a bezárás előtt eljutnom. Viszont szerencsére nem végleg megszűntek, hanem átköltöztek, igaz eléggé távol az első bázistól. Talán ide az új helyükre ebbe a környezetbe jobban is passzol ez a fiatalos, innovatív koncepció.
A Nánási út menti kis terület amolyan gasztro-szigetté kezd alakulni. Van már pékség, grilles-húsos bisztró és a Gombro'c, amely arról ismert, hogy bármit el tudnak képzelni gombócban, és azt el is készítik, legyen az akár sós vagy édes. A nevük 2. része arra utal, hogy egy testvérpár az ötlet kiagyalója. Az étlap deszka formájú, lapozható, szép színes életnagyságú fotókkal illusztrálva. Nem zsákbamacskát árulnak. S az elkészült ételek valóban éppen úgy néznek ki, mint a fotókon. 15 féle sós, 8 féle édes gombóc szerepel a kínálatban, továbbá szezonális ajánlatok. Van 1 db - nagy - gombócos adag, de van olyan ételük is, amit több kisebb gombócként álmodtak meg. Árban 1300-3200 Ft egy adag, a sós-húsosak drágábbak. Én az édesek közül a Raffaello gombócot választottam, ami ugyan elég tömény és édes volt, de aki ismeri a Raffaello golyót (s ki ne ismerné) tudhatja, mire számítson (1490 Ft). Az étek itt egy igazi vizuális élmény, örömteli ránézni. Hozzá Mayer szörpök közül málnát választottam (490 Ft/ 3 dl). A benti rész szűkös, viszont a fából épült pavilon 3 oldalán körbe vannak asztalok a fedett teraszon, ahol nagyon kellemes üldögélni és időzni. Szívesen megkóstolnám legközelebb a sósak közül is valamelyiket, mondjuk a norvég lazacosat vagy a vörösboros szarvasgombócot.
2018. június 17.gyerekekkel járt itt 35 Az óbudai Aquincum az egyik legjobb múzeum véleményem szerint az országban, rendszeresen visszajárunk a Floralia ünnepségre ide. Korábbi beszámolómban említést tettem róla, hogy a főépületben működő büfé ehhez képest eléggé elmaradt a várakozásoktól, úgy is fogalmazhatnék, hogy nem méltó ehhez a remek helyhez.
Nekem úgy rémlik, hogy korábban Hadrianus néven futott a büfé, mindenesetre idén májusban már Seneca Kávézó és Múzeum Bolt néven működött, a blokkon is ez szerepelt. Talán az üzemeltető változott. A kínálat viszont nem sokat. Konyhát nem működtet(het)nek, ezért leginkább unalmas előre csomagolt készételeket tartanak, köztük Algida jégkrémet, melyekből többet is vásároltunk (390/490 Ft). Helyi "készítmény" a vicces arcot formázó miniszendvics (200 Ft/db) és a Floralia desszert (390 Ft), amely érdektelen csokis sütemény, leginkább egy gyengécske mignonhoz tudnám hasonlítani. Kevés asztal van, melyek közül az egyiket a személyzet használja prospektusok, reklámanyagok tárolására. A büfé 2 irányból is megközelíthető, kintről a szűk folyosón keresztül, valamint közvetlenül a múzeum üvegaulájából. A kávé nem minőségi, automatából készült (320 Ft). Egykedvű kiszolgálás.
2018. június 17.egyedül járt itt 45 Vadonatúj trendi specialty kávézó és vegán bisztró az Andrássy úton, rövid sétára az Oktogontól, majdnem a Vörösmarty utcai földalatti állomásnál. Nem tudom jobban beazonosítani vagy kategorizálni, de szerintem ez egy hipszter hely, annak minden kellékével, gondolok itt a belső kialakításra, dizájnra, a személyzet kinézetére és viselkedésére, no és az étlapra is.
Hétköznap 11-14 óra között 1650 Ft-ért kínálnak 2 fogásos ebédmenüt. Húst itt ne keressen senki, de még ennél is tovább mentek a kreátorok. Az ételek alapanyagait kizárólag válogatott, bevizsgált helyekről szerzik be, biogazdaságokból, ökofarmokról. 7. 30-tól reggelit is kínálnak, vegán palacsintát és teljes kiőrlésű tortillát. Az ételek zöldségekben gazdagok. Péksütiket, házi tortákat és szintén házi tiramisut is lehet enni, ha valaki egyszerűbb étkekre vágyik, sajnos ezek árai nincsenek kiírva és az étlapon sem szerepelnek. Az árfekvés átlag feletti, nem olcsó, még a maga nemében sem véleményem szerint. Meglepően tágas, sok asztallal, különteremmel, ami még nincs igazán belakva. Nagyon izgalmas a négyszögletes, nyitott tetejű belső udvar, a szépen felújított régi épület belső részében. A mellékhelyiséget és a biciklitárolót a hangulatos pincében találjuk. Egy eszpresszó 500 Ft-ba kerül, de Flow-éknál nem így hívják, hanem "Single Shot"-ként szerepel a blokkon és a pult feletti táblán is.
2018. június 17.egyedül járt itt 55 A Kedveskrém 2. fagyizója, az első budai egység után (Batthyány és Széna tér között kb. félúton) ezúttal a parlamenti látogatóközpont és a Jászai Mari tér között találtak új helyszínt. Bár a láthatóság nem valami jó, és a portáljuk is kicsi, de a lokáció a szemben lévő Olimpia parknak köszönhetően mégis előnyösnek tűnik.
Hiszen ez a belváros egyik legnépszerűbb játszótere. A nyitásra egy kuponos akcióval is próbáltak ráerősíteni, bár a kedvezmény nem volt jelentős, de az ismertséget növelheti. Az alapból 270 Ft-os, illetve 300 Ft-os gombócárak helyett így 2 gombóc 500 Ft-ba került. Ráadásul az édes tölcsérért vagy papírtálkáért sem kellett felárat fizetni. Nincs túl sok íz, de ami van, az kiváló minőségű, intenzív a gyümölcsök íze, nincs benne semmi plusz adalékanyag és állománynövelő. Fahéjas szilvát és mangót választottam. A szilvás különösen tele volt kisebb-nagyobb gyümölcsdarabokkal. A bejárat előtt mindössze egy padon lehet leülni, egyébként helyben fogyasztásra nincs lehetőség. Némi házisüteményt is lehet kapni, de ezeket nem volt időm áttanulmányozni még.
2018. június 16.egyedül járt itt 45 Olasz street food étkezde a Kazinczy utcában, a macsakaköves sétálós részen. A választék: vékonytésztás szögletes pizzák. Bár a táblán 15 féle íz/feltét szerepel, a valóságban ottjártamkor - pénteken délután - csupán 3 fajta volt. Gondolom, a többit is elkészítették volna, ha nemcsak egy szeletet kérek, de arra biztosan többet kellett volna várakozni.
A pultban lévő pizzák közül egy olasz szalámis, olívabogyós fajtát kértem. Egy negyed ára 390/450/490 Ft, míg egy egész 1560-1960 Ft között, egy kis engedményt kap ilyenkor az ember. Helyben fogyasztás esetén csinos, logózott deszkán tálalják a pizzát és előtte a sütőben rámelegítenek egy kicsit. Elvitelre is lehet kérni. A keskeny, hosszúkás helyiségben tovább lépve érkezünk a fagyispulthoz, ahol a kiváló minőségű Kedveskrém kézműves fagylaltjait kóstolhatjuk meg, kb. 10 ízt tartanak egyidejűleg, bár a honlapon még a Fragola szerepel, ezek szerint azóta partnert váltottak. Ha már olasz, akkor természetesen van grappa, Cellini márkából 4 cent 880 Ft. A borkínálatban az olasz borok mellett a magyar Tűzkő Borászat is feltűnik Bátaapátiról. A kiszolgálás gépies, mondhatni érdektelen, a 2 fős személyzet tagjai a hátsó nyitott konyhaszerű traktusba vonultak félre pizzatésztát készíteni. A pizza nem volt túl érdekfeszítő. Szárazkás, nem ropogós tészta, viszont a szalámi finom, fűszeres, jó minőségű, nem csípős.
2018. június 14.barátokkal járt itt 35 A miskolci buszpályaudvar főépületében, a jegypénztárnál működő összességében érdektelen pékség. Színvonalra kb. azt tudja, mármint a felhasznált alapanyagok és a minőség tekintetében, mint az albán pékségek, kínálatban viszont Fornetti - Princess típusú, értem ezalatt, hogy főként dekára kimért apró édes- és sós péksütiből kínálnak széles választékot, barátságos árfekvésben.
Az itt vásárolt péksütik szigorúan csak frissen fogyaszthatóak, 2-3 óra állást követően már jelentősen veszítenek az állagukból és élvezeti értékükből. Igazából egyik töltelék sem az, aminek látszik, pótlékokkal, állományjavítókkal, aromákkal dolgoznak. A tej az inkább tejpor, a meggy nem gyümölcs, hanem aroma, színezék, esetleg egy kis püré, és így tovább, nem sorolom végig. Amúgy ez egy országos lánc, talán franchise-rendszerben működnek, mert a fővárosban is láttam már, jártam már Pék-Snack pékségben, több helyütt is. Kedves kiszolgálás, buszpályaudvarhoz képest, kulturált körülmények.
2018. június 14.egyedül járt itt 45 A Bamba Marha hamburgerei meggyőzőek voltak számomra eddig is a korábbi helyszíneiken, eddig 3 volt belőlük: Oktogon, az első nyitás, majd az Október 23. utca és a Deák tér. Szóval egyértelműen a belvárosra fókuszálnak, V. és VI. kerület. A 4. legújabb egységük kb. 1 hónapja nyitott meg a Haris közben.
2 szint + terasz, elég jó lokáció, tele főleg külföldi turistákkal. Bár a Bamba Marhát a külföldiek nem ismerik, valószínűleg nem is értik. A dizájn teljesen megegyzik a többi éttermükkel: egyszerű skandináv-ikeás fenyőfa berendezés, humoros feliratok a falakon, valamint a narancssárga marhafej embléma. A kínálat gyakorlatilag ugyanaz, mint a többi egységben, bár a honlapon külön-külön étlapot tüntettek fel mind a 4 étteremnél. Ha Bamba Marha, akkor számomra a Big Kahuna Burger (1990 Ft) a kedvenc, ami egy nagyobb méretű kézműves szendvics, a marhahúspogácsán kívül grillezett bacon, cheddar sajt, teriyaki szósz és grillezett ananászkarika van, ez utóbbi az igazi kedvencem, igazából emiatt választottam most is ezt a fajta burgert. Menüben lehet hozzá kérni fűszeres házi csónakburgonyát, 1 választható szószt és valamilyen italt. Almafröccs, szóda, szörp vagy dobozos szénsavas üdítő. A krumpli nagyon jó minőségű, sokkal ízletesebb, mint általában a burgeres gyorséttermek mirelit egyenburgonyái. A gránátalmás ketchup szósz leírva jobban hangzott, mint a valóságban, én legalábbis gránátalmát nem éreztem ki belőle. Viszont az 5 féle szósz közül csak ez volt ketchup/paradicsom alapú, a többi 4 majonézes. Az almafröccs már bejött legutóbb is, így ennél maradtam, de legközelebb a szörpöket próbálom ki, amelyekből igen széles a választék. Arra érdemes felkészülni, hogy a burger nagyon tele lesz pakolva, a szósz folyik minden oldalán, erre az asztaloknál nagy tekercs kéztörlő papír van bekészítve, hasznos is! Nagyon harmonikus, karakteres az ízkombináció. Természetesen minden burger frissen készül a rendelés felvételét követően.