2018. június 3.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szerintem nagyjából mindegyik budapesti Frei kávézóban jártam már, mondjuk elég gombamód szaporodnak, úgyhogy ez a megállapítás csak a pillanatnyi helyzetre vonatkozik. A "kávé-könyv jó barát" koncepciót követve a KÖKI Terminál Bevásárlóközpontban lévő Cafe Frei kávézó is a Libri könyvesbolt egyik szegletében kapott helyet.
Szerintem itt elég szerencsés a kialakítás, mert nem kell átmenni az egész könyvesbolton, ha valaki csak kávézni szeretne, a folyosóról egyből lehet menni a kávézóba. A kávé kínálat hatalmas, a világ minden táját idéző ízesített kávékat kínálnak, mindig valami újdonsággal. Ezúttal az azték chilis eszpresszót próbáltam ki, amiben a chili csak gondolati szinten érződik, egyáltalán nem csípős. Nincs sok asztal és elég sűrűn vannak egymáshoz elhelyezve, de szerencsére nem volt tömeg. A sütik is kellemesek (570 Ft), összességében szerintem rendben van az ár-érték arány is. A kiszolgálás szintén flottul ment.
2018. június 3.egyedül járt itt 55 Az előző értékelőhöz hasonlóan én is a Román Csarnok felújítását követő rendkívüli újranyitás keretében jártam legutóbb a Szépművészeti Múzeumban. Korábban, a bezárást megelőzően természetesen megfordultam már itt számos alkalommal, mind az állandó kiállítást, mind a számomra izgalmasnak ígérkező időszakos kiállításokat megnéztem az elmúlt években.
Számszerűsíteni pontosan nem tudnám, de biztos, hogy több mint 10 alkalommal jártam már ebben a múzeumban. A Román Csarnok elképesztően gyönyörű és a maga nemében páratlan! Nem is érti az ember, hogy lehetett egy ilyen értéket 70 évig hagyni tengődni, persze értjük, nyilván jelentős anyagi áldozatot és szakértelmet követelt ez a hatalmas munka, amivel helyreállították, de kétségkívül megérte, nagyon szép lett. Ez a lehetőség márciusban, amely amúgy ingyenes volt, kizárólag a Román Csarnok bemutatására szolgált, a Múzeum többi része jelenleg nem látogatható (a központi fogadócsarnokon kívül). Nagyon sokan eljöttünk, hogy megnézzük ezt a gyönyörűen felújított termet, és biztosan nagyon szép lesz majd később az egész múzeum is. Már nagyon várom, de nem tudom, pontosan mikor várható az elkészülése.
2018. június 3.egyedül járt itt 35 A KÖKI Terminál folyosóján működő pékség és kávézó stand. A Príma Pékség termékei közül főleg édes és sós péksüteményeket árusítanak, amelyek árfekvésben a Lipóti, Kemenes, Jókenyér szintjén vannak, de minőségben nem érik el ezeket. Az albán pékségeknél viszont színvonalasabbak, ez nem is kérdéses.
A kakaós csiga nem a legjobban sikerült termékeik közé tartozik, a tészta túlsütés miatt száraz, töredezik (230 Ft). A sütemények erősen túlárazottak. A 600-650 Ft-os szeletárak egy egyedi, kézműves cukrászda reális árszintje, itt viszont nem erről van szó, inkább házgyári hatású, nem túl emlékezetes süteményeket, tortaszeleteket találunk. A sós-sajtos péksütik a jobban sikerültek véleményem szerint, a sajtos kifli korrekt volt. Kávét is árusítanak, közepes, de iható minőségben.
2018. június 3.a párjával járt itt 55 Az Aggteleki-karszt Baradla-barlangrendszerének 3 kiépített bejárata van), Aggtelek és Jósvafő 2 végpont között kb. félúton található a Vörös-tói látogatóközpont, ahonnan a barlangtúrák közül a középtúra indul és a jósvafői kijáratig tart.
Első barlangtúrának nem biztos, hogy ajánlanám, arra szerintem praktikusabb az aggteleki rövidtúra, viszont akit érdekelnek ezek a barlangok és nem is túl kényelmes, annak mindenképpen érdemes megfontolni, mivel nagyon látványos útvonalon halad, de egyúttal biztonságosan, végig kiépítve, megvilágítva. Az útvonal alapvetően a Styx-patak mentén halad, a kb. 2,3 km-t 2 óra alatt teszi meg a csoport, közben lehet végig fotózni, van is látnivaló bőségesen! Ez a barlangtúra érinti a 19 méter magas Csillagvizsgáló névre hallgató állócseppkövet, amely hazánkban a legnagyobb méretű, valamint a szintén "legek" közé tartozó Óriások termét. A felnőtt jegy 2500 Ft. Bankkártyával lehet fizetni és előre is meg lehet váltani a jegyet.
Érdekes
2018. június 3.egyedül járt itt 45 Budapest 13. kerület tulajdonában és üzemeltetésében álló galéria és kiállítótér. Állandó kiállítása nincsen, ingyenesen látogatható a nyitva tartási időben. A közelmúltban felújításon esett át a 2 szintes (utcaszint, pince) épület. A sajátságos nyitva tartást valószínűleg a kapacitás/személyzet hiánya indokolja (csak hétköznap délután látogatható).
Gyakorlatilag egész évben folyamatosan zajlanak időszakos kiállítások, kortárs képzőművészek munkáiból. Fotók, képek, kalligráfia, kisplasztikák. Az aktuális programot a kerületi újságból, a honlapról vagy a hirdetőtáblára kiragasztott plakátokról lehet nyomon követni. Összességében hasznos és jó kezdeményezés ez a klubgaléria, de egyáltalán nincsenek kihasználva a benne rejlő lehetőségek.
2018. június 3.gyerekekkel járt itt 55 Kiváló célpont családi kirándulásra Nógrád vára. Budapestről az odajutás az M2-es út felújítása miatt nem volt zökkenőmentes és gyors, viszont a Börzsöny lankái már útközben is szemet gyönyörködtetőek. Az egykor jelentős, a megyének is nevet adó település mára jelentéktelen kis faluvá zsugorodott, a váron kívül gyakorlatilag nincs is egyéb érdemleges látnivaló, de ettől még nagyon jó szívvel ajánlom a felkeresését.
A várat könnyen meg lehet találni, és a környékről amúgy is mindenhonnan jól látszik, amint a hegy tetején magasodik. A várhegy lábánál ingyenes parkolóban hagytuk az autónkat, innen pár perces, de elég meredek kaptatón jutottunk fel a várkapuhoz. A várfal lábánál millenniumi és Trianon emlékmű kopjafákkal, szép, méltóan ízléses elrendezéssel. A vár ingyenesen látogatható, nincs személyzete. A vár nagy része megsemmisült, azonban így is el lehet képzelni, milyen is lehetett fénykorában. A fal egy részét, valamint az egyik tornyot, tetővel együtt helyreállították. A középső rész gyakorlatilag mint egy füves rész, kiváló helyszín piknikre vagy szabad játékra. Minden irányban csodálatos a panoráma, tiszta időben jól látszanak nemcsak a Börzsöny hegyei, de a szlovákiai Kárpátok vonulatai is.
2018. június 3.egyedül járt itt 55 A Bazilikához közeli Fragola fagyizó kiemelkedett számomra a Fragola-lánc többi egységéből. Nagyon kedves, figyelmes kiszolgálás egy fiatalember személyében, aki látszott, és szóvá is tette, hogy örül, amikor magyar vendéget lát. Nem méregette dekára a fagyit, így nagyobb is lett az adag, mint egy átlagos Fragola "kenet", sőt még kóstoltam is 2 számomra új ízt.
A licsi rózsa eszenciával igazán különleges, egyedi, és teljesen hozz a licsi gyümölcs ízét, ami semmivel sem összetéveszthető. Egy adag (nem gombóc van) 300 Ft. A fagyin kívül kürtöskalácsot is lehet kapni, turistákhoz mért 1000 Ft körüli árfekvésben. Összességében jóval átlag feletti minőséget nyújt a Fragola, de itt is kóstolni, próbálni kell, mert nekem legalábbis - nem mindegyik fagyi íz jött be egyformán.
2018. június 3.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Csodálatos, igényes és izgalmas étterem a Szabadság híd budai lábánál. Előnyös helyszínválasztás: Duna-part, saroképület, 2 oldalon kis terasz, igaz, a járdára kitelepülve, a Váci utca kezdőpontja, szemben a Fővám téri Vásárcsarnok. Elegáns, de egyúttal egyedi, kissé bohém berendezés, mind a színvilág, mint a dizájn nagyon tetszetős volt számomra.
Külön plusz piros pontok azért, hogy általam kedvelt zenészek művészfotói is feltűnnek a falakon. Párját ritkító - ám rövid - étlap, gyönyörűen megkomponált, ízletes és különleges fogások. Csodálatos tányérdesszert. Remekül készített Illy kávé. Mindezek mellé borsos árak. Az alagsort sem érdemes kihagyni, igazi steampunk hely, gondolom, különrendezvényekre használják. A mosdó szintén nem mindennapi (ld. fotók).
2018. június 3.egyedül járt itt 55 Amikor a Várban megnyitott Jamie Olivier első hazai étterme, hatalmas hírverés kavargott körülötte, és gyakorlatilag a nyitás óta folyamatos teltházzal robognak, sok külföldi vendéggel. A másik budapesti turista bázison, de a pesti oldalon a Gozsdu Udvart szemelték ki ideális helyszínként, s ebben véleményem szerint nem is tévedtek.
Bár itt nagyobb a konkurencia, hiszen az egész Gozsdu Udvar az evés-ivásról szól. Azt azért sajnálom, hogy emiatt egy nagyon klassz zenés szórakozóhelyet, a GMK-t kellett bezárni, hiszen ennek helyén nyílt meg Janie pizzériája. A dizájn és az étlap is meglehetősen hasonlatos a várbéli étteremhez, bár itt a pizza a fő csapásirány, ha jól emlékszem, szűkebb is az itteni étlap. A pizzák drágábbak, mint egy átlagos budapesti pizzériában, 2000-3000 Ft között alakul a feltétektől függően. Hagyományos kerek nem túl vékony tésztájú pizzát készítenek, viszont minőségi és friss alapanyagokkal és feltétekkel. Én azt az akciójukat választottam, hogy kisebb pizza - amelyet pizzettának hívnak - mellé lehet egy salátát is kérni azonos áron. Egy húsmentes Melanzane pizzettát kértem, amelyen a paradicsomszósz mellett padlizsán, mozzarella, parmezán, oregano, friss rukkola és fenyőmag van, mellé friss mozzarella-paradicsom salátát választottam. A saláta 2 féle színű (sárga-piros) koktélparadicsomból készült. Pofonegyszerű étel, de mégis frappáns és üdítő. Kötelező 12% szervizdíjat kell fizetni. A belső térben magasított bárasztalok és székek vannak, azonban 2 teraszuk is van, 2 oldalon, melyek igen kellemesek. A kiszolgálás udvarias, felkészült, a konyha profi. Összességében nekem a hangulat itt jobban tetszett, mint a Várban.
2018. június 3.egyedül járt itt 55 Én is hasonló utat jártam be, mint az előttem értékelő, először jártam a Kálvin téri Buddies-nál és tetszett, finom volt, így örömmel konstatáltam, hogy a Blahán nyitottak egy tágasabb, nagyobb éttermet, amit szintén érdemes volt mielőbb felkeresni.
A Corvin melletti mellékutcában találhatóak, az elmúlt években mát több étterem működött ugyanitt, ezek szerint inkább kevesebb, mint több sikerrel. Remélem, a Buddies-nak jobban fog sikerülni, mint elődeinek. Az étlap megegyezik a Kálvin térivel, s szintén közös pont a nagy nemzetközi mérőszalag, ahol összehasonlíthatjuk a magasságunkat a nemzetközi hírességekével. Mindenféle jófajta kézműves hamburgert készítenek, karakteres ízesítéssel, minőségi alapanyagokból, természetesen minden frissen, rendelés után készül. Mindig rákérdeznek, hogy a húst mennyire süssék meg, ez az én esetemben sem maradt el. A húspogácsa a burgerben 150 vagy 200 grammos a vendég választása szerint. Minden burgert lehet menüben kérni, ami 1 féle köretet és dobozos szénsavas üdítőt vagy vizet jelent. Sajnos a köretekből 2 fél adag nem kérhető, a 2 köret viszont véleményem szerint túl sok, legalábbis nekem. A klasszikus Buddies Burgert kértem (1300 Ft), hagymakarikával (menü +700 Ft). A szószokért +200 Ft-ot kell fizetni, de ajándékba kaptam 2 különböző szószt is hozzá. A földszint mellett az emeleten további számos asztal található. Kedves, mosolygós kiszolgálás. Nagyon finom burger. Mi kell még?