Gyémánt 500
2018. június 2.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Séf Asztalában, a Westendben a nyitás körüli hájp-időszakban jártam, vegyes, de inkább több negatív, mint pozitív benyomást szerezve. Azóta gondoltam, már belakták magukat, ideje újra tesztelni a helyet, már csak azért is, mert a Westend éttermes szigetén-utcáján nem nyílnak olyan sebességgel az új helyek, hogy mindig újat tudjak próbálni és értékelni.
Az étlap szélesedett, a sláger rántott húsok mellett kolbászok és rántott húsos szendvicsek is szerepelnek az étlapon, valamint 2 féle desszert és saláták. Úgy tűnik, alapanyaggal is fel vannak készülve, nem fogyott ki semmi. Guacamolés csirkecombfilés szendvicset kértem menüben, pirított hagymás burgonyasalátával, feketeribizli szörppel. (1990 Ft). Kifejezetten kértem, hogy NE legyen csípős, az alapból a szendvicsbe tett jalapeno paprikát ki lehet szedetni, erre ígéretet is kaptam. Kb. 10 percet kellett várni az ételre, mivel a húst frissen sütik, a szendvicseket frissen állítják össze. A tálalás papírtálcán, papírpohárban történik, műanyag evőeszközökkel, a sorszámot kell figyelni a pult felett, hogy mikor készül el a rendelésünk. A 2. harapásnál jött a feketeleves, vagyis a csípő érzés a számban, ugyanis a fránya jalapeno paprikák csak belekerültek a szendvicsbe, 4 kövér szelet is. A hibát gyorsan orvosolta a személyzet, s mivel az idővel is szűkében jártam, csirkemell filés szendvicset javasoltak a lányok, mivel az gyorsabban elkészül. Másodjára már minden rendben volt. A krumplisalátához annyi észrevételem lenne, hogy ha a héj már kezd keményedni az újburgonyán, akkor azt illik meghámozni, mert így egy kicsit zavaró. Szintén túlzásnak tartottam, hogy a pirított hagyma mellett még egy rakat lilahagyma csík is volt a salátában, szerintem felesleges. Amúgy az adag hatalmas. A szendvics minden összetevője jó minőségű, friss. Ajándékba kaptam egy almás pitét, elvihető dobozban. Összességében jó élményekkel, és mindamellett jóllakottan távoztam.
2018. június 2.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az egyik legjobb magyaros vendéglő a városban, egy kis retró sziget a Klauzál téren. Főleg klasszikusa magyar ételek, némi zsidó konyhás beütéssel, ezt nyilván a környék hozta magával. A névadó Kádár Béla 1957-ben nyitotta meg étkezdéjét, de a stafétát azóta átadta Orbán Sándor úrnak, aki tulajdonosként egyúttal a főszakács és a pénztáros is.
Szürreális dolgokat tapasztal itt meg az ember. A piros-fehér kockás abroszt nejlonnal védik a gyors elkoszolódástól, a falon a 60-70-80-as évek magyar hírességeinek fotói és kedves személyes sorai a Kádár étkezdének/-ről, akiket még nem celebeknek neveztek. Orbán úr az ajtó melletti kisasztalnál ül fehér köpenyben, a pincérhölgyek magas szárú textilcsizmában, boltban 30 éve nem láttam már iyet. . . Az asztalokon szódásszifonok, de lehet szörpöt is kérni. Az étlap naponta változik, de a nagy kedvencek fix napokon köszönnek vissza. Pacal, szalontüdő, zúzapörkölt, lecsós szelet, rántott velő, és szombaton a sólet. Az 1 lapnyi étlapon 2-3 féle leves, kb. tucatnyi főétel (1500-1700 Ft körettel együtt), 2 desszert. Az ételek többségéből lehet kis adagot is kérni. A csészényi zöldborsóleves csigatésztával 390 Ft, a szintén kis adag rántott hal petrezselymes krumplival és házi tartármártással 850 Ft. 3 dl szóda 60 Ft. Igazi házias, magyaros ízek, mindenféle újragondolás és műanyag adalékok nélkül. Minden vendéggel úgy bánnak, mintha törzsvendég lenne, itt tényleg imád az ember vendég lenni. Az étkezde becsületkasszás és készpénzes. Egyetlen hátrány, hogy kizárólag hétfőtől szombatig ebédidőben (15. 30-ig) tartanak nyitva. Már nemcsak a magyarok járnak ide (minden korosztályból), hanem a külföldi turisták is felfedezték.
2018. június 2.egyedül járt itt 45 A Westend aluljáró szintjén a központi színpadnál megállított egy fiatal hölgy, hogy van-e kedvem játszani a Mastercard nyereményjátékán. Mivel csak 1-2 perces elfoglaltságról volt szó, így ráálltam. Okostelefonnal kellett begyűjteni a képernyőn repkedő ikonokat, és a feladat teljesítéséért járó nyeremény egy kávé volt, amelyet a közeli Perté Kávézóban lehetett elfogyasztani.
A pultos hölgy kedvesen, mosolyogva fogadott, pedig látta, hogy nem fizető vendég érkezik. Espresso, Ristretto és Cappuccino közül lehetett választani, én az utóbbit kértem. A kávét olasz pörkölésű Perté kávéból főzik, szerintem amit ki lehet hozni ebből a kávéból, azt itt sikerült. Ételfronton a fagyikelyhek és az óriáspalacsinták érdemelnek figyelmet, 800-1100 Ft közötti, szerintem elfogadható árfekvésben. Saját asztalaik vannak, amelyek nem gagyi műanyagból készültek, elkülönítve a Westend közös nagy étkező szigetétől. Érdemes belsőbb asztalt választani, mert a szélsők már nagyon a folyosóra lógnak, ahol a vásárló tömegek vonulnak.
Érdekes
2018. május 31.gyerekekkel járt itt 45 Jó párszor megfordultam már Rudabányán, leginkább az egykori bánya területén ásványgyűjtőként, viszont a látogatóközpont akkoriban még nem létezett, a közelmúltban alakították ki a Rudapark Program keretében. Rudabánya kisvárosáról sokaknak a Rudapithecus Hungaricus ősi főemlősfaj ("majomember") juthat eszébe, amelynek állkapocsmaradványát és fogait a bányában találta meg a Hernyák Gábor főgeológus a 60-as években.
A páratlan jelentőségű 10-12 millió éves lelet a bányaművelés során került felszínre. A látogatóközpont a csendes óvoda utcában található, a kertben parkolóhelyeket alakítottak ki. A lejtős füves részen ősállatok életnagyságű makettjei láthatóak (ősló, ősvaddisznó, ősorrszarvú, ősmajom), a négylábúakat előszeretettel lovagolták meg a gyerekek. Az épületben többféle szervezett ismeretterjesztő program áll a gyerekek rendelkezésére (filmvetítés, kreatív foglalkozások), előzetes bejelentkezés alapján. Mi ezeket nem tudtuk kipróbálni, mivel csak véletlenül keveredtünk ide. Szintén itt került kialakításra Hernyák Gábor emlékszobája, akit volt szerencsém személyesen is ismerni. Az egykori vasércbánya területén folyamatban van a Látványtár kialakítása, ahol a világviszonylatban jelentős őslénytelep szelvénye lesz megtekinthető, ha elkészülnek a munkálatokkal.
Érdekes
2018. május 31.gyerekekkel járt itt 45 Kessler Hubert az egyik legjelentősebb hazai barlangkutató volt, neki állít emléket a kis faház a Baradla-barlang jósvafői bejárata feletti teraszon, a Tengerszem Hotel mellett. Oroszlánrésze volt abban, hogy a Baradla-barlangrendszer ilyen jelentős turisztikai célponttá válhatott az átlagemberek számára is.
Kívülről egy tetőtér beépítéses faház az épület, szépen felújítva, mi is hasonlóban laktunk az aggteleki oldalon a Nomád Kempingben. 2008-ban nyitották meg emlékházként, azóta is ingyenesen látogatható. Érdekesség, hogy Kessler Hubert valóban ebben a házban élt 10 évig tartó Baradla barlangigazgatói munkásságának idején (a 2. világháború végéig), a házat saját költségén építtette. A földszinten a Baradla barlangrendszerrel ismerkedhetünk meg, míg az emeleten sok személyes tárgyat, emléket, fotót láthatunk, valamint az egyik sarokban nagyrészt eredeti tárgyaival berendezett dolgozószobáját, irodáját. A gyerekeknek is érdekes kiállítás, barlangjárás utáni kis kikapcsolódás lehet ez a program a túrázóknak.
2018. május 30.gyerekekkel járt itt 55 Aggtelekről kirándultunk el ide, Miskolcról kb. 25 km távolságra fekszik. Kurityán mint település nem rejt izgalmakat, az iskolának helyet adó egykori Pallavicini kastélyon kívül a falubeliek által "Klastrom"-nak nevezett pálos kolostorrom azonban érdekes, egy jó kis kirándulási lehetőség.
A faluból az Arany János utcán kell kihajtani a Szuha patakig, mi itt leparkoltunk az autóval, mivel a földút nagyon görönygyös, hepehupás, még száraz időben is inkább traktoroknak való. A patakon gyaloghídon lehet átkelni. Kb. 15 perces kényelmes sétával értük el a romot, ami közvetlenül a földút mentén található. A nyárádi Újháznak nevezett pálos kolostort 1408-ban alapította Perényi Imre, Zsigmond király titkos kancellárja, Keresztelő Szent János tiszteletére, 1550-ig használták, utána elnéptelenedett, majd az idő vasfoga által romba dőlt. A gazdátlan romterület a 20. században az Ormosi Bányaüzem területéhez tartozott. Czeglédi Ilona régész tárta fel és dokumentálta 1969-től kezdődően. AZ elmúlt években több állagmegóvási munkálatot végeztek. A gótikus stílusban épület templom maradványai láthatóak, a mellette lévő monostor épületét nem sikerült feltárni. A vízellátást a közeli Szuha-patak biztosította. A szemben lévő kis dombon egy fakereszt áll, innen lehet a legjobb fotókat készíteni. Szabadon, ingyenesen látogatható, nincs körbekerítve sem.
2018. május 30., kollégákkal járt itt 45 A Pizza Me lánc 7. számú egysége, a Deák téri 9-es és éjszakai buszmegállóban, a Kakas Bár mellett. Kis kioszk, főleg elvitelre, de helyben fogyasztásra is van lehtőség, a fel menti könyöklőknél. A szeletes pizzák között a minőségiek közé tartozik, normális alapanyagokkal dolgoznak. Klasszikus kerek vékonytésztás pizzákat készítenek.
A Margarita szelete 399 Ft, a többi 499 Ft, és ezek között találni néhány érdekesebbet is. A teljes kiőrlésű lisztből készült pizzák +100 Ft-ba kerülnek, ottjártamkor 2 féle volt ilyenből. Egy szelet pizzával jóllakni nem lehet, erre nyilván számolni kell. Ezúttal szarvasgombás-tejszínes feltétet választottam. A felszolgálás előtt a kemencében rámelegítenek-rápirítanak egy kicsit, ettől sokkal kellemesebb lesz. A pulton 2 féle olívaolaj és fűszerkeverék van kihelyezve, ezekkel lehet ízesíteni a pizzáinkat, nem ketchuppal. Gyors és olcsó, de mégis ízletes megoldás a Pizza Me, ha a belvárosban megéhezünk, de idő szűkében vagyunk.
2018. május 30.egyedül járt itt 45 Ha humusz, akkor a legtöbb embernek szerintem a Hummus Bar hálózat narancssárga logója ugrik be, amellyel a város több pontján találkozhatunk, viszont az olajfáról elnevezett Hummus Express nem ehhez a lánchoz tartozik. Jó pár éve működnek a Pauley Ede utcában, pár percnyi sétára az Andrássy úttól és a Nagymező utcától, de eléggé eldugott helyen.
Azt gondolom, ide főleg célirányosan érkeznek a vendégek, mint ahogy én is, bár az utcában több apartman és B&B szálláshely is található, innen biztosan jönnek külföldiek is. Kellemes, kicsi, 2 helyiséges belső tér, normál kis asztalokkal. Elvitelre a pultnál lehet kérni, helyben fogyasztás esetén az asztaloknál veszik fel a rendelést és ki is hozzák az elkészült ételt. A kiszolgálás barátságos, de el-eltűnedeznek az alkalmazottak. Az étlapon török-arab fogásokat találunk, központban a humusszal, amelyek többféle ízesítéssel, körítéssel, tálként kérhetőek. A tálak mellett pitába töltött szendvicseket is készítenek. 3-4 féle leves is kínálnak. A napi levessel indítottam, ami marokkói zöldségveles volt. A leve nagyon kellemes, karakteres, paradicsom és fahéj domináns, a zöldségek viszont túl voltak főzve és 80%-ban öregecske répa volt benne. A falafel golyókkal, humusszal és zöldségekkel (répa, jégsaláta, káposzta, ecetes uborka) töltött pita igazán tartalmas, szerintem utcán nem is lehetne normálisan enni, mert csak összefolyatná magát az ember, viszont itt kényelmesen asztalnál ülve, szalvétával, evőeszközökkel felszerelkezve működik a dolog. (leves + pita 1380 Ft volt). Az evőeszközök nem voltak tiszták, az asztal és a belső tér igen.
2018. május 28.egyedül járt itt 45 Az egyik legjobb hangulatú Lipóti szerintem, amely nagyon szépen illeszkedik a szintén hangulatosan, ám korhűen felújított Rákóczi csarnok stílusához. A pékség előtt nemcsak a kígyózó - ám gyorsan haladó - sor szembetűnő, hanem a kényelmes sötétbarna rattan fotelek, ahol ezt a múlt századi miliőt magunkba szippantva békésen kávézhatunk vagy reggelizhetünk.
Ráadásul a fények is harmonikusak, hiszen a csarnok emeletén körbefutó ablaksorból melengetően besugárzik a napfény, éppen az asztalok környékére. A péksütemények frissek, mintha éppen csak kiemelte volna a pék a kemencéből érkezésünk előtt. A klasszikus pékáruk közül a nosztalgia kifli és a sajtos kifli a két kedvencem mostanában(65 Ft), és itt volt is belőlük elegendő mennyiség. Szintén bejött az áfonyás és a szedres joghurt is, amelyek nemcsak külsejünkben idézik meg a Cserpes joghurtokat, de ízviláguk, összetételük is hasonló (260-300 Ft/db).
2018. május 28.egyedül járt itt 35 Igazi pályaudvari resti az amúgy sem túl igényes miskolci vasútállomáson, annak főépületében. A bejárat az első vágány előtti várakozó részből nyílik, aki betér az állomásra, ha túljutott a jegyvásárláson, könnyen megtalálja. Ezen kívül nem is tudom, hogy lehet-e még az állomás területén belül máshol ételt-italt venni.
Hazafelé utazás előtt itt próbáltam feltölteni a készleteimet némi útravalóval. Az előrecsomagolt bolti chips, csokoládé mellett szendvicseket lehet kapni és hot-dogot, ez utóbbit akciósan üdítővel menüben is (499 Ft). Végül a hideg szendvicsek közül választottam egy sonkás zsemélét, amelyik elég frissnek nézett ki, de nem frissen készült, nejlonfóliázva várakozott sorstársaival az üvegpult mögött. Valamint egy palack Ice Teát. Összességében szűkös választék, de elegendő a túlélésre, a kiszolgálás alapvetően kedves egyszemélyes "mindenes" hölgy személyében. Helyben leülni nem lehet, én már a vonaton ettem. Árfekvés valamivel a bolti ár felett, de nem pofátlanul elszállt.