2018. február 1.egyedül járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Több évtizedes múltra visszatekintő vendéglő-borozó a Ferenciek tere szomszédságában. Saroképület, jó megközelíthetőség, láthatóság, de mégis csendes, nincs akkora forgalom és autózaj, mint 1 sarokkal kijebb. Van free wifi, ellenben nincs kötelező szervizdíj. A pozitívumok kb. itt be is fejeződtek.
A személyzet értékelhetetlen, alpári stílus, folyamatos káromkodás, úgy viselkedtek, mintha nem egy munkahelyen és egyben vendéglátóhelyen lettek volna, hanem egy baráti találkozón valakinek a lakásában. A címadó mondat is az egyik alkalmazott szájából hangzott el. Nem a vendégekkel viselkedtek vagy beszéltek így, mert róluk nem igazán vettek tudomást, hanem egymással. A beérkező vendégeket nem köszöntik, fel sem néztek a társalgásból. A külföldi - magyarul nem beszélő - vendégeken azonban nevetgélve élcelődtek. Az étlap kedvező árúnak tűnik, ismert magyaros klasszikus fogások. Főételek 1500 Ft körül, de ehhez még a köret pluszban hozzáadandó. 70%-os áron kis adag is kérhető. A megvalósítás gyenge menzás szint. Olcsó, silány alapanyagok. Túlfőtt tészta, durvára vágott hagyma túlsúlyos ragu, mellékízű, sajtpótló, újramikózott, szintén mellékízzel bíró palacsinta (valószínűleg más étel mellett, hűtőben tarthatták). Szerintem ilyen rossz palacsintát még életemben nem ettem, bármelyik kezdő háziasszony is ennél különbet tud csinálni. A mosdó leamortizált, igénytelen, kellemetlen szagú, szerencsére gyenge a fény, így a félhomály ápol és eltakar. A legolcsóbb 1 rétegű szürke "dörzsölős" WC papír, papundekli falak. Felüdülés volt elhagyni ezt a rémes helyet!
2018. január 31.egyedül járt itt 45 A Lehel piaccal szembeni egyik utca elején található kis vietnámi bisztró, mely bár pár éve működik, de inkább a környékbeliek ismerik. Nemcsak helyben, de elvitelre is főznek, és házhoz szállítást is vállalnak. A nem túl hosszú étlapon tradicionális vietnámi ételek szerepelnek, amelyek többé-kevésbé rokonságot mutatnak a kínai és a thai konyhával is.
A fenti részen a kiszolgáló pulton kívül csak 2 kis asztalka van, melyek egyikét a személyzet használja. Érdekes módon itt is éppen fokhagyma pucolást zajlott ottjártamkor, mint nemrégiben egy kínai gyorsétteremben a 9. kerületben. Kísért engem ez a fokhagyma. . . Az étkező rész a konyhával és a mosdóval egyetemben a pinceszinten található, egy hosszú középen, valamint a fal körül szeparált boxokban további kb. 6 asztal. A berendezés egyáltalán nem távol-keleties, inkább egy mediterrán kisvendéglőre emlékeztet, talán eredetileg az is volt. Az ablaktalanságot úgy próbálták feloldani, hogy a falon kis vakablakokat - boltíves bemélyedéseket - alakítottak ki, melybe tengerparti napsütéses tájkepeket és kovácsoltvas ablakrácsot illesztettek. A vietnámi feelinget néhány színes művirág és szalmakalap, valamint fotók hozzák. Az étlap levesekkel indul, a tipikus Pho mellett Hue és Hanoi leves is szerepel rajta, a többségből kis adag is kérhető a normál mellett, barátságos árakon 990/1090, illetve 1290/1390 Ft-ért. Én az előételek közül választottam, egy szintén klasszikus tavaszi tekercset (2 db) 599 Ft-ért, valamint panírozott rákot (999 Ft/ 5 db). A főételek között is olyan jól ismert fogások, főleg egytálételek szerepelnek, mint a csípős-savanyú, a curry-s és a chilis hús (csirke, marha, kacsa), a sült rizstészta vagy a pirított rizs. Jól hangzik a kesudiós csirke és az osztrigaszósz is, melyet rákhoz és sült kacsához is kínálnak. A főételek árai szintén barátságosak, 1190-2190 Ft között alakulnak. Az ételeket frissen sütik, 10 percnél többet nem kellett várni. Finom volt mindkét fogás, a szószok mennyisége elegendő volt. 2 előtéllel bőségesen jóllaktam. A tavaszi tekercset itt eléggé fűszeresen, kissé csípősen készítik, a töltelékben rizstészta is van. A tészta ropogós. A rák panírja nagyon finom, ropogós volt, a rákhús ízletes. A pincebeli elhelyezés ellenére nem lettem étel-vagy olajszagú. A női mosdóban nem volt WC papír, és olyan szűkös volt a hely, mint egy kalyibában. A személyzet munkája a minimális kiszolgálásra szorítkozik, nem ajánlottak sem ételt, sem italt, nem kérdezték meg, hogy ízlett-e az étel (egyébként igen! ), kérek-e még bármit, nulla kommunikáció történt a vendégekkel. Nemcsak velem, a többi vendéghez sem volt egy szavuk sem. Fizetni fenn a pultnál kell, lehet bankkártyával is. Az egyik pincér vietnámi volt, a másik (hölgy) magyar.
2018. január 31.egyedül járt itt 35 Ennek a cukrászdának a nevére nem emlékeztem, de az előző értékeléshez feltöltött fotókból ráismertem, hogy én is jártam itt. Közvetlenül mellettük található a piac egyik bejárata. Velük szemben a templomkert. Egyáltalán nem feltűnő, a bejárati ajtó belesimul a fehér falba.
Korábban a veresegyházi illetőségű Gombai Cukrászda működött itt, talán 2 éve zárhattak be. A Rábai Cukrászda szintén családi vállalkozás, ahogy magukat nevezik: kreatív & design torta-maunfaktúra, és székhelyük, ami egyben a cukrászüzem is, a közeli Sződligeten található. A fő profil előrendelt torták készítése. Többségében jól ismert sütemények, tortaszeletek sorakoztak a pultban elég nagy számosságban, árban több szelet is 400 Ft alatti sávban (310-360 Ft jellemzően), ami szerintem elég kedvező. Ebből a körből árban felfelé kilógnak a speciálisabb fajták, az ország torták itt is lényegesen drágábbak 700 Ft körüli áron. Szintén a különlegesebbek közé tartozik a nagyon csokis Don Diego, csokis-kókuszos-banános Coco Banana kerek süti vagy a mogyoróskaramellás Snickers torta. Bár jól néztek ki, de jellegtelen, karakter nélküli ízük volt. A sajtos pogácsát kimérve árusítják, különösebben nem volt emlékezetes élmény. Azért nem jó egyébként nejlonban tartani a péksüteményt, mert igaz, hogy nem szárad ki, viszont szivacsos lesz a tésztája, persze csak ha több időt tölt el bezacskóza. Ebből leht következtetni a frissességére is.
2018. január 29.egyedül járt itt 15 Most már nem nonstop, 0-24 órás a nyitva tartása, de szinte vetekszik vele, ugyanis hétköznapokon éjjel 4-ig, hétvégén pedig reggel 7-ig betérhetnek ide a megfáradt éjjeli vándorok valami túlélő készletért. Bár én ezt nem ajánlom.
Korábban úgy is működött a gyorsétterem, hogy magába az étterembe éjjel már nem lehetett bemenni, hanem a McDrive-hoz hasonlóan s kis ablaknál az utcáról kellett rendelni és aztán az ablakon adták ki a bezcskózott tápot. Valószínűleg ezt a helyet tudta csak kibérelni a nagy amerikai multi franchise, mert ez a hatalmas forgalmú, és főleg fiatalokkal teli (célcsoport, ugye) Oktogonnál túl pici, szűkös. Nyilván nem véletlen, hogy a hasonszőrű konkurensek itt a téren és a környéken nagyobb éttermekkel vannak jelen. A pultnál 3 gépnél volt kiszolgálás, de csak elvileg, mert csak 2 pultos alkalmazott jött-ment. A sor perceken át semmit nem haladt előre, de különösebben nem siettek. Fejetlenség, szervezetlenség uralkodott, csak tébláboltak a pultnál kiszolgálók, mert hátul nem sütötték azokat a hamburgereket vagy belevaló hússzeleteket, amire vártak. Még a sült krumpli is kifogyott, arra is várni kellett. Az asztalok nincsenek letakarítva, gondolom, nem ér rá a személyzet, az asztalok alatt is ételmaradékok. A padló ragadt a kiöntött cukros üdítőtől. Igénytelen hely.
2018. január 28.gyerekekkel járt itt 55 Évek óta járunk ide vissza, ha indiai ételekre vágyunk. Véleményem szerint a város legjobb ár-érték arányú indiai étterme. Talán az étterem meghatározás egy kicsit túlzás, pontosabb lenne a kifőzde. A hely megjelenése ugyanis nagyon egyszerű, mondhatni puritán.
A pultnál kell rendelni, lehet étlapról is, de ha a gyorsaság szempont, akkor a pultban lévő ételek között is mindig találni megfelelőt. Nagyon szimpatikus, hogy a nem csípősnek mondott ételeik valóban nem csípősek. A magyar ízlésnek sem idegenek. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik még csak most ismerkednek az indiai ízekkel. A gyerekek számára is megfelelő, mivel nincs túlfűszerezve, viszont mégis egzotikusak az ízek. Vajas csirkét (butter chicken), kókuszos csirkét, kesudiós csirkét, chicken tikka massalát szoktunk rendelni. Ha helyben eszik az ember, akkor is műanyag tányérokra, műanyag evőeszközre kell számítani. A naan-t mindig frissen sütik. A fokhagymás naan talán itt a legjobb a városban, és olcsó. Mindig frissek az ételeik, a hús puha, omlós és kicsi kockákra van vágva. Bár az adagok nem tűnnek nagynak, de mégis kiadós.
2018. január 24.egyedül járt itt 35 A Westend aluljáró szinten az ún. "ételsoron" található kínai gyorsétterem, akik a trendekkel haladva újabban sushit is árusítanak. Egyebekben nem túl izgalmas a kínálat, és a kínai hölgyeknek sem a magyar nyelv, sem a minőségi ügyfélkiszolgálás nem az erőssége, voltaképpen ezek a dolgok nem nagyon érdeklik őket.
Viszont számomra éppen akkor jól jött, hogy itt gyorsan tudtam venni egy doboz sushit a házban lévő további felhozatalhoz képest olcsóbban és és a várakozási időt megtakarítva, ez akkor fontos szempont volt számomra. A pár méterrel lejebb lévő Maguro Sushi drágább lett volna, de zárva voltak (év eleje miatt), a Leroyt meg nem is említem, mert ott még sokkal többe került volna és ki tudja, mennyi idő. . . Egyébként az étel maga, amit vettem, semmi extra, ez a sushik között a legolcsóbb maki változat, 12 db, vegyes töltelékkel (lazac, uborka, kaliforniai paprika, avokádó), hozzá külön tálkában szójaszósz, és egy pár eldobható pálcika, viszont wasabi és gyömbér nem járt hozzá. Könnyen szállítható műanyag dobozban, előre kiporciózva. 1700 Ft-ot fizettem. A fiamnak ízlett, gyorsan elfogyott az egész dobozzal, bár tény, hogy neki a Trófeás sushi is ízlik, így örömet szerezhettem neki, és végül is ez a lényeg.
2018. január 24., kollégákkal járt itt 35 A Ferenciek tere metrómegálló közelében, a Centrál Kávéháztól néhány méterre található kifőzde. Meglehetősen zavaró olaj- és ételszag van, ami miatt próbáltuk a lehető leggyorsabban megenni az ebédet, hogy a ruhánk, hajunk ne vegye át ezt a kellemetlen szagot. A másik, ami miatt egyáltalán nem volt vendégmarasztaló a hely, az a farkas ordító hideg.
Körbenéztem, és azt tapasztaltam, hogy a vendégek többsége is kabátban volt, hát mit ne mondjak, egyáltalán nem csodálom. Kizárólag bárszékeik vannak, középütt kerek asztalokkal, ahol el lehet többen is férni, viszont a fal menti könyöklők nagyon keskenyek, alig fér rá a tálca. Az ételek többsége előre elkészített, lesütött, bundázott húsok, halak, egyebek, dekára kimérve. A kínálatot és a koncepciót leginkább a Csirke-fogó gyorséttermekhez tudnám hasonlítani, bár a csirkén kívül minden más is kapható. A kiírással ellentétben rántott gomba és rántott sajt azonban nem volt. Egy rántott csirkemell filét ettem 2 féle majonézes salátával, összesen 1350 Ft-ot fizettem. Ital nélkül. Az egyik saláta sonka-csemege uborka-kukorica volt, a másik hagymás burgonya. Napi menüt is kínálnak, de nem jegyeztem meg, hogy mi volt. Ami viszont jól nézett ki, és finom is, az a tiramisu (550 Ft), nem túl nagy adag, de igazán friss, kellemes volt, a kollégáméból kóstoltam.
2018. január 24., kollégákkal járt itt 35 Az 5. kerületi ebédmenüs lehetőségekre rákeresve többször futottam bele a Bodza Bisztró nevébe, ami egyáltalán nem volt számomra ismerős, sőt, még a cím alapján sem tudtam beazonosítani a helyet, pedig az 5. kerületben elég gyakran, napi szinten megfordulok. Kisebb nyomozást követően derült ki, hogy a Bajcsy-Andrássy nagy kereszteződésben lévő City Center földszintjén találhatóak.
Az étteremből kívülről nem látszik semmi, kifelé nem reklámoznak. Az Arabica kávézó mögött találhatóak. Be kell menni az irodaházba, szemben lesz a recepció, innen balkézről már látszik az étterem bejárata. Ez tulajdonképpen egy irodaházi menza, mondjuk, elég kulturált kivitelben, ami nyitva áll külsősök számára is. Sokan nem is a házból jöttek, ugyanis kabátban, táskával voltak. Minden nap kínálnak ebédmenüt, ami fix húsmentes leves és valami egyszerűbb, jól ismert főétel. Ha a 2 fogás nem lenne elegendő, mellé választható desszert is. Technikai probléma - csőtörés az utcán - miatt sem a kávégép, sem az italautomata nem működött. Mivel a menüben lévő főétel nem volt szimpatikus, ezért á la carte választottam. Két féle levest kínálnak, kis- vagy nagy adag, de a kisadag is öblös tányér, több, mint a csésze-mennyiség. Az ételek a pultban láthatóak, dekára mérik le, a húsra +szeletdíjat számolnak fel. Egy kicsit nehezen követhető, és előre nem tudja az ember pontosan, hogy mennyit fog majd fizetni. A nyírségi gombócleves alapvetően nem lett volna rossz, ha lett volna benne a névadó gombócból. . . a lábos, amiből merni kellett, több, mint félig volt, és nem volt (már) benne. Főételként egy fetával-szárított paradicsommal töltött csirkemellet kértem kukoricás rizzsel, ami ízre elég jó volt, mennyiségre zóna-adag, 1 kisebb szelet hússal, mindezért ital nélkül kicsivel 1500 Ft felett fizettem. A rizs langyos volt. Vannak a benti részben asztalok és a kinti előtérben is, ami levegősebb, viszont valamennyire huzatos is. A pultnál túl szűkös a hely, ha valaki elkezd levest merni, feltartja a sort, nem lehet haladni. Önkiszolgáló rendszerben működnek, tálcán kell tolni a pultnál az ételt. Bankkártyával lehet fizetni. Összességében 3 pontra értékeltem ugyan, de nem tartom rossz vagy nem ajánlott étteremnek. Ha jó a napi menü, akkor az ár-érték arány is ennél kedvezőbb (1190 Ft/ 2 fogás, 1390 Ft/3 fogás). Kategóriájában egy elfogadható, korrekt helynek találtam.
2018. január 24.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az országszerte látványosan terjeszkedő Lipóti Pékség lánc ezt az új egységét szerintem nagyon jó helyen nyitotta meg. Az Egyetem téren rengeteg diák, egyetemista mellett turisták is megfordulnak, nem említve a helyben lakókat vagy errefelé dolgozókat. Ennek megfelelően a reggeli órákban, ebédszünetben, valamint a tanítás végén és munkaidő után pörög fel a forgalom.
A kínálat megegyezik a többi Lipóti Pékségével, 2 hölgy szolgált ki a pultban, egyikük a pénztárat is kezelte. Mivel a péksüteményeiket jól ismerem, ezúttal az apró édessütményeket kóstoltam meg. A kókusztekercset és a sakktábla mintás sütit ("hivatalos" nevét sajnos nem jegyeztem meg) is dekára kimérve árusítják. Annyira nem figyeltem a kiírt árakat, 805 Ft-ot fizettem 1 db sakktbláért és 4 karika kókusztekercsért, ami szerintem jóval több a reálisnál. Kókusztekercset szoktam venni a gyerekeknek máskor is, több cukrászdában, ennél persze nagyobb mennyiségeket, és nem emlékszem, hogy bárhol is ilyen sokba került volna. Egyébként ízre az átlagot hozták, egyik sem volt kiemelkedő. Állagra mindkettő termék friss volt. Az én ízlésemnek mindkettő túl volt édesítve. Helyben is lehet enni, vannak 1-2 asztalka, de én ezúttal elvitelre vásároltam.
2018. január 22.egyedül járt itt 55 A Borssó évek óta ugyanazon a helyen - 5. kerület, Egyetem tér - Fővám tér közötti csendes kis utca saroképülete -, stabilan működő francia hangulatú étterem, ahová nem volt könnyű látogatást tervezni, mivel ebédet 12-15 óra között, vacsorát 18 órától szolgálnak fel. Az étlapon magyar és francia fogások.
A rövid étlapon és a táblán most a bárány a fő húzónév, szezonálisan mindig változtatnak rajta, de a kedvenceket stabilan kínálják. A táblán aranydurbincs, füstös bélszín, borjúszűz, kéksajt, a főételek 5-8000 Ft között alakulnak. A desszertek 1500 Ft-től kezdődnek. Vacsorára magyar és francia kóstoló menüt állítottak össze, a 3 fogás 8800 Ft, illetve 4 fogás 10600 Ft. Hiába igyekeztem, sajnos csak 3 óra előtt pár perccel sikerült befutnom, de a pincér a desszertek közül 2 félét is tudott ajánlani, melyek közül az 5 fűszeres csokoládé mousse lett nálam a befutó (1600 Ft) (francia citromtorta volt a másik). Gyönyörű tálalás, kiváló alapanyagok, izgalmas fűszerezés, tömény csoki-íz túlédesítés nélkül. Egy tökéletes kompozíció. A cappuccino és a limonádé is rendben volt. A pincér páratlanul udvarias, készséges, figyelmes és felkészült volt. Nem betanult szerepet játszott, de mégis érződött rajta a szakmaiság és a vendégközpontúság. Hétvégén élő jazz zenével szórakoztatják a vendégeket. Az emeleten is nagyon szépen terített asztalok vannak. Az asztalok kissé sűrűn vannak elhelyezve, ami nagyobb forgalom esetén azért zavaró lehet. 12% kötelező szervizdíj van, természetesen bankkártyával is lehet fizetni. Szívesen ennék is komplett menüt is, nem akar valaki meghívni?