2018. január 18.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Vác főterének egyik emblematikus épülete, melynek élénk kék színe annyira elüt a többi szomszádos házétól, hogy azonnal kiszúrtam. A bejárati ajót felett egy kis elefánt szobor figyeli az érkezőket, sajnos nem ismerem a történetét, elfelejtettem megkérdezni.
Bent egy idősebb hölgy van a pultban, aki jókedvűen köszöntötte a vásárlókat, többen visszajáró törzsvendégek voltak. A belső berendezés kellemes, vintage hatású, van egy fehérre festett faragott pad, amire le lehet ülni, egyébként elég szűkös a hely. Mindenféle friss péksütik kaphatóak: diós és mákos búr kifli, túrós táska, kakaós csiga, lekváros bukta, szilvás papucs, sajtos pogácsa. Nagy örömömre árusítanak Stühmer termékeket, az ő édességeiket nagyon szeretem, ezekből vettem pár darabot (1265 Ft-ot fizettem összesen). Árban is egész korrekt, Pesten sok helyen durván túlárazzák az amúgy is prémium kategóriás - tehát nem olcsó - csokoládéikat, bonbonjaikat. Ha ugyanaz az alkalmazott (taljdonos? ) volt a Delikátban, mint a 2016-os értékelésnél, akkor határozottan fejlődik, mert engem szinte bátorított, hogy fotózzak csak nyugodtan mindenről.
2018. január 18.egyedül járt itt 15 Vác főterén található régi vágású kávézó-cukrászda, nyáron főzött fagylalt, télen melengető tea a fő vonzerő (2 dl forró tea + pogácsa 300 Ft). A téli időszakban ugyanis egy kis jégpálya működik a téren mellettük, így a korizásban megfáradt vagy éppen felfrissült emberek szívesen térnek be ide, persze nem nagy dolgokra, csak egy kis szusszanásra és egy meleg italra, esetleg egy sütire, bár addig nekem nem sikerült eljutni, hogy a sütemény választékot láthassam.
A pultos hölgynek ugyanis nem volt nagy kedve a munkához, inkább az ismerősével beszélgetett volna tovább, senki által sem zavartatva. Amikor észrevette az ajtó felé közeledő vendégeket, elhúzta a száját, odament az ajtóhoz és látványosan bevágta. Feltételezem, ezzel akarta jelezni, hogy a vendégek most nemkívánatosak számára. Én ezek után nem tartottam szükségesnek, hogy erőltessem, dehát a kiírt nyitva tartási tábla szerint nyitva vannak. Szerencsére bőven akad más hely, ahol szívesen fogadják a vendégeket. Másfelé vettem az irányt. Azt nem vártam meg, hogy a korizóknak végül sikerült-e bejutniuk.
2018. január 18.egyedül járt itt 45 A fura nevű pékség (a tulajdonos családneve lehet, ha jól tudom) Vác belvárosában, a sétálóutcában található, elég jó forgalmat bonyolítanak. A név nem volt számomra ismeretlen, hiszen Budapesten is van több, 6 vagy 7 pékségük, főleg külsőbb kerületekben, lakótelepi részeken. A kőbányai-újlaki és az angyalföldi pékségükben már jártam korábban.
Színvonalra, minőségre, küllemre leginkább az albán pékségekhez tudnám hasonlítani. Elég széles választék extrák nélkül, főleg hagyományos lisztből sütnek, barátságos árfekvés, sőt némelyik termék meglepően olcsó. Ehhez képest egész finom dolgokat is ki lehet fogni náluk, még ha ez a teljes szortimentre nem is igaz. A gesztenyés kocka csupán 300 Ft-ba került, ehhez képest átlagosnál nagyobb méretű, friss kakaós piskótakocka, kellemes összhatás, még akkor is, ha a tetején lévő csokimáz jó eséllyel tortabevonó és nem holland kakaópor eredetű. A fehér kenyerüket viszont nem ajánlom, az másnapra eléggé beszivacsosodott otthon. A kiszolgálás kedves, mosolygós volt a fiatal eladó hölgy részéről.
2018. január 18.egyedül járt itt 25 A nagymarosi Rév Büfé fő funkciója a jegyárusítás a kompra, ezt korrekten be is tölti. Valami miatt úgy gondolták, jó ötlet lehet egyfajta árukapcsolásként büfét is kialakítani. Az ötlet valóban jó, de jelentem, a megvalósítás nem igazán járt sikerrel. Az alkalmazott hölgynek csak nyűg ez az egész, szívesebben ülne már kinn társával (kolléga vagy ráérő ismerős?
) ő is a teraszon, hogy végre rágyújthassanak egy cigarettára. Mondjuk érthető valahol, gyönyörű innen a kilátás a szemben magasodó visegrádi fellegvárra. Azt különösen nem szerette a hölgy, ha még valaki kérdezni is akarna valamit, elvégre ez nem turista információ. Soproni a referenciasör, akik a minimál dekoráció döntő részét biztosították. A hangulat 70-es évekbeli retró, engem a régi balatoni vagy velencei-tavi strandbüfékre emlékeztetett. A kiírások szerint sokféle büfés étel kapható: lángos, palacsinta, gofri, hamburger, szendvicsek, de az csak a főszezonban igaz. Télen sör, üdítők, kávé, bolti csoki, némi egyéb édesség, keksz szerepel a kínálatban, ezekkel kell beérni. Szerencsére megjött a komp, indulni kellett. Nem bántam.
2018. január 18.egyedül járt itt 55 A VígVarjú talányos neve a VakVarjú éttermek nevéből és a legújabb egységüknek helyet adó Vigadóból született meg, 2017 novemberben nyitottak meg. A helyszín az 5. kerület szíve, a Vigadó gyönyörű épületének földszintje. Korábban egy kávézó működött itt, de kisebb alapterületen, még előtte a Pesti Vigadó Étterem.
Az étterem megközelíthető az utcáról, a bejárat az árkádok alatt nyílik, de a Vigadó földszinti fogadócsarnokából is be lehet menni. Az első terem különleges, keleties diszítésű, ez le volt zárva, valószínűleg a csoportos rendezvény miatt. A belső tér tágas, hatalmas belmagasság, a csúcsíves, plafonig érő ablakokból 2 oldalról jut be a fény. Hétköznap ebédidő és teltház. Szó szerint. Szerenncsére hamarosan felszabadult egy asztal, ráadásul éppen az ablak mellett, kilátással a volt Mahart-házra és a Vörösmarty térre kifutó Vigadó utcára. Izgalmas az étlap, vállalható árak, az étlap színes, igényesen kivitelezett, színes fotókkal illusztrált. Idő hiányában azonban csak az ebédmenü jöhet nálam szóba, a 2 fogásos 1290 Ft, a 3 fogásos 1590 Ft-ba kerül. Mindhárom aznapi étel szimpatikus, így bevállaltam a 3 fogásosat. A frankfurti leves csészényi, hagyományosan elkészített, olyan, amilyennek lennie kell. A frankfurti az egyik kedvenc levesem egyébként. A főétel jércemell Stroganoff módra rizzsel. A rizs prémium minőségű, hosszú szemű, nem tapadós. A mennyiség nem nagy, zónaadag, de a levessel és a desszerttel együtt már kiadós és elégséges a jóllakáshoz. Az uborka a mártásban finoman savanykás, nem vesztette el a roppanósságát, a gombából lehetett volna benne több. A desszert kókuszos panna cotta morzsával szintén jól sikerült fogás, könnyű, nincs agyonédesítve, friss, harmonikus. A nagy tömeg és a folyamatos pörgés ellenére a személyzet a helyzet magaslatán áll, tudják kezelni a szituációt. Gyorsan reagálnak, figyelmesek, udvariasak. Jól szervezett csapatként működnek. Gyermekbarát hely, melyet jelez a bejárat mellett kialakított játszósarok és az étlapon is külön gyerekmenüt találunk. Ez a szemlélet amúgy igaz a többi VakVarjú étteremre is. A menü ára már tartalmazza az 5%-os szervizdíjat.
2018. január 18.egyedül járt itt 45 A Sigil nemcsak kávézó, hanem galériaként is funkcionál, bár ottjártamkor nem tartottak aktuálisan kiállítást. Egy szép régi villaépületről van szó, belső udvar, favázas terasz, nagyon kellemes, hangulatos környezetben. A nagymarosi rév közelében található, innen lehet átkompolni Visegrád felé.
A belső részben tipikus sötétbarna kávéházi asztalok, valamint a sarokban egy kényelmes, párnázott kanapé. Ételeket nem láttam, bár ettől még lehetnek egyszerűbb dolgok. Piazza d'Oro kávét főznek, ami nem egy csúcsminőség, nem is volt az valóban. Az eszpresszó 300 Ft-ba kerül, tejet és vizet adtak mellé, valamint egy csokikockát. A cappuccino 390 Ft. Filteres Twinings és English Tea Shop teákat főznek, egy csésze 350 Ft. Limonádé, koktél, üdítők szerepel még a kínálatban, valamint az itallap szerinti meghatározásban "minőségi üveges bor", bármit is jelentsen ez, 350 Ft decije. Érdekesség a sült tea, amelyet áfonya, szilva-rum, konyakos meggy és mézes ízesítéssel kínálnak. Érdektelen kiszolgálás párosult a barátságos környezethez.
2018. január 18., kollégákkal járt itt 35 A Király utcában a Nagykörút közelében már évek óta működik a ZING burgerezője, a márka már akkor beírta nevét a kézműves hamburgerezők nagykönyvébe, viszont a Deák térhez közelebbi szakaszon nyitott újabb egységük ehhez képest újabb keletű.
Korábban egy csirkés szendvicses - rántott csirkés gyorsétterem működött itt, míg a pincében all you can eat típusú étterem volt, a Gastland hálózat egyik tagja. A ZING mindkét szintet birtokba vette, a kiszolgáló pult és a sütőlapok gyakorlatilag ugyanott maradtak, ahol korábban kialakították őket. Az alap hamburgerüket kértem, amely Street Burger névre hallgat, a rendelést felvevő fiatalember jó marketingesként azonnal kérdezte, hogy szeretném e "jobb minőségű" Angus marhahúsból kérni a húspogácsát, persze azt nem tette hozzá, hogy ez mennyivel többe fájna. Menüket nem kínálnak, viszont a burger mellé a sült krumplit talán 50Ft-tal olcsóbban kaphatjuk meg, mint magában, viszont az üdítő esetében nincs kedvezmény. A szószok még plusz 150 Ft-ba kerülnek, és nagyon kicsi adagot adnak, gyakorlatilag 1 db egy adag krumplihoz nem is elég. Burger, krumpli, 1 szósz (BBQ Cola) összesen 1650 Ft-ba került. A húst mediumra sütik, a széle pirult, középen rózsaszín marad és nem száradt ki. A hasáb jobb minőségű, mint az amerikai konkurens junk food láncoknál. A szószban a füstíz dominált, colát nem éreztem benne. A szendvics közepes nagyságú, a szószok nagyon szétáztatják a zsemlét, a végére kulimászos lesz, mindenhol folyik és az ember csupa ragacs lesz tőle. Az uborka szeletek nagyon ízletesek. Minden asztalra kihelyeztek kéztörlőt, drapp öko-papír, nem túl jó nedvszívó. A fenti részen talán csak 3 asztaluk van, további helyek, valamint a mellékhelyiség/kézmosó a pincében. A pince gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy felhagyott raktár. Beleraktak asztalokat, székeket, de igazából sivár az egész, hangulattalan, lelombozó. A mosdó igénytelen, felújítandó. Közben a pince jobb oldalán folyamatos fúrás-faragás, építkezés zajlik (nincs lezárva vagy elszeparálva az étkező résztől). Valamennyire ételszaga lett a ruhánknak, nem jó az elszívójuk. Zing burger összességében oké, szerintem egy fokkal túlárazott, de még talán belefér, Király20 nem oké, szóval ha már Zing, akkor inkább valamelyik másik egységük (pl. a Nádor utcai sokkal igényesebb).
2018. január 18.egyedül járt itt 35 Elég nagy hájpolás lengte körül a Veres Pálné utcai saroképületben lévő szendvicsező megnyitását, melyet Heiszler Olivér séf (ex-Tanti) nevével fémjeleztek, mondván ő álmodta meg a szuper-szendvicsek első sorozatát.
A szendvicsek alapjául szolgáló rozskenyeret a kiváló minőségről híres Marmorstein pékség szállítja, de olyan vékonyra vágták, mint a zacskós bolti toast kenyér szeletét, így sem tartása, sem "beltartalma" nincs a szendvicsnek, hiszen a kenyér mindössze ennyi benne, kevesebb mint 1 cm vastagságú. Teteje nincs, ez ugyanis nem zárt, hanem ún. nyitott szendvics, dán stílusban. A berendezés is a minimál skandináv vonalat követi, ami mostanság elég nagy trendiség a modern vonalvezetésű pesti vendéglátó egységek körében. Mivel egy darab kenyérke ízesítéstől függetlenül 890 Ft-ba kerül, próbáltam a lehetőségekhez mérten a legizgalmasabbat kiválasztani, ami a Shrimp/garnéla ízesítésű lett a név és a küllem alapján. Valóban voltak rajta apró rákok majonézszerű, de íztelen szószban, de nem igazán állt össze valami frenetikus ízélménnyé az egész. És nem mellékesen kissé már állott, szottyant volt az egész képlet, nem frissen készült. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen vékony kenyérkéből szerintem még én is meg tudtam volna simán enni 3-4 db-ot, és még jóllakottságot nem éreztem volna, pedig nem vagyok nagyétkű. Ha beszorozzuk, ez így árban már elég húzós összeg egy ilyen egyszerű ételért. Amúgy volt még mozzarellás, sonkás és currys szendvics is, de furcsamód csak mutatóba 1-1 darab mindegyikből, összesen 5 féle, bár a táblán a kiíráson többféle szerepelt (pl. kacsamájas, buffalo, tonhal). Délután jártam náluk, igaz, már a klasszikus ebédidő után, de jóval a zárás előtt, elvileg este 7-ig nyitva vannak. A felszolgáló lány az ismerősével - vagy egy másik, civilben lévő alkalmazottal - beszélgetett az egyik asztalnál, amikor beléptem, fogadta a köszönésemet, de nyugodtan beszélgettek tovább, s amikor már a pult előtt tébláboltam pár perce, csak akkor hagyták abba és jött oda hozzám kiszolgálni. Amúgy barátságos volt, de ez a stílus nekem már túlmegy a lazaságon és a kúlságon. Árulnak még jó kinézetű újhullámos sütiket 750 Ft-ért darabját. Nekem összességében csalódás, de senkit nem akarok lebeszélni a kipróbálásról, ezért ajánlottba ikszeltem a helyet. Trendi minőségi italokat kínálnak: Gyömbír (250 ml 750 Ft-ért), Veri organic italok (590 Ft/palack), uborkás víz, olasz Guizza ásványvizek, Keszthelyi Spájz kézműves szörpök (500 Ft/3 dl)sőt még kis üveges brut pezsgő is volt.
2018. január 17.egyedül járt itt 45 Tavalyi évben nyílt pizzéria Újlipótváros északi részén, tízemeletes panelház aljában. Híre a kerületi facebook csoportban terjedt, sokan ajánlották, így én is felkerestem, és valóban nem okoztak csalódást. A tulajdonos egy olasz-magyar vegyes házaspár, az olasz férj süti a pizzákat, kedves magyar felesége a pultban szolgál ki, és ő kezeli a rendeléseket is.
A kerületben házhoz szállítást is vállalnak. Hétfőtől szombatig 10. 30-21. 00 óra között tartanak nyitva. Egyszerű funkcionális berendezés, pozitívum, hogy egyáltalán nincs ételszag. Olyan érzése van az embernek, mintha átmenne a szomszéd konyhájába egy jó pizzát enni, egyszóval otthonos. A pizzákat rendelést követően frissen sütik, a várakozási idő 8-15 perc a rendelések, vendégek számától függően. Az étlapon 40 féle pizza szerepel, 990-2100 Ft közötti árakon. De lehet egyedileg összeállított pizzát is választani, ilyen esetben az alap pizzára rászámolják a feltéteket, ami kategóriától függően +150/300/500 Ft-ot jelent. Átlagos átmérőjű, kerek pizzákat készítenek. Egy Hawaii pizzát választottam (1690 Ft), 0,5 l-es palackos Cola 300 Ft, az italoknál sincs lehúzás, mint sok más helyen. Ár-érték arányban kiváló. A pizza jól sikerült, jól átsült, nem spóroltak a rávalókkal.
2018. január 17.egyedül járt itt 55 Egy teljesen átlagos hétköznapon, ebédidőben, amikor a kisváros többi része, beleértve a vendéglátó helyeket is, nagyjából pangott az ürességtől, nos a Stadt akkor (is) tele volt. A bal oldali részt különteremként használják, rendezvényekre, esküvőkre, a pult utáni teremben viszont az asztalok meglehetősen sűrűn vannak egymás mellé tolva, nyilván a lehetséges maximális helykihasználás érdekében.
Az étlap meglehetősen hosszú. Bár én egy sváb vendéglőre számítottam, az ételek inkább a magyaros-házias, kissé a nemzetközi konyhát is követik. Árak tekintetében a főételek árai 1800-2500 Ft alakulnak döntően. Mivel már más evős-ivós helyek után jöttem be a Stadt-ba, ezért itt a desszertre minimalizáltam az ételrendelésemet. A 6 féle jól ismert desszert közül Gundel palacsintát kértem. Az adag 750 Ft-ért 2 db gazdagon töltött palacsintát jelentett forró csokoládéöntettel. A várakozási idő - feltehetően a nagy számú vendég miatt - a kelleténél hosszabb volt, de még elfogadható mértékű. Bőséges számban állt rendelkezésre kiszolgáló személyzet, akik folyamatosan pörögtek-siettek a konyha, a pult és az asztalok között. Udvarias, készséges, jól kommunikáló pincér szolgált ki. A forró csokoládét nem lehetett kihagyni, narancsosat kértem (490 Ft), amelyet hatalmas adag tejszínhabbal, keksszel turbóztak fel, tűzforrón érkezett. Átlagos méretű adagokat adnak, a hús nem lóg le a tányér széléről, de jól lehet lakni vele. Szép a tálalás. A mellékhelyiség - csakúgy mint az egész belső berendezés - új, igényes, tiszta, stílusos. Az étterem domináns színe a fehér. Igényes, méltán népszerű hely. Szívesen ennék is máskor is. Nincs kötelező szervizdíj.