2024. október 25.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Alapvetően ki nem állhatom, amikor a levest egy hosszú nyakú papírpohárból kell kikanalazni műanyag vagy lebomló műanyag vagy ügyetlen kis fakanálkával, de ha megéri, mert olyan finom, akkor azért alkalmanként el tudom fogadni ezt a helyzetet is. Nem lettem meggyőzve, hogy itt érdemes volt-e feladni az elveimet. A kis falatozó a XI.
kerületben a Gárdonyi térnél található, amint neve is mutatja, leveseket és tésztákat lehet náluk enni, kis- és normál (nagy)adagban, valamint menü kombinációban. Hétköznap ebédidőre fókuszálnak, napi étlapjuk van, amelyen 2 leves és 4 tészta található, amelyen a bolognai tészta (nem tudom, miféle) minden nap fix. A napi menüben a kis leves és a normál tészta 2990 Ft-ba kerül. Volt még egyféle saláta, egy előre elkészített görög saláta, amit a pultban láttam. Az én választásom 1490 Ft-ba került, zöldséges májgaluska leves. Az volt a nagy adag, ami a képen látható. Ez még szerintem sem nevezhető nagynak. A májgaluska nem sikerült jól, a lé elég jellegtelen volt. A sárgarépa karika készültsége megfelelő volt. A másik leves fokhagymakrém volt, valamint cukkinis-sajtos fusili, milánói és pestós tészta. A kiszolgálás alapvetően barátságos, de a pultos az idő nagy részét nem a vendégtérben/a pultban töltötte, hanem valami hátsó zárt részen. A hely egyszerű, puritán, de tiszta, a benti részben a falnál lévő könyöklőnél lehet enni, illetve van egy kis kinti terasz is, pár asztallal, a járdára települve. Nekem ez az össz-élmény 3 pont, nem volt olyan szempont, ami feljebb tudná húzni, de azért ajánlottra teszem.
2024. október 25.egyedül járt itt 55 A Marangona prémium kategóriás cukrászdában még jó pár évvel ezelőtt jártam először, az első helyszínükön, nem messze innen, a Mechwart liget felett, a KSH épületével szemben, amely már évek óta a Csíki Vendéglőnek ad otthont. A második cukrászdájuk a pesti oldalon, Újlipótvárosban szintén több éve működik, többször ettünk már ott sütit, fagyit.
Most újra a Mechwart tér környékén sétáltam, amikor konstatáltam, hogy a Keleti Károly utca vendéglátó egységei között némi átrendeződés történt. A Marangona nyitott meg itt egy kávézót és cukrászdát. A kínálat egyezik a pesti oldal jól ismert, sokat kóstolt finomságaival. Két kedves fiatal hölgy volt a pultban, pontosabban az egyikük fotózott, közösen készítettek megnyerő fotókat a pultban lévő finomságokról. Elsősorban francia stílusú monocake-eket készítenek (1590 Ft) pl. gesztenye-meggy, pisztácia-málna, passiógyümölcs - dupla csoki, joghurtmálna stb. , de vannak kimért sós és édes aprósüteményeik is. A fagylalt szezon lassan véget ér. Egy kellemes reggeli kávéval indítottam itt a napot - cappuccino (850 Ft) a vintage hangulatban üldögélve. Még kaptam mellé egy kis süti kóstoló falatkát is és a pohár víz kérés nélkül érkezett a kávé mellé. Az étlap szerint vannak brunch ételek: toast, gofri, grill szendvics, 2 személyes brunch.
2024. október 25.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Havi rendszerességgel vásárolunk náluk pizzát, és nagyon megszerettük nemcsak a Pizzi pizzáját, de a náluk dolgozó csapatot is. Igaz, ezzel nem vagyunk egyedül, elég jelentős rajongótábort/ vendégkört sikerült kiépíteniük, nyilván nem véletlenül. Pizzaszeletet azonnal lehet tőlük vinni és enni, de én általában egész pizzát szoktam venni, amit frissen sütnek.
Ha szerencsénk van, akkor kb. 10-12 perc múlva már vihetjük is. Rugalmasak, barátságosak, kedvesek, pedig nagy a pörgés szinte mindig, legalábbis délután és estefelé, no meg ebédidőben, amikor én is jövök. Tetszik az üzletpolitikájuk, hogy egy listáról egy csomó feltétet lehet választani a pizzára, és így szerintem árban is kedvezőbb lesz, mint több versenytárs. Korrekt csapat, ha hosszabb lesz a várakozási idő, mindig szólnak előre, és nem hitegetik a vendégeket. Hagyományos kerek pizzát sütnek kb. 3000 Ft körüli áron a normál 32 cm-es átmérőjű. Én sima Margheritát, illetve édes olasz kolbászosat szoktam általában venni. Legutóbb kipróbáltuk a családi 45 cm-es átmérőjű pizzájukat is. Ez szerintem nagyon megérte árban, 6180 Ft-ért. Általában személyesen megyek érte és viszem, mert itt lakunk a közelben. A telefonos rendelés is működik. Helyben fogyasztásra egy 4-5 személyes bárasztal van, illetve egy kis terasz előttük. De inkább elviteles hely. Össz-élmény: 5 pont.
2024. október 25.egyedül járt itt 55 A helyszín a Máriaremetei Közösségi Liget, a II. kerület külső része. Ezt a helyet receptre felírnám minden budapestinek, aki a belvárosban él és dolgozik, naponta átéli a dugókat, tömeget, rohanást (magamat is beleértve én már nemcsak, hogy felírattam magamnak, hanem oda is mentem). Na most itt ez a hely olyan, mintha ez már nem is Budapest lenne.
Nyugalom, csend, békesség, harmónia, rendezettség, tisztaság. Kulturált parkoló, természetesen ingyenesen. Sok zöld terület, fák, füves részek, pihenőhelyek, modern játszótér a gyerekeknek. Többféle sportolási lehetőség. A parkoló mögötti füves focipályán éppen gyerekcsapatok mérkőzései zajlottak. A kávézóban kellemes langymeleg, barátságos kiszolgálás mindenfajta rohanás és kapkodás, idegeskedés nélkül, finom kávéillat és tökélete kávéélmény, ami várt. A pultban volt pár szendvics, illetve sütemény. Berkenye szendvics friss zöldségekkel, Serrano sonkával, hideg vagy meleg verzióban, márványsajtos magos zsemle (1190 Ft), házias sütemények Fanni cukrászatából: Fanni meggyes pitéje (850 Ft), Fanni túrótortája (1100 Ft), fehércsokis sajttorta (1250 Ft), illetve péksütik kissé ár felett (croissant, kakaós csiga), sajtos pogácsa. A cappuccino 1090 Ft-ba került, sok fahéjat is szórtam rá. A modern épületnek van egy nagyobb terasz része, valamint egy külön zárt helyiségben van a zárt kávézó rész, asztalokkal, székekkel, a gyerekeknek foglalkoztató sarokkal. Az üvegablakokból jól rálátni a szomszédos játszótérre, így amíg a gyerekek játszanak kint, addig a szülők itt tudnak egy kicsit szusszanni. Sőt, akár lecsúszhat egy Szt. András sör (1550 Ft/ 5 dl-es üveges) vagy egy pohár bor is (Bodri szekszárdi rozé kisfröccs 750 Ft). Nagyon jó volt itt lenni.
2024. október 25., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Fehérvári úti Vásárcsarnok alias piac emeleti részén lévő, jellemzően önkiszolgáló vendéglátó egységeket, kifőzdéket, gyorsétkezdéket már több körben teszteltük az elmúlt évek során. Bár emlékeim szerint ebbe már beleesett a Marika ételbár is, ami középtájékon található, de korábbi értékelésemnek nyomát nem találtam, szóval akkor most nekifutok a friss benyomások alapján.
Nagyon nem tudnám megragadni, hogy miben más vagy miben jobb, mint a szomszédos étkezdék, minden esetre elég nagy sor szokott állni előttük ebédidőben. Ahogy Ugor is említette, a kedvesség nem fegyvere az itt dolgozóknak, inkább az árakkal csábítják magukhoz a vevőket. A pultban eléggé rendezetlenül, átláthatatlanul, de nagy mennyiségben torlódtak fel az ételek, nemcsak a szögletes tárolókban, hanem felette ráhelyezett tányérokon, tálcákon, valamint az oldalsó asztalokon is voltak ételek, valóban széles kínálatot nyújtva. Nem minden ételhez kapcsolódott név- és ártábla. A kevesebb több elv szerintem itt is tudna érvényesülni, sokféle étel van, de igazán egyik sem jó, és a megjelenés sem nyújt szép vizuális látványt. Szerintem érdemesebb lenni pár ház specialitását kitalálni és azokat valóban jól készíteni. Az ételek többségéből lehet kis- és normál adagot is kérni. Mint kiderült, a táblára kiírt étlapon szereplő ételekből már nem volt mind elérhető 12 óra után nem sokkal sem, viszont a személyzet a közben elfogyott ételeket nem törölte le a tábláról. A kínálatban 3 leves (950-1450 Ft), 2 főzelék (1050-1250 Ft), 3 tészta (1550-1750 Ft), 6-7 frissensült (1950-2280 Ft, körettel együtt), a napi ajánlatban klasszikus magyaros ételek, húsos pörköltek, raguk (1850-2550 Ft), a ma már nem igazán divatos fogások, mint a pacal és a szalontüdő, 3 desszert (750/850 Ft). Ami árban kedvezővé teszi, hogy van többféle menü, pl. az én választásom 2 fogásos leves + húsos főétel 2550 Ft. Átlagos, erősen sulimenzás zsánerű szilvaleves, félnyers szilvákkal, amit inkább szilvakompótként hasznosítottam. A főétel egy klasszikus rántott csirkemell jó vékonyra klopfolva, rizibizivel. Annyi rugalmasság van a rendszerben, hogy lehetett köretet cserélni, viszont levest ez esetben nem. Hátrány más kifőzdékhez, gyorséttermekhez képest, hogy nincs kirakva az asztalokra vagy a pultra víz, amit lehetne ingyen inni. Helyben étkezés közös asztaloknál a piactéren. Össz-élmény: 3 pont.
2024. október 25., kollégákkal járt itt 55 Petőfi Sándor szobra a Belvárosban, a róla nevezett Petőfi téren magasodik, a Dunakorzónál, vele szemben pedig a szintén hozzá kapcsolódó Március 15. tér található. Szerintem mindenki jól ismeri, aki szokott erre járni. A március 15-i ünnepségek egyik jellemző helyszíne ez a szobor és a kis tér.
Izsó Miklós alkotását 1882-ben avatták fel, a szobor közadakozásból készült, nagy ünnepség keretében zajlott a szoboravatás. Ritkaságszámba megy a városban, hogy azóta is, 142 éve változatlan helyen áll, nem költöztették sehonnan sehová.
Érdekes
2024. október 24., csoporttal járt itt 45 A klasszicista stílusban épült, parkkal körbevett csinos kúria Dabas-Gyón településrészben a Halász-család birtokában állt. Az épület még Dabas címerében is megjelent. A család a már a XVII. századtól élt Dabason, Halász Péter földbirtokos Rákóczi testőrségének katonája volt. A kúria 1812-ben épült.
A család legjelentősebb tagja Dr. Halász Mihály volt, aki a helyi református egyházat és a várost is bőkezűen támogatta, egyebek mellett a nemesi kaszinó létrehozása is az ő nevéhez köthető. Oxfordban tanult jogot, tagja volt a Johannita Lovagrendnek, több nyelven beszélt, szenvedélye a vadászat volt. A II. világháború után a család vagyonát, földjeit, a kúriát elkobozták, államosították, majd 1950-ben kitelepítették őket. A kúria ma közművelődés központjaként szolgál, közösségi ház, több szakkör és klub helyszíne, találkozók, rendezvények és közéleti események helyszíne. Ottjártamkor is egy gyerekszakkör tevékenykedett, de szeretettel, kedvesen fogadtak. A nagyterem kedvelt esküvői helyszín.
Érdekes
2024. október 24., csoporttal járt itt 45 Felső-Dabas Fő útján található régi parasztházban a háború előtt két zsidó család, a Tusák és a Bragyova család lakott, akik a hozzájuk tartozó földeken mezőgazdasági munkálatokat végeztek, valamint szódagyárat üzemeltettek a két világháború közötti években.
2014-ben, a Holokauszt emlékévben újította fel a kormány az akkor már nagyon rossz, omladozó állagú épületet. A lakókat deportálták, azonban a tulajdonos Bragyova György túlélte a II. világháborút és a munkatábort, de miután a család több tagja meghalt, úgy döntött, hogy elhagyja Dabast, a szülőfaluját és kivándorolt Izraelbe. A ház előtt Bragyova György szobra van, aki egy padon ülve kutyájával látható. Egy évig a dabasi vasútállomáson várta ugyanis, hátha hazaérkezik valamelyik családtagja, de sajnos nem. Ezután döntött a kivándorlás mellett.
Érdekes
2024. október 24.barátokkal járt itt 45 Liszt Ferencnek van egy mellszobra is a Margitszigeten. A mai napig népszerű és közkedvelt a zseniális zeneszerző. Több szobra közül talán a VI. kerületi Liszt Ferenc téri a legismertebb, de a szintén nevét viselő Ferihegyi Repülőtéren lévő Kolodko miniszobor is elég ismert, nemcsak a világutazók körében.
A Margitszigeten lévő mellszobor csodás zöld környezetben található a Víztorony közelében. 1952-ben a városligeti művészsétányon került felállításra, innen 1966-ban helyezték át a Margitszigetre. A 170 cm magas kő talpazaton nyugszik a 115 cm magasságú halványszürke kő mellszobor. Alkotója Erdey Dezső, neve nem volt számomra ismerős. Itt a Margitszigeten az ún. Művész-soron több más zeneszerző szobra is helyet kapott.
Érdekes
2024. október 24.egyedül járt itt 45 A különleges szép nevű templom Újpest-Központ jól ismert, központi elhelyezkedésű katolikus plébániatemploma a Városháza és a Piac közelében. A plébániatemplom nem túl régi keletkezésű, 1875 és 1881 között épült, s Mária után az Egek Királynéja elnevezést kapta. Később épült meg a templom karcsú, magas tornya és a két mellékhajó.
A plébánia az 1993-as egyházmegyei határrendezés következtében átkerült a Váci Egyházmegyétől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez. Az egyházi történetek szerint a káposztásmegyeri szőlők első hegymestere indítványozta, hogy megépüljön számukra, az ide települt katolikus hívek számára a plébániatemplom. Az első plébános Illék Vince volt, aki 30 évig töltötte be ezt a posztot. Este szépen kivilágítva magasodik a felújított, megszépült téren. Amikor ott jártam legutóbb, kertészek dolgoztak a templom körüli ágyásoknál, a parkos részen, szépen rendben tartott a környék.