2017. november 29., kollégákkal járt itt 45 A Starbucks "Promenade"-ra keresztelt, újonnan nyitott kávézó egysége a Marriott Hotel Duna-korzó felőli oldalában található, pár lépcsőfokon kell fellépni a bejárathoz. A belső dizájn és a kínálat a megszokott Starbucks-láncbéli. Pekándiós lattét (1490 Ft) és pármai sonkás Foccaccia szendvicset ettem (2680 Ft).
Amennyibe itt kerül egy kávé, igaz, hatalmas adag és jóféle, abból még a környéken, az 5. kerületben is meg lehet ebédelni. A környéken lévő szállodákban lakó külföldieket persze ez nem döngöli a földbe. Ők az első számú célközönség, nem meglepő, hogy a személyzet alapból angolul köszön, nem magyarul. A vendégek többsége külföldi, de inkább a fiatalabb korosztály számára népszerűek. Úgy tapasztaltam, hogy a külföldiek, ha már Magyarországon járnak, szívesebben próbálnak ki valami helyi, magyaros vendéglátó egységet. A benti rész tágas, vannak asztalaik nagyobb társaságok számára is, és van kiülős teraszuk is. Rendelni és fizetni a pultnál kell, nincs asztali kiszolgálás.
2017. november 29.egyedül járt itt 45 A Lechner Ödön fasor Boráros térhez közeli részén az új iroda- és lakóházak aljában található, pár méterre még mindig nagy építkezések folynak, de a hideg idő miatt amúgy sem a teraszra kiülést preferálják a betérő vendégek. Cukrászda a fő profil, ezen belül a hagyományos sütemények mellett mindenmentes, egészséges desszertek is akadnak.
A másik pultban szendvicsek, és ha jól láttam, salátabár található. Normál sütiárak 4-500 Ft körül, a mentesek 6-700 Ft magasságában. Ezen a környéken ezt olcsónak éppen nem nevezném, de valószínűleg a környékbeli irodistáknak belefér a keretbe. Kedvencem, a Rákóczi túrós átlagos méretű (450 Ft), ízében inkább átlagos, mint jó, szerintem egy fokkal édesebb, mint ami indokolt lenne, de összességében 4 pontos megérdemel a kínálat. Bár átütőnek vagy egyedinek nem nevezném. A helyen szembetűnő a pink-magenta-élénk rózsaszín túltengése, ebben a színben pompázik a logó, a külső portál és a feliratok, valamint az alkalmazott hölgyek is ilyen színű pólót viselnek.
2017. november 29., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Mátyás Pince az egyik legismertebb belvárosi étterem, 1904-ben nyitották meg. Több mint 10 évvel ezelőtt, talán van az 15 is. . . jártam már itt, maradandó emlékeim őszintén szólva nem maradtak meg az akkori látogatásból. Kb. 1 évvel ezelőtt úgy láttam, hogy van ebédmenüjük, fel is vettem a meglátogatandó éttermek listájára, de azután a menü mintha eltűnt volna a kínálatukból.
A facebook oldalukat felkeresve viszont újra láttam a menüt, ami szimpatikus volt. Hétköznap 12-15 óra között 2 fogásos ebéd (leves + főétel) egy kis üveges vízzel együtt 1350 Ft, szervizdíj nincs. A mai nap volt a legtetszetősebb számomra. Kukoricakrémleves csészében, reszelt sajttal, nagyon kellemes összhatás, jobb kezdés nem is kell. A főétel rántott hekk rizzsel, tartárral. A tálalás szép, az adag elég kicsi, az étel langyoskás, a hal sem átütő. De összességében ebédmenünek korrekt, átlag feletti. Az ételeket nagyon gyorsan kihozták, pedig sok asztalnál ültek. Ilyenkor nem a külföldi turistacsoportoké a főszerep, ők inkább vacsorára érkeznek, amikor élő cigányzene is van, Lakatos Vilmos zenekara. Az étlap magyaros, ismertebb, turista-csalogató fogások. A berendezés nekem nagyon tetszett, a falakon freskószerű képeken Mátyás király életének jeles eseményei és helyszínei, hasonló képek a színes üvegablakokon. Összhatás meglepően jó. Személyzet profi, udvarias, gyors.
2017. november 29., kollégákkal járt itt 55 A Kálvin téri templom mögötti kis utcában a Magyarországi Református Egyház működteti ezt a kellemes hangulatú, meleg légkörű kávézót, amely egyúttal kapcsolódik több éves drogmissziós és fiatalokat segítő programjukhoz is. 2015 nyarán nyitottak meg.
Boltíves, terméskőből rakott falak, könyvespolc vallásos és világi olvasmányokkal, kényelmes ülőhelyek, mindezek mellé finom, minőségi kávék (olaszos pörkölésű Azzurro Manetti kávé, mely mögött egy olasz-holland cég áll) /eszpresszó 380 Ft, Cappuccino 460 Ft, izgalmas gyümölcs-, zöld és fekete teák (pl. Bounty fekete tea, fahéjas mandula, Wild Grey Sencha, Nagyi kertje). Reggel 7. 30-kor indítanak tojásételekkel (omlett, ham&eggs, rántotta 450-550 Ft) és szendvicsekkel, gluténmentes változatban is, majd quesadilla (1000/1200 Ft) és tortilla (700 Ft), egészen estig nyitva tartanak. 2-3 féle házitorta is mindig akad a pultban, ottjártamkor datolyatorta volt(790 Ft). Idényjelleggel forró csokit és sötőtökös lattét (590 Ft) is készítenek a hűvös őszi-téli időszakban. Rendelés és fizetés a pultnál, de utána kihozzák az asztalhoz. Kávé elvitelre is kérhető. A kiszolgálás elég lassú, ráérős, nyugis hely.
2017. november 20.gyerekekkel járt itt 45 A Pannónia utca és a Szent István körút sarkán évek óta működő kifőzde, főleg a környéken lakókra és dolgozók ebédeltetésére fókuszálva, naponta változó kínálattal. Egyszerűbb, jól ismert, magyaros ételek, házias ízek, kiadós adagok. Négy órakor zárnak, az utolsó órában minden főételt 30% kedvezménnyel adnak.
Így zárásra már legtöbbször el is fogy minden. Már több alkalommal vásároltam náluk, de mindig elvitelre szoktam kérni, mivel a közelben lakunk. Legutóbb nagyon megörültem, mert a gyerekek egyik kedvence, töltött paprika és paradicsomos húsgombóc volt. Körettel együtt 1250 Ft (2 db gombóc ill. paprika egy adag). Vettem még rántott brokkolit és gombát (kilóra árulják), valamint gesztenyével töltött pulykamellet rizzsel, savanyú káposztával (390 Ft). Mindenkinek ízlettek az ételek. A kiszolgálás nagyon kedves, nem is csoda, hogy sok a visszajáró, törzsvendég.
2017. november 20., kollégákkal járt itt 45 A Váci utca déli részén található, főleg szendvicsekre szakosodott egyszerűbb vendéglátó hely, nyáron kiülős terasszal. Most a téli szezonban forralt borral próbálják bevonzani a külföldi turistákkal, ami sikeres ötletnek tűnik. Az étlapon többféle hideg szendvics, panini, meleg szendvics és hidegtál található.
Egy libamáj pástétomos bagett-et választottam (990 Ft). A szendvicset frissen készítették el. A tölteléket egyáltalán nem spórolták ki belőle, 3 vastag szelet pástétom, trappista sajt, friss paradicsoms és kígyóuborka szeletek. A bagett magvas fehér típusú, nem kézműves minőség. Kiadós, tartalmas, jól lehetett tőle lakni. A lenti részen a kiszolgáló pult és a pénztár előtt 2 kisebb asztal található, az emeleti galériaszinten több további asztal és a mellékhelyiségek. Kicsit rideg, steril a hely, nem vonzó, nem barátságos. A személyzet kimért, közönyös. Nem barátságtalanok vagy udvariatlanok, inkább érdektelenek.
2017. november 20.egyedül járt itt 55 Róth Miksa világhírű üvegfestő és mozaikkészítő művész egykori lakóháza és műhelye. A Keleti pályaudvartól kisebb sétára található ház, nem túl illusztris környezetben. A nyitva tartási idő korlátozott, hétköznap 14-18 óra között. Az emeleten a család egykori lakásának 3 szobája látható, számos eredeti korabeli bútorral.
Középen a nappali és étkező, bal oldalon az egyik lányának szobája, jobb oldalon a szülők hálószobája. Róth Miksa 3 gyermeke közül egyik sem folytatta apja művészi pályafutását, és örökös nélkül haltak meg. A házat a család a tanácsra (államra) hagyta. A földszinten az egykori irodát is igényesen berendezték, itt kiemelendő a türkizkék mozaikból kirakott kandalló (eredeti ez is, de csak dísz, nem működik), valamint két kiállítóteremben megvilágított üvegképeket és mozaikokat csodálhatunk meg. Szakszerű, felkészült és nagyon kedves a tárlatvezető hölgy. A felnőtt belépő 750 Ft, fotózni lehet. Hangulatos, bár kihalt a belső udvar. A régi máhelyből csupán néhány fotó maradt fenn.
2017. november 20.egyedül járt itt 45 A Duna Pláza étkezőszigetén középütt található kínai gyorsétterem. Semmi különlegeset nem tartogatnak, azt tudják és kínálják, amit a legtöbb kínai gyors a városban. Értem ezt a koncepcióra és az ételkínálatra is. Ami mégis az átlag fölé emelte őket nálam, hogy a 2 adag rákszirom, amit vásároltam, teljesen rendben volt.
300 Ft egy adag, ami kedvező, korrekt ár, főleg ha összehasonlítom a város szélén ugyanekkora és kevésbé ropogós 500 Ft-os adaggal. A gyerekek kedvence, a szerencsesüti is 50 Ft-ba kerül, ez is legutóbb már 100 Ft volt az Ázsia Centerben. Főételt ettem már itt kétszer is korábban, leginkább csirkét tartanak. A rizs, zöldséges rizs ragacsos és langyos volt, viszont nagy adagokat adnak. A kiszolgálás gépies, érzelemmentes. Saját asztalaik nincsenek, a közös helyeken lehet enni, műanyag tálcán, műanyag eldobható evőeszközökkel.
2017. november 20.egyedül járt itt 25 A Nagyi palacsintázója a Westendben sem győzött meg (ahogy a korábban meglátogatott más egységeiben sem igazán). A pici sarokbérlemény a pláza alsó szintjén, az étkezős szigeten található, forgalmas, jól látható helyen. Két oldalról nyitott, az egyik oldalon 4 bárszéken le lehet ülni, a másik oldalon lehet rendelni, fizetni és elvitelre kérni.
A palacsinták darabára 290 Ft-tól indul, az extrább ízek 390 Ft-ért, a menük, tálak 7-800 Ft-tól kaphatóak. Édes és sós palacsintákat is tartanak, de az ízesítés egyáltalán nem kreatív. Az elkészítés nem igényes. A palacsinták előre le vannak sütve, melyeket a mikróban - kérdezés nélkül! - melegítenek. A töltelékek szintén előre bekészítve, bekeverve a hűtőben. A díszítés is generális: porcukor, csokis tortareszelék, magozott meggybefőtt. Ezek is előre bekészítve a pultba, aki kér, annak rádobnak a palacsintájára egy kanállal belőle. Egy almás palacsintát kértem, de valami jobbra számítottam. A töltelék nyers reszelt alma némi fahéjjal és cukorral ízesítve. A héját is belereszelték, és az almareszelék megbarnult az állásban, ami nem tul guszta látvány. A kókuszos palacsinta tölteléke is valami fura kókuszos, tejes-vizes, folyós kulimász. A palacsinták hajszálvékonyak. Értem, hogy gyorsétterem meg fast food, de szerintem ezt lehetne sokkal igényesebben is előadni. A fiatal pultos hölgy kedves és iparkodó, de vendéglátás terén teljesen amatőrnek tűnik.
2017. november 20.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Éles a kontraszt a turistáktól nyüzsgő és rájuk vadászó vendéglátósok és az egyik gangos ház belső udvarán megbújó teaház között. Mintha egy egészen más kis világba csöppennénk hirtelen. A zöld futónövények között az imazászlók alatt belépünk a teaházba, ahol tibeti vallásos énekek szólnak, elég hangosan, nem csendes háttérzeneként.
Akár meditatív állapotba is kerülhet itt az ember. A teák kínálata lenyűgöző, válogatott minőség és ízek garmadája. Kína, India, Ceylon, Japán, Nepál, Tajvan, Korea, Kenya teafüvei, ha nem is 1000, de kb. 100 féle biztosan akad. Árak tekintetében közép-felsőkategóriás, egy kancsó tea ára többségében 850 Ft-tól indul, de 1350 Ft-osak is szerepelnek az itallapon. Ha 2 személyre kérjük, akkor a 2. személy adagja kedvezményesebb +500 Ft, illetve vannak olyan teák, melyeket többször fel lehet tölteni. Egy kínai licsitea mellett döntök (850 Ft). Mutatós olajzöld cserépkancsóban és hozzá illő csészével érkezik pár perc múlva, tűzforrón. Ezek azok a teák, amelyekbe nem kell semmilyen ízesítőt, cukrot, citromot, édesítőt tenni, mert önmagukban is karakteresek, aromásak. A bolti filteres teákkal össze sem lehet hasonlítani. Kellemes, finom gyümölcsös íz, kissé édeskés. A licsi egyértelműen felismerhető. A berendezés stílusos, keleties hangulatú. Rattan és fabútorok, a falakon kalligráfiák, kínai és japán porcelánok az üvegvitrinekben (lehet vásárolni is), a belső kisebb termekben párnás, cipő nélküli ülőhelyeket is kialakítottak. Természetesen elvitelre is lehet teafüvet vásárolni. Bankkártyás fizetés megoldott. A 2 fős személyzet is teázott, amíg ott voltam, egymással beszélgettek, nem igazán a vendégekkel foglalkoztak.