Gyémánt 500
2017. szeptember 22.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Attaboy már évek óta szerepel a meglátogatandó helyek listáján nálam, nem is értem, hogy eddig hogy nem bírtam idáig eljutni, pedig benn van a belvárosban, a Síp és a Dohány utca saroknál. A népszerűbb hamburgerező helyek közé tartozik, bár pár évvel ezelőtt többet hallottam róluk, most mintha csendesebb lenne körülöttük a levegő, nincs média-hakni.
Bár a napokban egy liftreklámban láttam újra a nevüket felbukkanni. Az elsőnek kinézett ebédelő hely nem jött be annyira, így ide jöttem át. 12-15 óra között 3 féle ebédmenü közül lehet választani: leves hamburgerrel (1290 Ft), hot doggal (1090 Ft) vagy salátával, 3 dl szörppel. A fiatal hölgy a pultban szemrebbenés nélkül, sőt mosolyogva mondta, hogy természetesen 14:57- perckor is lehet még menüt kérni, bár volt némi szerencsém is a kedvessége mellé, mert az utolsó adag levest sikerült elcsípni. Karfiolkrémleves reszelt füstölt sajttal, papír pohárban, de "rendes" fém evőeszközzel. Nem tűzforró, pont ehető, és nagyon jól sikerült. A papírpohár azért némileg ront az összképen. A 2. fogások közül a hot dogot választottam, pirított hagymával és gombával. A kifli kissé szivacsos volt, a virsli bolti megoldás, nem a kézműves vonalból származott. A hagyma minden harapásnál kihullik a kifliből, lehetetlen kulturáltan enni. Kiadós, laktató adag. 3 féle szörp közül lehetett választani (málna, bodza, levendula). A földszinten a pultnál kell rendelni és fizetni, itt hosszú bárasztalok és bárszékek vannak, a galériaszinten viszont normál asztalok és székek. Fiatalos, bisztró enteriőr, egyedinek nem mondanám, de barátságos. Fekete-fehér kockás csempés mellékhelyiség, dizájnos, de nem tökéletes tisztaságú.
2017. szeptember 22.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kézműves söröző a Dohány és a Síp utca sarkán. Eredetileg nem ide terveztünk bejönni, de a szemben lévő másik sörözőben a zárórára hivatkozva visszapattantunk az ajtóban dohányzó alkalmazottakról. Dezsőéknél éppen amerikai futball meccset néztek egy asztalnál a szurkolók, vidám volt a hangulat.
A pultos úrról hamarosan kiderült, hogy ő a Csupor egyik tulajdonosa. Lelkesen tájékoztatott bennünket a csapon lévő jobbnál jobb sörökről. 5 féle Csupor, Brew Your Mind Evermind IPA, Harapunk Wigman, Neked Csak Lager. A csapolt sörök 2 és 4 dl-es "kiszerelésben" kérhetőek. Korsó árak 890-1280 Ft között. Többféle üveges gyömbérsör, valamint Dezső vére és Szt. Andrási Betyár Király. Sörkorcsolya harapnivalóként Husom ízesített, szárított marhahús snack. Hazai pincészetek borai kaphatóak: Nyakas, Figula, Bolyki, Gere, Bock, Lisicza, Thummerer. Egyszerű csupasz fekete asztalok. Funkcionális minimál dizájn.
2017. szeptember 21.barátokkal járt itt 45 Nem ide terveztünk jönni, csak útközben belebotlottunk, s mivel nem ismertük, de kívülről izgalmasnak tűnt, betértünk. A pultos kislány nagyon aranyos és mosolygós volt, de egyáltalán nem volt képben. Fogalma sem volt a kézműves sörökről és az étlappal kapcsolatosan sem volt a helyzet magaslatán.
Összesen 5, azaz öt féle étel kapható náluk, így ha valamelyik nincs, szerintem elég alapvető elvárás, hogy erről tudnia kellene. A mecseki piros-fehér kolbász házi szósszal (1700 Ft) is jól nézett ki, de azt a magam részéről már nem bírtam volna bevállalni, viszont a desszert, a szilvás pite fahéj fagylalttal (800 Ft) azonnal megtetszett. Az étlapon szerepelt még pácolt tojás - ez valójában nem volt -, pizzás kifli és sajt fondü. A hölgy javaslatára lementünk a pincehelyiségbe, ami klassz antik romkocsmás hangulatú volt, a Café Ponyvaregény-hez hasonló stílusban. Retró bútorok, süppedős bőrfotel, török puff, zongora a sarokban. A pite egész jó volt, a szilvás töltelék finom, a gyümölcs dominált benne, némi fahéjjal, a tészta nem volt száraz. A fagylalt házilag készítettnek tűnt, nem boltinak, viszont kissé jeges volt. Csak készpénzzel lehet fizetni.
2017. szeptember 21.barátokkal járt itt 45 A Magita Hotel étterme a szállodaépület földszintjén található. A szállóvendégeknek itt szolgálják fel a reggelit (svédasztalos) és a vacsorát azok részére, akik félpanziót kértek, de fogadnak kizárólag étkezésre betérő vendégeket is. Márciusban még nagyon csendes volt a környék, a szálloda és az étterem is, nem indult még be a szezon, és éppen konferenciát sem tartottak náluk.
Az étterem személyzete ugyanolyan vendégszerető és figyelmes volt, mint a szállodában dolgozók. Az étterem 50 fős, a berendezése rusztikus, sok fával, az asztalok szépen megterítve, damaszt terítővel. Mostanában már alig látok olyan éttermet, ahol hagyományos textil abroszt használnak, persze így meg lehet spórolni a mosást. Az étlapon házias, magyaros ételek jellemzőek, ezen belül is több környékbeli specialitás szerepel. Például a bényei lepcsánka háromhagymás raguval (2100 Ft), kádárvölgyi töltött paprika (1400 Ft), helyi juhtúrós sztrapacska - a juhtúrót és juhsajtot a készítőnél meg is lehet kóstolni, erdőbényei bőségtál (6700 Ft), de vannak vadételek is: szarvas, vadraguleves. Van gyerekmenü is. Az adagok nem túl nagyok, inkább átlagosak. A konyha korrekt minőséget nyújt. Nem egy rohanós hely, kényelmesen, ráérősen készülnek az ételek. Bankkártyával, SZÉP kártyával lehet fizetni. A wifi gyenge volt.
2017. szeptember 21.barátokkal járt itt 45 Erdőbénye csendes kis falu a Zemplén déli részén, a Tokaj-Hegyaljai Borvidéken. A honfoglalás kora óta lakott, a Mulató-hegyet mint ásványgyűjtő lelőhelyet ismertem régről. A falu környéke erdős, a faluba is egy nagyon hangulatos erdei úton érkeztünk meg. A Magita Hotel a falu központjában található, engem teljesen meglepett, hogy milyen impozáns, jól felszerelt és tágas.
Falusi turizmus újragondolva, sok kényelmi megoldással. A kertben szabadtéri úszómedence pezsgőfürdővel, márciusban értelemszerűen még nem volt kipróbálható. A benti wellness részlegben szauna, jakuzzi, bowling pálya. A főépület földszintjén található az étterem, rusztikus, magyaros berendezéssel, népies motívumokkal. A szobák az emeleten találhatóak, valamint a kert hátsó részében különálló apartmanházak vannak, ez volt számunkra a legszimpatikusabb. Tágas, modern, újszerű, szépen berendezett szobák, saját konyha, saját terasz. A fürdőszoba zuhanykabinos. 35ezer Ft-ba került egy éjszaka, reggelivel (5 fő). Kérésre szerveznek borkóstolást és kecskesajt kóstolást is. A személyzet nagyon vendégszerető és segítőkész.
Érdekes
2017. szeptember 21.egyedül járt itt 45 Az Egyházi Múzeum a belváros sétálóutcás részén, az Országalmánál található. Több kiállítást lehetett párhuzamosan megtekinteni. Püspök az emberért címmel Prohászka Ottokár életéről és tevékenységéről, a továbbiak: Szent István király emlékezete, hazai szentéletű emberek, de számomra a legérdekesebb az ereklyékről szóló kiállítás volt.
Az nem volt számomra egyértelmű, hogy ezek közül melyik volt állandó, s melyik időszakos kiállítás. A felnőtt belépő 390 Ft-ba került, fényképezni lehet. Az épületben könyvtár és levéltár is működik.
2017. szeptember 21.egyedül járt itt 55 A Szent István Király Múzeum állandó régészeti kiállítása a Fő utcai Rendház első emeletén található, a földszinten és a Díszudvarban római kori kőtárat alakítottak ki. A kiállítás anyaga a neolitikumtól egészen a török kor végéig tartó időszakot öleli fel.
Az ókori római emlékek közül a megyében Tác-Gorsium a leghíresebb, de további települések, egykori táborok is ismertek és feltárásra kerültek. A 2-3. században Gorsium volt Kelet-Pannónia császárkultuszának helyszíne. A honfoglalást követően Fejér megye a Megyer törzs szálláshelye lett. Az államalapítást és a kereszténység felvételét követően Fehérvár királyi központ lett. A gazdag múltról számos régészeti emlék tanúskodik, de nincs túlzsúfolva a kiállítás, szerintem az a mennyiség és információ, ami még befogadható az ember számára. Egy Mithras szentélyt is feltártak a megyében, amellyel kapcsolatosan egy részletes bemutató könyvet kaptam ajándékba. Nagyon kedvesek és segítőkészek a múzeum dolgozói. A felnőtt belépő 700 Ft, fényképezni lehet.
2017. szeptember 21., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Helyi barátaim és kollégáim szerint a legjobb török étkezde a városban. Helyileg a belváros szívében, az Árpád Fürdő mellett, de a Romkerttől is csupán pár méterre található. Több éve működik sikeresen, népszerűsége töretlennek látszik.
Aki fine dining helyre, különleges kulináris élményekre vágyik, annak nem ajánlom, viszont aki szeret kiadós, tartalmas, laktató ételeket enni jó áron és kedveli a török ételeket, azoknak jó választás lehet. Nem teljesen autentikus az ételkínálat, mivel vannak inkább magyaros fogások is, amelyeknek a török konyhához vajmi kevés közük van. A 2 féle 2 fogásos napi menü (A, B, leves + főétel) sem török vagy keleti fogásokat tartalmaz, viszont az ára kedvező, házias fűszerezésű. 990-1290 Ft között változik az ára. A napi menüben 2 féle leves, főzelék vagy tészta, desszert is szerepel, ezek mind közismert magyar ételek. Török ételek mindig szerepelnek a kínálatban a normál étlapon: a hagyományos Döner Kebab (1690 Ft) mellett humusz (990 Ft), dolma (töltött szőlőlevél) (990 Ft), bárány kebab (2390 Ft), Iskender Köfte (leginkább a csevapcsicsához hasonló), pide. Természetesen baklava is van (300 Ft) diós és csokis volt, valamint saláták (500-990 Ft). Megmondom őszintén, nekem a pizza, a hekk és a milánói makaróni eléggé testidegen egy török étkezdében. Ebédidőben elég nagy tömeg szokott lenni. Kiszállítást is vállalnak. Egyszerű berendezés, kicsit ételszag van bent, de van kiülős teraszuk napernyőkkel.
2017. szeptember 21.egyedül járt itt 45 A Café Antico Fehérvár belvárosában található, nagyon közel a 67 Étteremhez. Az épület nagyon tetszetős kívülről, rusztikus, a kávézó belülről nagymama szalonja hangulatú, hófehér csipkés asztalterítővel, virágmintás festett porcelánokkal. A dekorációban azért akadt néhány elem, ami már a giccs határát súrolta szerintem.
Az itallapon egy oldalnyi kávéféleség, Lavazza olasz pörkölésű kávét főznek, a Latte 520 Ft-ba, a cappuccino 430 Ft-ba kerül. A forró csoki - vannak ízesítettek is - 600 Ft, a tea 550 Ft. A kávé mellé csomagolt keksz is jár. Koffein- és laktózmentes verzióban, mandulatejjel is kérhető a kávé. A sütemények jól néznek ki a pultban, elég sokféle van, elhelyezésük zsúfolt. Ízben, adagra, ár-érték arányban is korrekt, de nem kiemelkedő. Nekem a pohárkrémek tetszettek legjobban (590 Ft), valamint a szintén pohárban tálalt "átiratok": gesztenyepüré, mákos guba vaníliaöntettel, és a madártej eredeti habgaluskával. A kelleténél édesebbre készítik szerintem a desszerteket. A Rákóczi túrós kifejezetten drága 590 Ft-ért, de nem átlagos, hanem kerek házi torta formájú. A sütik között is találunk laktóz- és gluténmentes fajtákat, és állításuk szerint minden édesség adalékmentes, bármit is jelentsen ez. A kiszolgálás elég amatőr, a fiatal pincér nagyon bizonytalan volt, a süteményekről nem tudott semmit.
2017. szeptember 20.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Miért 67? A válaszra könnyen rá lehet jönni, a tulajdonos 1967-ben született, de nemcsak ő, hanem több barátja is, akikkel közösen megálmodták és létrehozták ezt a fine dining éttermet Székesfehérvár belvárosában egy szépen felújított régi ház földszintjén. Csendes, macsaköves utca, zöld kapu.
Belépve nekem a hely hangulatáról és belső kialakításáról a budai Arany Kaviár ugrott be, bár ott sokkal több volt az arany. De a 67 is nagyon elegáns, nekem egy kicsit feszélyező, kardot nyelős, nem az a hely, ahol felszabadultan tudnék szórakozni. gyönyörűen megterített asztalok, dizájnos egyedi kárpit a székeken. Az is fokozta ezt a hűvös hatást, hogy szinte teljesen üres volt, csupán egy asztalnál ült egy pár. Este vagy hétvégén gondolom, nagyobb a pörgés, bár a 67 árfekvése egyfajta automatikus szűrőként működik. Az árak átlag felettiek, fehérvári viszonylatban nyugodtan nevezhetjük drágának is. A levesek és a desszertek 1300-1800 Ft között, előételek, saláták, desszertek 3000 Ft környékén, főételek 3600 Ft-tól majdnem a csillagos égig (a 220 g-os Pérmium USA Omaha Nebraska bélszín steak 14990 Ft-ba került). Nem tartozom azok közé, akik egy nap 2x is tudnak ebédelni, így itt csak desszertet kértem, az Eszterházy torta-törökméz-diótorta kerációt (1400 Ft). Gyönyörűen megkomponált tányér, ahol minden apró részlet a helyén van. Azt kell mondjam, hogy bár finom és kellemes volt, de nem tartozik életem meghatározó desszertjei közé. Egyszer azért még szívesen visszatérnék ide végigenni egy ételsort. A pontozásnál számomra az összélmény nem volt 5 csillagos, de úgy gondolom, nem lenne fair lehúzni, mert valóban realitás az 5 pont arra a színvonalra, amit a 67 nyújt.