Gyémánt 500
2017. szeptember 8.gyerekekkel járt itt 15 Ez az az étterem Balatonlellén, amit semmilyen körülmények között nem ajánlok. Nem is értem, hogyan tudnak még mindig működni és nyitva tartani? Bár igaz, az évek óta Lellére visszajáró vendégek hiába ismerik már hírből és messzire elkerülik őket, de mindig jönnek újabb gyanútlan - leginkább külföldi - vendégek, akik nem térképezik fel előzetesen a helyeket.
Az elhelyezkedése nagyon kedvező, központi, pontosan a szökőkút körüli kis téren. A terasz félköríves, nagy alapterületet foglalnak el, majdnem a tér egynegyedét. A konyha minősíthetetlen, még egy sült krumplit vagy pizzát sem tudnak tisztességesen elkészíteni, a pincérek kelletlenek, undok módon viselkednek.
2017. szeptember 8.barátokkal járt itt 45 A Dereszla Pincében javasolták a Lebuj Fogadót, mondván, ott finom az étel, akiknek eddig ajánlották, még nem jöttek vissza panaszkodni. Nem volt már ebédidő, de még vacsora sem, ennek ellenére szinte minden asztal foglalt volt érkezésünkkor. Gyönyörű környék, szemben az út másik oldalán a Bodrog álomszép partja, a vízbe benyúló fákkal.
Amíg készült az étel, ki is jöttem nézelődni és fotózni. A szinte könyv hosszúságú étlapon a fogások húsfajtánként vannak csoportosítva, több oldalon keresztül lapoztuk a kínálatot. Az árak meglepően barátságosak. Az ételek többségéből lehet kis adagot is kérni (70%-os áron), ami az adagok méretét elnézve okos ötletnek bizonyult, mert hatalmas, megpúpozott tálakat hoztak ki a pincérek. Egyik kedvencemmel, májgaluska levessel indítottam (550 Ft), ami csészének volt írva, de inkább kisvödör mennyiségű volt a valóságban. A lé kissé vegetás hatású, forró. A főfogás csirkemell őszibarack kalapban citromfű mártással, krokettel és rizzsel. A kis adag 1400 Ft, a normál 2100 Ft. Az árak összességében nagyon barátságosak, a húsos főételek körettel együtt többségükben 2000 Ft körüli áron elérhetőek. A mártás besamel szerű, és egy fokkal karakteresebbre vettem volna. A krokett mirelit, a barack befőtt (márciusban nincs friss barack). Nekem tetszett a Lebuj, nagyétkű barátaim is elégedettek voltak. Senki sem maradt éhen. Az ételekre nem kellett túl sokat várni.
2017. szeptember 8.egyedül járt itt 55 A Cafe Frei kávézóiban bármikor szívesen megiszom egy kávét. Többségében latte típusú, nagy méretű, tejjel és fűszerekkel, sziruppal ízesített, opcionálisan tejszínhabbal feltunningolt kávécsodákat készítenek. Mindezt meglepően kedvező áron. A legdrágább ital 590 Ft, de van 530, 490 és 430 Ft-os kategória is.
Annyi féle közül lehet választani, hogy egy színes vaskos kis füzetben mutatják be a kínálatot, megfűszerezve a kávéval, utazásokkal és egzotikus tájakról szóló történetekkel. Cannes-is fagylalt kávét kértem, amelyben 1 gombóc vaníliafagylalt, kekszmorzsa és a tetején tejszínhab is van. Egyetlen dolog volt szükségtelen, az pedig a jégkoca, hiszen a fagylalt kellőképpen lehűtötte az italt, a 3-4 db jégkocka viszont csak bezavart. Mivel kanalat nem kaptam, csak szívószálat, azzal próbáltam kipecázni a hosszú nyakú pohárból. . . nem sok sikerrel. A Károly körúti egység a Madách tér közelében található, körülötte több vendéglátó egység is található (pl. thai étterem, Ördög kocsma), pár napja nyitottak.
2017. szeptember 7.barátokkal járt itt 55 A Kilátó-hegy lábánál lévő vinotékába először útbaigazítást kérni tértünk be, de a Kilátónál tett kirándulást követően visszatértünk ide bort venni. Aki nem vezetett (mint én), az tudott helyben kóstolni is, a nagyon kedves fiatal hölgy minden szükséges információval részletesen ellátott bennünket.
Ajándékba vettem egy 2015-ös évjáratú hárslevelűt (2200 Ft), valamint egy 2011-es Furmint Lapis-t (3500 Ft), a Lapis-dülőről. Különleges élmény volt egy olyan pincében, vagy legalábbis annak helyén járni - mivel a most látogatható pince csak a 19. század elején lett kivájva -, amely már a 15. század elején is létezett, akkoriban Zsigmond király tulajdonában állt, ezt követően Hunyadi, Bethlen, majd Rákóczi birtok is volt. Előzetes bejelentkezés esetén vacsorával egybekötött borkóstolókat is szoktak tartani, egyébként a vinotéka minden nap nyitva tart.
2017. szeptember 7.barátokkal járt itt 45 Miután az Ős-Kajánban zárt ajtókat találtunk, a falu központjában lévő Várhegy Étteremben vigasztalódtunk és töltekeztünk fel. Az ajtóban olvastuk, hogy hétfőtől péntekig 2 fogásos ebédmenüt kínálnak, úgy gondoltuk, hogy ez a leggyorsabb és legkedvezőbb megoldás.
Az étterem vidéki menza - üzemi konyha hangulatú, egyszerű berendezésű, de az egyik sarokban fel volt lógatva egy füzérnyi színes lufi, valószínűleg a hétvégi rendezvényükről maradhatott meg. Az asztalon zöld kockás abrosz, már az ajtóban kérdezték, hogy menüt kérünk-e, igennel válaszoltunk, mint az összes többi vendég is, akivel találkoztunk. Itt elég korán ebédelnek az emberek, 1-re már ki is ürült a hely, sokan elvitelre vitték el az ebédet, nem helyben ették meg. Paradicsomleves és Dubarry csirkemell volt a menü rizzsel. Mindkét fogás hatalmas adag, a maradékot elcsomagolták volna, de nem akartuk egész nap az autóban utaztatni. Aki előfizet, annak 850 Ft a menü, aki helyben kéri, mint mi, annak 1000 Ft, de ez sem volt drága érte. Korrekt ételek, teljesen rendben volt, bár átlagos alapanyagokból készült, ismert fogásokról van szó. A mosdó egyszerű, divatjamúlt.
2017. szeptember 7.barátokkal járt itt 55 Tolcsva kis település a Zempléni-hegységben, ezen belül a Tokaji-borvidéken, de mégis 6 kastéllyal, illetve kúriával büszkélkedhet. Ezek egyikét, a Szirmay-Waldbott Kastélyt szépen felújították, s a klasszicista stílusban emelt épületben egy látogatóközpontot alakítottak ki. A kastély először a Szirmay-család birtokában volt, 1694-ben építették, majd kb.
300 év múlva került át a Waldbott-család tulajdonába. A két legszebb helyiség a könyvtár és az egykori férfi szalon. Eredeti neoreneszánsz faburkolatuk és famennyezetük 1890 körüli. A kiállítás a két család életét, történetét mutatja be. Az egykori dísztermet rendezvényhelyszínként hasznosítják (népszerű esküvői helyszín, de konferenciáknak is helyet adott már). A felnőtt belépőjegy 1200 Ft-ba kerül.
2017. szeptember 7., kollégákkal járt itt 55 Romantikus, családias, 3 csillagos szálloda Szigetmonostor külterületén a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, közel a Dunához. Az épületet csupa zöld veszi körbe, nyugalmas, békés, természetközeli. Kedvelt esküvői helyszín (hétvégén), de vannak családi szobáik, és kb. 15 éve népszerű konferenciahelyszín is (ez pedig leginkább hétköznap).
Kb. 20 szobájuk van, érdekessége, hogy mindegyik egy kicsit másképpen van berendezve. A romantikus baldachinos ágyas szobát csak fotón láttam, de olyan is van náluk, 3 is. A standard szobák zuhanyzósak. A szépen kialakított kertben van egy kinti medencéjük napozóágyakkal (még túl hideg volt, nem volt benne víz), a kis wellness-ben szauna és merülődézsa, valamint kinti nyitott jaccuzzi. A wifi megbízhatóan működik. Kiváló a konyha. A személyzet nemkülönben. Check-in: 14 óra, Check-out: 10 óra, szerintem ez utóbbi egy kicsit korai.
2017. szeptember 7.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A DiningCity Étteremhét keretében sikerült eljutni ide. Szigetmonostor település határán túl, a Szentendrei-sziget falutól legtávolabbi csücskén található romantikus étterem. Esküvők, bensőséges családi ünnepségek tökéletes helyszíne. Az udvart két oldalról a szálloda szárny veszi körül.
Az étterem tágas, levegős, napfényes, romantikus díszbe öltöztetett hétköznapokon is, igazán ünnepi hangulatot varázsolva. A személyzet nagyon udvarias. A tulajdonos minden vendég asztalához odajön és kedvesen érdeklődik, illetve megköszöni, hogy náluk jártunk. A 3 fogásos menü fix áron 3300 Ft-ba került, ami kétségtelenül jutányos ár volt ezért a pompás ebédért. A szűkített menün 2 leves, 2 előétel, 4 főétel és 3 desszert közül lehetett választani. A "programon kívüli" üdvözlő falat padlizsánkrémes bruschetta volt. Előétel: konyakos kacsamáj pástétom lilahagyma lekvárral és sült diós kaláccsal. Különleges ízű volt a pástétom, állagra is optimális. A kalács gyorsan kihűlt, de hidegen sem keményedett meg. Következett a balatoni süllőfilé jalapeno salsával és póréhagyma tempurával. Japán stílusú, kiválóan elkészített, izgalmas főétel. A választható desszertek közül a mascarponés citromfüves eper mousse-t választottam, fehércsokival és fügés juharsziruppal. Itt olyan ételeket készítettek, amelyekkel nem találkozik minden étteremben az ember. A tálalás is tetszetős, elegáns volt. A zárásnak is megadják a módját: minden hölgyvendéget megajándékoznak egy szál rózsával és minden vendéget egy szelet csokoládéval. A 3 dl-es limonádé 300 Ft, az italárak sincsenek elszállva. Kötelező szervizdíj nincs. Szívesen visszatérnék ide később a családdal, gyerekbarát hely.
2017. szeptember 6.egyedül járt itt 45 Egyszerű felépítésű tipikus balaton-parti büfének néz ki, közvetlenül a balatonfenyvesi szabadstrand mellett. Csak legurul az ember a tó felé a kis utcán, egészen addig, amíg el nem fogy az utca (az aszfalt már korábban elfogyott), és meg is érkeztünk. Népszerű és meglepően jó kis hely, sokféle étellel, hatalmas adagokkal.
Frissen sütnek mindent, de pörgetik a rendeléseket, amennyire a kapacitások engedik. Sült hekk és keszeg, mindenféle magyaros étel és nagyobb társaságok számára akár a Nádas tál is jó választás. A halakat dekára mérik le (360 Ft/10 dkg). Fast food vonalról hamburger, gyros is kapható. Az italárak is vállalhatóak, nem lehúzós, de a kommersz vonal kapható csak (Dreher üveges). Algida jégkrémet tartanak. A kávé nem az erősségük, bár ez nem egyedi jelenség. Sajnos a Balatonnál elég nagy kihívás jó kávét kapni. Humoros kiszolgálás, maximális vendég-központúság. A fedett teraszon egyszerű hosszú faasztalok és padok, piros kockás abrosszal.
2017. szeptember 6.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A város egyik legjobb burgerezője és a város egyik legjobb burgere. Az Akácfa nem túl szép, mondhatni lepukkant részén található az indiai bisztróval szemben. Az utca felújítása épp most zajlik, fel van szedve a burkolat, száll a por, de legalább kevés autó merészkedik be.
A Tuningot nemrégiben újították fel, s talán a kinti felújítás miatt most nincs kinti teraszuk, ami tavaly még volt. A viszonylag szűk helyet megpróbálták minél praktikusabban kihasználni, emiatt szinteltolásokat alkalmaztak (nem akadálymentes a hely! ). Az ablak melletti 2 személyes asztal van a legmagasabban, míg a pult és a konyharész a legmélyebben, már a szuterénben. Burgerre készültem, de amikor megláttam az étlapon a teryakis csirkét, nem volt kérdés, hogy inkább azt választom (2850 Ft). Friss saláta és házi chips jár mellé, de pluszban kértem és kaptam hozzá egy kis kóstolót a lilahagyma lekvárból is (gratis! ). Nagyon pozitív hangulatú hely, barátságos légkör, kedves személyzet. Úgy érzi itt magát az ember, mintha minden héten ide járna. A csirke kiváló volt, remek fűszerezés, omlós, puha hús. A hagymalekvár szintúgy. A chips csak langyos volt, és amúgy nem vagyok oda a chipsért, jobban kedvelem a burgonyát más elkészítési módokban. A saláta túl volt olajozva, ami szerintem szükségtelen volt, de ezek inkább szubjektív ízlésbeli különbségek és nem hibák a konyhán. A levendulás eperszörp is finom volt. Megkérdezték, hogy szódával vagy mentes vízzel kérem, ez is pozitívum volt (3 dl 450 Ft)
Kötelező szervizdíj nincs. Szívesen visszamennék ide máskor is, szerintem még fogunk is.