Gyémánt 500
2017. augusztus 17.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Patakit sikk szeretni és szidni is, egy olyan cukrászdáról és vezetőjéről van szó, akit Érd határain kívül is ismernek, gyakorlatilg az egész országban, főleg mióta már a celeb világba is belekóstolt a tulajdonos. Én ezzel a vetülettel és jelenséggel nem szeretnék itt foglalkozni.
A cukrászda évek, sőt évtizedek óta működik Érd forgalmas főútja mellett, egy családi vállalkozásból nőtte ki magát. A cukrászda épülete egy hatalmas komplexum, több bővítésen esett át. A kínálat mennyiség tekintetében lenyűgöző. Fagylaltból, tortából, süteményből, kimért aprósüteményből is megszámlálhatatlan és bedfogadhatatlan a választék, azonban ha egy kicsit elidőzünk a részleteken, azt látni, hogy valahol egysíkú az egész, a tömegtermelés és tömegigény kiszolgálás felé mentek el. A cukrászda kialakításában és a hangulatában engem a budai Daubnerre emlékeztet. Az árak átlag felettiek, olyan 300 Ft-nál kezdődik a legolcsóbb gesztenyés golyóval, majd 600 Ft fölé is megy, az elég jó kinézetű csokis krémes ennyibe kerül. Az átlag 450-500 Ft körül van. Többségében klasszikus, jól ismert süteményeket, tortákat tartanak. Nagy számban van egész tortájuk is, nemcsak előrendelésre. Idény előtt is 16 féle fagyltot árultak, ez nyárra duplájára bővül. Újhullámos kézműves sütiket nem láttam náluk. Péksáruból tartanak prémium minőségű teljes kiőrlésűt (Vollgut) és bio rusztikus vekniket is (Bio Pannonier). A kimért aprókból vettem vegyesen rózsaszín és zöld marcipános nérót, diós patét, macaront és egy kávés Eclairt. Itt nem nehéz elkölteni rövid idő alatt több ezer forintot. A kiszolgálás érdektelen, közömbös. Sok ülőhelyük van, kényelmesen lehet sütizni, kávézni. Nehéz parkolni, mert nincs elég hely a sok autónak.
2017. augusztus 17.egyedül járt itt 35 Forgalmas albán pékség Érd belvárosában, a Budai úton, a buszmegálló közelében, amely a közelmúltban nyílt meg. Közepes alapterületű, széles a választék, gyakorlatilag minden édes és sós pénksütemény és pákáru kapható, amit az albán pékségekben megszokhattunk, megismerhettünk már.
Árban szerintem ők egy fokkal - 10-15%-kal - drágábbak, mint pl. a hozzánk közeli albán (Budapest, 13. kerület), ezen meg is lepődtem egy kicsit. A tekercsek 220 Ft-ba kerültek, ezek közül a diós és a mákos a 2 kedvenc a családban, de a kakaós csiga is jól fogyott (200 Ft). A vaníliás pálmalevélben (200 Ft) viszont a krém egyáltalán nem volt finom, cukros lisztes íze volt. Gyors a kiszolgálás.
2017. augusztus 17.egyedül járt itt 15 Nagyüzemi népetető a Fővám téri Nagycsarnok galéria-szintjén a nálam szintén "nem ajánlott" kategóriába tartozó lángosos mellett. Hogy valami pozitívummal kezdjem, Brumi Mackó valóban létezik, és az egyik bárszéken üldögél. Az ételek előre el vannak készítve, megfőzve, lesütve, pultba betárazva, de valami irdatlan mennyiségben.
El nem tudom képzelni, hogy a csarnok nyitva tartási idejében este 6-ig egy nap alatt ekkora mennyiség el bírna fogyni. Viszont jön a kérdés, hogy vajon utána mi történik vele, hogyan tárolják, hűtik, stb. ? Hiszen napközben egész nap ki vannak rakva az ételek, azaz napközben sincsenek higiénikusan tárolva. Vagy eleve tartósítószerrel készítik őket, hogy ne romoljanak meg? A Nagycsarnok nem klimatizált, így ez a kérdés nyáron még inkább elgondolkodtató. Mindenféle magyaros étel van, átlag feletti árakon, átlag alatti minőségben, olcsó alapanyagokból összedobva. A paprikának nincs jó aromája. Egy adag golyás 2000 Ft, egy lecsó 1500 Ft, egy darab fasirt 400 Ft. Hát nem mondom! A pulttal szemben lévő piroskockás abroszos asztaloknál lehet leülni, amit az előző vendégek után a személyzet nem takarít le. Nem baj, majd megteszik a vendégek, ha zavarja őket. Ami nálam még nagyon fokozza az igénytelenséget, a folyamatos árváltozásokat (persze nem csökkenő irányban) egyszerűen átragasztják, felülírják az ártáblán. Az ételek nevei - persze angolul - évek óta nem változtak, azt megcsináltatták a dekorossal, de az árakat már csak mindenféle cetliken, kézírással felülírják, átmatricázzák. 2% alatt van az infláció, vajon mi indokolja ezt a gyakori áremelkedést?
2017. augusztus 17.egyedül járt itt 25 A külföldi szervezett turistacsoportok egyik közkedvelt programja a Fővám téri Nagycsarnok felkeresése. Az idegenvezetők általában adnak nekik szabadidőt a vásárlásra, nézelődésre és az étkezésre is, de az is előfordul, hogy utána masíroznak libasorban a legszűkebb helyeken.
A csarnokon belül az étkezdék a galériaszinten vannak, melynek szűk a folyosója, és még ezekre is kipakolnak az árusok egy csomó cuccot, így különösen nagy élmény szardíniaként átpasszírozodni az 50 fős kínai, orosz, német. . . bármely nemzetiségű, hátizsákos, folyamatosan szelfizni beálló és hangoskodó csoporttal szemben. A lángosos az emelet nyugati oldali, hosszanti folyosóján kapott helyet. Rajtam kívül magyar embert nem láttam itt vásárolni és enni, persze az is igaz, hogy sima fokhagymás lángost sem kért rajtam kívül senki. A sima lángos ára átlagos 290 Ft-ért. Mérete az átlagnál kisebb, készültsége korrekt, semmi extra. Csak arra kell figyelni, hogy ne kihűltet adjanak. A töltött fánkok (többféle lekvárral, csokikrémmel, nutellával) viszont már a brutális kategóriába tartoznak, fél centi vastag porcukor réteg, olajos a tészta, fél üveg cukrozott, alacsony gyümölcstartalmú lekvár beleöntve. A nagyon dizájnos, választható lángosokat előre elkészítve demonstrálják, a kiszolgáló pultnak ezek foglalják el a 80%-át. És ezeknek már közük nincs az eredeti lángoshoz. Én már a gondolattól is rosszul vagyok, hogy egy lángost hogyan lehet édes feltétekkel ellátni? De a sós vonalon is elmentek a végletekig. Van olyan lángos, amire egy komplett gyros tál van ráépítve vagy milánói borda, és az a meglepő, hogy vannak, akik vásárolnak is ilyeneket. Pedig ezeknek már igencsak borsos az áruk, bőven 1000-1500 Ft felett, a feltétek számától és típusától függően. Itt jegyezném meg, hogy a magyaros pizzának kinéző lángos egyáltalán nem "Classic Style Hungarian Lángos", mivel a klasszikus lángoson nincs egy rakat oda nem illő feltét, egészen pontosan són és opcionális fokhagymás "ecsetelésen" kívül nincs rajta más. Lehet még kapni óriáspalacsintát és rétest is, valamint gyümölcsös limonádékat befőttes üvegben, peremén vastag kristálycukor-réteggel. Pozitívumként viszont árulnak Meggy Márkát.
2017. augusztus 17.barátokkal járt itt 45 Meglepően jó és a menü ár-érték arányát tekintve is korrekt étkezde a Horánszky és a Krúdy Gyula utca sarkán. Ez is egy olyan része a belvárosnak, ahol egymást érik a vendéglátó helyek mindkét oldalon, egészen a Mikszáth térig. A környéket nagyon szépen rendbe hozták, épületeket renováltak, az utcát díszkővel borították és sétálóutcává alakították.
Csakhamar meg is jelentek a kiülős teraszok egymás mellett. A teraszhoz még hűvös lett volna, ezért a benti részen ültünk le egyik barátnőmmel. Az ebédmenü fix, de lehet kis/zóna- vagy normál adagot kérni, így S/M/XL napi menük közül lehet választani. A parajos rokfortos csirkeraguleves kifejezetten finom, remek volt, nem is kicsi adag az "S" méret ellenére, a főétel zöldséges paella garnélával és pirított kolbásszal, reszelt sajttal elég kis adag volt, persze nem a rák dominált benne, és elég középszerűre sikeredett. A fahéjas szilvás pite (+400 Ft) szintén figyelemre méltó, nagyon jó fűszerezéssel, megfelelő állag, frissesség. Kortalan, kicsit művészklubos berendezés, de nem vitték el a trendi indusztriál irányába. A normál étlapon magyaros, tartalmas fogások: borjúgulyás, kacsamell, libamáj, karaj, bélszín, de avokádós mártogatós és hamburgerek is vannak. A honlapjuk szerint 50 féle whiskyt kínálnak.
Csak azért mentem be, mert kíváncsi voltam a dekorációra, és ott jártam a közelben a fekete fagyisnál. Két szintes, egyszerű, gyengén megvilágított krimó, ami a BarCraft rajongók Mekkája. Az asztalokat és a falakat a Legaue of Legends karaktereivel tapétázták ki, pár Warcraft figurával megspékelve.
A tévék képernyőjén itt nem focimeccsek, hanem streamek mennek végtelenítve. Az emelet az gyakorlatilag egy játékterem, mint Japánban, csak kicsiben. Egyébként úgy hívják, hogy "Hősök galériája". Ülnek fenn a srácok és gépeznek, tolják a játékokat, akár órákon át. Itt senki sem zavarja meg őket, és nem nézi ki a személyzet, ha közben csak egy olcsóbb italt szopogatnak el. Az italoknak a játékok hőseiről találtak ki különböző fantázianeveket. Van viszonylag olcsó sörük, aminek a neve ismeretlen számomra (Blackrock Lager), ezen kívül Starporament csapolnak. Borban Juhász Egri borai minden "színben" 330 Ft decije. A kávé neve Espresso Patronum, 350 Ft, elvileg olasz pörkölésű, de borzasztó vacak volt. A tejért nem kellett külön fizetni. Rendelés és fizetés a pultnál, nincs az asztaloknál kiszolgálás. Rendszeresen szerveznek tematikus játéknapokat. A vendégkör átlag-életkora 20-25 év körüli. Egyedi koktélokat kevernek kommersz alapanyagokból. A 27 oldalas itallapon (! ! ! ) minden italhoz külön történet kapcsolódik. Szerény ételkínálat: 4 féle melegszendvics és rágicsák. 30 féle társasjátékot lehet kikölcsönözni, vasárnap ingyenesen.
2017. augusztus 16., kollégákkal járt itt 55 Kávézó, reggeliző-ebédelő-uzsonnázóhely a Molnár utcában, a Március 15. térnél. Házias sütemények, reggeli 10. 30-ig, szendvics, péksüti, saláta, quiche, turmix, limonádé, többféle tea, köztük gyógyteák is, ebédidőben pedig a kis- és nagymolnár névre hallgató menük 1190 illetve 1390 Ft-ért.
A kis menü 2 fogásos, a nagy menü 3 fogásos. Két féle leves, 3 féle főétel, 3 féle süti vagy kávé közül lehet választani. Friss, üde, de ugyanakkor házias ízek. Laza, egészséges, nem megterhelő fogások, de mégis jóllaktunk. Hideg gazpachot, gombás-tejszínes tagliatellét és csokitortát ettem. Minden étel nagyon kellemes, finom volt, a leves és a torta is kitűnő, a tészta korrekt. Átlagos adagok, de a 3 fogás szerintem elegendő. Szép a tálalás. Olyan hely, ahová kisgyerekkel is be lehet jönni. Inkább csajos, mint férfias.
2017. augusztus 16., kollégákkal járt itt 55 A Dunakorzón, az 5 csillagos Marriott Hotel földszintjén működő külonleges sörház. 18 csapjuk közül 16-ból hazai kisüzemi kézműves söröket csapolnak, míg kettőn váltakozva mutatják be a nemzetközi kézműves szintér figyelemre méltó söreit Prágából, Berlinből, Londonból.
Nem vagyok nagy sörös, viszont a szintén kapható Fritz-Kola alkoholmentes italai is nagyon jók, valamint van alkoholmentes gyömbérsörük is. A sörözőt a szálloda felől és az utcáról - a Vigadó felől - is megközelíthetjük. A berendezés minimalosta, indusztriális, egyszerű fenyő bútorok és dekor, a pult mögött számtalan névadó marionett bábú lóg. A bejárat előtt kis kiülős terasz. A nyári időszakban a Manna Ice kézműves fagylaltjaival újítottak be, melyet a teraszon árusítanak. Több ízt kóstoltam már: mangó-maracuját, áfonyát, epret, csokoládét, de a legjobban az exotic gyümölcs gyömbérrel ízlett. A fagyit árusító hölgy nagyon kedves volt. A mosdó a benti részben a szálloda éttermével közös. Ételt nem ettünk, de a kiírásban láttuk, hogy van grillkonyhájuk. Szoktak tartani tematikus sörfőzde bemutatókat, júliusban például a Reketyével volt egy ilyen estjük.
2017. augusztus 16.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nehezen észrevehető, szerényen megbúvó portál a Bartók Béla úton, közelebb a Móriczhoz, mint a Gellért térhez. Csak délutáni nyitvatartás. Lengyel könyvek, folyóiratok és művészeti kiadványok mellett a lengyel gasztronómia jeles képviselői.
Többféle bio gyümölcslé, lengyel vodka, Zubrowka, lengyel kézműves sörök, többféle hering: sós, pácolt, aszalt szilvával töltött, kétféle házisütemény - ezek csak úgy ajándékba, kostólóba is. Gombás melegszendvics, kolbászos-zsíros kenyér, heringes zsemle, céklaleves. Cofesa kávét főznek. Nagyon barátságos kiszolgálás és kínálás a lengyel tulajdonosnak, Marzena asszonynak köszönhetően. A berendezés leginkább egy avantgárd irodalmi klubra hasonlít, nagyon otthonos, emberközeli.
2017. augusztus 16.egyedül járt itt 35 Fiatalos, modern kávézó-bisztró főleg külföldi vendégkörre fókuszálva a Csarnok téren, a Nagyvásárcsarnok oldalában. A hely nevére nem jöttem rá magamtól, mivel a kiíráson "Info Café" szerepel, blokkot pedig nem kaptam. A turistákra gondolva, benn egy csomó fajta prospektust, városismertetőt, programajánlót lehet találni, így az info café név valóban találó, és van egy info pult is a részükre.
Italválaszték kommersz jellegű, Staroprament és Borsodit csapolnak. Átlagos árfekvés. Átlagos, iható kávé. Egyszerű turistás jellegű étlap: pizzák, saláták, magyaros fogások, de van gyerekmenü is. Hangulatos belső tér és kiülős terasz. Egykedvű kiszolgálás. 10% kötelező szervizdíjat számolnak fel, amit a hely jellege és az étel/ital színvonala szerintem annyira nem indokol. Összességében akkor is átlagos hely, ha jól meg van csinálva a dekoráció és újszerű.