2017. július 24.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tavaly nyáron reggelizni álltunk meg itt, idén ebédre is kipróbáltuk. Több ismerősünk véleménye szerint a legjobb mátrafüredi étterem, ezért esett rá a választás. A többi, főút melletti étteremhez és büféhez képest egy kicsit beljebb található, emiatt nyugisabb, csendesebb és a környezet is kellemesebb a fenyők alatt, és sok, részben árnyékos parkolóhely van előttük.
Az étterem mellett egy panzió is működik. Mi a kinti kerti asztaloknál kaptunk helyet, a terasz asztalai mind foglaltak voltak, és ebédidőre a benti rész is teljesen megtelt. Valóban nápszerű, közkedvelt étterem. A kiszolgálás kissé egykedvű, a konyha nem valami gyors, de szerencsére mi sem rohantunk sehová, ráérősen kivártuk a sorunkat. 3 féle ebédmenüt kínálnak (2-2 fogás, leves+főétel 1000 Ft körüli áron). Az étlapról nem volt könnyű a választás. Alapvetően magyaros ételek, de vadak, halak és pl. nyúlételek is vannak. Az asztaltársaságból ketten is nyúlhúsból készült főételt kértek, én pulykacsíkokat áfonyamártással és krokettel, valamint rántott sajtot és velővel töltött sertésbordát ettünk még. A köreteket szabadon lehet módosítani az étlapon kiírtakhoz képest. Az árak nagyon kedvezőek, a húsos főételek többsége 1500-2000 Ft között alakul, körettel együtt. Fogástól függően átlagos vagy annál valamivel nagyobbak az adagok. Alapvetően korrekt elkészítés, de nem kiemelkedő konyha, nem prémium alapanyagok. A sült krumpli és a krokett mirelit. A mosdó szép állapotú, felújított, pelenkázó is van benne. 3 féle házi szörpöt tartanak.
2017. július 24.egyedül járt itt 55 Egy igazán eredeti hely a Sugárban. Részben videójáték- és konzolbolt, ha jól gondolom, ez lehet a fő funkciója, de értékelés szempontjából a kávézóról írnék bővebben. A sütemények választéka különleges és abszolút illeszkedik a profilhoz: mindenféle vicces, olykor kissé félelmetes finomság, például voodoo baba alakú keksz (560 Ft), UFO brownie, szellem alakú aprósüti (250 Ft), zombi- és denevér-muffin (700/760 Ft).
Inkább a vizuális élmény, a megjelenés a különleges, ízre nem egyediek. Viszont minden friss volt és alapvetően kellemes ízű. A málnás túrótorta tetején egy vérben forgó szem "figyel" (690 Ft). Lehet kapni Star Wars dobozos üdítőket, a gyűjtők nem kis örömére. Az italkínálat árazása is átlag feletti, forró csokit, shake-et, turmixot, limonádét, teát, kávét árusítanak, alkoholos italokat nem. A forró csokik között az aszalt banános és a pisztáciás is különleges és kellemes, bár aromával készültek szedrintem (750 Ft), a latték között is vannak meglepő ízesítésűek, pl. sütőtökös, mentás-after eight-es és japán matcha teás (940 Ft). Az üzlet előtt van saját kiülős részük. Bár kinn van az üzletházi folyosón, de nem volt tömeg ottjártamkor.
2017. július 24.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Pesterzsébeti családi nyaralásunk alkalmával az utolsó ebéd helyszínéül választottuk a Tortugát, ahol egyszer jártam korábban céges vacsorán, de annak már legalább 15 éve. Az étterem különlegességét az adja, hogy rengeteg élő teknősük van, akik az asztalok alatt kialakított kis medence-rendszerben úszkálnak, de szívesen kisétálnak a száraz részekre is, így mindig figyelni kell, nehogy véletlenül rátapossunk valamelyikre.
A berendezés egy kalózhajó kabinjára emlékeztet. Az evőeszközöket és a textil szalvétát kincsesládában találjuk, és a végén a számlát is ládikában kapjuk meg. Van egy speciális kistermük legbelül, az a legdíszesebben berendezett és egy kis tavon át lapos kövekre lépve lehet megközelíteni. Az étlap elég hosszú, változatos, leginkább nemzetközi konyha, átlagosnál valamivel magasabb árakon. Az adagok hatalmasak, a főételeket vaslapon vagy lábosban tálalják, bár ahogy egy korábbi hozzászóló is észrevételezte, a köret mennyisége az, ami már indokolatlanul sok. Bár van 2 féle 3 fogásos gyerekmenü, nem azt választottuk a gyerekeknek, mert biztos, hogy ezt a mennyiséget egyikük sem bírta volna végigenni. Házi húslevest kértük lúdgégetésztával, valamint gulyáslevest, mindkettő ízletes, kiadós, sok hússal, finoman elkészítve, és a húsleveseket a gyerekek számára fogyasztható hőmérsékletűre meghűtve kaptuk. Főételként rántott sajtot rizzsel és aszalt szilvával töltött csirkemellet ettünk burgonyafánkkal. A sajt érdekességképp 2 féléből készült (Camembert és trappista). A desszertek közül a túrótortát és a Tortuga kockát próbáltuk ki, ez utóbbi szintén hatalmas adag volt, egy főételnek is beillett volna. Én minden ételt megkóstoltam, szerintem összességében minden rendben volt, korrekt, de nem kiemelkedő a konyha, és persze lehet benni találni kisebb hibákat. Pl. a csirkemell kissé túl volt szárítva, a kocka túlságosan édes, émelygős. Lehet kérni nagy kancsós limonádét, de előre szólni kell, hogy ne szénsavas vízzel készítsék (szörpök esetében szintén), pedig szerintem a kisgyerekek nagy része nem szereti a szénsavas italokat. A kiszolgálás kedves volt, a személyzet fiatal és barátságos, de nem igazán professzionális. Azt nem tudom, hogy nagy forgalom esetén mennyire lehet gyors a kiszolgálás, mi nem siettünk. Kötelező szervizdíj nincs. Kizárólag készpénzzel lehet fizetni. Az egyedi hangulat és a teknősök miatt mindenképpen ajánlom, inkább különlegesebb alkalmakra. Összesen 13ezer Ft-ot fizettünk borravalóval együtt (3 leves, 2 főétel, 2 desszert, alkoholmentes italok 5 fő részére).
Érdekes
2017. július 24.egyedül járt itt 45 Ásványgyűjtőként jártam már többször is Recsken sok évvel ezelőtt, ugyanaz az út vezet a Colas Északkő által üzemeltetett kőbányához is, mint az egykori internálótábornak emléket állító emlékparkhoz. Megrázó, szomorú hely a gyönyörű természet dacára, ahol elszorul az ember torka annak a sok szörnyűségnek a gondolatától is, ami itt az 50-es évek első felében megtörténhetett.
A bejárat előtti drótkerítés darabon megsárgult, megfakult és frissen elhelyezett nemzeti szalagok tucatjai. A belépő 500 Ft, amely összegért egy képeslapot is választhatunk. A durva deszkákból készült barakkok közül egyet állítottak helyre, ahol a jobb oldali helyiségben a priccseket, mögötte a közös mellékhelyiséget láthatjuk, a bal oldalon pedig főleg írásos és képes beszámolókat olvashatunk, köztük visszaemlékezéseket az egykori fogva tartottaktól. A többi barakknak és épületnek (pl. konyha, őrök szálláshelye) csak az alaprajza látható, az épületek már nem állnak. A tábor hátsó sarkában a büntetőfogdát is láthatjuk, kegyetlen hely lehetett. Gyerekek számára nem ajánlom a hely felkeresését, szerintem az érző szívű felnőttek számára is nagyon kemény benyomás ez.
2017. július 24.egyedül járt itt 55 A faluba beérve hamarosan megpillantjuk a hegy tetején magasodó romjaiban is impozáns siroki várat. A 400 Ft-os parkolási díj legombolása után még egy rövid, de fárasztó, elég kaptatós gyalogtúra vár ránk a vár bejáratáig. Az út szépen kikövezett, jó állapotú, még babakocsit is toltak fel rajta.
Felérve először korbe akartam járni kívülről a falakat, de sajnos omlásveszély miatt a külső sétaút jó része le van zárva. A felforrósodott köveken napfürdőző gyíkok pihennek békésen. A felnőtt belépő 1000 Ft. Biztonságos fa- és vaslépcsőkön fel lehet menni a felső várfalakhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környékre, tiszta időben nagy távolságokra ellátni. A vár érdekessége mégis az alsó része, amely számos riolittufa üregből, zegzugos folyosóból, barlangszerű képződményekből áll. A bátrak ezt is végigjárhatják, de telefonnal vagy elemlámpável érdemes bevilágítani. A vár lakórésze elég kicsi és szűkös volt, nehéz elképzelni, hogy itt egyidejűleg akár több száz embert is elszállásoltak egykor. A zárt részben kicsi, de igényes kiállítást alakítottak ki, az emeleti szinten a vár makettjét lehet interaktívan összerakni, valamint régi képeket, rajzokat láthatunk a várról, míg az alsó részen a török hódoltságot idéző berendezési tárgyakat és török ruhába öltöztetett figurákat láthatunk, a régészeti emlékek mellett. Sőt, ha kedvet kapunk, mi is beöltözhetünk töröknek a bekészített jelmezek segítségével. A vár részletes történetét kisfilmen nézhetjük meg. A mosdó igényes, tiszta, kulturált.
2017. július 23.barátokkal járt itt 35 Amikor hirtelen ötlettől vezérelve Abasár felé vettük utunkat, a falu nevezetességei között első helyen jött fel Aba Sámuel - a falu névadója - Árpád-házi királyunk feltételezett legendás sírhelye. Aba Sámuelnek 3 sírhelyét is számon tartják, ezek egyike az egykori 10-11. században épület abasári monostor.
A falu a tatárjárást követően gyakorlatilag évszázadokra elnéptelenedett, és csak a törökök kiűzése után tértek vissza ide az emberek. A 18. században a falu központjában található borospince aljában találtak egy üres sírhelyet, amelyet Aba Sámuelnek tulajdonítottak, ám ennek a régészek szerint semmi valóságalapja nincs. A borospince nincs nyitva, így csak kívülről tudtam az épületet lefotózni, mellett a tűzoltóság található, felette az egykori kultúrház, amely leromlott és lezárt állapotban vár felújításra és jövőbeli értelmes hasznosításra. Ellenben mindössze kb. 10-20 méterre a borospincétől pár éve kezdődtek komoly régészeti ásatások, ahol megtalálták a monostor falainak maradványait. Most arra várnak, hogy állami támogatással tovább tudnak-e haladni az ásatásokkal, melyeket a falu lakossága is erősen támogat, mert valószínű, hogy további jelentős leleteket találhatnak az ezredforduló idejéből, talán Aba Sámuel sírhelye is előkerülhet. A régészeti feltárás nem látogatható, a teteje le van fedve ideiglenes tetőzettel, de a falu könyvtárosának vezetésével be tudtunk nézni a tető alá, és tőle tudtuk meg a sok hasznos információval.
2017. július 23.barátokkal járt itt 55 Abasár kedves kis falucska a Mátra lábánál, melynek közepén egy csendes utcafordulóban találjuk a Kapásház névre hallgató Tájházat. Kapások éltek itt, akik a szőlőtermesztéshez kapcsolódó földmunkákat - a kapálást - végeztek egykoron. A család idős nőtagja, Matild néni volt az utolsó lakója, az ő képét láthatjuk a bejárat melletti falon.
A hagyományos parasztház a 18. század végén épült, és a 70-es években vásárolta meg a falu, hogy a felújítást követően itt alakítsák ki a tájházat. A berendezési tárgyakat a falubeliektől gyűjtötték össze. A 3 helyiség közül a jobb oldali az ún. tisztaszoba, 2 ággyal, asztallal, szekrénnyel és kemencével. Megnéztük a fotógyűjteményt is, amely többek között a falu szőlőtermesztési hagyományait is bemutatja. Középen a félig nyitott kéményes konyha, itt azonban a hideg miatt csak a tavasztól őszig tartó időszakban lehetett főzni. A bal oldalon egy kis helytörténeti kiállítást láthatunk, az itt megtalált régészeti leleteket az Árpád kortól kezdődően. A ház alatt borospince található, melynek lépcsőzetét átalakították, lebetonozták, jelenleg klubhelyiségként használják. A kertben pihenőpadokat találunk és árnyat adó fákat. A könyvtáros Gyöngyike néni személyében nagyon kedves és részletes tájékoztatást kaptunk, melyet ezúttal is köszönünk. A kulcsot a könyvtárban kell elkérni, 10-16 óra között látogatható keddtől szombatig. Ingyenes program.
2017. július 9.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Szent István körúti, nagy kerthelyiséges saroképület évtizedek óta vendéglátó-szórakozóhelyeknek ad otthont, bár a korábbiak inkább voltak hírhedtek, mint igényesek vagy szimpatikusak. A Budapest Barbecue Company beköltözésével Amerika déli államainak hangulata érkezett el, ha jól emlékszem, 2016 tavaszán nyitottak.
Az esti sportközvetítések engem nem igazán kötnek le, viszont a konyha jó, szerintem érdemes kipróbálni annak, aki szereti a tengerentúli, hús-fókuszú barbecue ételeket. A vasérnapi családi brunch mellett a hétköznapi ebédmenü is megnyerő, minőségben és árban is az egyik legjobb ajánlatnak tűnik. A 2 fogás 1390 Ft, a 3 fogás 1690 Ft-ba kerül, 2 leves, 4 főétel és 2 desszert közül lehet választani, és hetente frissül a kínálat, bár a desszertek között több a visszatérő. Csészényi erőleves húsos raviolival, korrekt, finom, tartalmas, jól eltalált kezdés. A főéelek közül a pulled pork csónakburgonyával, cheddar sajttal, salátával és 2 féle barbecue mártással szintén bejött, és a végén az egyik legnépszerűbb desszertjük, a tejberizs házi eperlekvárral is kellemes volt. A kiszolgálás kissé vontatott, bár tény, hogy sok vendég volt, a környékbeli hostel-lakó külföldi fiatalok körében is népszerű hely. Sok asztaluk van, nagyobb társaságokat is le tudnak ültetni.
Az egyik legnépszerűbb reggeliző és kávézó hely a Zsidó-negyedben. Reggel 9 órakor nyitnak, szombaton és vasárnap szinte folyamatos teltházzal mennek, sőt gyakori a sorban állás is asztalra várva. Viszont előre nem lehet asztalt foglalni (ez az üzletpolitikájuk). Így aki teheti, érdemesebb hétköznap menni hozzájuk, amikor nyugisabb, szellősebb, kevésbé zsúfolt a hely.
A kávé kiváló, helyben pörkölik, árban középkategóriás (Cafe Latte 650 Ft), de nem akkor adag, mint az amerikai típusú láncoknál. A reggeli kínálat kiváló, francia bisztrós jellegű, ebédidőben szintén bisztrós, pár fogásos frappáns menüt kínálnak. A berendezés egyedi, vidám, színes, kissé bohókás. Kedves, pörgős kiszolgálás.
2017. július 9.egyedül járt itt 55 A különleges Nagyszombat utcai lakónegyed első sorházának földszintjén működő kézműves pékség. Helyben sütik a jobbnál jobb pékárukat. Mivel egyszerre kis mennyiségeket készítenek, amelyek népszerűségük okán gyorsan fogynak, így mindig friss a készlet, naponta többször is sütnek, mindig amire éppen igény mutatkozik.
Széles a választék, van mindenféle: édes, sós, hagyományos, teljes kiőrlésű, zabos. . . stb. Sajnos kicsi a hely, nincs beülős részük, csak talponálló vagy elviteles megoldás lehetséges. Az árak barátságosak, a helyben készült szendvicsek figyelemre méltóak (szalámis kifli 200 Ft! ). Vettem még sajtos pogácsát (zacskóval 200 Ft-ért) és fahéjas csigát is (szintén 200 Ft). Maromas kávét főznek. Érdemes ellátogatni Marcihoz!