Gyémánt 500
2017. július 3.egyedül járt itt 45 A Sommer Cukrászda tipikus retró hangulatot áraszt. A másik egységükben, Újlipótvárosban párszor megfordultam, de nem igazán hagytak bennem mély nyomot, s ott elég nagy a konkurencia, akad náluk jobb hely, minden szempontból. A Sommer cukrászat másik egysége a Lövölde téren, a Szív utcai sarkon található.
A felirat, a dizájn, az unalmas barna színvilág itt is visszaköszön, belépve a kis helyiségbe pedig inkább egy sütöde előterében érezhetjük magunkat, mint egy üldögélésre hívogató barátságos helyen. A fagyit az utca felől adják (200 Ft/gombóc), a sütik békebeliek, de szemmel láthatóan nem mindegyik aznapi. A sütöde valójában a hátsó, elzárt részben van. A sütemények főleg régi klasszikusok, nem túl izgalmas kompozícióban. Árulnak parfétortákat is, ezeket kilóra mérik (2990 Ft/kg, ha jól emlékszem). Nem mindig sikerül, de úgy tűnik, itt beletrafáltam a fagyiválasztásba, a narancsos trüffeles csokoládé olyan kiváló volt, hogy az számomra jó időre emlékezetes marad. Ellenben a pisztácia nem jött be, nekem túl zsíros hatású volt, mintha olívaolajas lett volna. Vékony filmrétegben rátapad az ember szájpadlására, nyelvére. Egy dl szóda 70 Ft. A pultban kiszolgáló hölgy nagyon kedves, segítőkész és jó kommunikátor. Külföldiek is járnak ide, akikkel a személyzet nem minden tagja boldogul el idegen nyelvi hiányosságok miatt. Kint 4 asztal a járdára telepített "teraszon", bent galéria, ami borzasztó meleg és levegőtlen. Az emeleten lévő mosdó retró, lepusztult.
2017. július 2.egyedül járt itt 45 A villamos vonalán, a Böszörményi út elején található, hangulatos, körbekerített terasszal is rendelkező Szamos Cukrászda. A belső rész kialakítása, dekorációja a Monarchia idejét hozza vissza, hasonló a többi Szamos Cukrászdáéhoz. A terasz ezzel szemben modern.
A helyben fogyasztás és az elvitel ára eltérő, úgy is fogalmazhatunk, hogy helyben fogyasztás esetén minden egyes süteményre automatikusan felszámolják a kötelező szervizdíjat, az amúgy sem olcsó árakra. A legdrágább tortaszeletek 600 Ft körüli árakon kaphatóak. A klasszikusoktól (pl. Eszterházy, Sacher) kezdve az országtortákon át újhullámos forma sütiket is készítenek, a kínálat több-kevésbé megegyezik az összes Szamos egységben. Itt azt vettem észre, hogy a nagy melegben a hűtés nem működik tökéletesen, mert a szeletek szélei, tetejük meg volt olvadozva, de ez nem minden fajtára volt igaz. Egy angol puncs meggyes csemegét választottam, ami alapvetően csokis, tésztája gyakorlatilag nincs is, csak a roppanós csokikéreg alatt egy meggyes-puncsos ízesítésű szintén csokis krém. Kellemes (400 Ft elvitelre). A kiszolgálás elvitel esetén a pultnál történik, helyben fogyasztásnál felszolgálják az asztaloknál. A kimért bonbonjaik kiválóak (1290 Ft/10 dkg), azokat nem tudom megunni, a pisztáciás és a narancsos trüffel a 2 kedvenc. Lehet bankkártyával is fizetni.
2017. július 2.egyedül járt itt 45 Évtizedek óta, egészen pontosan 1990 óta családi vállakozásban működő olasz kézműves fagylaltozó a Széll Kálmán tér (nekünk csak Moszkva) közelében. Egy helyütt azt olvastam, hogy Magyarországon ők kezdték el használni, majd honosították meg a "kézműves" elnevezést.
Eredeti olasz receptúra alapján, kizárólag természetes alapanyagokból készülnek itt a fagyik, amelyeket csak e helyütt kóstolhatunk meg, nincs más egységük és másik cukrászdába sem szállítanak. Ha jól számoltam, 36 féle ízt árusítottak egyidejűleg, amikor ott jártam. A benti részben 3 asztalhoz lehet leülni, de nagyon nyomorgósan, mert szűkös a hely. A falat itáliai városképet ábrázoló színes festmény díszíti. A pulttól egészen az utcáig kígyózik a sor. Pedig nem olcsó mulatság itt a jeges finomság! 4 dekás kenés 400 Ft, a cukormentesek és a rizstejjel készültek 450 Ft-ba kerülnek, mégis hatalmas az érdeklődés. A 4 dekát nem mérik ki, és becslésem szerint volt az 5 is, nem volt kisebb, mint bárhol másutt egy átlagos adag. A hagyományosabb ízek mellett igazi különlegességekkel is találkozhatunk. Ezekből választottam kettőt: az Opera marcipános-pisztáciás mogyoró, a másik olasz A betűs fantázianevére nem emlékszem, de diós-karamellás gorgonzola volt az ízvilág. Volt még olíva, lúdláb, narancsos csokis tojáslikőr, nutellás-banános tejszín, vagy 4 féle csokoládé. Nem hétköznapi választék! Szerintem csúcsminőségű fagylatokat készítenek. A kiszolgálás gépies, eléggé személytelen. Csak készpénzzel lehet fizetni. Ha legalább 2 adag fagyit veszünk, akkor ajándékba kapunk hozzá egy rolettit.
2017. július 2.egyedül járt itt 35 Az Á Table-ból kifelé jövet az út másik oldalán láttam meg ezt a kis cukrászdát. A Rigó Jancsiban kisvárosi retró hangulat a 70-es évekből, mind a dizájnban, mind a "vevő-központúságban", ez utóbbi nem véletlenül idézőjelben. Akkoriban ezt a fogalmat nem használták és a gyakorlatban sem volt jellemző az alkalmazásra.
Érdekes tapasztalás a fővárosban, ráadásul az egyik legelőkelőbb kerületben. Az L alakú pultban 3-an szolgálnak ki, valószínűleg nem tegnap óta, még sincs meg köztük az összhang. A vásárlók egymás vállal mögött kiabálnak be, hogy ki mit kér. A bejárattól balra van a fagyispult, nem túl izgalmas, jól ismert, hétköznapi ízekkel (csokoládé, puncs, vanília és effélék). Járnak ide nyugdíjas törzsvendégek a környékről, külföldi és magyar családok, nagyszülők unokákkal. A sütemények meglepően olcsók, döntően 300-400 Ft között. Egy gyümölcsdesszert névre hallgató áfonyás tortácskát kérek (300 Ft), ami könnyű habosnak tűnik. A tetejéről a mű-habtejszínt nem ettem meg, de állagából és a krém állagából lehetett arra következtetni, hogy bizony ez a sütemény nem aznap készült. Olyan 2 naposra tippelem, ami hűtőpultban tartva nyilván nem romlott meg, de a minőségéből, élvezeti értékéből jócskán veszített már. A süti mellé kérésre kaptam egy pohár (csap)vizet, szalvétát viszont nem adtak, és az asztalokra sem volt kihelyezve. A belső térben is vannak asztalok, de kellemesebb a 2 részre osztott (dohányzó/nem dohányzó) terasz, ahol barna fonott fotelekben lehet üldögélni.
2017. június 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Pizza Manufaktúra olyan, mintha pár fiatal hirtelen felindulásból összeállt volna, hogy süssön néhány klassz pizzát a barátainak, aztán úgy belejöttek a sütésbe, hogy az utcán arra járó embereket is behívták, hogy ők is kóstolják meg. Első helyszínük az Erkel utcában volt, de a közelmúltban átköltöztek a Lónyay utcába.
Ez is fiatalos, de tágasabb, szellősebb, több az ülőhely. Laza a légkör, itt a vadidegenek is simán összeülnek egy asztalhoz enni. A falnál a magas bárszékes asztal 8 személyes, középen a kerek asztal is 6-7 személyes. Kiszállítást nem vállalnak, de lehet telefonon rendelni, csak utána be kell érte jönni. Az árakat elsőre szinte el sem hittem. 32-34 cm átmérőjű, vékony tésztás, kerek pizzákat sütnek, amelyek 3 árkategóriába vannak besorolva: 1000/1200/1400 Ft-ba kerülnek. És itt nem csak a Margherita van az ezres kategóriában. Akkora volt a pizza, hogy én nem tudtam egy egészet megenni ebédre. A maradékot be lehet csomagoltatni, de frissen sütve finomabb volt, mint órákkal később hidegen (nyilván. . . ). A kiszolgálás funkcionális. 8-10 perc várakozással lehet számolni, persze ez is forgalomfüggő. Hawaii pizzát választottam, nem spóroltak semmivel, talán annyi apró észrevételem lenne a konyhához, hogy az ananászt vághatták volna kisebbre. Ami itt a legfurcsább, hogy nincs evőeszköz. Semmi, még műanyag sem. A tálalás sima kartonlapon történik, 8 szeletre felvágva érkezik a pizza. Elegáns ruhában azért nem jönnék ide enni. Az 1 db mosdó koedukált és pici, de tiszta. Megadom az 5 szívecskét az összbenyomásra, nem átlagolok, mert ide bármikor szívesen visszatérnék pizzát enni. Dobozos üdítőt, olasz ásványvizet, sört és napi desszertet tartanak. Ez utóbbi talán 400 Ft, ha jól emlékszem.
2017. június 29.egyedül járt itt 55 Munkába menet vettem észre, hogy a Ráday utcában a sok evős-ivós hely között egy kis múzeum is megbújik. Ez a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma, a Ráday Kollégium épületében. Belépve először egy kis egyházi könyvesboltba jutunk. A kiállítás 3 részre bontható.
A pinceszinten a kezdetektől, a teremtéstörténettől indulva az Ószövetség legfontosabb eseményeit mutatják be nagyon izgalmas, interaktív módon, akár a gyermekek számára is befogadható és érthető formában, majd az Újszövetségen át a korai keresztény templomok és közösségek kialakulásáról kaphatunk ízelítőt. 1988-as megnyitásakor ez volt a világ 2. bibliamúzeuma, az amszterdamit követően. A fenti állandó kiállítás az aula bal oldalán kapott helyet, itt néhány régi protestáns biblia látható. Számomra legérdekesebb az időszakos kiállítás volt, amely Albrecht Dürer metszeteiből mutat be egy izgalmas válogatást. Szeptember 20-ig látogatható. Az időszakos kiállítótér mögött szintén figyelemre méltó a Ráday család egykori könyvtárának megidézése. A látogatás ingyenes, de elfogadnak adományokat.
2017. június 29.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Levendula kézműves fagylaltozó szóban forgó egysége az Uránia Mozi és a Black Cab hamburgeres szomszédságában található. Meglepő volt számomra, hogy itt nem sorban állás fogadott, pedig 30 fok és verőfényes napsütés volt ezen a késő délutánon is. Egészen pontosan rajtam kívül nem is volt más vásárló, a fiatal pultos lány békésen olvasott.
A bejárat mellett díszes betűkkel kiírt ízeknek csak egy része szerepelt az aktuális kínálatban és a legnagyobb kedvenceimet sem találtam, de azért így is volt miből választani. A guavás Cserpes joghurtot inkább érdekesnek, mint kifejezetten finomnak mondanám, viszont a fekete áfonya nagyon ízletes volt. Egy kenés 300 Ft-ba kerül, és minden ízhez tartozó táblán feltüntetik, hogy milyen "mentesek". Az áfonya például glutén- és tejmentes, ha jól emlékszem, bár nálam ez nem volt választási szempont. Pici a hely, nem leülős.
2017. június 29.egyedül járt itt 35 A Földvári Cukrászda - ha sikerül észrevenni - igazi retró élmény! A forgalmas Margit körúti kereszteződésben egészen belsimul az épület homlokzatába. Nincs színes kiírás, nincsenek neonfények. Valószínűleg a környékbeliek mégis tudnak róluk, hiszen már vagy 30 éve itt vannak és működnek.
Picike helyiség, ülőhelyek nélkül, álló kiszolgálással a pultnál. Pasztellszínű klasszikus fagylaltok, nem kézműves, nem retró, nem paleo. Puncs, vanília, csokoládé, 6-7 íz. A sütis pultban hagyományos desszertek: krémes, csokoládétorta, képviselőfánk, nem nagy választékban, mérsékelt árfekvésben (300-400 Ft). DIós és mákos búrkifli, szép ropogósra sütve. Kedvencemet, a diós-baracklekváros-csokimázas csókot is megpillantottam, kis méretű verzióban. Dekára mérik, 1 db kb. 50 Ft-ba kerül. Ahogy kiértem a tűző napra, a csokibevonat nagyon gyorsan olvadni kezdett, de így is finom volt. A kiszolgálás kedves.
2017. június 29.egyedül járt itt 25 A Hummus Bar vegetáriánus gyorsétterem láncolat több egységében is jártam már eddig, a tapasztalataim elég vegyesen alakultak. A Jászai térnél lévő egységükben ez volt az első látogatásom, de jó darabig nem szándékozom ismét feléjük nézni. A bejárat mellett kihelyezett étlapról kinéztem, mit fogok kérni, így beérve egyből tudtam rendelni a pultnál.
Gépies rendelésfelvétel, fizetés, semmi érdeklődés, visszakérdezés, ajánlás (pl. ital, desszert, összetevők) pedig pláne nem történt. Már az egyik asztalnál ültem és vártam az ételre, amikor felbukkant egy eddig nem látott pincér, kezében étlappal, hogy válasszak. Tisztáztuk, hogy ez már megtörtént, ezek után elviharzott. Pár perc múlva megérkezett az étel is. Pita falafellel töltve, nejlonba csomagolva és egy kistányérba préselve. Annyi humuszt öntöttek bele, hogy tocsogott az egész, folyt ki belőle minden oldalán, és mire kihozták, már szétázott a pita alsó fele. A falafel golyókat csúnyán megégették (bolti mályhűtött készárúnak tűnt). Bár senki sem említette, de tele volt tömve kígyóuborka kockákkal is, amiket nem volt könnyű a humuszból kiválogatni. A humusz borzalmasan el volt sózva. Ilyen rosszat már régen nem ettem, hiába érkeztem nagyon éhesen, nem bírtam legyűrni, és el is ment az étvágyam. Csalódottan távoztam.
2017. június 29.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Csaknem egy évvel ezelőtt nyitott meg ez a halas étterem, de nagyon szerencsétlenül időzítettek, mert kb. azóta tatarozzák az épületet, amelynek földszintjén működnek, és közben az utcát is felbontották előttük időszakosan. Egy vidéki hazai vállalkozásról van szó, ez a 3. éttermük az országban, Budapesten az első szárnypróbálgatásuk.
Kizárólag hazai édesvízi halakból készítik a fogásokat. Az árfekvés még a Ráday utcában is drága szerintem, viszont hétköznap kínálnak 2 és 3 fogásos ebédmenüt (1690/1990 Ft-ért), egyértelműen erre érdemes rástartolni, mert a menüben is a normál étlapról válogatják össze a fogásokat, az adagok pedig hatalmasak. A csészényi leves zöldborsókrém bundázott harcsacsíkkal, kiváló indítás, és később sem volt semmi hiba. Főételként rántott pontyot válaszottam csónakburgonyával és remulád-mártással. Minden frissen készül, minőségi az alapanyag, nem pocsolyaízű a hal, nem is zsíros, és ropogós a bunda. A személyzet - különösen egy fiatal hölgy - nagyon kedves, kommunikatív, felkészült és LELKES! Ezt mindig értékelem egy vendéglátó egységben, ha ilyen a stáb. Az ülőhelyek a galériaszinten vannak, modern, vidám, fiatalos. A normál asztalok mellett vannak párnás-kuckós, beszélgetős ülőhelyek is az ablaknál. A Ráday utcán elég nagy terasz is helyet kapott, bár az étteremtől kicsit messzebb esik.