2017. június 10.egyedül járt itt 35 Sok-sok éve működő gyorsétterem a Bakáts téri templom mögött. A mellette lévő gyros-os egész jó, ott többször jártunk. A név - és az ételek kínálata - többször is változott, de a tulajdonos Kurdisztánból származott férfi személye állandó.
Volt török-kurd, simán kurdisztáni és 2-3 éve tibeti-kurd gyorsétterem is, ekkoriban egy tibeti menekült férfivel közösen vitték az üzletet, és tipikus tibeti fogások is szerepeltek a kínálatban. Több cikk megjelent róluk. Most kurd és magyar étkezde néven fut, az orientációt egyértelműen jelzi a bejárat fölött összefonódó magyar és kurd zászló. Kívülről tipikus belső-pesti keleti(es) gyorsétterem. Kis alapterület, jellegtelen, szürke berendezés, a lenti részen L alakú látványpult készételekkel, mikró, kiszolgálás és fizetés a pultnál, műanyag tálca, az emeleti galérián asztalok, helyben itt lehet enni. Az ebédmenü ára vonzó, 750 Ft a 2 fogás. 3 féle leves és 4-5 féle főétel közül lehet választani. A kurd konyhát bevallom, nem ismerem, de a kínálat részben a török gyorséttermek egytálételeire hajaz (gyros és falafel nélkül), de vannak magyar/magyaros fogások is. Karfiollevest és zöldséges csirkét ettem főtt krumplival. Jó nagy adag mindkét fogás. A leves csordultig rakva karimáig, ami a meredek lépcsőn egyensúlyozásnál plusz nehezítő körülményt jelent. A leves egész jó. A főétel krumplija botrányos. A főzővízből teljesen kimaradt a só, és utána sem sózták. Én sem tudok vele mit kezdeni, mert az asztalokon nincs sótartó. A csirkehús kevés, apró falatkák csak, a szósz alapíze "Budapest módra" emlékeztető, a zöldségek: döntően zöldborsó és 2 féle sárgarépa karika, a borsó üveges konzervnek tűnik, nem friss borsóból készült. Étkezés után a tálcagyűjtő állványra kell tenni a tálcát, hogy ne az utánad jövők pakoljanak utánad. Ebből következik, hogy ha valaki disznó módon eszik, akkor erre a következő vendég fázik rá, mivel az egy fős személyzet viszonylag ritkán jár fel a galériára, ő lenn van a pultban. Főleg fiatalok, egyetemisták kedvelt étkezési helye. A menü mellé 195 Ft-ért lehet dobozos szénsavas üdítőt venni, jobb ár, mint az ABC-ben.
2017. június 8.egyedül járt itt 45A Pizza Me szeletes pizzázó lánc megnyitásakor igen lelkes voltam, főleg a Király utcai egységük és az ott kóstolt pizzák tettek rám nagyon pozitív benyomást, de most már a többi egységüket végiglátogatva és összehasonlítva őket a minőségi pizzásokkal - szerencsére több is van jó pizzásból, még szeletesből is a városban - már annyira nem favorizálom őket.
Az Erzsébet körúti pizzeria is agyon jó, forgalmas helyen található, a Nagykörúton a 4-es - 6-os villamos Király utcai megállójában. Minden nap nyitva vannak, s bár csak délben nyitnak, de utána egészen késő éjszakáig, hétvégén gyakorlatilag hajnalig betérhetünk ide, ha hirtelen megéheztünk. A dizájn megegyezik a többi Pizza Me-vel, a bejárattal szemben van a pult, mögötte a pizza kemence, a pultban láthatóak az üvegfal mögött a kész pizzák, nagy kerekek, cikkekre szeletelve. A falon szemléletes rajz az összetevőkről. A nyitás óta már ők is emeltek árat, de még így is rendben van az ár-érték arány, bár közel sem tartoznak a legolcsóbbak közé (főleg aluljárókban, akár 199 Ft-ért is kapunk pizzaszeletet, no, azért közel sem ilyen minőségben! ). A legegyszerűbb Margharita szelete kerül 390 Ft-ba, a többi feltétes 490 Ft-os egységáron kapható. Kértem egyet a mostani szezonális spárgás-gorgonzolásból és egy jól ismert sonkás-gombásat. Mivel mindkettő meleg és friss volt, nem volt szükséges a kemencében rámelegíteni. Elvitelre kértem, bezárható papírdobozba tették a pizzákat, a dobozért nem kellett fizetni. A paradicsomos pizzamártást most már nem külön kis dobozba teszik, mint régebben, hanem kérésre kanalaznak a pizzára. Helyben a benti részben bárszékes magas asztaloknál lehet enni, de van egy kinti magasított asztaluk is, ott nincs szék, az talponállós. A zöld spárgás pizza érdekes volt, tetszett, a másikon a sonka kissé házgyári jellegű volt.
2017. június 8.egyedül járt itt 35 A kedves kiülős Holláner söröző-kávézó bezárását sokan sajnáltuk a környékbeliek közül, megszokott színfoltja volt a Hollán Ernő utca megújult sétálós részének, a Jászai Mari térnél. A bezárást követően néhány hónappal itt nyitott meg a Tökmag névre hallgató, mindenmentes vegán kisbüfé.
Modern, letisztult, skandináv berendezés (fenyőbútor, zöld fűszernövények cserépben). Valami miatt - talán a helyszűke - úgy gondolták a tervezők, hogy ülőhelyre nincs szükség, pedig szerintem úgy sokkal kellemesebb enni - elvégre nem vagyunk mi lovak. . . - , és valószínűleg egészségesebb is, így helyben csak a fal menti könyöklőnél lehet állva enni. A kínálat szerény, 3 féle szendvics szerepel a táblán, melyek közül 2 található a pultban, poharas joghurt müzlivel, valamint frissen készítik a hátsó konyhában a vega burgereket. Bár már több hete megnyitottak, az étlapon szereplő zöldség- és burgonya chips továbbra sem kapható, a pultos fiatalember elmondta, hogy még most próbálják kikísérletezni, hogyan is kellene jól elkészíteni. Az árak meglehetősen magasak, ami a vegán étkezdék körében általános tapasztalat, 1-2 üdítő kivételtől eltekintve. A tökmagkrémes - zöld pestós szendvics (590 Ft) számomra csalódást okozott. Szikkadt, aszalódott zsemlebuci, jellegtelen töltelék, miminális zöldség (fonnyadt salátalevél, néhány csík sárgarépa reszelék, az étlapon ígért paradicsom nincs benne). A zöld pesto kellemes, a tökmagkrémben csak az olajíz dominál. Mint megtudtam, a szendvicseket reggel készítik, majd nap közben folyamatosan újratöltik, nem tudom, ez mikor készülhetett, mert ha fél nap alatt ilyen lesz, akkor ott talán az alapanyagokkal (pékáru) lehet probléma. A burger egy fokkal jobban sikerült (1490 Ft), de a zöldségpogácsa jellegtelen. A tökmagból úgy távoztam, hogy azt éreztem, örülök, hogy nem vagyok vegán, és nem kényszerülök arra, hogy ilyen ételeket kelljen folyamatosan ennem.
2017. június 7., kollégákkal járt itt 45 A Ráday utcában, a Bakáts térnél lévő, hétköznap ebédmenüre specializálódott étterem. Főleg környékbeli dolgozók jönnek, de ottjártunkkor egy iskolás kirándulócsoport is betért, és mégsem omlot össze a konyha. 2 (leves+főétel vagy desszert+főétel) vagy 3 fogásos ebédmenüt kínálnak, amit lehet nagyobb adagban is kérni.
1000/1200/1690 Ft-os áron, amit én abszolút kedvezőnek találtam. A napi menüt a hét elején mghirdetik és a bejárati ajtóra kihelyezik. Az 1200 Ft-os menüben csészényi a leves, a hideg mentás őszibarackleves nagyon kellemes, hűsítő volt a fülledt melegben. A főétel rántott csirkemell filé (2 szelet), kukoricás rizs és csemege uborka kiadós adag, nem zónás méret, megkockáztatom, hogy a hús túl sok is volt, legalábbis az én befogadóképességemhez és a köret, illetve savanyúság mennyiségéhez képest mindenképpen. A somlói sem volt rossz, bár semmi extra, és a tejszínhab bolti spray volt, nem helyben készült. A konyha nagyon gyors, szinte semmit nem kellett várni, ha valaki munkából szalad ki, ez nagyon optimális, beleférünk a rövid ebédszünetbe. A pincérek kissé feledékenyek, és nem mindig van meg köztük az összhang, de gyorsan megoldódnak a felmerülő kisebb zökkenők. A belső tér kellemes, bár nem karakteres, moziplakátok díszítik a falat, és kinti teraszuk is van mindkét járdán.
2017. június 7., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Környékbeli kollégák ajánlása - és az ittjartam. hu - alapján ebédeltünk itt. Lényegében ugyanolyan csirkés falatozó-gyorsétterem, mint amihez hasonló a Nagymező utcában vagy a Lehel piacon is található. Rendelés és fizetés a pultnál, lehet bankkártyával is. Árulnak többféle rántott csirkemelles szendvicset, zsemlébe töltve kb.
500 Ft-tól kezdődő áron, komplett főétel tálakat (rántott csirkemell filé, köret, savanyúság, majonézes saláta) 1200 Ft-tól kezdődően - üdítő nélkül, valamint dekára kimérve saját összeállításban. Árban ez elég kedvezőnek tűnik, főleg ha nem kér az ember éppen húst. Rántott gombát, rántott karfiolt, sült krumplit és majonézes burgonyát ettem, kiadós adagot, összesen 750 Ft-ért. Bőven elegendő volt. A krumpli mirelitből készül, a zöldségfasirt is, és esélyes, hogy a többi rántott étek is. A csirkemellfilét frissen panírozzák és sütik. Kicsit olajszag van, hiába tartják nyitva a bejárati ajtót folyamatosan. Rendes evőeszközök és porcelán tányér van, nem műanyagok. Népszerű hely, ebédidőben a bejáraton túlra kígyózik a sor. A kiszolgálás nem valami pörgős, pedig 3-an is voltak a pultnál. Helyben 2 sorban elhelyezett asztaloknál vagy az ablak menti könyöklőnél ehetünk, de sokan elvitelre vásárolnak (elviteles doboz 30 Ft). Ha gyorsan, olcsón szeretnénk enni, és nincsenek nagy igényeink, ez egy ideális étkezőhely a Bakáts téren.
2017. június 5.gyerekekkel járt itt 55 Szentendrétől még 2-3 km-t kell autózni Pilisszentlászló felé, de jól ki van táblázva, eltéveszteni sem lehet. A parkoló 900 Ft egész napra, függetlenül attól, hogy mennyi időt tölt itt az ember. Szerencsére sikerült a bejárathoz közel helyet találnunk, bár sajnos itt is vannak olyan figyelmetlen vezetők, akik 2 helyet foglalnak el egy átlagos méretű autóval.
A több mint 25 évvel ezelőtti látogatásom óta sokat változott a Skanzen, szinte rá sem ismertem. A bejárathoz egy modern épületet emeltek, amelynek az alsó szintjén ajándékbolt van, míg a felső szintről lehet kimenni a kisvasút kiinduló állomásához, amivel az egész területet be lehet utazni. A felnőtt belépő 2000 Ft-ba került, van családi jegy is, de a gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes a belépés. Tájegységek szerint mutatják be a régi paraszt- és gazdaházakat, szépen felújítva, gazdagon, de korhű módon berendezve. Pünkösd alkalmából számos külön programot szerveztek, ezek egy része ingyenes volt. A pékségben vásároltunk friss péksüteményt, a mézeskalácsosnál mézeskalácsot, nádsípot, matyóhímzéses dobozkát. . . szinte minden sarkon adódott alkalom a pénzköltésre, kisgyerekekkel nehéz ellenállni és nemet mondani. A szélmalom melletti körhinta ingyenes, több kört is mentek a gyerekek. A malom mögött állatsimogató van, a falánk rackajuhok nagyon jópofák. A templom melletti színpadon több néptánccsoport fellépését megnéztük, és megcsodáltuk a szép népviseleteket is. Az egyik portán spontán hegedű-koncertbe futottunk bele, igazán jó hangulatot varázsoltak. Végül a játszótéren fárasztotta le magát az ifjúság. A hatalmas területnek csak egy kis részét sikerült bejárni, de így is gyorsan eltelt az idő. Gyakorlatilag zárásig maradtunk, ami szerintem elég korai (18. 00 óra). Korábbi beszámolókból annyit tudtam, hogy március 15-én, illetve az egyéb ingyenes napokon nem szabad jönni, mert akkor borzalmas tömeg és tumultus szokott lenni, de most teljesen elviselhető volt, ilyen nagy területen bőven eloszlik ennyi ember.
2017. június 5.egyedül járt itt 35 Bicske központi részén, a Homály Grill Bár mellett működő pékség. A kínálat - majd a későbbi ízlelés - alapján az albán pékségek nagy gyűjtőkategóriába tartoznak, akikkel nekem nincs problémám, bár a magyar pékek szószólói időről időre felbukkannak különböző negatív felhangokkal.
A falon lévő nyitott polcokon a kenyerek, zsemlék, kenyérfélék, míg az üveges pultban 3 emeleten édes és sós péksütemények sorakoznak. A sima fél kg-os fehér kenyéren kívül sós rudat vettem, ami ugyanolyan tésztából készül, mint a perec, csak nincs összetekerve, kakaós csigát és diós tekercset. Érdekes, hogy pontosan ugyanazokat az ízeket és állagot produkálják az ország minden pontján ezek a pékségek! Az árakban van némi differenciálás, de kedvezőek az árak, a péksütik itt is 200 Ft alattiak, a fél kiló kenyér is 170 Ft volt, ha jól emlékszem (nem találtam meg a blokkot). Nekem az a gyakorlati tapasztalatom, hogy érdemes mindent frissen elfogyasztani, mert másnapra nagyon sokat veszítenek az élvezeti értékükből. Az, hogy rövid távon táplálónak érzi az ember, nem kérdéses, de a telítettség érzés amilyen gyorsan érkezik, úgy is távozik. Nagyon fel vannak fújva a péksütik, valószínűleg ez lehet a magyarázat. Ezt támasztja alá az is, hogy a nem töltött pékáruk nagyon könnyűek. A külső héj nem ropogós, hanem inkább puha.
2017. június 4.egyedül járt itt 25 A Keleti Pályaudvar közelében lévő garni szálló földszintjén működő kávézó, a Kenyérmező utca sarkon. Hogy az "Elit" név vajon hogyan jutott az eszükbe, azt egyszerűen nem tudom elképzelni sem, mert sem a környék - zajos, büdös, hangos, forgalmas - , sem a vendéglátó egység még jóindulattal sem nevezhető elitnek.
Retró hangulat, félhomály, stílustalan berendezés, kommersz kínálat, gyűrött-töredezett koktéllap, többször átjavított árakkal. Gössert és Sopronit csapolnak, a koktélokat kommersz rövidekből készítik, 990 Ft-tól kezdődő árfekvésben. Üveges sörben is csupán néhány kommersz fajtát tartanak. Bristot márkájú olaszos pörkölésű kávét főznek, ami meglehetősen borzasztó. Karcos, kaparós, kesernyés utóízzel, a tej sem tudja ellensúlyozni, némi zacc maradékkal a csésze alján. Egy cappuccino 360 Ft-ba kerül, az eszpresszó 250 Ft, ami nem sok, de hogy ennyit nem ér, az egészen biztos. Semmilyen reggeli ételt nem tudtak ajánlani, még péksüteményt sem. A kiszolgálás egykedvű. A kávé "magában" érkezett, víz, keksz, de még szalvéta sem járt mellé.
2017. június 4.egyedül járt itt 35 A Polgármesteri Hivatallal szemben lévő saroképületben található multifunkciós vendéglátó egység. A sarkon lévő bejáraton a pékségbe lépünk be, amelynek kínálata az albán pékségekével hasonlatos, bár a facebook oldaluk szerint tulajdonosuk 3 magyar magánszemély, 2 hölgy és egy úr.
Nagyon korán nyitnak, hétköznap már reggel 6 órától betérhetünk ide friss péksüteményért, kenyérért, amelyet helyben sütnek, a kiszolgáló pult mögötti sütödei részben. A pékárukon kívül rántott húsos szendvicset is árusítanak, amely csupán 250 Ft-ba kerül. Szintén olcsó a pizzaszelet, de nem valami jó minőségű, azt nem ajánlom. A sajtos stangli viszont frissen kellemes. Speciális italautomatából házi tejet is árusítanak. A pékségből balra nyílik a kifőzde, amely az utcáról az oldalsó lépcsőn is megközelíthető. Kettő és 3 fogásos ebédmenüt kínálnak, ez a legnépszerűbb, és már 11 óra előtt is sorban álltak a vendégek az ebédért. Sokan elvitelre is vásárolnak. A 2 fogás 990 Ft, a 3 fogás 1190 Ft. Ha egész hétre előre megrendeli az ebédet az ember, akkor még 10%-kal olcsóbb. A név összhangban áll a színvonallal, valóban kifőzdei minőséget kapunk, menzás jellegű ételek, de kiadós adagokkal. A berendezés is egyszerű, menzás, funkcionális, minimális dekorációval. Sok ülőhely van helyben is.
2017. június 3.egyedül járt itt 45 Budakalászon, a Polgármesteri Hivatal közelében található, családi vállalkozásban működtetett kis cukrászda. A 70-es évek vidéki hangulatát idézi. Retró hatású dekoráció, hagyományos sütemények, meglepetésektől mentesen, barátságos áron. Mindehhez nagyon kedves, szívélyes kiszolgálás társul.
A fagylaltok színe túl élénk volt, színező gyanúsnak tűnt, így inkább maradtam a süteményeknél. Vettem mogyoróval töltött ostyatekercseket, valamint kókuszos csókot. Kilója 2800 Ft-ba került, összesen 845 Ft-ot fizettem. Átlagos, kissé házgyári ízhatás, de a gyerekeknek ízlett.