Gyémánt 500
2017. április 27., kollégákkal járt itt 35 Egy időben viszonylagos rendszerességgel jártunk ide, mivel a Ferenciek terén volt az egyik munkahelyi kirendeltségünk. A környéken az olcsóbb helyek közé tartozik, ahol nemcsak egy vagy 2 féle ebédmenü közül lehet választani mérsékelt áron, hanem a kínálat egészét ebben az elfogadható árfekvésben árazták be.
Minél korábban érkezik az ember, annál nagyobb a választék, ugyanis ami elfogy, azt egyszerűen lehúzzák a tábláról, aznapra elfogyott. A főzelékekből 7-8 féle szokott lenni, ha korán érkezünk, ezekre többféle előre lesütött, főleg mirelit feltét választható, amelyeket darabra vagy kimérve árulnak: röszti, sült virsli, rántott csirkemell filé, falrudacska, rántott zöldségek. Ezeket vagy kihűlve vagy mikrózva kérhetjük, más opció nincs. Hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy éppen elcsípünk egy friss adag lesütést. Két-három féle leves is szerepel a kínálatban. A városban működő többi Főzelékfalóval hasonlatos a kínálat és a minőség is, bár nem tudom, ezek közös láncba tartoznak-e. Nagyüzemi, menzás jellegű az egész, a hangulat is ilyen ipari konyhás. Sok asztal van, az emeleti rész a nyugalmasabb, bár annyi kockázata van az emeletnek, hogy a tálcával nekünk kell a lépcsőn felegyensúlyozni az étellel. Legutóbb krumplifőzeléket ettem. Abszolút egyetértek az előző értékelővel, sajnos még az ilyen, legolcsóbb alapanyagok esetén is a spórolást érzi az ember, a kb. 200 Ft-os krumplit is képesek voltak kispórolni és helyette lisztes rántással telerakni a tányért. Inkább lenne kisebb az adag (egyébként lehet kis adagot is kérni, de szerintem nem érdemes), de több benne az érdemi tartalom. A kiszolgálás futószalagos. Mivel önkiszolgáló rendszerű, a pultnál kell rendelni és fizetni, majd evés után a tálcát a gyűjtőre helyezni. Kártyával lehet fizetni.
2017. április 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sok éve működő, a Ruszwurm érdekeltséghez tartozó, klasszikus beülős cukrászda a budai Várban, azon belül is a Dísz téren, gyönyörű, felújított saroképületben. A kinti terasz meglepő módon nem működik, a székek összecsukva a falnál, talán a közeli építkezés pora és zaja miatt, de az is lehet, hogy esetleg nem kaptak a kinti részre területfoglalási engedélyt.
Hétköznap kora délután, nincs teltház, és a jobb oldali rész egy paravánnal le is van kerítve, oda nem lehet ülni. A bal oldalon kb. félház. A süteményfronton a magyar cukrászat klasszikusai, néhány újabb vonalbeli édességgel kiegészítve. Ahhoz képest, hogy a Várban vagyunk, az árak még a vállalhatóság határain belül mozognak. Talán a külföldi turisták igényeinek megfelelve, de néhány melegétel is kapható, a magyaros vonalból gulyás, a nemzetköziből burgerek, amelyek színes csalogató fotói a bejárat melletti attrapokon is megjelennek. 7 féle fagylalt közül lehet választani, egy gombóc 250 Ft, átlagos méretű, de nem spórolnak a mennyiséggel. A választásom ezúttal telitalálat, a rumosdió egyszerűen mesés. Tele dióval, intenzív ízű, erőteljes, nem túl édes, nem kesernyés és a rum alkoholos íze sem dominál a többi felett. A dió durvára van darálva, így sok darabka van a fagylaltban, én így szeretem. A fagyipultos hölgy - talán tanuló vagy diákmunkás? - éppen ebédelt a paraván mögött, a többi kollégája a másik pultnál jóízűen és ráérősen beszélgettek, mégsem ők jöttek a pulthoz kiszolgálni, hanem a fagyisnak kellett az evést félbehagyva felugrania. Ezt nem valami lelkesen tette, amit valahol meg is értek, nem lehet túl kellemes ilyen kollegiális légkörben dolgozni. Az csak a baj ezzel, hogy ezt a vendégek is észreveszik ám.
2017. április 27.egyedül járt itt 45 Tomi (sajnos teljes nevét nem tudom) már évek óta árulja ikonikus lángosait a Blaha Lujza téren, az egykori Corvin Áruház oldalában, szomszédja egy török gyorsétterem. Jelenleg már nem éjjel-nappaliként üzemel, de így is reggel 9-től egészen másnap hajnalig nyitva találjuk őket.
A klasszikus sima vagy fokhagymás lángos 199 Ft-ba kerül, éppen olyan, ahogy a nagykönyvben elő van írva. A sajtos-tejfölös 499 Ft, ha jól emlékszem. 5-6 féle palacsintát is lehet kapni, ezek tésztája előre le van sütve, a töltelék frissen kerül bele. Diósat, fahéjasat ettem (120 Ft), átlagosnál nagyobb méretű és vastagabb tésztájú. Tomi nem felejtette el megkérdezni, hogy kérek-e rá porcukrot, mielőtt teleszórta volna, mint sajnos sok, nála elegánsabb helyen, és nem dobta be automatikusan a mikróba sem. Egy nagyon egyszerű talponálló büféről van itt szó, a pult mentén a falnál vannak könyöklők, vagy pedig elvitelre lehet kérni. A kávé nem valami jó, de legalább olcsó (120 Ft az eszpresszó, tejjel 150 Ft). Fizetés csak készpénzzel. A környék lelombozó, lepusztult, igénytelen, ám ez nem Tomi hibája.
2017. április 27.egyedül járt itt 55 Az egykori Horizont Mozi előcsarnokában alakították ki a Híradó Kávézót, a Blaha Lujza tér közelében, a Nagykörúton. Az épület régi formájában maradt meg, köríves hatalmas üvegablakok, a belső csarnok rész is kör alakot formáz, középen tartószerkezettel. A sok kisebb-nagyobb asztalkát a térben szellősen helyezték el, levegős, nem zsúfolt.
Vannak asztalkák közvetlenül az üvegablakoknál, ahonnan a körút nyüzsgését figyelhetjük, de a belső részben csendesebb, "elbújós" kényelmes ülőhelyeket is találunk. A pultnál kell rendelni, Illy kávét főznek (kicsinek mondott, de valójában az átlag méretnél ez is nagyobb cappuccino: 550 Ft). Mindkét fiatal pultos lány nagyon kedves, mosolygós volt, és itt végre ajánlottak finomságokat. Lazacos bagel, sajttorta, paleo répatorta és Budapest legjobb brownie-ja - egy internetes szavazás alapján - csokis-málnás ízben. Dammann és Manuel pérémium teák. A modern stílusban felújított, igényes mosdók az alagsorban találhatók, mellettük kissé meghökkentő kiírás szerint Golgota vasárnapi istentisztelet kapott helyet.
Érdekes
2017. április 27., csoporttal járt itt 45 A budai Várba bevezető Bécsi kapunál találjuk az Országos Levéltárat, amely a fő funkciója mellett időszakos kiállításoknak is helyet ad. A romantikus, historizáló stílusú monumentális palota-épületet Pecz Samu tervezte 1912-ben, de az első világháború miatt csak 1923-ban költözhettek be az épületbe.
Hétfőn és csütörtökön 10, 11, 14 órától tárlatvezetéssel látogatható a Levéltár, a felnőtt belépőjegy 1200 Ft-ba kerül. A belső falak gazdagon díszítettek, festettek, színesek, a lépcsőház és a fogadócsarnok is nagyon szép, bár a megvilágítása elég gyenge, félhomályos. A díszes tetőcserepeket a Zsolnay-gyárban készítették Pécsett. A sok kilométernyi nyomtatott, papír alapú iratanyag mellett több millió mikrofilm felvételt, térképeket, tervrajzokat, pecséteket, egyéb hivatalos dokumentumokat is őriznek itt. A földszinten ottjártunkkor a Nyomot hagytak című időszakos kiállítást lehetett megtekinteni, amely mindössze egy teremnyi, témája magyar történelmi személyiségek aláírása. Az egyes személyekről 5-6 perces videofilmeket lehet a helyszínen megnézni.
2017. április 26.egyedül járt itt 35 A szinte mindig borzasztóan forgalmas és zajos Rákóczi úton, kb. félúton a Blaha és a Keleti között található, főleg burekre specializálódott pékség és mintabolt, turkálós ruhaüzletek gyűrűjében. Éveken át a Hegedűs Gyula utcában is működött, majd talán 3 éve zárt be egy magát szintén "igazi" burekesnek mondó pék, de ez az üzlet nem hozzájuk tartozik.
Az árukínálat és a minőség is valahol a Mlinar lánc és az ún. albán pékségek között mozog. A burek nagy negyed körszelet 380 Ft-ért, édes és sós töltelékkel, kb. 6-7 íz mindig kapható (húsos, sajtos, meggyes, almás, túrós). A klasszikus édes és sós péksütemények közül a kínálatban a dél-szláv irányzat és a klasszikusok szerepelnek a kínálatban (rétes /280 Ft, pite, csiga, többféle töltött táskák, kiflik, rudak; jellemzően 220-230 Ft-ért). A sláger termékek közé tartozik a burek mellett a hatalmas, kakaós tésztás meggyes piskóta (280 Ft), ehhez hasonlót a már emlegetett régi burekes is sütött. Meggyes táskát és egy cappuccinót kértem, helyben az ablak menti könyöklőnél. Dallmayr kávét főznek, közepes színvonalon. Asztal, ülőhely nincs, igaz, nem is lenne rá hely.
2017. április 24.gyerekekkel járt itt 55 Újpest családi házas kertvárosában, csendes kis utcában, egy lakóház földszintjén kialakított magángyűjtemény. A 2 szintes ház emeletét most is lakáscélra használják. Juhász György 40 éven át gyűjtött természettudományos kiállítását tekinthetjük itt meg.
A lepkék alkotják a legnagyobb részét, de rovarok, bogarak, tengeri állatok, csigák, kagylók, ásványok, őslények és néprajzi emlékek is láthatóak szép számban. Személyes tárlatvezetést és részletes információkat, érdekes történeteket hallgathatunk meg a múzeum alkalmazottjától. A kiállítás mindössze egy terem, valamint az előtér, ahol a mennyezetről belógatva két hatalmas egzotikus lepke makettje és egy barlangi medve teljes csontváza fogadja a látogatókat. A gyerek belépő 250 Ft, a felnőtt 500 Ft. Parkolni ingyenesen az utcán lehet, tömegközlekedéssel a 14-es villamossal közelíthető meg.
2017. április 24.egyedül járt itt 55 A Salad Box franchise láncot a Pólus Centerben már teszteltük. A közelmúltban a belvárosban, az Eiffel tér alsó szintjén, a japán All You Can Eat étterem mellett nyitottak egy új egységet, egy korábbi étterem helyén. Ahogy a hely neve röviden egyértelműsíti a koncepciót, karton dobozban mindenféle salátákat lehet itt kapni.
Akár helyben, akár elvitelre kéri az ember, mindenképpen papírdobozban kapja, műanyag villával (ezek sok gyorsétteremmel ellentétben, itt egyesével csomagoltak, és nem a "nagy közös" tartóból veszi el mindenki. A pultnál kell rendelni és fizetni - lehet bankkártyával is - , majd tálcán vihetjük asztalunkhoz az ételt. A belső tér tágas, a halványzöld szín visszaköszön a salátára utalva sok asztallal. 9 féle saláta ötletet már összeállítottak előre, 1290-1690 Ft közötti árban, az ár leginkább a hústól függ: a lazac, a tonhal és a marhahús és a grillsajt a legdrágább. Én a Most Wanted névre hallgató saláta mellett döntöttem, ebben grillezett csirkemell, zöldsaláta, jégsaláta, paradicsom, kukorica és feta szerepel, az eredeti uborkát ananászra cseréltem. Az öntet és a kruton ajándék, mentás bazsalikomos jugohurtos öntetet kértem. Egyénileg is összeállíthatjuk hasonló árban a saját salátánkat, 5 tetszés szerinti összetevő 1290 Ft. Minden salátát egyedileg frissen, a rendelést követően készítenek el. A saláta mellé menüben kérhetünk limonádét, levest, ásványvizet. Frissek, ropogósak a zöldségek, kifejezetten nagy adag, én bőségesen jóllaktam tőle. Kinti kiülős teraszukon is sok asztallal várnak.
2017. április 22.egyedül járt itt 35 Kívülről megtetszett a hely, amikor a Kálvin tér környékén jártam, többször elhatároztam, hogy alkalomadtán majd benézek. 2 szintes galériás kiskocsma-szerűség. Az alsó szinten a pult és talponállózás, a galérián több kisebb asztal, alapvetően retró, de kissé alternatív stílusban.
Az egyetlen alkalmazott, akivel találkoztam egy végtelenül unott, rosszkedvű, mogorva férfi, az az igazság, ha egy helyen ilyen alkalmazottak dolgoznak, nem szívesen időzik itt az ember. Az itallapon a borok-fröccsök dominálnak, de vannak kézműves sörök, sokféle kávéféleség (Illy kávét főznek), limonádék és persze a nevéhez illően szörp is, én egy levendulaszörpöt ittam (450 Ft). Ételeket nem tudom, tartanak-e, nem láttam senkit sem enni, a mogorva pultoson kívül. Kár érte, mert a helynek amúgy szerintem jó hangulata lenne, és kedvező az elhelyezkedése is.
2017. április 22.barátokkal járt itt 55 A Rákóczi tér mögötti egyik kis utca sarkán álló romkocsmás hangulatú, szürreális kávézó, amely ebédidőben némi vegán/vegetáriánus ételt is kínál napi menü formájában párszáz forintos barátságos áron. A 2 fogásos menü 950 Ft, de lehet külön csak levest, főételt vagy napi desszertet is kérni.
A Csendes-hez vagy a Szimpla Kerthez hasonló retró, vintage, lomtalanítós. . . csecsebecsék alkotják a dekorációt, a pulton például egy kecses női lábra írták fel, hogy milyen cider kapható és mennyiért. A bejárat mellett egy embertestű lófejű torzó fogadja az erre járókat. Az italárak középkategóriások, a kávé nem valami jó, a személyzetet privát elfoglaltságaiból - dohányzás az utcán, beszélgetés ismerősökkel - nem igazán zökkenti ki, hogy ki kellene szolgálni a vendégeket; ráérősen, lazán történnek itt a dolgok. Az alacsony galéria egy underground klubhelyiségre emlékeztet a 90-es évek elejéből. A hangulat annyira megfogott, hogy az összértékelésre megadtam az 5-öst, nem a részeredményekből átlagoltam.