Gyémánt 500
2017. március 31.egyedül járt itt 45 A Kálvin térről ismert és tesztelt Budapest Bagel a Madách téren nyitotta meg második egységét, ezúttal szimbiózisban az egészséges, 100% gyümölcs- és zöldségtartalmú Juicy levekkel. Apró alapterületű, csupán néhány ülőhellyel benn, illetve a bejárat előtt még egy további fapados asztalnál ülhetünk le szabadtéren, ez nyilván csak szép időben opció.
Minden szendvicset frissen készítenek, többféle bagel "zsemle" közül lehet választani. Fekete szezámmagosat választottam, kacsamájjal és körtével töltve. Tölteléktől függően egy szendvics ára 450 Ft-tól akár 1000 Ft fölé is mehet (ha jól emlékszem, a kacsamájas és a lazacos volt a 2 legdrágább). A kiszolgálás egy fiatal srác személyében nagyon barátságos volt, amíg készítette a szendvicset, kellemesen elbeszélgettünk a környékbeli gasztro-élményeinkről.
2017. március 31.egyedül járt itt 55 A Kálvin tér vonzáskörzetében, de kicsit eldugott helyen található újhullámos kávézó. A berendezés egyszerű, minimalista. Az alapkávé Casino Mocca, de filteres kávékat, cascarát és teákat is ihatunk itt. A tulajdonos barista rendszeresen tart képzéseket a kávéfőzés tudományából. Talán emiatt az árak az átlagosnál magasabbak.
Ételek csak kiegészítőként mutatóban akadnak, pár péksütemény a kávé mellé. A cappuccino tejhabjára csinos mintát rajzolt a kedves barista hölgy, s nem maradt el mellőle a kis pohárka víz sem.
2017. március 31., kollégákkal járt itt 55 Három napos munkahelyi csapatépítésen jártunk a lenyűgöző Pannonhalmán. Az Apátság által szervezett programok keretében a főbb nevezetességeket is lehetőségünk nyílt felkeresni. A főtéren lévő Apátsági Múzeum megtekintését követően a szintén általuk működtetett Pausa Kávéházban megvendégeltek bennünket egy-egy finom süteménnyel, és kaptunk ajándékba Benedictinus kézműves bonbonokat.
Fehér-, tej- és étcsokoládés is volt közöttük, karamellizált levendula virággal, japán zöld teával, meggylikőrrel ízesítve. Gyönyörű, békés környezet, figyelmes kiszolgálás, a nyugalom szigete ez a hely.
2017. március 31., kollégákkal járt itt 45 Nem sokkal a nyitás után véletlenül erre vetődve fedeztem fel, hogy a régi-új Ferenciek tere és a budai Fény utca után egy harmadik helyen, a Nagykörúton is nyitottak a Jégbüfések egy cukrászdát. A nyitva tartásuk igazán vendégbarát, reggel 7 órától egészen estig. Egyik hétköznap reggel két kollégámmal indítottuk itt a napot, kávéval és sütivel.
Caffé Perté és Santo Domingo kávét is főznek, a pultos hölgy ajánlása alapján az elsőnél maradtunk, ismert olasz pörkölésű standard márka, sok helyen ittuk már. Itt szerintem kihozták belőle, amit ez a kávé tud. Már a nyitáskor is sok tortaszelet, sütemény sorakozott az üvegezett látványpultban, de ezúttal a kevésbé fejbevágó péksütemények között válogattunk. Az árak szerintem kifejezetten kedvezőek, a legtöbb süti 350-400 Ft közötti, és ezért normális méretű, friss szeleteket kapunk. Az általam választott túrós papucs igazi kalóriabomba, eperrel, barackkal, meggyel díszítik, édes, de finom. A tésztája a croissant-ra hajaz. Azóta vettem már itt a nyáron fagyit is, az is rendben volt. A kiszolgálás kedves volt, kellemes a hangulat, tágas a belső tér. A kinti terasz büdös és zajos a körúti forgalom miatt. Amikor ott jártunk, a legendás gofrit még nem lehetett kapni, nem volt még beüzemelve a sütő. Elvileg a pultnál kell rendelni, nincs az asztaloknál kiszolgálás, de az elkészült kávénkat nekünk mégis odahozták az asztalunkhoz. Ha tömeg van, ez valószínűleg nem fér bele nekik.
2017. március 31.egyedül járt itt 55 Közel 1 évvel ezelőtt nyílt fiatalos, laza hely a Károly körúti Röser Udvarban, a Kontakt specialty kávézóval szemben. Egyszerű, minimál, skandináv stílusú dizájn, egészséges ételek. Itt egész nap lehet reggelizni. Sok friss idényzöldséget és gyümölcsöt használnak, könnyen emészthető, de mégis laktató egészséges ételeket készítenek, az étlap rövid, havonta változik.
Valamilyen izgalmas szendvics mindig akad, avokádóval, zöldborsó krémmel vagy akár gránátalma salsával, de müzliket, salátákat, smoothie-kat is találunk. Spenótos quiche-t ettem, amely mellé friss salátákat is kaptam néhány csepp balzsamecettel meglocsolva. A 700 Ft-os ár szerintem teljesen korrekt, a komplett fogások, tálak ára 1400-1800 Ft körül alakul. 8-16 óra között tartanak nyitva.
2017. március 31., kollégákkal járt itt 55 Budai Vár, Fortuna utca, illusztris környezet. A Pierrot 1982-ben az első magánkézben lévő kávéházként nyitotta meg kapuit, azóta is ebben a családi kézben üzemeltetik (azóta már jó pár másik étteremmel, vendéglátó egységgel együtt egy igazi kis gasztro-birodalommá nőtték ki magukat).
Jelmondatuk szerint az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját mutatják be, 21. századi módon. Mivel előtte már egy másik helyen ebédeltünk, itt csak egy desszertet, illetve levest ettünk, illetve volt, aki csak italt rendelt a varázslatos belső kertben lévő, kellemesen napfényes, de ügyesen árnyékolt teraszon. A középkori falakat körben buja zöld növényzet futja be, gyönyörű zöld az egész kert, de a terméskőből rakott boltíves átjáró is figyelemre méltó, amelyen bejöttünk ide az utcáról. Az egész étterem megjelenése nagyon elegáns, exkluzív, felső kategóriás. Az étlap rövid, igényes. Az árak is ehhez a színvonalhoz igazodóak. A séf ajánlatai közül ettem egy rejtélyes szőke csoki névre hallgató pohárkrémet friss mangóval (1890 Ft). Ez a desszert egy kis remekmű, amelyet ehető lila és kanárisárga árvácskákkal díszítettek. A kollégám parmezános spárga velouté levese is nagyon gusztusos volt. A levesek és a desszertek 2000 Ft körül mozognak, a főételek 4-7000 Ft között. Erre még 13% kötelező szervizdíjat számolnak fel. A személyzet szívélyes, udvarias, profi. Képesek ajánlani az étlapról, jól ismerik az ételeket, felkészültek. Nem éreztük azt, hogy kevésbé figyelmesen bántak volna velünk csak azért, mert magyarok vagyunk és csak ízelítőként benéztünk, de nem ettük végig az étlapot. A 2017-es G&M 12 ponttal, a Dining Guide étteremkalauz 78 ponttal díjazta őket.
2017. március 31.egyedül járt itt 55Az elmúlt években szinte évente változott a hely neve és üzemeltetője, régen évekig egy kissé lepattant csehó ment itt Cheers néven, amelyet a lakók nem annyira kedveltek, aztán lett egy kézműves hamburgeres, akinek nem volt jó a szagelszívója, majd szinte észrevétlenül ismét történt egy váltás, és a Panificio il Basilico remek kézműves pékséghez köthető street food hely alakult ki "Szent Tehén" néven.
Azt nem tudom, miért kell ennyire az angol neveket és feliratokat erőltetni, azért a Katona József utca nem a külföldi turisták legfrekventáltabb vonulási útvonala. Pár lépcsőn kell az utcaszintről lemenni a félszuterénba, mindkét oldalon vannak kényelmes asztalok, szemben a pult. Lehet választani 3 féle, naponta változó levesből, a főételek között izgalmas burgerek, ebben is szokott lenni napi vagy szezonális ajánlat és hotdog szerepel. Mivel láttam, hogy mekkora adagok a burgerek, így az egyébként is tartalmas és kiadós gulyás (690 Ft) után ezúttal már csak péksütit kértem. A diabolo kakaós csiga és a fahéjas csiga (300 Ft/db) is kiválóság, otthonra is vittem belőle a gyerekeknek, nekik is nagyon ízlett.
2017. március 31.egyedül járt itt 45 Új keletű cukrászda a Nagykörúton, ahol kizárólag egyféle desszertet, speciális befőttesüvegbe zárt sajttorta-kelyheket lehet enni, ám sokféle ízben. A teljesség igénye nélkül: Bounty, Kinder Bueno, Profiterol, citormos-áfonyás, Oreo kekszes, Snickers, Vörös bársony, Nutella-brownie, Feketeerdő, málnás mandulás, banános karamellás.
Árban 790-890-990 Ft-ba kerül, ami szerintem meglehetősen drága. Vidám, fiatalos hangulat, kicsit vintage stílusú falfestéssel. A koncepciót bizonyos szempontból a budai oldalon lévő Monofuhoz tudnám hasonlítani, ahol egyidejűleg csak egyféle desszertet, süteményt tartanak, de ott szezonálisan, kb. havonta váltakozik a kiválasztott finomság. A legutóbb futó bruleé-t is éppen ilyen csavaros kis üvegekben tálalták. Bónuszbrigád kuponnal jártam itt, melyért kedvezményes áron egy forró csokit és egy glutén- vagy cukormentes sajttortát lehetett enni-inni. Banános-karamellásat választottam, nekem nagyon ízlett, nálam 5 pontos. A forró csokiból nem volt választási lehetőség, legalábbis nem kérdezték meg, kaptam egy klasszikusat, bár elvileg fehér csokis is volt. Nyitott kérdés számomra, hogy hosszú távon életképes lehet-e egy ilyen cukrászda, egyféle, elég speciális desszerttel vajon lehet-e hosszabb távon rentábilisan működni, s nem utolsósorban van-e elegendő vásárló egy ilyen drága "luxuscikkre" az újdonság varázsa lecsengését követően?
2017. március 30.egyedül járt itt 35 Az Oktogonnál lévő, hosszú nyitva tartású, török gyorsétterem. A rendelés rendszere, illetve az étterem belső kialakítása hasonlatos a többi ilyenforma török gyorsétteremhez. A bejáratnál mindenki vegyen magának evőeszközt (nem műanyag, hanem fém!
), tálcát, a pultnál kell rendelni, itt sorakoznak a többségében megszokott fogások, húsok, köretek, saláták, tejberizs, baklava, majd a pénztár. Bankkártyával is lehet fizetni. A dönert az utcafrontra nyitott ablakból is lehet kérni elvitelre. "Testidegen" ételeket is tartanak, pl. sajtos rántott halat (mirelitből készült, pl. Aldiban, Tescóban is kapható). A saláták választéka bőséges, egy kiadós adag 500 Ft. Ezeket változó minőségben készítik, vannak meglehetősen átlagosak, gyengécskék és ízletesebbek, jobban sikerültek is. Elég sok asztaluk van. Étkezés után a tálcákat a gyűjtőállványra kérik helyezni. A női mosdó hervasztó, a férfi WC nem is működik. Az egyik kiszolgáló hölgy nagyon kedves. A többiek semlegesek. Nagyon hangosan szól a pörgős török zene - mai slágerek - a hangszórókból. Aki kedveli, az biztosan jól fogja érezni magát itt.
2017. március 30.egyedül járt itt 45 A Duna Plázával szemben, a metrókijáratnál található ez a gyorsétterem és kávézó, amely már reggel 7 órától nyitva tart. Nagyon furcsa volt, hogy a reggelizés időszaka itt legkésőbb 10 óráig lezajlik, majd nagyon korán megkezdődik az ebédidő. 3/4 11-kor már többen ebédeltek, persze, volt aki elvitelre vásárolta a meleg ételeket.
Talán a közelben lévő kórházban dolgozók több műszakos, éjszakás beosztása okozza ezt a nem mindennapi gyakorlatot. De az is meglehet, hogy a déli tumultust és hosszas sorban állást szeretnék így elkerülni. Csak hétköznap tartanak nyitva, ilyenkor 3 féle, nagyon kedvező árú menüt kínálnak (a leves fix, 3 féle főétel), a menük ára 720-880 Ft között alakul. Nem meglepő módon elég népszerű az étterem. Az Á la carte ételeket a pult feletti táblán kiírva találjuk, a főételek körettel 1000-1300 Ft-ba kerülnek, elég széles a választék, jól ismert fogások, frissensültek, klasszikusok. Ízre kicsit menzás, de ehető, elfogadható ízeket produkálnak. A főételek többségéből kis adagot is lehet kérni, ez általában a normál 2 szelet hús helyett 1 szeletet jelent, a menü adagok is ekkorák. Legutóbb 2 óra után ettem itt, a választék már némiképp megcsappant, de még bőven lehetett mit enni. A kihűlt ételeket mikrózzák. A villás reggeliről ezúttal lecsúsztam, pedig többféle rántotta, bundás kenyér és virsli is szokott lenni, szintén barátságos áron, 500 Ft alatt. A belső tér elég tágas, sok az asztal, bár ezek egy részét meglehetősen zsúfoltan helyezték el. A kiszolgálás nagyon kedves, barátságos. Egyáltalán nem okozott problémát, sőt ők ajánlották fel azt a lehetőséget, hogy a Latte mellé nyugodtan hozzak át szendvicset a szomszédos Lipóti Pékségből. A tejeskávé 360 Ft-ba került.