2017. február 16.egyedül járt itt 45 A Lehel Csarnok galériaszintjének üde színfoltja a Vietnami büfé mellett Leveses Tomi Recept Bisztró névre hallgató kis büféje. Talán az egész piac legfinomabb kávéja kapható itt, melyet olasz pörkölésű Caffe Mauro-ből főz nekünk Tomi, mondjuk igaz, a mezőny azért nem túl erős. . . egy eszpresszó 300 Ft, a cappuccino 400 Ft.
Kis fahéjjal megszórva kiváló. Dilmah filteres teák és házi szörpök is kaphatók. 2 féle napi levest és tésztát lehet kapni, akár menüben is. Az egyik leves általában valami férfias, klasszikusabb íz, magyaros fűszerezéssel, tartalmas betétekkel, pl. sertésgulyás , palócleves, betyárleves, kaszásleves, tárkonyos ragu (650 Ft), a másik pedig inkább egzotikus, könnyedebb, kis csavarral, pl. kókusztejes zellerkrém, thai halleves, indiai zöldségkrém vagy akár narancsos sütőtökkrémleves (550 Ft). A nagy menü 1500 Ft, ehhez jár még pluszban egy üdítő is (sajnos Pepsi termékeket tartanak), a kis menü 1000 Ft (kis leves + tészta). A tészta ottjártamkor olaszos csirkés fusili volt. A leveseket elviteles, eldobható papírpoharakban szervírozzák, műanyag kanállal. Nagyon barátságos, humoros, de egyúttal szakértő kiszolgálás, látszik, hogy szívvel-lélekkel viszik ezt a kis bisztrót. A pulttal szemben 3 asztalnál le lehet ülni, a Szilu presszó asztalainak szomszédságában.
2017. február 16.egyedül járt itt 45 A Lehel Csarnok galériaszintjén egy kellemes gasztro-felvillanást jelent a Vientami büfé, ahol vérbeli vietnami kifőzde hangulatban nagyon egyszerű körülmények között autentikus ízeket kóstolhatunk. Étlap nincs, nem is szükséges.
Lehet kapni 3 féle pho levest (csirke, marha, rák) 2 féle méretben 700-1000-1300 Ft-ért, a rákos drágább, valamint tavaszi és nyári tekercset (300 Ft/db), bao batyut (200 Ft) és mochi rizsdesszert golyókat (előre csomagolt 1200 Ft/doboz). A pultnál kell rendelni és fizetni, kizárólag készpénzzel lehetséges, majd megpróbálunk magunknak valahol helyet szorítani. Itt teljesen természetes, hogy idegenek is összeülnek egy asztalhoz. A levesek pár perc alatt elkészülnek. A leves korrekt, tartalmas; az alaplé jó, gazdag összetevőkkel: vékonyan szelt marhahús, rizstészta (kissé túlfőzve), póréhagyma, zöld koriander (lehetne több). A kalandvágyók csípős-fokhagymás vagy erőspaprikás szósszal még tuningolhatják. Az asztalra pálcika, műanyag és fém evőeszköz be van készítve. A székek kényelmetlenek, billegősek, a szomszéddal összeér a vállunk, de ezt sem bánjuk.
2017. február 15.egyedül járt itt 35 A Lehel Csarnok galériaszintjén, kissé eldugott helyen működő nagyon egyszerű, de közvetlen talponállós presszó. Rendelés és fizetés alapvetően a pultnál történik, de a törzsvendégeknek kiviszik a közeli asztalokhoz is. Itt le is lehet telepedni. Napi bulvárlapokat el lehet vinni olvasásra. Kommersz italkínálat, sörben Ászok, Dreher, Kozel.
Coffee Retro kávét főznek, nem igazán ajánlom, elég karcos, amúgy jellegtelen. Egy eszpresszó 250 Ft. A pultos hölgy a névadó Szöszi, nagyon kedves, mosolygós, kortól és nemtől függetlenül az összes vendéggel tegezőviszonyban van. 2 dl Colát ittam még, 160 Ft-ért.
2017. február 15.egyedül járt itt 55 A BCS Cukrászathoz köthető réteses a Lehel Csarnok földszintjén található, az egyik oldalbejárat közelében. A sütödéjük és a mellette lévő mintaboltjuk szintén a kerületben, a Gyöngyösi sétányon működik, egyszer már ettem náluk ott is rétest. 7 féle rétes közül lehetett választani, 269 Ft-os (praktikusan 270 Ft) egységáron.
Érdekesség a székely rétes, amelyben 3 íz jelenik meg egyszerre (mákos, meggyes, túrós). Végül egy meggyes-túrósat kértem, amely még meleg volt. A töltelék gazdag, finom, leheletvékony a tészta, de mégis egyben marad, az egyik legjobb rétes-élményem. A kiszolgálás mosolygós, kicsit laza. Csak készpénzzel lehet fizetni. Rendelés és fizetés a pultnál, ha szerencséje van az embernek, akkor meg lehet telepedni az egyetlen darab könyöklőnél. Rétesek tálalása papírtálcán történik. Rétesen kívül kapható még pogácsa, sajtos aprósütemények kimérve, mini kakaós és diós csiga, mignon, pozsonyi kifli. Barátságos árfekvés.
2017. február 15.gyerekekkel járt itt 35 A Katona József utca elején, a metrólejárótól pár méterre nyáron nyitott meg egy olcsó árakkal és nagy gombócokkal hívogató fagyizó, amit a köznyelv albán fagyizóként emleget. A meleg idő elmúltával egy időre bezártak, majd a téli hónapokban elviteles cukrászdaként nyitottak újra.
Míg a fagyit az utcáról kellett kérni, most kialakítottak egy kisebb belső teret, ahová betérve kényelmesebb a nézelődés és a választás. Az árak nagyon barátságosak, a kínálat a kiírással ellentétben nemcsak rétesekből áll. Vettünk 3 féle pozsonyi kiflit (250 Ft/db), gesztenyéset, diósat és mákosat, túrós pitét (150 Ft), epres-vaníliás töltött táskát (170 Ft) és egy baklavát (250 Ft lett volna, de ajándékba kaptuk). A 6 szelet sütiért egy ezrest fizettünk. Ízre összességében átlagosnak mondanám, a pite túrós tölteléke kellemes, kissé lágy krémes volt, a baklava tésztája meglehetősen száraz, de a töltelék intenzív diós, a kiflik hozták a szintet. A kiszolgálás kedves, türelmes. Voltak még többlapos, vajas krémes sütemények 250 Ft-os egységáron.
2017. február 15.egyedül járt itt 35 A GoGo Hami büfé a rendszerváltozás után nyitott meg családi vállalkozásként, 1991-ben Újpest-Központban, a buszmegállóknál. Szüleim Újpesten éltek a 90-es években így, jó párszor ettem itt, akkoriban még természetesen nem voltak kézműves éttermek és az amerikai hamburger láncoknak is csupán néhány egységük volt a fővárosban.
Pár évvel ezelőtt átalakították, felújították a korábbi bódét, de az alapkoncepció azóta sem változott: egyszerű, de tartalmas, hatalmas adag gyorsételek. Az étlap jelentősen kibővült, a sokféle méretű és töltetű hamburger és burger mellett hotdog, gyros, rántott és grillezett húsok, pizza és napi leves, valamint palacsinta is kapható. Éjjel-nappal 0-24 órában üzemelnek. Az árak barátságosak, a kiszolgálás szintén. A pultnál kell rendelni, az alapanyagok, hozzávalók egy része már elő van készítve vagy félkész állapotban várja a megvásárlóját. Ülőhelyek nincsenek, talponállós hely. Egy sajtburgert kértem (650 Ft), amelyet hagyományos nagy méretű puffasztott buciba töltenek, tésztája kissé morzsalékos, szárazkás. Finom házi csalamádéból sok kerül a tetejére és egy jókora salátalevél, néhány karika kígyóuborka, paradicsom. A húspogácsa mirelitből származó, színhúst nemigen tartalmazó, fura ízű, löncsszerű, az a bizonyos "gyíkhús" érzetű. Nagyon nem jó. Mikróban melegítenek.
2017. február 11.családjával járt itt 45 A vendégek döntő többségéhez hasonlóan mi is az Erzsébet program keretében jutottunk el ide az Erzsébet Szállodába, szezonon kívül, késő ősszel.
Emiatt a Balatonban nyilván nem lehetett fürödni, hiába vízparti a szállás, viszont ezért kárpótolt bennünket a csodálatos park, a békés környezet, az őszi Balaton szépsége, no és a számtalan sportolási, szórakozási lehetőség, amely itt a vendégek rendelkezésére áll: fedett uszoda, jakuzzi, szauna, konditerem, pingpong, bowling pálya, csocsó, kint teniszpályák, játszótér. A szobák 2-3-4-6 ágyasok, és vannak apartmanok is. Sokszor nem érthető, hogy 2-3 fő részére miért a 6 ágyas szobát osztották ki, de úgy tűnik, ez belefér a programba. Lehet biciklit bérelni, és szerveznek helytörténeti kirándulásokat is a vendégeknek. A szobához a hűtőn kívül saját főzőkonyha tartozott, bár erre a teljes ellátás mellett nem volt szükség. A fürdőszoba zuhanyzós. A népies stílusban berendezett borozó nagyon hangulatos volt. Az étkezés a hatalmas étteremben svédasztalos rendszerben zajlott, nagyüzemi menzás jellegű és meglehetősen átlagos, de azért ehető. A szobánk erkélyéről oldalról lehetett rálátni a tóra, de vannak teljes panorámás szobák is.
2017. február 11., kollégákkal járt itt 45 A Blaha közelében a Boscolo Budapest Szálloda földszintjén találjuk a Salon Éttermet, a szintén a szállodaépület földszintjén működő New York Kávéház mellett. 2010 tavaszán nyitottak. Az ország egyik - minden szempontból - legexkluzívabb fine dining étterméről van szó, amelyet évek óta a legjobbak között rangsorolnak a szakemberek.
Csodálatos, főúri eleganciával és pompával kialakított környezet. Az ételek tekintetében kiváló minőségű alapanyagok, hihetetlenül igényes és impozáns elkészítés. Az árak nagyon brutálisak, de ha valaki rászánja magát, hogy ellátogasson, biztos, hogy nem mindennapi kulináris élményben lesz itt része. Ár-érték alapján és nagyobb merítés érdekében érdemes valamelyik menüt választani (többféle 4 fogásos 15ezer Ft környékén, illetve 7 fogásos is van 24 ezerért), ezekben az árakban az ital még nincs benne! Az étlapon olyan ételek, alapanyagok tűnnek fel, mint a libamáj, a Szent Jakab kagyló, a vörös sügér, a báránygerinc, a gyöngytyúk, az őzgerinc. Nekem egy kissé sznobnak és vonalasnak tűnik a hely, talán nem véletlenül.
2017. február 11.egyedül járt itt 55 Először a Budai Gourmet Fesztiválon találkoztam velük és kóstoltam meg az édességeiket (Gourmet kóstoló sor 1990 Ft/6 db), majd a Mechwart liget fölött lévő meseszép cukrászdájukba is ellátogattam. Első találkozásom velük a mangó-maracuja-csokis szelethez és a pink limonádé névre keresztelt minisütihez köthető (390 Ft/db).
Olyan különleges ízeket és szokatlan alapanyagokat is belecsempésznek a süteményeikbe, mint a cukorborsó, a vörösbor, a szarvasgomba és a rebarbara. A következő alkalommal a gyerekeknek vittem otthonra pisztáciás cake pop marcipános nyalókákat (350 Ft) és cookies kekszeket, valamint ettem egy nagyon csokis tortácskát (690 Ft). A cukrászda egy vintage ékszerdobozka, belül tágas, kívül félkörívben fedett terasz fogja körbe. Berendezésében, hangulatában engem a Vintage Gardenre emlékeztetett, de a Marangona barátságosabb, emberközelibb.
2017. február 11.barátokkal járt itt 55 A debreceni Ikon éttermet a Millenárison megrendezett Gourmet Fesztiválon ismertem meg személyesen, de természetesen előtte már rengeteget hallottam róluk, hiszen évek óta a legjobb vidéki éttermek között tartják őket számon, véleményem szerint abszolút nem érdemtelenül.
A kiszolgálásról pedig csak annyit, nehezen tudtam választani, hogy mit egyek, aztán beszélgettünk a tökfőzelékkel kapcsolatos, gyermekkoromig visszanyúló, s a mai napig tartó ellenállásomról, melynek az lett a végeredménye, hogy a debreceni páros mangalicakolbász - mustárral, friss házi bagettel - elfogyasztása után hozott nekem a szakács fiatalember egy adag szarvasburgert tökfőzelékkel, tejfölhabbal. Csak úgy, ajándékba. Almafröccsöt is ittunk mellé. Kiváló ízek, tökéletes állag és fűszerezés, az összetevők tökéletes összhangja. A töknek egyáltalán nem volt tökfőzelék íze!