Gyémánt 500
2017. január 12.egyedül járt itt 45 A Kazinczy utcában található kis hely érdekes egyvelege egy fotólabornak, fényképezőgép boltnak és kávézónak. Régi, analóg fotómasinákat és ezek tartozékait, kiegészítőit árusítják mindazoknak, akiket a digitalizáció még nem szippantott be teljesen magába. A kávé mellé itt lehet az egyik legolcsóbb áron croissant-hoz jutni, mindössze 10 Ft-ért.
Kávét, teát kínálnak, és érdekességként a frupka névre hallgató sült teát is ki lehet itt próbálni, ami hagyományos cseh recept alapján karamellizált gyümölcsökből készül (590 Ft). A cappuccino 440 Ft. Különleges, egyedi hangulatú, csinosan berendezett hely. "Normális" ülőhely nincs, csak támaszkodós asztal és bárszékes pult a falnál.
2017. január 12.egyedül járt itt 55 A Fény utcai piac Retek utca felőli bejáratánál a közelmúltban nyitott meg a Frida Grill, amely a Klauzál téri Pola Pola "kistestvére". A koncepció és az ételek is hasonlók: grillezett húsok, kolbászok, délszláv és mediterrán ihletésű, főleg fűszeres, sült húsos ételek, hideg és grill szendvicsek, saláták, burgerek, hotdog, és különféle tálak.
Minden héten valamilyen heti ajánlatot is meghirdetnek. Reggeltől nyitva tartanak, így akár a reggelit is be lehet innen szerezni, aki kiadós fogással szereti indítani a napot. A szendvicsek 440 Ft-ba kerülnek, többféle töltelékkel, kérésre grillezik is őket. A sonkás-sajtos 5 pontos lett nálam.
2017. január 12., kollégákkal járt itt 55 A Blaha Lujza téren évek óta működő Montenegrói Gurman nagy népszerűségre tett szert kiváló grillezett sültjeivel, délszláv specialitásaival, és a szakma is elismeréssel nyilatkozik róluk, nem is alaptalanul. Tavaly decemberben az Erzsébet térrel szemben kicsit más környezetben, sokkal elegánsabb, igazi éttermes megjelenéssel nyitották meg újabb egységüket.
Az étlap teljesen megegyezik, viszont az emeleten igényes környezetben ülhetünk le, pincér szolgál ki. A későbbiekben terveik szerint itt is lesz elviteles gyorsétkezésre is lehetőség, de még nem alakult ki minden. A tradicionális ételeket mind megtaláljuk az étlapon: a húsételek sorában ott a csevapcsicsa, pljeskavica, ustipák, vesalice; 5 féle saláta, krémek (ajvár, kajmak, urnabesz), házi lepények különböző töltelékkel, sőt reggel 7-11 óra között még reggelizni is lehet náluk. Többféle vegyes tálat is lehet kérni, akár kolbászos, akár hideg válogatásban (sajtok, sonka, krémek, házi lepénnyel). Az ételek többségét kis és nagy adagban is kérhetjük. Én csirkés razsnyicsot ettem (baconbe csavart grillezett húsdarabok), amelyet házi lepénnyel, friss salátával, lilahagymával és urnabesszel tálalnak (ez utóbbi leginkább a mi körözöttünkre hasonlít), a kis adag 2050 Ft, a nagy 3050 Ft. Remek fűszerezés, kiváló ízek, faszenes grillen sült húsok. Az adag is kiadós. 10% kötelező szervizdíjat számolnak fel, bankkártyával is lehet fizetni. A helyet előszeretettel látogatják montenegróiak, szerintem ez is bizonyítéka annak, hogy autentikusak az ételek.
2017. január 12.egyedül járt itt 45 A Kálvin tér újabb kreatív fast food hellyel bővült tavaly decemberben, bár eddig is elég jól el volt már látva a környék különböző étkezési lehetőségekkel. Nagyon picike hely az Il Treno mellett, ha 2-3 vendég bemegy, gyakorlatilag meg is telik. A bal oldali falnál szűkös könyöklő, szemben a pult, ahol a rendelést kell leadni, s itt egyből látható is a választék: a gombócok.
Apróra vágott spagetti vagy rizsgombócok, különböző féle darált hússal, fűszerekkel, s mindez valamilyen szószba mártva. Egy adag 5 vagy 7 db gombócból áll 1090 illetve 1290 Ft-ért. Húsok tekintetében csirkés, marhás, lazacos, a mártások között volt spenótos, édes és csípős currys, vadas, paradicsomos és sajtszószos. Az ízek szezononként váltakozni fognak. Bevezető jelleggel a bejárat előtt 1-1 db-os adagokban kínálnak kóstolókat, így több félét is volt szerencsém kipróbálni. Kellemes a fűszerezés, érdekes az ötlet. Az is tény, hogy a műanyagpohárból műanyag kanállal kikanalazni az ételt nem éppen elegáns megoldás.
2017. január 12., kollégákkal járt itt 55 A belvárosi Bank Center aljában kb. 2-3 éven keresztül a Tamp & Pull specialty kávézó lánc 3-ból egyik egysége működött. Az idei évkezdés jelentős, de semmiképpen sem negatív változásokat hozott náluk. A tulajdonosi kör maradt a régi, viszont hálózatot váltottak, és ezért új néven folytatják tovább.
Mint megtudtam a pultos hölgytől, a T&P valójában egy franchise lánc, így nem okozott számukra problémát a kiválás. A berendezés és a dekoráció kisebb fazonigazításon esett át, de például a kiszolgáló pult maradt a régi helyen, és az asztalok többsége is. Lecserélték a képeket, a logót, és a pult fölötti feliratokat. A kávé továbbra is kiváló, szerintem a kávégép is a régi. Szintén megmaradtak az előző "korszakból" az asztalokon a cukortartó kotyogós kávéfőzők. Többféle croissant (vajas, sajtos, csokis, sonkás) 380 Ft, 2-3 féle torta, melyek közül az egyik paleo, volt még brownie és talán répatorta várja az éhes vendégeket, de a legjobban szerintem a croissant szendvicsek néztek ki 690 Ft-ért. Ezek közül egy füstölt érlelt sonkás-rukkolásat választottam. Friss, ropogós pékáru, a jól sült fajta, benne a töltelékek mind magas minőségűek. A cappuccino 590 Ft-ba került. Nem olcsó hely, de ezen a környéken ez nem számít kirívónak az átlaghoz képest, s cserébe minőséget kapunk. Rendelésfelvétel és fizetés a pultnál, de kiviszik az ételt-italt az asztalhoz. Még egy kisebb változás: bejárat kizárólag a Bank Centerből belülről, az utcafronti ajtót megszüntették.
2017. január 11.egyedül járt itt 25 Az Allée Bevásárlóközpont emeletén, a gyorséttermes "negyedben" található az Il Treno is, amely előtt kavargott, hömpölygött a tömeg. Az Allée-ra összességében elég jelentős emberforgatag volt jellemző, de ez mintha pont az Il Treno előtt csúcsosodott volna ki.
A koncepció itt is ugyanaz, mint a többi "vonatos" pizzázónál: rendelni a pultnál kell önkiszolgáló módra, a pizzaszeletet azonnal lehet vinni, ha épen szerencséje van az embernek és ha a feltétek tekintetében nem túl válogatós - azaz hajlandó azt vinni, ami éppen van -, szintén azonnal vihető és ehető a saláta és a desszertek, amelyek a hűtőpultban vannak bekészítve, műanyag tálban. Az egyebekre, pl. tésztára kell várni valamennyit, illetve az egész pizzákra is, de a várakozás alatt úgy láttam, a többség pizzaszeletet vitt. Ez nemcsak gyors, de itt a legolcsóbb étel is, amiből 2 szelet már elég laktató szerintem. A kiszolgálás érdektelen, futószalag-szerű, szervezetlen az egész, ugyanis nem figyelnek arra, hogy az emberek sorban rendelnek-e, így aki szemfüles / szemtelen, simán előretolakodik, de ez a személyzetet hidegen hagyja. Az is gondot jelent, hogy egyáltalán nem egyértelmű, kik azok, akik még a rendelés előtt állnak, és kik azok, akik már csak várnak az elkészült ételükre. Nincs elegendő asztal, és csak állva lehet enni.
2017. január 11.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Múzeum körúton, a Nemzeti Múzeummal szemben, az Antikvárium mellett található "kolbászda". Nevezhetjük nemzetközi cégnek is, hiszen a másik egységük Spanyolországban, Badalona tengerparti városában (Barcelona közelében) található. A fő profil a sült kolbász, pontosabban különleges kézműves kolbászokkal töltött szendvicsek, egyfajta hotdog variációk.
Ottjártamkor 6 féle ízben kínálták 990-1490 Ft közötti árakon, valamint 1790 Ft-ért láttam a rövidke étlapon sous-vide-ált (szúvídált) sertésbordát. +800 Ft-ért lehet a húsokat menüben kérni, ez esetben sült krumplit vagy salátát és üdítőt is kapunk hozzá. A klasszikus mellett véres, kéksajtos, Iberico sonkás, kecskesajtos és kacsás-fügés szerepelt a kolbászok repertoárjában. Arra gondoltam, ha már a klasszikus butifarra a hely emblematikus étele, ezt kell választanom, bár a kéksajtosat is sokan dicsérik. Frissen sül minden étel a megrendelés után, így ennyi várakozási időt be kell kalkulálni, de egyszerre több kolbászt is tudnak párhuzamosan sütni. Érdekes módon itt egyáltalán nincs ételszag vagy zsírszag. A szendvicsbe lehet kérni pirított hagymát, rukkolát és 3 szósz valamelyikét. Üveges spanyol Estrella sört árulnak, egyebekben az italkínálat is street food-osan szűk. Borzasztó fog-vacogtató hideg van, mintha egyáltalán nem lenne fűtés. A sütők nem alkalmasak a beltér felmelegítésére. Viszont kaptam ajándékba egy remek forró mentateát mézzel, így mindjárt sokkal kellemesebbé vált a várakozás. Jóféle rockzenéket válogatott aláfestésnek a séf, aki egyben a pultos is, itt végre nem valamelyik bugyuta kereskedelmi rádió szólt. Nem olcsó hely, de valóban minőségi, színvonalas, és a hideget leszámítva felettébb kellemes.
2017. január 11.egyedül járt itt 45 A Papnövelde utcai Ahoy! népszerűsége után tavaly decemberben nyitottak egy második egységet, szintén a Belvárosban, de ezúttal a Bazilika - Andrássy út - Opera - Bajcsy közelében, a viszonylag csendes Lázár utcában, amely az Operaház hátsó falához fut ki. A környező házak aljában többségében vendéglátó helyek működnek, több-kevesebb múlttal.
Az Olíva Étterem és a sarki Cook Pub, Chech In már hosszú évek óta, míg a Tróger, a Marcella vagy a Küküllő újabb keletűek. Reggel 8-tól este 10 óráig nyitva tartanak. A berendezés, a hangulat egészen más, ellentétben a régebbi Ahoy! -jal itt 1 szint van csak, de sokkal tágasabb, levegősebb. Kevésbé kuckós, inkább modern, kicsit talán skandináv - azaz minimál - stílusú, de sokkal több férőhely van. Az étel- és italkínálat viszont szinte teljesen megegyezik: jeges és forró csokik, limonádék, gofrik, smoothie-k és shake-ek. Ami itt plusz újítás: a reggeli péksütemények (2 féle croissant és kakaós csiga), valamint specialty kávék. Az italok 3 méretben kaphatóak. Az árak ugyanannyinak tűnnek, mint a Papnövelde utcában. Ott már leírtam, hogy ez mindent összeadva nem tartozik az olcsó helyek közé. Itt viszont talán nyitási akcióként, de bármilyen kávé mellé a péksüteményt ingyen, ajándékba adják, így egy nagy latte és egy kakaós csiga összesen mindössze 549 Ft-ba került, ami remek ár-érték arány. A csiga friss, ropogós és nagyon kakaós volt. A latte selymes, de mégis erőteljes kávéíz, még a sok tejen át is érezhetően, olaszos, nem savas. A kiszolgálás kedves, mosolygós, sokkal szimpatikusabb, mint amit a másik helyen tapasztaltam. Egy negatívum, amit remélhetőleg sikerül majd orvosolni: borzasztóan hideg van, mintha valami gond lenne a fűtéssel. Ezt helyi villany fűtőtesttel oldották meg (csak 1 db volt belőle), szerencsére a mellette lévő asztal szabad volt.
2017. január 10.egyedül járt itt 25 A bejárati ajtón olvasható "Cafe Center" felirat alapján még ha nem is egy nagyvilági kávéházra számítottam, de az 5 m2-nyi valóság alapján ezt kissé túlzónak éreztem. Régi vágású, retró hangulatú, talponálló kávézó barátságtalan, mosolytalan kiszolgálással és gyengécske kávéval. Olyan állópult van, mint a 70-es években a pályaudvarokon.
Hagyományos tölcsér alakú vastagfalú üvegpohárban szervírozzák a kávét, kistányér, víz és egyéb kísérő nélkül. Ha jól láttam, Eurocaf olasz kávét főznek. Ha jó nem is, de legalább olcsó volt (170 Ft az eszpresszó, 220 Ft a cappuccino), bár én amondó vagyok, inkább legyen a kávé, étel, ital vagy bármi az átlagnál valamivel drágább, de egyúttal igényes, finom, ízletes, minőségi. Kiszolgálás és fizetés a pultnál történik, kizárólag készpénzes fizetés lehetséges. Ülőhelyek nincsenek, a bejárat előtt a járdán is csak egy magas kerek asztal található azoknak, akik inkább a szabadban szeretnek kávézni.
2017. január 10.egyedül járt itt 45 A Lipóti Pékség hálózat egyik pozitívuma és vonzerej volt számomra, hogy Cserpes tejtermékeket is árusítottak. A Király utca elején, a 9-es busz Deák téri megállója közelében lévő egységükbe betérve azonban azt láttam, hogy már nem Cserpes termékek vannak, hanem saját márkás Lipóti tejtermékeket találhatunk a pultban.
A 2 eladó közül a fiatalemberrel beszélgettünk erről, részletek nem derültek ki, de ő úgy tudta, a Lipóti vezetés részéről volt már korábban is egyfajta törekvés, hogy a saját termékstruktúrát érdemes lenne bővíteni, s logikusan adódott, hogy a péksütemények mellett hasonlóan jó minőségű tejféléket is árusítsanak, immáron saját brand alatt. Szerintem ez egy jó döntés volt részükről, a Lipóti kakaót azonnal le is teszteltem, egy baracklekvárral töltött farsangi fánk kíséretében. A fánkra a porcukrot ugyan felesleges volt rászórni, pláne ilyen vastagon, de ez legyen a legnagyobb probléma az életben. A fánk, finom, friss, könnyű volt. Árban szintén kedvező, kevesebb, mint 500 Ft-ot fizettem.