Gyémánt 500
2024. október 2., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A munkahelyem központjában volt programunk a Belvárosban. Sajnos nagyon rövid volt a szünet, így csak a BK-re volt időnk egy gyors ebédre. Tekintettel arra, hogy a rendelés nem személyesen történt, hanem az appon keresztül, kártyával fizettünk, az italt mi töltöttük ki az automatából, így a kiszolgálás értelmezhetetlen, 1 pont.
Az appon lévő kedvezményes kuponok közül választottam Whopper Junior menüt, ami érdekes módon a számlán nem egy menü tétel, hanem szét van szedve 3 külön tételre, melyből a szendvics 1999 Ft, a közepes sült krumpli 1 Ft (bizony, elég megérős), a közepes Cola - Zero a részemről - 120 Ft. Mellé még kértem egy karamellás poharas fagylaltot (720 Ft). Összesen 2840 Ft-ot fizettem, ebből itt a belvárosban lehet enni 2 fogásos "rendes" ebédmenüt, levest, főételt, bár egyre kevesebb helyen, az is igaz. A lenti rész forgalmas, sokan várakoztak az ételükre, a terasz szinte megtelt, az emeleti részen viszont kevesen voltak, le is tudtunk kényelmesen ülni. Hát az étel meg olyan volt, amilyen szokott. A krumpli frissen sült, forró volt, a szendvics viszont langyos. A benne lévő paradicsom, saláta, hagymakarika friss volt.
2024. szeptember 19.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Madal kávézók évek óta a minőségi kávézást képviselik városunkban a megnyitás óta. Az Alkotmány utcai egységükbe régebben többet jártam, most az Államkincstárba mentem egy konferenciára, és hamarabb érkeztem meg a helyszínre, így adta magát a Madal, s itt egy kiváló kávé.
1490 Ft-ba került a latte, ami egyszerűen hibátlan, íz, állag, illat és minden szempontból. A beltér a nyitás óta változatlan, letisztult skandináv stílus, fenyőbútorok, illetve magvas életvezetési és filozófiai gondolatok a mestertől. A banánkenyér és a mákos-citromos süti évek óta sláger, ezek továbbra is nagyon finomak (1190 Ft/ szelet). A kiszolgálás a pultnál történik. Igazából az a jó, hogy itt mindenki nyugodt, kiegyensúlyozott, kedves. Ha valaki idegesen, nyűgösen érkezik reggel vagy akár délután, munka után, itt szerintem kisimulnak a ráncok minden homlokon. Jó volt itt lenni.
A többi Vakvarjú étteremben a városban többször is ettem már (és nemcsak pozitív benyomásokkal távoztam), de a XI. kerületben az albertfalvai eddig még kimaradt, mivel nekem nagyon nem esik útba ez a környék. Budafokról hazafelé a belváros felé viszont még volt annyi időm, hogy megálljak egy vacsorára.
Ez a Vakvarjú egység is nagyon népszerű, bár nagy az alapterülete, sok asztal van, plusz a teraszon is további asztalok, de mégis szinte tele volt, főleg családosok, nagyobb társaságok, futkározó, csivitelő gyerekek, szóval van egy folyamatos alapzaj, nem egy romantikus randihelyszín, de céges üzleti megbeszélésre sem javasolnám, bár talán hétköznap ebédidőben más lehet a közeg. Az engem kiszolgáló pincér hölgy nagyon kedves volt, mosolygós, s ahogy írta más értékelő előttem, látszik, hogy itt tréningezik a személyzetet a vendégcentrikusságra, vannak betanított sablonmondatok, de szerencsére ennél a lánynál ez nemcsak betanult papagájszólam volt. Én úgy láttam, szereti az embereket és élvezi a munkáját itt. Először a teraszon ültem, de egy hirtelen zápor miatt gyorsan be kellett költözködni a fedett részre, mindez gyorsan, zökkenőmentesen lezajlott. Gyömbéres kacsa consommé erőlevessel indítottam (2790 Ft), aminek nagyon kellemes, karakteres volt az íze, nagyon tetszett. Utána csak desszertet kértem, csokiszuflét málnafagyival, ez is jól sikerült (2290 Ft). Italként Mangós Matcha lattét választottam (1490 Ft), így a borravalóval együtt 7000 Ft körül fizettem. Ami nem kevés, de elfogadhatónak találtam. Nagyon szép, informatív az étlap, élethű ételfotókkal. Ahhoz képest, hogy mennyi vendég volt, a konyha gyorsan, pörgősen dolgozott.
2024. szeptember 19., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Budafokon a Pincejáraton jártunk, nem először. A Magdolna Udvar feletti kis utcában lévő István Tanya Vendéglő lett az ebédünk helyszíne. A beltér egy kissé retró, a kert egy kicsit rendezetlen, de van kis tó aranyhalakkal és egy hangulatos télikert féleség is. A kiszolgálás elég lassú, vontatott volt, de a pincér alapvetően barátságos, laza volt.
Meglepő ajándék előétel, kóstoló érkezett, nem is tudom, minek nevezzem, mert falatnak semmiképp nem nevezhető, hiszen ahhoz túl nagy, túlságosan sok volt, egy fél magos molnárka zöldségekkel. De mint gesztus, mindenképpen kedves. A tárkonyos raguleves kellemes volt (1580 Ft), savanykás-citromos ízvilággal, jó fűszerezéssel, jóféle házi burgonyagombóccal. Az izgalmasan hangzó Gombócda nevű desszert viszont csalódást keltett, ez nagyon unalmasra és retróra sikeredett, ami nulla szakácstudást igényel (1980 Ft). A leírás szerint csoki mousse, házi gesztenyés somlói galuska, vanília fagyi öntettel, mogyoróval, mandulával. A valóság, amint a képen látható, kissé másmilyenre sikerült, főképpen a 2 nagy kupac tejszínhabról nem esett szó (spray), és a szintén bolti késztermék málna vagy eperszirupról sem, amiben az egész úszkált. Az étlapon lévő színes fotók segítik a választást. Az ászári illetőségű Bősze Pincészet borait kínálják. Staropramen csapolt sör, Szicsek pálinkák, érdekességként volt mangószörp (280 Ft/dl). Úgy vettem észre, főleg nagyobb társaságok, csoportok érkeznek ide, legalábbis hétvégén, s többféle fatálat, bőségtálat ajánlottak számukra. A főételeknél kiadós, nagy adagokat adnak, de nem igazán izgalmas/egyedi fogásokat. Nagyon dilemmáztam, hogy hány pontot adjak 3 vagy 4, de ezúttal felfelé kerekítettem, de ez nagyon 4 alá-alá. Kötelező szervidíj nincs.
Osama Kutaini a közeli Byblos étteremben már megmutatta, hogy mit kell tudni a közel-keleti konyháról. Az Astoria közelében lévő szuper éttermében ettünk már néhány igen finom fogást. 2023 őszén nyitották meg az új éttermüket csupán pár méterre innen, szintén a Semmelweis utcában, ahol a libanoni mellett a marokkói ételek kapták a főszerepet.
Dizájnos, modern, kozmopolita, elegáns a berendezés, de azért az arab díszítések is felbukkannak. Az étterem neve Jouri arab nyelven a damaszkuszi rózsa, így nem meglepő, hogy a rózsa motívum több helyütt is megjelenik a dekorációban, így faliképen, a mosdóban lévő vázában, az étlapon, de a papírszalvétán is. Az étlap nem hosszú, de őszintén szólva nekem kb. minden étel szimpatikus volt. Az árak kifejezetten magasak, a levesek 2200 Ft körül (lencse és harira, csak 2 féle van), a desszertek 2950 Ft-ért, a taginék 5900-9900 Ft között, a hely specialitásaként ajánlott bárányételek 6900-9900 Ft között. Egy mezze válogatást kértem, mert így adódott lehetőség minél több fogást kipróbálni (10900 Ft). Kóstoló falat helyett egy adag olívabogyó érkezett, a ház ajándékaként, házi pitával, majd két rántott golyó paradicsommártással. Az italok kifejezetten drágák, a 0,7 l-es szénsavas víz (kb. szóda) 1300 Ft volt, talán ez volt a legolcsóbb tétel az itallapon. Nagyon jó kis válogatás érkezett 6 tétellel, hummusz, rahib (grillezett padlizsán), mouhamara (morzsás-chilis dió), falafel, töltött olívabogyó saláta, shakshuka. Egyébként ezt előételként 2 személyre ajánlják, de nekem így egy főre bőségesen elegendő volt. Kötelező szervizdíj 13%. Egyértelműen 5 pontos, jó szívvel ajánlott étterem a részemről.
2024. szeptember 16.barátokkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A legutóbbi látogatás összességében pozitív benyomásokat adott, így újra ellátogattunk a Kéhlibe, az egyik legismertebb régi, tradicionális magyaros étterembe, Óbuda régi részén, ahol szinte már csak a Kéhli és környéke őrzi a környék régi arculatát, de pár méterre innen már 10 emeletes panelek sorakoznak.
Sajnos nem az a kedves és profi pincér volt, aki legutóbb, hanem egy unott, kedvetlen, barátságtalan hölgy, ráadásul feleslegesen meg is várattak bennünket, amit a vendégek csekély száma sem indokolt. Az étlap nem változott, fazék gulyáslevest (3400 Ft) és tatárbeefsteak-et (5900 Ft) kértünk. A leves íztelen, unalmas volt, hús benne alig, csak apró kis cafrangok, de ami volt, az sem jó minőségű, rágós, cupákos. A lé híg volt, nem volt tartása, tartama, a fűszerekkel is mintha spórolt volna a szakács, aki mintha nem is ugyanaz lett volna, mint 2022-ben (simán lehet, hogy nem ugyanaz volt, erről nincs információnk). A tatár fűszerezése lanyha volt, a fél főtt tojást nem értettük, hogy került a tetejére. Ez egyáltalán nem volt jó választás, ahogy a leves sem. Minderre még fizettünk 1300 Ft kötelező szervizdíjat, komolytalan. . . Nem érte meg, és egy ideig biztos, hogy ne jövünk ide, nem ajánlom, és sajnálom, hogy egy biztos ponttal kevesebb lett a fővárosi gasztro-térképen számomra.
2024. szeptember 16.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egyik utolsó mohikán a piros-fehér kockás abroszos, közismert, hagyományosan elkészített, magyaros ételeket kínáló kisvendéglők közül, amelyekből egyre kevesebb maradt már sajnos Budapesten. Helyszín a Rákóczi tér egyik saroképülete - innen a név egyszerűen -, kiülős terasszal, a beltér egyszintes, viszonylag sűrűn elhelyezett asztalokkal.
Retró hangulat. Ráadásul az árak kifejezetten barátságosak, az adagok kiadósak. A napi menü a táblán olvasható, a kínálat elég gyorsan fogy. Ebédidőben 12 órakor már gyakori a teltház, szinte egymásnak adják a kilincset a vendégek, sok a törzsvendég köztük, de úgy tapasztaltam, a külföldiek is idetaláltak. 5 féle leves (pl. tojásleves, húsleves, gulyás) 1290-2890 Ft, készételek között pörköltek, malacpecsenye, székelykáposzta, mindig van valamilyen tészta (krumplistészta 1590 Ft), frissensültekből cigánypecsenye, kijevi csirkemell, rántott borda (3190-3390 Ft, körettel együtt), desszertekből almás pite és palacsinta. Az étlapon korrekt módon felhívták a figyelmet, hogy akár 35-40 perc is lehet a várakozás, a konyha telítettsége függvényében. Nekem szerencsém volt, nem kellett sokat várnom, igaz, direkt készételt választottam. Tejfölös burgonyalevessel indítottam (1290 Ft), kiváló volt, imádtam, majd sertéspörkölt érkezett galuskával (2190 Ft), hagymás paradicsomsalátával (990 Ft). A pörkölt olyan jó volt, hogy vittem haza is egy adaggal. Egy dl szóda 150 Ft, de lehet csapvizet is kérni, ingyen. A helyi lakók közül többen csak 1-1 korsó csapolt sörért, egy pohár fröccsért térnek be, de őket is szívesen fogadják. Alapvetően kommersz italkínálat van, de Rizmajer söröket is tartanak. A maga nemében szuper helynek találtam, nálam ez 5 pontot ért. Egy negatív észrevétel, szerintem semmi szükség arra a plazma tévére a pult felett.
2024. szeptember 16.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A korábbi Fruccola éveken át mondhatni törzshelyünk volt az Arany János utcában, amikor még szintén itt az utcában dolgoztam én is. A hely talán a covid idején zárt be, a Galeria Centralis épületében lévő üzlethelyiség egy ideig üresen állt. Idén tavasszal nyitott meg a GOLI étterem, amely hamarosan közkedveltté vált a közel-keleti - mediterrán könnyed konyhát kedvelők körében.
Több pozitív értékelést olvastam róluk, így érdeklődéssel kerestem fel őket. Háromnegyed 4 magasságában egyedüli vendégként érkeztem, a benti részben ültem le, bár van egy kis terasz is. Abszolút nemzetközi, multikulti hely, az alkalmazottak is külföldiek, az engem kiszolgáló pincérlánnyal is angolul beszélgettünk. Az étlap talányos, az árakat viszont belvárosi viszonylatban is magasnak találtam. Pl. kenyér 1400 Ft, saláták 4300 - 4900 Ft között, főételek 4800-8200 Ft között, desszertek 2800 Ft, plusz a kötelező szervizdíj 12%. Sajnos nem igazán kaptam támpontot atéren, hogy mekkora egy adag, illetve, hogy mit ajánlanának. Amit választottam, izgalmasan hangzott, de nem volt egy telitalálat. Füstölt karfiol, tahinivel és citromlével (3200 Ft), hát, nekem ez nem jött be, inkább egy köretnek felelt meg, nem önálló ételnek. A desszert feledetette a fiaskót, a gránátalmás Malabi kellemes volt, ez rózsavizes tejpuding (2800 Ft). Még ittam egy rózsavizes limonádét (1400 Ft). Összesen fizettem 8000 Ft-ot és hát éhes maradtam. Nem unásig ismert ételek vannak, kellemes a légkör, nálam ez most 4 pontot ért. De nem zárom ki, hogy adok még nekik később egy esélyt más ételekkel.
2024. szeptember 16., kollégákkal járt itt 55 A Lónyay utca Boráros tér felőli végén működő kis libanoni büfé, amely egy libanoni középkorú úriember kisvállalkozása, ő a szakács, a kasszás, a pincér, szóval kb. mindenes, bár egy magyar hölgy is segíti a munkáját. Finom illatok lengik be a puritán berendezésű étkezdét, de lehet helyben is enni, nemcsak elvitelre.
Rendszerint a tulaj valamelyik honfitárs barátja, barátai is bent időznek, beszélgetnek. Amolyan keleti kávézóként működik az ő köreikben. Kicsit más, érdekesebb ételek vannak, mint a Budapestet is elárasztó török büfékben. Itt is húscentrikus a főételek köré, amelyek mellé zöldségeket is kínálnak, ez minden menünek része. Shawarma, köfte, sis tawouk a kedvelt autentikus főételek, de azért van persze kebab is. Döbbenen konstatáltam, hogy a számomra szimpatikus csirkenyársból 3 db egy adag (Mix Grill néven, körettel, dobozos Colával 5500 Ft-ért). De semmi gond nem volt, egyedileg kaptam egy ebédmenüt 1 db csirkenyárssal - ez sem volt kicsi! ld. képek - friss vegyes salátával, humusszal, rizzsel és házi pitával. Mindez 3500 Ft-ba került, ami annyira nem volt olcsó, de szerintem nagyon megérte! Azért kellett várni az étel elkészültére, mivel a csirkenyársat frissen sütik. Mégis úgy érzem, hogy megérdemelnek tőlem 5 pontot.
2024. szeptember 16.egyedül járt itt 55 A Deák tér nyüzsgő, zajos-hangos, forgalmas közegével éles kontrasztot mutat a szintén a téren működő elvonulós, elmélyülős, csendes kis kávézó, amelyet egy magyar pár nyitott meg családi vállalkozásként, korábbi virágboltjuk helyén. Az épülettömb az evangélikus egyházhoz tartozik, balra a templom, majd utána az Evangélikus Egyházi Múzeum és a gimnázium.
Az épületegyüttes neve Insula Lutherana, innen ered a kávézó neve. A latin "insula" jelentése sziget, de így nevezték az ókori Róma több emeletes bérháztömbjeit is, amelyeket sziget-szerűen építettek és sikátorok vették körbe. Szerintem nem túl szerencsés, hogy a kávézó bejárata nagyon belesimul a portálba, én is egy cikket olvastam róluk korábban, így találtam rájuk. A beltér csinos, barátságos, virágokkal gazdagon díszített, szép a padló kövezete. Nem volt sokféle sütemény, de ami volt, az jól nézett ki és nem annyira a megszokott, most trendy vonalat képviselték, érdekesség, hogy mindegyik kocka formájú volt. Gesztenyés csoki, málnás csoki, ribizli-vanília-csoki, Zserbó kocka 1350 Ft-os egységáron. A Cortado kiváló volt (760 Ft), szervizdíj nincs, ami a belvárosban már ritkaságszámba megy. Italok terén forró csoki, tea, üdítők vannak, alkoholos italokat viszont nem tartanak. Péksütemények közül a libazsíros sós perecet említeném (490 Ft). Kedves kiszolgálás. Jó volt itt lenni, szerettem.