Gyémánt 500
2016. december 31.egyedül járt itt 45 A Wesselényi utcában, kb. középtájékon található, különlegesnek nem mondható hely, magát ugyan kávézóként definiálta, de inkább pub hangulatú, baráti esti összejövetelekre alkalmas szórakozóhely. BB akció miatt tértem be éppen ide, amúgy valószínűleg nem választottam volna éppen a Garzont.
Mindössze 280 Ft-ért lehetett forró csokit inni az akció keretében, ami az átlagos ár kevesebb, mint felének felel meg. AZ igaz, hogy ottjártamkor kizárólag epres ízű volt (zacskós porból készítik), de ez nem volt számomra probléma. Piros pöttyös bögrébe öntötték, tetejét tejszínhabbal (bolti flakonos) és fehér csoki forgáccsal díszítették. Rendelésfelvétel és kiszolgálás a pultnál történik, mindenki maga viszi az italát az asztalához. Ételeket nem láttam a kínálatban. Az asztalok többsége estére már le volt foglalva. A borlap össze-vissza volt gyűrve. A legnagyobb választékban koktélok és long drinkek vannak, 750-1700 Ft között. A sörkínálat kommersz jellegű: csapolt Dreher, HB, Pilsner, Kozel Dark; üvegesben csak Dreher-család. A ház borából 1 dl 210 Ft (Nagy & Nagy balatoni olaszrizling ill. rosé cuvée). A mosdó narancs-fehér színű, frissen csempézett, de valakik jó ötletnek tartották matricákkal összeragasztani és alkoholos filctollal összefirkálni (a WC falára egy 2 méter magasságú ronda állólámpát rajzoltak). Nagy piros pont jár a Garzonnak a szociális felelősségvállalással és gondoskodással kapcsolatosan, ugyanis decemberben egy héten keresztül jótékonysági játékgyűjtést szerveztek kórházban fekvő gyerekek számára. Aki leadott egy gyermekjátékot, az kapott érte egy ingyen kávét vagy forralt bort.
2016. december 30.egyedül járt itt 45 Ez a gyrosos azért volt szimpatikus, mert itt az eladók mindig szélesen mosolyognak, még akkor is, ha éppen csak elmegy az ember előttük és benéz, ráköszönnek az emberre és szép napot kívánnak, de nem tolakodóan. (azt nem tartom valószínűnek, hogy esetleg a korábbi vásárlás alapján felismertek, és ezért köszöntek volna)
A Király utca elején található, mindig nagyon forgalmas.
Hosszú a nyitva tartási ideje, és az árak nagyon barátságosak. A gyros pitában 499 Ft, a falafel pitában 450 Ft. Egy szelet baklava is csak 199 Ft, amikor ott jártam, csak 1 féle volt (a kávébarna színű). Pepsi cég üdítőit forgalmazzák. Őszintén szólva nekem az itteni falafel nem hozott semmi különlegeset, vagy extrát, olyan volt, mint szokott lenni, ízre, mennyiségre, minőségre is. Az ablakban kell rendelni az utcáról, nincs beülős rész.
2016. december 30.egyedül járt itt 45 Az ezredforduló környékén és még előtte, a 90-es években gyakran jártunk a Művész Moziba, sok remek filmet megnéztünk itt az évek során, szerencsére ez a mozi még nem szűnt meg. A moziba járás ma már nagyon háttérbe szorult ebben a túldigitalizált világban, pedig szerintem egészen más hangulata van egy filmet megnézni úgy, hogy felöltözünk rendesen, odamegyünk, találkozunk, előtte vagy utána megiszunk valamit.
. . ez egy program, míg otthon letöltve megnézni egy filmet a notebook-on csak időtöltés. Egészen más az élmény, hiába ugyanaz a film. Persze, lehet, hogy én még egy előző, már túlhaladott korszak szülötte vagyok, és a valóság másként van. Szóval a Művész Mozi számomra mindig jó, kissé nosztalgikus emlékeket hoz vissza. A kávézó rész is átalakult az évek során. Olasz Cagliari kávét főznek, ez egy 1909-ben Modena városában alapított kávépörkölő családi vállalkozás, Brazílibál importálják a kávét. Az ételkínálat minimális, viszont ami van, az finom, ugyanis a Szamos desszertjeit tartják, ezek közül ettem egy csemege tortácskát (450 Ft), ami párizsi krémmel és marcipánnal van töltve. Üdítőből a Pesi termékeit tartják, egy fél literes palack 400 Ft. Elég sok ülőhelyük van, de nem mindegyik szék kényelmes.
2016. december 30.egyedül járt itt 45 A Király utca és a Káldy Gyula utca sarkán, a Gozsdu Udvar bejáratával majdnem szemben lévő csirkés gyorsbüfé. A koncepció nagyon hasonlatos a városban több helyen működő - vagy korábban működött - Csirke-faló, Csirke-fogó gyorséttermekhez.
A Nagymező utcában és a Westendben most is vannak még, évente párszor meg is fordulok náluk, viszont az egyik régi kedvencem a Bajcsy-Zsilinszky út elején sajnos megszűnt, török büfé lett helyette. A kínálatban rántott vagy grillezett csirkemell filés, zsemlébe töltött szendvicsek szerepelnek, melyekbe igény szerint paradicsomot, csemege vagy kovászos uborkát, zöld salátát, franciasalátát, májat töltenek. A szendvicset lehet menüben is kérni, sült krumplival (mirelit), üdítővel (szénsavas gépi). A frissensülteket lehet kimérve is kérni zsemle nélkül, rántott máj, gomba, karfiol, brokkoli is szerepel a kínálatban, valamint többféle majonézes saláta a már említett francia mellett: burgonya, kukorica, tojás. Az árak nagyon barátságosak, szendvicsek kb. 600 Ft-tól, menük 950 Ft-tól. A hely nagyon egyszerű, dekoráció szinte semmi, az ételeket papírtányéron adják. A kiszolgálás nagyon kedves, barátságos, látszik, hogy egyáltalán nem spórolnak az adagokkal. Érdekesség, hogy egy épületben vannak, közös bejárattal a pinceszinten lévő svédasztalos menüt kínáló Gastland Étteremmel.
2016. december 30., kollégákkal járt itt 35 A Ráday utcában található barátságos, fiatalos kávézó és jazz bár, esténként koncertekkel és élő zenével. Napközben amikor ott jártunk, szintén szólt valamilyen jazz-funk zene felvételről, ami egyáltalán nem volt fülbemászó, sokkal inkább idegesítő, frusztráló. Az olasz Caffé Vergnano kávéit főzik.
Az eszpresszó mellé 1 db - bolti - kávétejszínt és egy kis pohár szódát is adtak (390 Ft), de maga a kávé nem volt túl jó. Ebédidőben 12-15 óra között 3 fogásos menüt kínálnak 1180 Ft-ért, a főétel 2 közül választható, a leves és a desszert fix. Sokféle zöldséges ételt készítenek. A normál étlap rövid, egyszerű, bisztrós jellegű: tapas tálak több személyre, levesek, saláták. Tartanak kézműves söröket csapolva és üvegesben is: Távoli Galaxis, Bakancslista, Fóti Zwickl, Keserű Méz, ezeket láttam. Továbbá gyümölcsösből volt szilvás és narancsos-gyömbéres. Árban középkategóriás. A kiszolgálás egyáltalán nem volt kedves, és meglehetősen lessú is.
2016. december 30.egyedül járt itt 45 A 11. kerületi Budafoki úti hentesről, akit csak a nagybetűs "A Hentes"-ként emlegetnek, egy utazási blogban olvastam. Érdekes módon a 13. kerületben Újlipótvárosban, a lakásunkhoz közel is van egy hasonló vágású hentes. Még a kialakítása és a balső elrendezése is nagyon hasonlatos.
Az étkezőhelyek közé azért kerülhet be, mert nemcsak nyers húsárut, felvágottat kínálnak, de a saját húskészletükből állópultos grillkonyhát is visznek. A bejárattól jobbra lévő pultban sorakoznak a frissensültek: rántott sertéscomb, csirkemell, csirkecomb rántva és grillezve, grillcsirke, sült hurka, kolbász. Két féle hurkát készítenek: rizseset és zsemléset, én egyértelműen a rizseset preferálom, dehát ahány ház, annyi szokás. A rántott húst zsemlébe a legpraktikusabb kérni, mellé némi házi savanyúsággal. Kedves, mosolygós a kiszolgálás. Nem csoda, hogy ebédidőben mindig sokan jönnek ide enni a környékbeli cégektől, de sok diák is megfordul itt.
2016. december 29.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
December végén a két ünnep között sok étteremben az iskolákhoz hasonlóan már téli szünet van, így sok hely ki sem nyitott. A Ráday utca - Kálvin tér környékén is sok ajtó zárva maradt. A Tao azon kevesek közé tartozik, akik kinyitottak. Hogy csak emiatt, vagy egyébként is így szokott-e lenni, nem tudom, de tény, hogy a földszinten minden asztalnál ültek, és a galériaszinten is csak 1-2 üres asztal volt.
Mindezt sem a kiszolgálás, sem az ételek minősége nem indokolta. A pultnál kell rendelni, önkiszolgáló rendszerben működik. Előre elkészített, kisütött, megfőzött ételek vannak a pultban. Majdnem mindenből lehet kérni kis- és nagyadagot (850/600 Ft). A szokásos kínai mártásos főételeket kínálják, szinte kivétel nélkül csirkehússal: brokkolis, hagymás, Gung Bao, chilis. Kettő nem csirkés ételt találtam: marhahús osztriga szósszal, illetve kacsa, ezek drágábbak is voltak, mint a többi (850/1200 Ft). A 2 féle leves közül kértem egy adag miso levest (300 Ft), valamint egy adag tavaszi tekercset (3 kis db/200 Ft), 2 rák tempurát (150 Ft/db) és egy adag mézes-chilis szószt (150 Ft). Az árak nagyon kedvezőnek tűnnek, de sajnos az ételek abszolút nem jók, így az ár-érték arány összességében legjobb esetben is csak átlagosat érdemel tőlem. A levesestányért csurig rakta a pultos hölgy, hiába lépkedtem lassan és óvatosan a lépcsőn, mire felértem a galériára, végigfolyattam a tálcát. A leves irtózatosan el volt sózva, az ehetetlenségig. Pár kanállal ettem csak, próbáltam leve nélkül a tofukockákat, de a só mindent átjárt már. A tekercs és a rák is ki voltak hűlve, és főleg a tekercs nagyon olajos volt. Valószínűleg a sütéskor megszívta magát, plusz az olajat sem cserélik le kellő gyakorisággal, ezért állott olajos volt az íze. Még a rák tempura volt a legelfogadhatóbb, az csak hideg volt. A kiszolgálás kedvetlen. A mosdó igénytelen, nincs tisztán- és karban tartva. Nem hiszem, hogy újra bemennék a Taóba.
2016. december 28.egyedül járt itt 45 A Király utca középső szakaszán, a Nagy Diófa utcai kereszteződésben található igényes és tágas pékség, kora reggeli nyitással, széles választékkal, barátságos árakkal, a benti részben kényelmes ülőhelyekkel. Főleg klasszikus édes és sós péksütemények, kakaós csiga, túrós batyu, rétesek, almás és meggyes táska, virslivel töltött croissant.
Olasz típusú Caffe Vero-t főznek, ez gondolom, Veronára utalhat. A péksüteményeken túlmenően pizzát, hideg és grillezett szendvicseket (van 3 emeletes is! ), salátákat is kínálnak. Itt történt meg velem, hogy véletlenül a velem egy időben fizető másik vendég péksütis papírzacskóját kaptam fel a pultról, és már később az utcán jártam, amikor rájöttem, hogy összekeveredett a 2 rendelés. Visszamentem, mosolyogva vártak, és megkaptam a saját rendelésemet ismét. Csak készpénzzel lehet fizetni, bankkártyát nem fogadnak el.
2016. december 28.egyedül járt itt 55 A Bench Café a Gozsdu Udvar belső részében található, részben a fedett átjáró alatt, de a terasz már a nyitott részbe, az egyik egykori belső udvar területére esik. A neonzöld kerek logóról könnyen fel lehet ismerni. Az ételválaszték egyszerű, croissant, szendvicsek, sütemények, tortaszeletek, tojásételek és toast, inkább reggeli ételek, akár még ebédidőben is.
Azért maradnak számomra emlékezetesek, mivel ez volt az a hely, ahol a nyitásuk előtt több mint 1 órával kiszolgáltak. Egy fahéjas tejeskávét (Cinnamon Latte) 650 Ft-ért és egy croissant-t vettem. Árban középkategóriás, Gozsdus árszínvonal jellemző itt is. Inkább ivós, mint evős hely. Ahogy elnéztem, a sörkínálat kommersz (Dreher), borokban vannak jobb, főleg magyar boraik, pl. a szekszárdi Twickel Kajmád Sauvignon Blanc vagy az egri Juhász Muscat Ottonel.
2016. december 28.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Ramenkáról eddig a legtöbb értékelésben csupa jót olvastam. Régóta szerettem volna már itt enni egy jó ramen levest, több alkalommal, amikor erre jártam a Kazinczy utcában, telt ház miatt esélytelennek tűnt a bejutás, így inkább a környékbeli többi helyen ettem, szerencsére itt elég sok a lehetőség, nem is rossz helyek.
A Ramenka számomra jellegtelen, rideg, semmi dekoráció, kényelmetlen, személytelen ülőhelyek, fapados az egész. Sokkal jobban kedvelem azokat az éttermeket, bisztrókat, amelyeknek barátságos vagy családias a hangulata. Az étlapon többféle ramen leves szerepel, kis és nagy adag, vegetáriánus, csirkés, marhás, rákos. Azt előzetesen felmértem, hogy a kis adag nekem bőven elegendő lesz. Összességében a mennyiséggel valóban nem is volt gond, viszont az már kevésbé tetszett, hogy a levesbe valók csak bele voltak ömlesztve a tálba, még csak meg sem volt keverve, így az egyes alkotóelemek tömbökben, egy-egy csomóban kerültek bele. Az ízek nem értek össze, maga a leves alaplé forró volt, de egyes belevalók hidegek. Nem volt egyáltalán karakteres a leves, nem éreztem benne a fűszereket. Sem az ízek, sem a hőmérséklet nem volt egységes. A csirkehús egy nagy darabban rádobva a tetejére, amit így nem is lehet elfogyasztani. Ehhez képest az ára egyáltalán nem volt olcsó, 1690 Ft-ért. A kiszolgálás hasonlóan pokróc volt, mint ahogy a hely kinéz, nincs mosoly, nincs kommunikáció, és nulla információ az ételekről, pedig gondolom, nem mindenki távol-keleti gasztro-specialistaként tér be ide. Az asztalokat a vendégek után nem takarították le, csak összegyűjtötték a használt tányérokat, pálcikákat.