2016. december 26.egyedül járt itt 55 A budai Várnegyed az egyik szívem csücske-hely fővárosunkban, nagyon szeretem. Bármikor jövök ide újra - évente több alkalommal megteszem - mindig tud valami új szépséget nyújtani, lenyűgöző épületek, évszázadok emlékei minden kőben, téglában.
A De la Motte - Beer-palota éveken át nem volt látogatható, mivel egy közintézmény, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ székhelye működött itt. A Foster Központ számára most is fenntartanak bizonyos helyiségeket, sőt, ha jól tudom, van benne néhány lakás is, ám a palota látogatható része így is nagyon érdekes. Inkább felnőtteknek szóló program, a gyerekeknek valószínűleg egysíkú, unalmas. Az épület középkori alapokon nyugszik, a 18. kerületben alakították át jelenlegi formájára. Barokk kapualj, udvari árkádsoros loggia, szép zöld udvar hatalmas fügefával, a lakószobákban gazdag freskódíszítés, intarziás komód, szép színes kárpitos ülőgarnitúrák, hófehér vaskályha. A freskók nagy része sajnos eléggé rossz állapotban van, megfakult, bár restaurálásuk megtörtént. A legérdekesebb rész szerintem a barokk konyha volt, ahol egykori berendezési tárgyakat, konyhaeszközöket, edényeket is láthatunk. A felnőtt belépő 900 Ft, a személyzet nagyon kedves. Érdemes feliratkozni az e-mailes hírlevelükre, mivel szoktak rendezvényeket, programokat is tartani, pl. decemberben adventi családi kézműves napokat.
2016. december 26.egyedül járt itt 35 Kb. 15 évvel ezelőtt jártam itt legutóbb, akkor még nem volt ennyire turistás hely. A 2500 Ft-os belépőért cserébe azt kapja az ember, hogy bolyonghat a labirintusba. Időről időre a falon felbukkan a térkép, ahol behatárolhatja az ember, hogy éppen hol van, és merre érdemes tovább, vagy éppen a kijárat felé haladni.
Vannak viaszfigurák középköri ruhákba öltöztetve több színen keresztül, báli jeleneteket, szerelmi cselszövéseket mutatnak be. A ruhák szépek, de nekem ezek túlságosan élettelen, statikus képek csupán. Drakula szobája nagyon erőltetett, egyáltalán nincs ügyesen megcsinálva, nem ijesztő, és nem is ötletes. A középkori faragott kövek szépek, de ebben a sötét félhomályban egyáltalán nem mutatnak, nem érvényesülnek. A belépő árát túlságosan borsosnak tartom, emellé viszont nem ad elég információt és élményt a hely. Az elején emlegetett régi látogatásaink során (akkoriban 1 éven belül 3x is jártam benn a labirintusban a barátaimmal) sokkal misztikusabbnak, elgondolkodtatóbbaknak éltem meg ezeket az alkalmakat, és emlékszem, hogy akkoriban Mátyás király kútjából még vörösbor folyt (elég rossz minőségű, de mégiscsak bor volt, mint ahogyan állítólag Mátyás király egykori udvarában is). A személyzet unott, érdektelen.
2016. december 26.egyedül járt itt 55 Már reggel 8-tól nyitva tartanak, és kávéval, teával várják a munkába igyekvőket. Ebédidőben kedvező árú ebédmenüt kínálnak hétköznapokon (1 leves + 4 féle főétel közül lehet választani). Jó időben a kinti teraszon lehet üldögélni, de sokkal érdekesebb a belső éttermi rész.
Furcsa egy ilyen berendezéssel és dekorációval találkozni itt a belvárosi bulinegyedben, nem nagyon vannak már errefelé ilyen régies korok szellemét visszaidéző helyek. Az asztalon hófehér kis horgolt terítő, régi komód tükörrel, egy 19. századi nagypolgári család szalonjának berendezési tárgyai, de ugyanakkor népies eszközök is előbukkannak pl. egy kishordó a felső polcon. Az étlapon magyar(os) klasszikus fogások szerepelnek leginkább, a konyha véleményem szerint nem tartozik a kiemelkedőek közé. Egy cappuccino 400 Ft-ba kerül.
2016. december 26.egyedül járt itt 55 Eléggé eldugott helyen, egy ideje homlokzati renoválás alatt álló, s emiatt felállványozott épület földszintjén, a Jókai téren lévő kis csokoládéműhely. A kézműves manufakturális módszerrel, egyedileg készített töltött csokoládé bonbonokat darabáron, brutálisan drágán lehet megvásárolni (290, 340, ill. 390 Ft 1 db!
), de cserébe valóban nagyon finomak és különlegesek. Az összesen kb. 20 féle ízből ottjártamkor több nem volt készlethiány miatt, de még így is jó egy tucatnyi közül lehetett választani. Ét, -tej- és fehércsokoládés bonbonok is vannak. Nem volt könnyű a döntés, előzetes kóstolásra sajnos nincs mód, így végül körtéset, levendulásat és málna-eper-ropogósat kértem. Kiváló csokoládéminőség, izgalmas fűszerezés, intenzív gyümölcsízek jellemzőek. A pultos fiatalemberrel beszéltünk néhány mondatot, érdekes módon ő nem szereti a csokoládét, bár lehet, hogy ez az árukészlet szempontjából csak növeli a biztonságot. Lehet még kapni forró csokit, kakaót és előrecsomagolt csokiba mártott magokat (diót, mandulát), aszalt gyümölcsöt.
2016. december 26., kollégákkal járt itt 45 A Príma Pék több péksége közül a legtöbbször - munkahely közelsége okán - az Arany János utcaiban jártam, de úgy tapasztaltam, hogy a város más pontjain működő egységekben is ugyanazt a színvonalat és többé-kevésbé hasonló választékot lehet találni. Igaz ez a Móricz Zsigmond körtéren lévő pékségükre is.
A péksütemények árai kb. 200-250 Ft körül alakulnak. Tejtermékek vonatkozásában ők is a Cserpest forgalmazzák, ez szerintem jó döntés a részükről. Ha mondhatok negatívumot, az lenne, hogy a már amúgy is édes péksütemények tetejére véleményem szerint teljesen felesleges további porcukor réteget vagy cukormázat tenni, bőven elég az az édesség, ami már az édes töltelékből és tésztából adódik. Egy kézműves pékség szintjét nem ütik meg, de bőven az ehető középvonalas körben helyezkednek el. Kicsit több újítással előrukkolhatnának, pl. újabb, érdekesebb ízkombinációval, különlegesebb gyümölcsös töltelékekkel, gesztenyés süteménnyel. A legjobban talán a vaníliás-meggyes táskát szeretem, legalábbis azt vettem náluk leggyakrabban, itt a Móriczon is emellett maradtam.
2016. december 26.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Minden apró részletében megtervezett, különleges hangulatú, egyedi dizájnú, új nyitású angol stílusú pub a Nagykörúton, a Rákóczi térnél. Az egyik ismerősöm is részt vett dekoratőrként a kialakításában, így a megnyitásról először tőle hallottam, de utána több gasztroblogban is olvastam az elismerő kritikákat.
Az tény, hogy ilyen vagy ehhez hasonló hely még nem nyílt Budapesten. Az alkalmazottak ruházata, frizurája is illeszkedik ehhez az átfogó történethez, ami a Krak'n'Town köré részletesen kigondolásra került, sőt még művésznevük is van. Az ajtón belépve az első részben bal oldalon magas bárszékes asztalok vannak, jobbra a bárpult, sörcsapokkal. Majd beljebb normál asztalok és boxok következnek, amelyek leginkább a régi hajók kabinjaihoz hasonlóak. A galériaszintről nyílik a legjobb kilátás, ide is érdemes felnézni. A plafonról léghajók függenek. A mosdó is különleges, stílusos. Az étlapon angol pubokra jellemző ételeket találni: Yorkshire pudding, black pudding, steak ajánlatok a napi táblán, almás crumble, többféle pie (angol pite). A kolbászt a Töltő szállítja nekik, ez is garancia lehet a kiváló minőségre.
2016. december 26., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Több alkalommal is jártam már itt barátokkal, kollégákkal éjszakai "kimenős" túrák során, és minden alkalommal vagy teljes teltház, vagy teltház közeli állapotokkal találkoztunk itt. Felettébb népszerű helynek tűnik, s nemcsak a késő esti órákban. Kis kiülős terasz van előttük, a belső rész elég szűkös, de azért le lehet ülni több kis asztalkánál.
A rendelést az asztalnál veszik fel, ha helyben fogyasztást választ az ember, ha viszont elvitelre, akkor a pultnál kell rendelni és fizetni. A Darshan Udvarhoz (ahol nem túl jó szerintem a konyha) és az Iguana second hand shophoz valószínűleg tulajdonosi összekapcsolódása lehet (legalábbis a kapott számla alapján), de itt az Al Dentében külön konyha van olasz séffel. A grappa és a limoncello mellett az itallapon olasz borokat találunk, és az étlapon is olasz fogások sorakoznak: az elmaradhatatlan tiramisu (csak 550 Ft), ami valóban mascarponéval készül, Panna Cotta, természetesen sokféle pizza szeletben és egészben is, csokis és citromos olasz töltött fánkok. Egy szelet pizza 390 Ft-ba került, tálalás előtt a sütőben megmelegítették, friss rukkolával és paradicsommal tálalták. Természetesen a kávé is olasz. A kiszolgálás átlagos volt, semmi emlékezetes.
2016. december 26., kollégákkal járt itt 45 A Telep nemcsak egy underground hangulatú kávézó, hanem egy összművészeti bemutatótér, ahogyan az üzemeltetők magukat definiálták. A kávézó feletti szinten (ha jól értettem, összesen 3 szinten) kiállítások, előadások és filmklubok is megrendezésre kerülnek.
Ottjártamkor nem volt semmi program, így csak a kávézó rész volt nyitva, de a rakodásból arra lehetett következtetni, hogy éppen készültek egy újabb rendezvényre. A berendezés romkocsmás hanglatú, fiatalos, kissé avantgárd-underground-hippis stílusú. Az ablakba egy cross-motort helyeztek el, a székek kényelmetlen fapados (szó szerint, mert nincs rajtuk kárpit) karfa nélküli iskolai székek, de van itt üres sörös hordó, utazóláda, gördeszka is, mint dekoráció vagy bútor-helyettesítő, valamire majdcsak jó lesz alapon. A kávét a 70-es éveket idéző retró üvegpohárba öntik. Egy eszpresszó 300 Ft, egyáltalán nem drága, mondjuk nem is jó, de iható, átlagos. 2 féle ház bora (fehér, rosé) Balaton-melléki 250 Ft/ 1,5 dl. A pultnál kell rendelni, ahol kicsit kaotikus a kép, de lényeg, hogy a pultos mindent megtalál. Érdekes, egyedi hangulatú hely.
2016. december 26.egyedül járt itt 25 Ha Tina Pékség, akkor már tudni lehet, hogy jó eséllyel egy újabb albán pékséggel állunk szemben, amelyek az elmúlt években szinte gombamód megszaporodtak városunkban. Frappánsan megragadta az előző hozzászóló a lényeget, hiába nagy a választék, de minden tésztának ugyanolyan az íze, ez valószínűleg annak tudható be, hogy ugyanazokat a mesterséges adalékanyagokat és állományjavítókat alkalmazzák.
Az árak olcsóak, de valószínűleg még így is nyereséges lehet az üzemeltetés, hiszen nem minőségi alapanyagokat használnak fel, és a térfogatot mesterségesen növelik meg, gyakorlatilag felfújják a péksüteményeket. A diós és a mákos tekercset mindennek ellenére kedveli a családom, még ha én tudom is, hogy nem éppen egészséges csemegékről van szó, 1-1 alkalommal azért még belefér. Nem ipari mennyiségeket esznek meg a gyerekek, még fejenként 1 darabot sem, túl sok, túl tömény nekik. Ezek darabja 150 Ft, érdekes, hogy a város másik pontján is ugyanilyen a külseje és az íze, és ugyanennyibe is kerül. (Bent nem mertem fényképezni, ennyit a hangulatról röviden) Blokkot nem kaptam.
2016. december 26.egyedül járt itt 25 A Stadionok megálló közelében működő nagyüzemi, talán az albán pékségekhez tartozó pékség. A kínálat átlagos, tartósítószert, adalékanyagokat tartalmazó, felfújt típusú kenyereket és pékárukat készítenek. A péksütemények mérete átlagosnál nagyobb, köszönhetően az állománynövelőknek, az árak kifejezetten olcsóak.
220 Ft-ért kaphatóak hatalmas piték többféle töltettel (pl. túrós, mákos, lekváros), amely olyan fojtós, száraz morzsalékos tésztájú, hogy nem lehet megenni, legalábbis nekem nem sikerült. A kenyér elfogyott, de 2 nap után már csak pirítósként volt ehető.